Ернан Санта Крус

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Ернан Санта Крус во 1966 година.

Ернан Санта Крус (1906-1999) бил чилеански делегат на Обединетите нации, судија, адвокат и еден од првичните изработувачи на Универзалната декларација за човекови права .

Првично како предавач по кривична и воена постапка пред неговото назначување за судија во Врховниот воен суд на Чиле, улогата на Круз во Обединетите нации, како делегат на Третиот комитет и Комисијата за човекови права, била формативна.

Според Сузан Волц, иако Круз „не држел одговорна позиција... неговите политички и суштински придонеси биле такви“ што неговиот соработник, Џон Питерс Хамфри и авторот Јоханес Морсинк, подоцна ја издвоиле важната улога што ја одиграл во обликувањето на преминот на Декларацијата да биде понастрана од филозофијата на Просветителството од осумнаесеттиот век, за да биде кон социоекономски права.[1]

Според Обединетите нации, покрај својата работа на декларацијата, Круз бил активно вклучен во формирањето на Економската комисија на Обединетите нации за Латинска Америка и Карибите.[2]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „nav_midleft“. ccnmtl.columbia.edu. Посетено на 25 јануари 2020.
  2. Voinea, Nicoleta. „Research Guides: Drafting of the Universal Declaration of Human Rights: Drafting Committee“. research.un.org. Посетено на 25 јануари 2020.