Зебибит

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Содржатели на битовите
SI децимална претставка IEC бинарни претставки
Назив
(симбол)
Стандард
SI
Бинарна
примена
Назив
(симбол)
Вредност
килобит (кбит) 103 210 кибибит (Кибит) 210
мегабит (Мбит) 106 220 мебибит (Мибит) 220
гигабит (Гбит) 109 230 гибибит (Гибит) 230
терабит (Тбит) 1012 240 тебибит (Тибит) 240
петабит (Пбит) 1015 250 пебибит (Пибит) 250
ексабит (Ебит) 1018 260 ексбибит (Еибит) 260
зетабит (Збит) 1021 270 зебибит (Зибит) 270
јотабит (Јбит) 1024 280 јобибит (Јибит) 280
Поврзано: нибл · бајт · Содржатели на бајтите
Величински редови на податоците

Зебибитот ― множител на битот, единица за дигитално складирање информации, префиксирана со стандардно заснованиот умножувач зеби (симбол Zi), бинарен префикс што значи 270.[1][2] Симболот на единицата на зебибитот е Зибит.

1 зебибит = 270 бити = 1180591620717411303424бити = 1024 ексбибити[3]

Префиксот зеби првично не бил дел од системот на бинарни префикси, но бил додаден заедно со префиксот јоби од Меѓународната електротехничка комисија во август 2005 година.[4]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. International Electrotechnical Commission, IEC 60027-2 (2000-11) Ed. 2.0
  2. A.J. Thor (2000). „Prefixes for binary multiples“. Metrologia. 37 (81): 81. doi:10.1088/0026-1394/37/1/12.
  3. Definitions of the SI units: The binary prefixes
  4. IEC - IEC in action | News releases > nr2005 - Here come zebi and yobi Архивирано на 12 септември 2009 г.