Тебибит

Од Википедија — слободната енциклопедија
Содржатели на битовите
SI децимална претставка IEC бинарни претставки
Назив
(симбол)
Стандард
SI
Бинарна
примена
Назив
(симбол)
Вредност
килобит (кбит) 103 210 кибибит (Кибит) 210
мегабит (Мбит) 106 220 мебибит (Мибит) 220
гигабит (Гбит) 109 230 гибибит (Гибит) 230
терабит (Тбит) 1012 240 тебибит (Тибит) 240
петабит (Пбит) 1015 250 пебибит (Пибит) 250
ексабит (Ебит) 1018 260 ексбибит (Еибит) 260
зетабит (Збит) 1021 270 зебибит (Зибит) 270
јотабит (Јбит) 1024 280 јобибит (Јибит) 280
Поврзано: нибл · бајт · Содржатели на бајтите
Величински редови на податоците

Тебибитот ― множител на битот, единица на информации, префиксна со стандардно заснованиот умножувач теби (симбол Ti), бинарен префикс што значи 240.[1][2] Симболот на единицата на тебибитот е Tibit.

1 тебибит = 240 бити = 1099511627776бити = 1024 гибибити[3]

Тебибитот е тесно поврзан со терабитот, соодветната единица што го користи метричкиот префикс тера, што е 1012 бити.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. International Electrotechnical Commission, IEC 60027-2 (2000-11) Ed. 2.0
  2. A.J. Thor (2000). „Prefixes for binary multiples“. Metrologia. 37 (81): 81. Bibcode:2000Metro..37...81T. doi:10.1088/0026-1394/37/1/12. (link me0112.pdf).
  3. Definitions of the SI units: The binary prefixes