Тајна полиција на МРО

Од Википедија — слободната енциклопедија
Македонска револуционерна
организација (МРО)
Печат на Македонскиот комитет

Тајната полиција на МРО е составен дел од структурата на Организацијата. При секој селски, околиски и окружен комитет постоела тајна полиција [1][2]. Таа се состоела од две одделенија:

  • Истражно одделение
  • Казнено одделение

Истражно одделенние[уреди | уреди извор]

На чело на истражното одделение стоел раководител кои бил поставуваан од страна на претседателот на комитететот.

Раководителот давал заклетва дека верно ќе ги извршува своите задачи и притоа избираал тројца помошници кои не се познавале меѓу себе.

Тие давале заклетва пред раководителот.

Задачата на истражното одделение се состоела од следење на поведението на членовите, поведението на македонското и останатото население, како и следење на активноста на јавната и тајна османска полиција, и известување на комитетот за таквата активност [2].

Казнено одделение[уреди | уреди извор]

На чело на казненото одделение исто така стоел раководител кој бирал свои тројца помошници [2].

Главана задача на казненото одделение се состоела од спроведување на казните, првенствено смртните, а извршителите на казните биле бирани со ждрепка.

Членовите на тајната полиција биле вооружени со револвер и кама, а во акција и со два револвери [2].

Извори[уреди | уреди извор]

  1. Устав на ТМОРО
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 s: Прв правилник на Македонската револуционерна организација

Надворешни врски[уреди | уреди извор]