Појдовен систем

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Појдовен систем (или референтен систем) — севкупност од неподвижни едно спрема друго тела, од коишто ќе го набљудуваме движењето на механичкиот систем и часовници со помошта на кои ќе го мериме времето. Појдовните системи во однос на кои е во сила законот за инерција (Прв Њутнов закон) се нарекуваат инерцијални појдовни системи (види Втор Њутнов закон и Трет Њутнов закон).