Ексабит

Од Википедија — слободната енциклопедија
Содржатели на битовите
SI децимална претставка IEC бинарни претставки
Назив
(симбол)
Стандард
SI
Бинарна
примена
Назив
(симбол)
Вредност
килобит (кбит) 103 210 кибибит (Кибит) 210
мегабит (Мбит) 106 220 мебибит (Мибит) 220
гигабит (Гбит) 109 230 гибибит (Гибит) 230
терабит (Тбит) 1012 240 тебибит (Тибит) 240
петабит (Пбит) 1015 250 пебибит (Пибит) 250
ексабит (Ебит) 1018 260 ексбибит (Еибит) 260
зетабит (Збит) 1021 270 зебибит (Зибит) 270
јотабит (Јбит) 1024 280 јобибит (Јибит) 280
Поврзано: нибл · бајт · Содржатели на бајтите
Величински редови на податоците

Ексабит ― множител на единицата бит за дигитални информации или сметачко складирање. Префиксот екса (симбол Е) е дефиниран во меѓународниот систем на единици (СИ) како множител на 1018 (1 квинтилион, кратка скала),[1] и затоа

1 ексабит = 1018бити = 1000000000000000000бити = 1000 петабити.

Ексабитот има симбол на единица Ebit или Eb.

Ексабитот е тесно поврзан со ексибитот, единица-множител добиена од бинарниот префикс ексби со ист редослед на големина,[2] што е еднакво на 260бити = 1152921504606846976бити, или приближно 15% поголеми отколку ексабит.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]