Јобибајт

Од Википедија — слободната енциклопедија

Јобибајт (yobibyte) е стандардизиран бинарен содржател (претставка: јоби-, симбол: Yi) на бајтот, единица за складирање на дигитални податоци. Симбол на единицата е YiB или ЈиБ.

1 јобибајт = 280 бајти = 1208925819614629174706176бајти = 1.024 зебибајти

Јобибајтот е во блиско сроство со јотабајтот, кој се дефинира како 1024 бајти = 1000000000000000000000000бајти (погл. бинарна претставка).

Претставките „зеби“ и „јоби“ првично не биле дел од системот на бинарни претставки, туку се додадени во август 2005 г. од страна на Меѓународната електротехничка комисија.[1]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Кратна на бајтовите
Десетични
Вредност SI
1000 кБ килобајт
10002 МБ мегабајт
10003 ГБ гигабајт
10004 ТБ терабајт
10005 ПБ петабајт
10006 ЕБ ексабајт
10007 ЗБ затабајт
10008 ЈБ јотабајт
10009 РБ ронабајт
100010 КвБ кветабајт
Двоични
Вредност IEC Склад
1024 КиБ кибибајт КБ килобајт
10242 МиБ мебибајт МБ мегабајт
10243 ГиБ гибибајт ГБ гигабајт
10244 ТиБ тебибајт ТБ терабајт
10245 ПиБ пебибајт
10246 ЕиБ ексбибајт
10247 ЗиБ зебибајт
10248 ЈиБ јобибајт

Наводи[уреди | уреди извор]