Тебибајт

Од Википедија — слободната енциклопедија

Тебибајт (tebibyte) е стандардизиран бинарен содржател (претставка: теби-, симбол: Ti) на бајтот, единица за складирање на дигитални податоци. Симбол на оваа единица е TiB или ТиБ.[1]

1 тебибајт = 240 бајти = 1099511627776bytes = 1.024 гибибајти

Тебибајтот како единица е во блиско сродство со терабајтот, кој се дефинира како 1012 бајти = 1000000000000bytes, но се користи како синоним на тебибајтот во извесни ситуации (видете бинарна претставка).

Поврзано[уреди | уреди извор]

Кратна на бајтовите
Десетични
Вредност SI
1000 кБ килобајт
10002 МБ мегабајт
10003 ГБ гигабајт
10004 ТБ терабајт
10005 ПБ петабајт
10006 ЕБ ексабајт
10007 ЗБ затабајт
10008 ЈБ јотабајт
10009 РБ ронабајт
100010 КвБ кветабајт
Двоични
Вредност IEC Склад
1024 КиБ кибибајт КБ килобајт
10242 МиБ мебибајт МБ мегабајт
10243 ГиБ гибибајт ГБ гигабајт
10244 ТиБ тебибајт ТБ терабајт
10245 ПиБ пебибајт
10246 ЕиБ ексбибајт
10247 ЗиБ зебибајт
10248 ЈиБ јобибајт

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Претставки на бинарни содржатели“. МЕК (NIST). 2007. Посетено на 10 август 2007. Не се допушта закосување или задебелување во: |publisher= (help) (англиски)