Кибибајт

Од Википедија — слободната енциклопедија
Содржатели на бајтот
Децимални SI-претставки Бинарни IEC-претставки
Назив
(симбол)
Стандард
(SI)
Бинарна
примена
Назив
(симбол)
Вредност
килобајт (кБ) 103 210 кибибајт (КиБ) 210
мегабајт (МБ) 106 220 мебибајт (Миб) 220
гигабајт (ГБ) 109 230 гибибајт (ГиБ) 230
терабајт (ТБ) 1012 240 тебибајт (ТиБ) 240
петабајт (ПБ) 1015 250 пебибајт (Пиб) 250
ексабајт (ЕБ) 1018 260 ексбибајт (ЕиБ) 260
зетабајт (ЗБ) 1021 270 зебибајт (ЗиБ) 270
јотабајт (ЈБ) 1024 280 јобибајт (ЈиБ) 280
Поврзано: Содржатели на битот  · Величински редови на податоците

Кибибајт (англиски: kibibyte) (кратенка од кило бинарен бајт) е единица мерка за количина на податоци од компјутерската меморија, воспоставена од Меѓународната електротехничка комисија во 2000 година. Се означува со KiB или КиБ.[1]

1 кибибајт = 210 бајти = 1 024 бајти

Белешки[уреди | уреди извор]

  1. Меѓународна Електротехничка Комисија (2007). „Претставки за бинарни производи“. Архивирано од изворникот на 2009-04-03. Посетено на 2007-10-16.