Јасмина Поповска

Од Википедија — слободната енциклопедија
Јасмина Поповска
Родена 14 јули 1959
Националност Македонка
Занимање глумица

Јасмина Поповска (14 јули 1959) — македонска театарска, филмска и телевизиска глумица.

Животопис[уреди | уреди извор]

Јасмина Поповска е родена на 14 јули 1959 година. Дипломирала на Факултетот за драмски уметности во Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“, на отсекот за глумечка игра во класата на Тодорка Кондова-Зафировска и Слободан Унковски во 1984 година. Вработена е во Македонскиот народен театар уште од периодот непосредно по дипломирањето.[1]

Театрографија[уреди | уреди извор]

 • Амелија — „Погрижи се за Амелија“ од Жорж Фејдо, р. Коле Ангеловски, МНТ, 1984;
 • Мирандолина — „Мирандолина“ од Карло Голдони, р. Вукан Диневски, МНТ, 1985;
 • Ангелина — „Рамна земја“ од Ташко Георгиевски, р. Владимир Милчин, МНТ, 1985;
 • Гуштерица — „Гуштерица“ од Александар Володин, р. Евгениј Лазаров, МНТ, 1986;
 • Ружа — „Тетовирани души“ Од Горан Стефановски, р. Богдан Поп Ѓорчев, НТ Штип, 1986;
 • Емилија/Маја — „Баал“ од Бертолт Брехт, р. Владимир Милчин, МНТ, 1987;
 • Мица — „Мрестење на краповите“ од Александар Поповиќ, р. Ацо Алексов, МНТ, 1987;
 • Мира — „Кал“ од Марија Ирене Форнес, р. Наум Пановски, МНТ, 1988;
 • „Црна дупка“ од Горан Стефановски, р. Паоло Маџели, МНТ, 1988;
 • Елианта — „Мизантроп“ од Жан Батист Молиер, р. Владимир Милчин, МНТ, 1989;
 • Анжелика — „Жорж Данден“ од Жан Батист Молиер, р. Бранко Ставрев, МНТ, 1992;
 • Девојката — „Соната на сеништата“ од Август Стриндберг, р. Стојан Стојаноски, МНТ, 1992;
 • Ана — „Буре барут“ од Дејан Дуковски, р. Сашо Миленковски, МНТ, 1994;
 • Цвета — „МКС“ од Војдан Чернодрински, р. Сашо Миленковски, МНТ, 1995;
 • Хелена — „Обѕирни се во гнев“ од Џон Озборн, р. Васил Христов, МНТ, 1995;
 • Сузана — „Кројач за дами“, од Жорж Фејдо, р. Димитрие Османли, МНТ, 1996;
 • Болничарка — „Мара/Сад“ од Петер Вајс, р. Васил Христов, МНТ, 2008;
 • „Троил и Кресида“ од Вилијам Шекспир, р. Љубиша Ристиќ, МНТ, 2010;
 • „Мојот човек“ од Мирјана Ојданиќ, р. Катерина Коцевска, МНТ, 2012;
 • Хор — „Вечната куќа“ од Јордан Плевнеш, р. Дејан Пројковски, МНТ, 2013.

Филмографија[уреди | уреди извор]

 • Лејла — „Марика лета со авион“, р. Борис Дамовски, ТВ-филм, 1988;
 • „Северна грешка“, р. Борис Дамовски, ТВ-филм, 1990.
Телевизиски серии

Награди[уреди | уреди извор]

 • Награда за најдобар млад глумец на МТФ „Војдан Чернодрински“, Прилеп;
 • Награда на ревијата „Екран“ за најдобар млад глумец за улогата на Емилија во претставата „Баал“, 1988;
 • Признание на ТВ-филмскиот фестивал во Берлин.

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]