Мегабајт

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Мегабајт (од англ. megabyte) — содржател (изведена единица) на единицата бајт за складирање или пренос на дигитални податоци, и има две разни вредности во зависност од контекстот: 1048576 бајти (220) за сметачки складови (мемории);[1][2] и еден милион бајти (106, вид. претставката мега-) општо за складирање кај сметачите.[1][3] Одборот на IEEE одлучил дека „Мега ќе значи 1 000 000“, со исклучок на степенуваните значења на основа 2.[3] Во ретки случаи може да значи 1000×1024 (1024000) бајти.[3] It is commonly abbreviated as МБ[4], (MB) или Мбајт (Mbyte) (но не Мб или Mb, бидејќи тоа е симбол за мегабит).

Содржатели на бајтот
Децимални SI-претставки Бинарни IEC-претставки
Назив
(симбол)
Стандард
(SI)
Бинарна
примена
Назив
(симбол)
Вредност
килобајт (кБ) 103 210 кибибајт (КиБ) 210
мегабајт (МБ) 106 220 мебибајт (Миб) 220
гигабајт (ГБ) 109 230 гибибајт (ГиБ) 230
терабајт (ТБ) 1012 240 тебибајт (ТиБ) 240
петабајт (ПБ) 1015 250 пебибајт (Пиб) 250
ексабајт (ЕБ) 1018 260 ексбибајт (ЕиБ) 260
зетабајт (ЗБ) 1021 270 зебибајт (ЗиБ) 270
јотабајт (ЈБ) 1024 280 јобибајт (ЈиБ) 280
Поврзано: Содржатели на битот  · Величински редови на податоците

Толкување[уреди | уреди извор]

Поимот „мегабајт“ најчесто се користи со значење 10002 бајти или 10242 бајти. Се јавил како компромисен технички жаргон за содржателите на бајтот што требале да се изразуваат степенувано на основа 2, но немале погоден назив. Бидејќи 1024 (210) е приближно на 1000 (103), што грубо земено одговара на SI-содржателите, ова почнало да се користи за бинарни содржатели. Кон крајот на 2007 г. владините служби и организациите за стандардизација како IEC, IEEE, ЕУ и NIST предложиле стандарди за бинарни претставки, со што се бара мегабајтот да значи точно 10002 бајти, а мебибајтот да значи 10242 бајти. Поради ова, сè поголем број на програмски проекти ги користат новите определници, но некои податотечни раководители сè уште ја прикажуваат големината на податотеките според бинарното толкување (10242 бајти). Поимот и понатаму е двосмислен, и може да се води по едно од следниве две значења:

Полупроводничките памтила се удвојуваат во големина со секое додавање на адресен ред во секој пакет интегрални кола, и тука се претпочита изразувањето на величини на основа 2. Капацитетот на тврдиот диск е производ на големината на секој сектор, бројот на сектори по виуга, бројот на виуги по страна и бројот на диск-плочи во уредот. Промените во некој од овие фактори обично ја удвојуваат големината. Големините на секторите се утврдени по пат на удвојување (256 бајти, 512 бајти итн.) за полесна обработка. Затоа зголемувањето на дискот се изразува во содржатели на големината на секторите, давајќи мешавина од декадни и бинарни содржатели за изразување на капацитетот на дискот.

Примери за употреба[уреди | уреди извор]

Дискета од „1,44 МБ“ може да смести 1.474.560 бајти податоци. Во овој случај, „МБ“ значи 1,000×1.024 бајти.

Зависно од методот на збивање и податотечниот формат, мегабајт податоци може да биде:

  • растерска слика со 256 бои и 1024×1024 пиксели (при длабочина на боја од 8 bpp).
  • 1 минута збиена аудиоснимка во формат MP3 со 128 кбит/сек.
  • 6 секунди незбиена аудиоснимка на CD.
  • просечна книга во текстуален формат (500 страници × 2000 знаци по страница).

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 The American Heritage Science Dictionary. Houghton Mifflin Company. 2005. Посетено на 22 декември 2009. 1. Единица за капацитет на складирање податоци во сметачкиот склад еднаква на 1.048.576 бајти (1.024 килобајти или 220) бајти. 2. Еден милион бајти. ... претставката „мега-“ честопати нема значење на 1.000.000 ... стапката од еден мегабит во секунда е еднаква на еден милион битови во секунда ...
  2. „Што се битови, бајти и други единици за мерење на дигитални информации? - База на знаења“. Универзитет на Индијана. 1 МБ е 1.024 килобајти, или 1.048.576 (1024x1024) бајти, а не еден милион бајти. ... Многу производители на тврди дискови го користат декадниот систем за изразување на складишниот капацитет. Затоа, 1 МБ се смета за еден милион бајти, 1 ГБ се смета за една милијарда бајти и така натаму. Отсутно или празно |url= (help); |access-date= бара |url= (help)
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 „Толкувања на единиците од системот SI: Бинарни претставки“. Национален институт за стандарди и технологија. Посетено на 22 декември 2009. мегабајтот од 1 024 000 бајти се користи за форматирање на познатата дискета „1,44 МБ“ од 90 mm (3½ инчи)
  4. „Поимник на македонски зборови од областа на информатичката технологија“ (PDF). Министерство за информатичко општество на РМ. стр. 22. Архивирано од изворникот (PDF) на 2011-09-11. Посетено на 17 ноември 2010. (македонски)
  5. SanDisk USB Flash Drive Архивирано на 13 мај 2008 г. „Напомена: 1 мегабајт (МБ) = 1 милион бајти; 1 гигабајт (ГБ) = 1 милијарда бајти.“
  6. „How Mac OS X reports drive capacity“. Apple Inc. 27 август 2009. Посетено на 16 октомври 2009. (англиски)

Надворешни врски[уреди | уреди извор]