Евклид

Од Википедија — слободната енциклопедија
Евклид
Евклид
ЖивеалиштеАлександрија, Птоломејско царство
ПолињаМатематика
Познат поЕвклидова геометрија
Евклидови Елементи

Евклид (325-269 година п.н.е.) — бил еден од најистакнатите старогрчки математичари.

Животопис[уреди | уреди извор]

Веројатно, Евклид се образувал на Платоновата Академија и сигурно подучувал во Александриската библиотека во периодот на владеењето на Птоломеј I. Познато е дека неговата голема љубов се викала Хипарета.[1]

Придонес во математиката[уреди | уреди извор]

Иако се знае мошне малку за неговиот живот, неговите трудови се преведени и широко познати, особено неговата главна расправа Елементи. Покрај тоа што со своите аксиоми ги втемелил основните начела на геометријата, Евклид пишувал и за теоријата на боревите, како и за оптиката, механиката и музиката.

Извор[уреди | уреди извор]

  • Дејвис, Адам Харт, уред. (2011). Општа наука: енциклопедија за секое семејство и дом. прев. Сашо Христовски и др. Скопје: Младинска книга. ISBN 978-608-4500-27-8. (библ.)

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Јован Дучић, Благо Цара Радована (друго издање). Београд: Laguna, 2018, стр. 118.