Устав на ВМОРО

Од Википедија — слободната енциклопедија
Македонска револуционерна
организација (МРО)
Печат на Македонскиот комитет

Уставот на ВМОРО е уставо - статутарен акт на Македонската револуционерна организација, донесен на Рилскиот конгрес во 1905 година.

Особености[уреди | уреди извор]

Уставот на ВМОРО

Со овој устав организацијата формално - правно е именувана во Внатрешна македоно - одринска револуционерна организација. Уставот се состои од 18 члена поделени во 5 глави.

Во првата глава е регулирана целта на организацијата, член 1 - 2, во втората глава - средставата, член 3, во третата глава се составот и устројството, член 4 - 15, четврта глава - матерјални средства, член 16, и во петтата глава се казните член 17 - 18 [1].

Оваа статија се однесува на Македонската револуционерна организација која во еден период се нарекувала и како ВМОРО и тоа почнувајќи од овој устав и затоа не треба да се меша со ВМРО (Автономистичка) бидејќи таа егзистира во други услови и во друго време.

Некои членови[уреди | уреди извор]

Уставот на ВМОРО од 1905 година (кликнете за да го отворите во целост)

Член 1[уреди | уреди извор]

ВМОРО има за цел да ги сплоти во една целина сите назадоволни елементи во Македонија и Одринско, без разлика на народност за извојување политичка автономија на тие две области.

Член 2[уреди | уреди извор]

Организацијата им се спротивставува на стремежитер за делба и завладување на тие области од која и да е држава.

Член 3[уреди | уреди извор]

За отстранување на таа цел организацијата се бори против шовинистичките пропаганди и национални расправи кои го цепат и омаловажуват населението во неговата борба против општиот непријател, дејствува за внесување на револуционерен дух и сознание и ги употребува сите средства и усилби за поскорешно и понавремено вооружување. Таа се грижи за културното и економското издигнување на организираното население и ја потпомага неговата легална борба против турската власт.

Устав[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Уставот на ВМOРО на викиизвор