Гигабит

Од Википедија — слободната енциклопедија
Содржатели на битовите
SI децимална претставка IEC бинарни претставки
Назив
(симбол)
Стандард
SI
Бинарна
примена
Назив
(симбол)
Вредност
килобит (кбит) 103 210 кибибит (Кибит) 210
мегабит (Мбит) 106 220 мебибит (Мибит) 220
гигабит (Гбит) 109 230 гибибит (Гибит) 230
терабит (Тбит) 1012 240 тебибит (Тибит) 240
петабит (Пбит) 1015 250 пебибит (Пибит) 250
ексабит (Ебит) 1018 260 ексбибит (Еибит) 260
зетабит (Збит) 1021 270 зебибит (Зибит) 270
јотабит (Јбит) 1024 280 јобибит (Јибит) 280
Поврзано: нибл · бајт · Содржатели на бајтите
Величински редови на податоците

Гигабит е единица за складирање на дигитални податоци со симбол Gbit (или Gb).

1 гигабит = 109 = 1.000.000.000 бита (еднакво на 125 децимални мегабајти или 122 бинарни мебибајти, како што 8 бита е еднакво на еден бајт)

Гигабитот е во блиско сродство со единицата гибибит, што е точно еднакво на 230 бита = 1.073.741.824 бита.

Треба да се има предвид дека разликата помеѓу милијарда бита и еден гибибит е поголема од 7%. Ова е доволно голема разлика за да биде економски оправдано капацитетот на извесни класи на мемориски уреди да се изразува во (вистински) гигабити или гигабајти наместо гибибити/гибибајти. RAM и флеш-чиповите обично мора да имаат капацитет кој е квадриран, но други уреди како тврдите дискови не мораат.

Поврзано[уреди | уреди извор]