Прејди на содржината

Конституциона зора

Од Википедија — слободната енциклопедија
Конституциона зора
СопственикРеформската струја и МОРО
УредникДимо Хаџи Димов, Пере Тошев, Јане Сандански
Основан8 август 1908
Политичка определбареволуционерен
Јазикбугарски, турски, француски
Престанал3 јануари 1909
СедиштеСолун

Конституциона зора бил весник на Реформската струја од Македонската револуционерна организација.

Започнал да излегува веднаш по Младотурската револуција, на 8 август 1908 година. Излегувал двапати седмично и до 3 јануари 1909 година се појавиле 35 броја. Во договор со Христо Чернопеев, кој го издавал весникот „Единство”, по формирањето на Народната федеративна партија, двата весника се споиле во весник под името „Народна волја”.