Кибибит

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Содржатели на битовите
SI децимална претставка IEC бинарни претставки
Назив
(симбол)
Стандард
SI
Бинарна
примена
Назив
(симбол)
Вредност
килобит (кбит) 103 210 кибибит (Кибит) 210
мегабит (Мбит) 106 220 мебибит (Мибит) 220
гигабит (Гбит) 109 230 гибибит (Гибит) 230
терабит (Тбит) 1012 240 тебибит (Тибит) 240
петабит (Пбит) 1015 250 пебибит (Пибит) 250
ексабит (Ебит) 1018 260 ексбибит (Еибит) 260
зетабит (Збит) 1021 270 зебибит (Зибит) 270
јотабит (Јбит) 1024 280 јобибит (Јибит) 280
Поврзано: нибл · бајт · Содржатели на бајтите
Величински редови на податоците

Кибибитот ― множител на битот, единица за чување дигитални информации, користејќи го стандардниот бинарен префикс киби, кој има симбол Ki, што значи 210.[1][2] Симболот на единицата на кибибитот е Kibit.

1 кибибит = 210 бити = 1.024 бити[3]

Кибибитот постои од 1998 година и е тесно поврзан со килобитот, што е еднакво на 103 бити = 1.000 бити. Сепак, кибибит е 1024 бити. Исто така, еден кибибајт е 1.024 бајти.

Бинарните префикси се дел од меѓународниот систем на количини.[4]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. International Electrotechnical Commission, IEC 60027-2 (2000-11) Ed. 2.0
  2. A.J. Thor (2000). „Prefixes for binary multiples“. Metrologia. 37 (1): 81. doi:10.1088/0026-1394/37/1/12.
  3. „Definitions of the SI units: The binary prefixes“. physics.nist.gov.
  4. „JCGM 200:2008 - English - 1. Quantities and units“. www.iso.org.