Килобит

Од Википедија — слободната енциклопедија
Содржатели на битовите
SI децимална претставка IEC бинарни претставки
Назив
(симбол)
Стандард
SI
Бинарна
примена
Назив
(симбол)
Вредност
килобит (кбит) 103 210 кибибит (Кибит) 210
мегабит (Мбит) 106 220 мебибит (Мибит) 220
гигабит (Гбит) 109 230 гибибит (Гибит) 230
терабит (Тбит) 1012 240 тебибит (Тибит) 240
петабит (Пбит) 1015 250 пебибит (Пибит) 250
ексабит (Ебит) 1018 260 ексбибит (Еибит) 260
зетабит (Збит) 1021 270 зебибит (Зибит) 270
јотабит (Јбит) 1024 280 јобибит (Јибит) 280
Поврзано: нибл · бајт · Содржатели на бајтите
Величински редови на податоците

Килобит — единица за количество информации или компјутерско складиштење, 1000 пати поголема од битот. Префиксот кило- (симбол k) е дефиниран во Меѓународниот систем на единици (SI) како множител со вредност 103 (1 илјадa), [1] и затоа,

1 килобит = = 1000 бита.

Симболот на единицата килобит е kbit или kb.

Користејќи ја вообичаената големина на бајтот од 8 бита, 1 kbit е еднаков на 125 бајта.

Килобитот најчесто се користи за изразување на податочните протоци (брзини) на дигиталните комуникациски кола како килобити во секунда (kbit/s или kb/s), или скратено како kbps,[2] како на пример, 56 kbit/s на ЈКТМ линија, или 512 kbit/s на широкопојасна интернет конекција.

Симболот kb (мала буква „b“) е типографски сличен со меѓународниот стандарден симбол за килобајт, односно kB (голема буква „B“). Меѓународната електротехничка комисија (IEC) го препорачува симболот бит наместо b. Префиксот кило- често се користи во областите на компјутерската наука и информациската технологија со значење на множење со 1024 наместо 1000, спротивно на меѓународните стандарди, во врска со базната единица бајт и бит, во тој случај треба да се напише како Ки-, со голема буква К,[3] пр., 1 Кибит = 1024 бита. Децималната SI дефиниција, 1 kbit/s = 1000 бита/с, се користи подеднакво во контекст на телекомуникациските брзини на пренос.

Килобитот е тесно поврзан со многу помалку користениот кибибит, единица повеќекратна добиена од бинарниот префикс киби- (симбол Ki) од ист ред на големина,[3] што е еднакво на 210бита = 1024 битa, или приближно 2% поголеми од килобитот. И покрај дефинициите за овие нови префикси, наменети за бинарно базирани количини на складирање од страна на меѓународните стандардни организации, мемориските полуспроводнички чипови сè уште се продаваат користејќи ги метричките префикси за означување бинарни множители.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Definitions of the SI units: The twenty SI prefixes“. physics.nist.gov.
  2. „Services Update“. webservices.ieee.org. Архивирано од изворникот на 2020-09-04. Посетено на 2021-08-17.
  3. 3,0 3,1 „Definitions of the SI units: The binary prefixes“. physics.nist.gov.