Петабит

Од Википедија — слободната енциклопедија
Десетични
Вредност  SI 
1000 кбит килобит
10002 Мбит мегабит
10003 Гбит гигабит
10004 Тбит терабит
10005 Пбит петабит
10006 Ебит ексабит
10007 Збит зетабит
10008 Јбит јотабит
10009 Рбит ронабит
100010 Квбит кветабит
Двоични
Вредност  IEC  JEDEC 
1024 Кибит кибибит Кбит Кб килобит
10242 Мибит мебибит Мбит Мб мегабит
10243 Гибит гибибит Гбит Гб гигабит
10244 Тибит тебибит
10245 Пибит пебибит
10246 Еибит ексбибит
10247 Зибит зебибит
10248 Јибит јобибит

Петабитот ― множител на единицата бит за дигитални информации или сметачко складирање. Префиксот пета (симбол P) е дефиниран во меѓународниот систем на единици (SI) како множител на 10 15 (1 квадрилион, кратка скала),[1] и затоа

1 петабит = 1015бити = 1000000000000000бити = 1000 терабити.

Петабитот има симбол на единица Pbit или Pb.

Петабитот е тесно поврзан со пебибит, единица-множител добиена од бинарниот префикс пеби со ист редослед на големина,[2] што е еднакво на 250битови = 1125899906842624бити, или приближно 13% поголеми од петабитот.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]