Битка за Мехомија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Битката за Мехомија се водела помеѓу четниците на Македонска револуционерна организација и османлиските сили кај Мехомија (денес Разлог), Пиринска Македонија во текот на Илинденското востание.

Битката[уреди | уреди извор]

Борбата требала да започне со напад на Мехомија меѓутоа таа не започнала во предвиденото време бидејќи турските сили ги откриле подготовките за нападот и предвремено на 14 септември 1903 година, Крстовден, започнала борбата и затоа била неуспешна за востаниците. Потоа турската војска се пресметала со населението во градот при што биле убиени 45 мажи, жени и деца [1].

Извори[уреди | уреди извор]

  1. Ванчо Ѓорѓиев, Смрт или Слобода, Македонското револуционерно националноослободително движење во Солунскиот вилает, Табернакул, Институт за историја-Филозофски факултет, Скопје, 2003