Прв правилник на Македонската револуционерна организација

Од Википедија — слободната енциклопедија
Македонска револуционерна
организација (МРО)
Печат на Македонскиот комитет

Првиот правилник на Македонската револуционерна организација е вториот нормативен акт на ТМОРО.

Особености[уреди | уреди извор]

Поради недостаток на изворна документација, не се знае кога точно е донесен Првиот правилник на Македонската револуционерна организација.

Според спомените на Татарчев, одлука за созадавање на правилникот била донесена за време на Ресенското советување, и создавањето на правилникот му било доверено на Иван Хаџи Николов.

Татарчев притоа истакнува дека, праксата ја наметнала потребата од донесување на правилникот, но врз основа на членот 14 од Уставот на МРО се гледа дека донесувањето на правилникот било уставна обврска.

Членови[уреди | уреди извор]

Правилникот се состои од 50 члена поделени во 11 глави:

1. Состав, устројство и должности на револуционерните комитети,
2. Должности на управните тела на месните комитети,
3. Должности на членовите на управните тела,
4. Должности на началниците на групите,
5. Должности на членовите-работниците,
6. Коресподенција,
7. Тајна пошта,
8. Тајна полиција,
9. Казни,
10. Воружување,
11. Материјални средства[1].

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Ванчо Ѓорѓиев, Смрт или Слобода... 139