Аван и толчник

Од Википедија — слободната енциклопедија
Аван и толчник
AАван и толчник
Применатолчење, мешање
Поврзана опремамелница

Аван и толчник — прибор за готвење кој се користи уште од древно време за подготовка на состојки преку нивно кршење и толчење во облик на меко тесто или прав. Освен при подготовка на храна, овој прибор се користи и во медицината и фармацијата. Аванот претставува длабок сад, обично изработен од дрво, метал, керамика, камен или гранит. Толчникот е тврд и тап предмет во облик на палка. Состојките кои се толчат — суви или влажни — се поставуваат во аванот, каде потоа се гмечат и превртуваат со толчникот додека не се добие посакуваниот производ.

Историја[уреди | уреди извор]

Научниците имаат пронајдено древни авани и толчници кои се стари околу 35.000 години п.н.е..[1]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]