Јокто-

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Јокто (симбол y) — претставка во метричкиот систем што означува фактор од 10−24 или 0,000000000000000000000001.

Била усвоена во 1991 година[1] од Генералната конференција за тежини и мерки. Доаѓа од латинскиот octo[2] или старогрчкиот οκτώ, што значи „осум“, бидејќи е еднакво на 1000−8. Јокто- е најмалиот официјален SI префикс.

Може да се користи за да се наведе масата на субатомска честичка.

Претставка Макед. симбол Меѓун. симбол 1000m 10n Десетично Кратка скала Долга скала1 Воведена
јота Ј Y 10008 1024 1000000000000000000000000 септилион квадрилион 1991
зета З Z 10007 1021 1000000000000000000000 секстилион трилијарда 1991
екса Е E 10006 1018 1000000000000000000 квинтилион трилион 1975
пета П P 10005 1015 1000000000000000 квадрилион билијарда 1975
тера Т T 10004 1012 1000000000000 трилион билион 1960
гига Г G 10003 109 1000000000 билион милијарда 1960
мега М M 10002 106 1000000 милион 1960
кило к k 10001 103 1000 илјада 1795
хекто х h 10002/3 102 100 сто 1795
дека да da 10001/3 101 10 десет 1795
10000 100 1 еден
деци д d 1000−1/3 10−1 0,1 десетина 1795
санти с c 1000−2/3 10−2 0,01 стотина 1795
мили м m 1000−1 10−3 0,001 илјадатина 1795
микро μ μ 1000−2 10−6 0,000001 милионтина 1960
нано н n 1000−3 10−9 0,000000001 билионтина милијардитина 1960
пико п p 1000−4 10−12 0,000000000001 трилионтина билионтина 1960
фемто ф f 1000−5 10−15 0,000000000000001 квадрилионтина билијардитина 1964
ато а a 1000−6 10−18 0,000000000000000001 квинтилионтина трилионтина 1964
цепто з z 1000−7 10−21 0,000000000000000000001 секстилионтина трилијардитина 1991
јокто ј y 1000−8 10−24 0,000000000000000000000001 септилионтина квадрилионтина 1991

1 Во Република Македонија се употребува долгата скала.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Resolution 4 of the 19th CGPM“ (PDF). Conférence générale des poids et mesures. BIPM. 1991. Посетено на 2020-05-14.
  2. Proceedings of the 19th CGPM (1991), page 80. Retrieved 2022-02-16