Википедија:Вики за човековите права 2019–2020

Од Википедија — слободната енциклопедија
WikiForHumanRights hashtag (purple).png

Вики за човековите права 2019–2020 — меѓународна иницијатива за одбележување на донесувањето на Универзалната декларација за човековите права преку создавање содржини за поголема покриеност на темите поврзани со човековите права на Википедија. По тој повод, заедницата на Википедија на македонски јазик зела учество преку организирање уредувачки потфати. Меѓународната иницијатива била во времетраење од 15 ноември 2019 до 31 јануари 2020 година, но заедницата на македонски јазик дополнително организирала уредувачки маратон на 7 февруари 2020 година.

Уредувачки потфати[уреди извор]

Уредувачки ден[уреди извор]

Уредувачки ден на тема „Човекови права“

На 10 декември 2019 година е одржан уредувачки ден на тема „Човекови права“ по повод одбележување на Денот на човековите права.

Материјали

За создавање или подобрување на статиите на теми поврзани со човековите права можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, како и дигитализирани и други материјали.

За создавање на статиите за основните човекови права било препорачано да се користи следнава книга:

  • Ананиев, Ј.; Арифи, Б.; Габер-Дамјановска, Н.; Лазарова-Трајковска, М.; Попоска, Ж. и Чубриќ, С. (2018) „Човекови права“. Скопје: ОБСЕ. ISBN 978-608-4788-31-7.
Список на учесници
Бр. Корисник Придонеси
1 Ehrlich91
2 Иван Ж
3 Stojanovski04
4 Kiril Simeonovski
5 Македонец
6 P.Nedelkovski
  • (Н) — новосоздадена статија
  • (П) — подобрена статија

Уредувачки викенд[уреди извор]

Уредувачки викенд на тема „Човекови права“

Во периодот 25-26 јануари 2020 година е одржан уредувачки викенд на тема „Борци за човекови права“.

Материјали

За создавање или подобрување на статиите за борците за човекови права било препорачано да се користи списокот на предложени теми во рамки на меѓународната иницијатива „Вики за човековите права“.

Список на учесници
Бр. Корисник Придонеси
1 Иван Ж
2 Идеологист
3 Dandarmkd
4 Тиверополник
5 П.Неделковски
  • (Н) — новосоздадена статија
  • (П) — подобрена статија

Уредувачки маратон[уреди извор]

На 7 февруари 2020 година е одржан уредувачки маратон на тема „Човекови права“ во просториите на American Corner Skopje во периодот од 11:00 до 15:00. Настанот бил организиран во соработка со Институтот за човекови права.

Список на учесници
Бр. Корисник Придонеси
1 Marija Chekredji
2 Majstoj
3 Тамара.Д
4 Илина19
5 Vesna87
6 Dandarmkd
7 Иван Ж
8 Инокентиј
  • (Н) — новосоздадена статија
  • (П) — подобрена статија
Галерија

Поврзано[уреди извор]

Надворешни врски[уреди извор]