Тера-

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Тера (tera; симбол T) е претставка во системот SI и единица која означува 1×1012 или 1 000 000 000 000.

Била потврдена во 1960. Потекнува од грчкиот збор τέρας, што значи чудовиште.

SI-претставки[уреди | уреди извор]

10n Претставка Симбол Кратка скала Долга скала Децимален еквивалент
1024 јота Y септилион квадрилион 1 000 000 000 000 000 000 000 000
1021 зета Z секстилион трилијарда (илјада трилиони) 1 000 000 000 000 000 000 000
1018 екса E квинтилион трилион 1 000 000 000 000 000 000
1015 пета P квадрилион билијарда (илјада билиони) 1 000 000 000 000 000
1012 тера T трилион билион 1 000 000 000 000
109 гига G билион милијарда (илјада милиони) 1 000 000 000
106 мега M милион 1 000 000
103 кило k илјада 1 000
102 хекто h сто 100
101 дека da десет 10
100 нема нема еден 1
10−1 деци d десети дел 0,1
10−2 центи c стоти дел 0,01
10−3 мили m илјадити дел 0,001
10−6 микро µ милионити дел 0,000 001
10−9 нано n билионити дел милијардити дел 0,000 000 001
10−12 пико p трилионити дел билионити дел 0,000 000 000 001
10−15 фемто f квадрилионити дел билијардити дел 0,000 000 000 000 001
10−18 ато a квинтилионити дел трилионити дел 0,000 000 000 000 000 001
10−21 зепто z секстилионити дел трилијардити дел 0,000 000 000 000 000 000 001
10−24 јокто y септилионити дел квадрилијардити дел 0,000 000 000 000 000 000 000 001