Детски права

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Момче работејќи како подвижен часовник низ улиците на Мерида, Мексико

Детски правачовекови права на децата со особен осврт на правата и посебната заштита и грижа којашто им се пружа на малолетните лица.[1] Конвенцијата за правата на детето од 1989 година го дефинира детето како „секое човечко суштество под возраста од осумнаесет години, освен ако со закон кој се однесува на децата полнолетството не се стекнува порано“.[2] Детските права ги вклучуваат правата на спојување со обајцата родители и човеков идентитет, како и основните потреби за физичка заштита, прехрана, бесплатно образование, здравствена заштита, криминални закони кои се однесуваат на возраста и детскиот развој, еднаква заштита на детските граѓански права, слобода од расна, полова, сексуална, религиска и етничка дискриминација, и други права.

Подрачјето на детските права опфаќа повеќе области, како на пример право, политика, религија и етика. Толкувањето на детските права се движи од овозможување на децата самостојно да дејствуваат до настојување децата да бидат физички, ментално и емоционално слободни од злоупотреба. Други дефиниции исто така ги вклучуваат правата за грижа и прехрана.[3] Во меѓународното право не постојат дефиниции за други поими кои ги опишуваат младите како „адолесценти“, „тинејџери“ или „младинци“,[4] но движењето за детски права се разликува од движењето за младешки права.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. "Children's Rights" Archived 2008-09-21 at the Wayback Machine. Amnesty International.
  2. Convention on the Rights of the Child, G.A. res. 44/25, annex, 44 U.N. GAOR Supp. (No. 49), 167, U.N. Doc. A/44/49 (1989), 2 Sept. 1990.
  3. Bandman, B. (1999) Children's Right to Freedom, Care, and Enlightenment. Routledge. p 67.
  4. "Children and youth". Human Rights Education Association.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]