Серска група

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Дел од темата
Македонска револуционерна организација
Печат на Македонскиот комитет

Серска група (Серчани или Санданисти) — една од поголемите групации на т.н Левица или радикално - реформска струја [1][2].

Извештај од Балугџиќ: проглас од групата Санданисти со кој се закажува вонреден конгрес со цел да се одвои од групата на Влахов, кој сè повеќе се става во служба на Младотурците. (Солун 4 март 1910)

Серчани биле фракција на Македонската револуционерна организација која се групирала околу раководителот на Серскиот револуционерен округ, Јане Сандански.

Тие ја преставувале главнината на т.н радикалнa - реформска струја [2], која во постарата литература се нарекува левица [3], а во поновата како демократско-реформско крило или децентралисти, кои се залагаат за децентрализација на Македонската револуционерна организација. Групацијата се појавила по Илинденското востание кога се поставило прашањето за идната дејност и поставеност на Организацијата.

Идеологија[уреди | уреди извор]

Дел од темата Јане Сандански
Јане 7.JPG

Целта на оваа струја била: одбрана, односно воспоставување територијална целост на Македонија со оружено дејствување, создавање македонска држава со легално политичко дејствување или со оружена ослободителна борба како крајно средство.

види: Радикална-реформска струја

Извори[уреди | уреди извор]

  1. Следъ Илинденското възстание, Том II
  2. 2,0 2,1 Христо Силянов, "Освободителнитѣ борби на Македония", том II Следъ Илинденското възстание, Издателство на Илинденската организация, София, 1943. (бугарски)
  3. Историја на македонскиот народ, книга втора, издава нип Нова Македонија - заедница за издавачка дејност, книги, периодика и публицистика - Скопје, Скопје, 1969 година