Прејди на содржината

Зебибајт

Од Википедија — слободната енциклопедија
MicroDrive 1 GB

Зебибајт (од англ. zebibyte) е стандардизиран бинарна претставка (претставка: „зеби“, симбол: Zi) на бајтот, a unit of складирање на дигитални податоци. Симбол на зебибајтот е ЗиБ (ZiB).

1 зебибајт = 270 бајти = 1180591620717411303424бајти = 1.024 ексбибајти

Зебибајтот е во блиско сродство со зетабајтот, which is defined as 1021 bytes = 1000000000000000000000bytes (see бинарна претставка).

Претставките „зеби“ и „јоби“ првично не биле дел од системот на бинарни претставки. Меѓународната електротехничка комисија (IEC) ги усвоила во август 2005 г.[1]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Кратна на бајтовите
Десетични
Вредност SI
1000 кБ килобајт
10002 МБ мегабајт
10003 ГБ гигабајт
10004 ТБ терабајт
10005 ПБ петабајт
10006 ЕБ ексабајт
10007 ЗБ затабајт
10008 ЈБ јотабајт
10009 РБ ронабајт
100010 КвБ кветабајт
Двоични
Вредност IEC Склад
1024 КиБ кибибајт КБ килобајт
10242 МиБ мебибајт МБ мегабајт
10243 ГиБ гибибајт ГБ гигабајт
10244 ТиБ тебибајт ТБ терабајт
10245 ПиБ пебибајт
10246 ЕиБ ексбибајт
10247 ЗиБ зебибајт
10248 ЈиБ јобибајт

Наводи[уреди | уреди извор]