Битка кај Гандач

Од Википедија — слободната енциклопедија

Битка кај Гандач — борба во текот на Илинденското востание во која четите на војводите Апостол Петков и Иван Карасулијата воделе битка против турската војска на планината Пајак.

Битката[уреди | уреди извор]

На 12 септември 1903 година здружените чети од 100 души на чело со Апостол Петков и Иван Оџаров Карасулијата го зазеле стратешкиот врв Гандач на Пајак Планина, против нив турката власт испртила воени единици од гарнизоните во Гевгелија и Гуменџе, а нивната бројка изнесувала околу 1200 души по што започнала битката [1] . На 13 септември четите успеале да го пробијат обрачот и да се повлечат. Востаниците имале многу мали загуби додека пак османлиската војска имала 180 мртви.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. Ангел Динев, Илинденската епопеја I-II, (1947-1949)

Предлошка:МРО