Јотабит

Од Википедија — слободната енциклопедија
Содржатели на битовите
SI децимална претставка IEC бинарни претставки
Назив
(симбол)
Стандард
SI
Бинарна
примена
Назив
(симбол)
Вредност
килобит (кбит) 103 210 кибибит (Кибит) 210
мегабит (Мбит) 106 220 мебибит (Мибит) 220
гигабит (Гбит) 109 230 гибибит (Гибит) 230
терабит (Тбит) 1012 240 тебибит (Тибит) 240
петабит (Пбит) 1015 250 пебибит (Пибит) 250
ексабит (Ебит) 1018 260 ексбибит (Еибит) 260
зетабит (Збит) 1021 270 зебибит (Зибит) 270
јотабит (Јбит) 1024 280 јобибит (Јибит) 280
Поврзано: нибл · бајт · Содржатели на бајтите
Величински редови на податоците

Јотабитот ― множител на единицата бит за дигитални информации или сметачко складирање. Префиксот јота (симбол Y) е дефиниран во меѓународниот систем на единици (SI) како множител на 1024 (1 септилион, кратка скала),[1] и затоа

1 јотабит = 1024бити = 1000000000000000000000000бити = 1000 зетабити.[2]

Јотабитот има единичен симбол Ybit или Yb.

Јотабитот е тесно поврзан со јобибит, единица-множител добиена од бинарниот префикс јоби од ист величински редослед,[3] што е еднакво на 280бити = 1208925819614629174706176бити, или приближно 21% поголем од јотабитот.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. The NIST Reference on Constants, Units, and Uncertainty: SI prefixes
  2. www.dictionary.com. „Yottabit“. Архивирано од изворникот на February 18, 2011. Посетено на September 28, 2010.
  3. The NIST Reference on Constants, Units, and Uncertainty: Prefixes for binary multiples