Википедија:Уредувачки денови 2019

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Shared Knowledge Logo.svg
Уредувачки денови.svg
Кратенки:
ВП:УД

Во текот на 2019 година биле одржани 10 уредувачки денови. Уредувачките денови биле изведени во текот на еден ден од 24 часа, со почеток во 00:00 и крај во 23:59 истиот ден. Предвид биле земени сите создадени или подобрени статии и предлошки на зададената тема од корисници на Википедија на македонски јазик кои ги пријавиле во уредувачкиот ден.

Напомена: Заради избегнување на спротивставени уредувања и пишување на иста статија од двајца или повеќе корисници на Википедија на македонски јазик, секој заинтересиран учесник било пожелно да го пријави своето учество и да избере кои статии ќе ги уредува!

Одржани денови[уреди извор]

Светски првенства во ракомет за мажи[уреди извор]

Уредувачки ден „Светски првенсва во ракомет за мажи“

На 9 јануари 2019 година е одржан уредувачки ден на тема „Светски првенства во ракомет за мажи“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите за светските првенства можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Тиверополник
2 Македонец
3 Иван Ж
4 Dare194 S
5 П. Неделковски
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Клубови во НБА[уреди извор]

Уредувачки ден „Клубови во НБА“

На 24 јануари 2019 година е одржан уредувачки ден на тема „Клубови во НБА“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите за клубовите во НБА можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Македонец
2 Иван Ж
3 П. Неделковски
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Кујнски прибор[уреди извор]

Уредувачки ден „Кујнски прибор“

На 9 февруари 2019 година е одржан уредувачки ден на тема „Кујнски прибор“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите за кујнски прибор можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Тиверополник
2 Kiril Simeonovski
3 Иван Живковиќ
4 P.Nedelkovski
5 Dare194 S
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Апарати за домаќинство[уреди извор]

Уредувачки ден „Апарати за домаќинство“

На 24 март 2019 година е одржан уредувачки ден на тема „Апарати за домаќинство“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите за апарати за домаќинство можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Тиверополник
2 Иван Живковиќ
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Комедија дел арте[уреди извор]

Уредувачки ден „Комедија дел арте“

На 31 март 2019 година е одржан уредувачки ден на тема „Комедија дел арте“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите поврзани со Комедија дел арте можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Иван Ж
2 P.Nedelkovski
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Фудбалери на Барселона[уреди извор]

Уредувачки ден „Фудбалери на Барселона“

На 1 мај 2019 година е одржан уредувачки ден на тема „Фудбалери на Барселона“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите за фудбалери на Барселона можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, како и дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Иван Ж
2 П. Неделковски
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Археолошки наоѓалишта во Виничко[уреди извор]

Уредувачки ден „Археолошки наоѓалишта во Виничко“

На 23 октомври 2019 година е одржан уредувачки ден на тема „Археолошки наоѓалишта во Виничко“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите за археолошките наоѓалишта во Виничко било препорачано да се користи извадок од следната книга којашто е достапка на Википедија на македонски јазик:

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Kiril Simeonovski
2 Иван Ж
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Човекови права[уреди извор]

Уредувачки ден „Човекови права“

На 10 декември 2019 година е одржан уредувачки ден на тема „Човекови права“. Потфатот бил дел од меѓународната иницијатива „Вики за човековите права 2019–2020“ која имала за цел создавање содржини за поголема покриеност на темите поврзани со човековите права на Википедија.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите на теми поврзани со човековите права можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, како и дигитализирани и други материјали.

За создавање на статиите за основните човекови права било препорачано да се користи следнава книга:

 • Ананиев, Ј.; Арифи, Б.; Габер-Дамјановска, Н.; Лазарова-Трајковска, М.; Попоска, Ж. и Чубриќ, С. (2018) „Човекови права“. Скопје: ОБСЕ. ISBN 978-608-4788-31-7.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Ehrlich91
2 Иван Ж
3 Stojanovski04
4 Kiril Simeonovski
5 Македонец
6 P.Nedelkovski
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Глумци во Македонскиот народен театар[уреди извор]

Уредувачки ден „Глумци во Македонскиот народен театар“

На 24 декември 2019 година е одржан уредувачки ден на тема „Глумци во Македонскиот народен театар“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статии поврзани со глумците во Македонскиот народен театар било препорачано да се користат биографиите објавени на службеното мрежно место на театарот:

 • Актери“. Македонски народен театар.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Kiril Simeonovski
2 Иван
3 Stojanovski04
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Часовни појаси[уреди извор]

Уредувачки ден „Часовни појаси“

На 30 декември 2019 година е одржан уредувачки ден на тема „Часовни појаси“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите за часовните појаси можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, како и дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Kiril Simeonovski
2 Ehrlich91
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Поврзано[уреди извор]