Изготвување на Универзалната декларација за човекови права

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Универзалната декларација за човекови права (UDHR) била подготвена помеѓу почетокот на 1947 година и крајот на 1948 година од страна на комитет создаден од Комисијата на Обединетите нации за човекови права. Понатамошни дискусии и измени биле направени од Комисијата за човекови права, Економско-социјалниот совет и Генералното собрание на Обединетите нации.

Членовите на Комисијата кои значително дале свој придонес во создавањето на Декларацијата биле Канаѓанецот Џон Питерс Хамфри од Секретаријатот на Обединетите нации, Елеонор Рузвелт од Соединетите држави (која била претседател на Комитетот за изготвување), Рене Касен од Франција, Чарлс Малик од Либан, Пенг Чун Чанг на Република Кина (Тајван), и Ханса Мехта од Индија меѓу другите. И покрај тоа што не бил член на Комитетот за изготвување, францускиот филозоф Жак Маритен бил влијателен во периодот до изготвувањето на Универзалната декларација, во залагањето за истата во рамките на УНЕСКО помеѓу 1947-1948 година и во најзиниот понатамошниот напредок.

Членови во Комитетот за изготвување[уреди | уреди извор]

Во Комитетот за изготвување биле вклучени:[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Drafting Committee, Dag Hammarskjöld Library Research Guides