Прејди на содржината

Централизам

Од Википедија — слободната енциклопедија
Македонска револуционерна
организација (МРО)
Печат на Македонскиот комитет

Централизмот е идеологија и систем за организирано дејствувањето на Македонската револуционерна организација, оваа идеологија го подразбирала и идно уредување на проектираната независна македонска држава. Негова антитеза е Врховизмот.

Специфичности

[уреди | уреди извор]

Републиканизам

[уреди | уреди извор]

Централизмот како идеологија бил официјализиран со Уставот од 1896 година и применет во практичното револуционерно дејствување на МРО, при организирањето на Крушевската република (1903) и во Уставот и уставното уредување на современата македонската држава.

Член 1. Тајната Македоно - Одринска Револуционерна Организација има за цел да ги сплоти во едно цело сите незадоволни елементи во Македонија и Одринско, без разлика на народноста, извојување преку револуција полна политичка автономија за тие две области [1]

Демократски начела

[уреди | уреди извор]

Централизмот на МРО бил заснован врз демократски начела. Во МРО можеле да членуваат и членувале Македонци, Власи, Евреи, Ерменци, Турци и др. жители на Македонија, кои ја прифаќале усвоената цел: одбрана на територијалната целост на Македонија, ослободување и создавање македонска држава, која ќе обезбедува демократски права и слободи, рамноправност на сите без разлика на националната и верската припадност, под девизата: Македонија на Македонците.

Прашањето за централизмот особено било актуелно во македонските средини непосредно пред Втората светска војна [2]

  1. Устав на ТМРО на викиизвор.
  2. Македонски вести, 43, 1936.