Прејди на содржината

Тајна пошта на МРО

Од Википедија — слободната енциклопедија
Македонска револуционерна
организација (МРО)
Печат на Македонскиот комитет

Тајната пошта на МРО е составен дел од структурите на организацијата. Секој селски, околиски и окружен комитет имал своја тајна пошта [1].

Шифриранa азбука

Поштата на Македонската револуционерна организација претставувала таен систем за комуникација меѓу нејзините членови во рамките на Отоманското Царство, но се комуницирало и надвор од империјата како што било и Задграничното претставништво.

Коресподенцијата се водела со хемиско бело мастило и шифри.

Шифрите ги знеле само претседтелот и секретарот на комитетот [2].

По Солунскиот конгрес било решено дека Централниот комитет со внатрешноста на Македонија контактира преку окрузите, и затоа ЦК имал посебни шифри за комуникација со окрузите, посебни шифри за коресподенција со Задграничното претставништво, окрузите имале посебни шифри за коресподенција меѓу себе [2]. Поштата на организацијата била подобро организирана отколку редовната пошта на Отоманското Царство. Писмата кои организацијата ги испраќала од Солун за Софија пристигале следниот ден [3][4].

Извори[уреди | уреди извор]

  1. Прв устав на Македонската револуционерна организација
  2. 2,0 2,1 s: Прв правилник на Македонската револуционерна организација
  3. Панде Константин, Национлнотоослободително движение в Македония и Тракия 1893-1903, София, 1979
  4. Ванчо Ѓорѓиев, Слобода или Смрт, Македонското националноослободително движење во Солунскиот вилает 1893 - 1903 година, Табернакул, Институт за историја - Филозовски факултет, Скопје, 2003

Надворешни врски[уреди | уреди извор]