Телесно казнување

Од Википедија — слободната енциклопедија

Телесно казнување или физичко казнување казна наменета да предизвика физичка болка кај некое лице. Најчесто се практикува на малолетни лица, особено во домовите и училиштата. Вообичаени методи вклучуваат плескање или плескање со лопатка. Историски се користела како казна и за возрасни, особено врз затвореници и поробеници. Друг вообичаен методи е и камшикување.

Казнувањето на криминалот со нанесување болка или повреда, вклучително и камшикување, жигосување, па дури и осакатување, се практикувало во повеќето цивилизации уште од античко време. Сепак, со растот на хуманитарните идеали од просветителството, ваквите казни сè повеќе се сметаа за нехумани . До крајот на 20 век, телесната казна беше отстранета од правните системи на повеќето развиени земји.[1]

Законитоста во 21 век на телесната казна во различни околности се разликува според надлежност. На меѓународно ниво, кон крајот на 20 век и почетокот на 21 век, примената на законот за човекови права се однесува на прашањето за телесното казнување во голем број случаи:

Постојат други употреби на телесна казна, на пример, како што некогаш се практикувало на чираците од нивните господари. Во многу западни земји, медицинските и организациите за човекови права се спротивставуваат на телесно казнување на деца. Кампањите против телесната казна имаат за цел да донесат правна реформа за забрана за употреба на телесна казна врз малолетни лица во домовите и училишта.

Историја[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Corporal punishment“. Encyclopædia Britannica. 9 November 2014.
  2. „States which have prohibited all corporal punishment“. www.endcorporalpunishment.org. Global Initiative to End All Corporal Punishment of Children. Архивирано од изворникот на 19 December 2016. Посетено на 7 July 2015.
  3. „Архивиран примерок“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 17 January 2018. Посетено на 17 January 2018.

Дополнителна литература[уреди | уреди извор]

  • Barathan, Gopal; The Caning of Michael Fay, (1995). A contemporary account of an American teenager ( Michael P. Fay ) caned for vandalism in Singapore.
  • Gates, Jay Paul and Marafioti, Nicole; (eds.), Capital and Corporal Punishment in Anglo-Saxon England, (2014). Woodbridge: Boydell & Brewer.
  • Moskos, Peter; In Defence of Flogging, (2011). An argument that flogging might be better than jail time.
  • Scott, George; A History of Corporal Punishment, (1996).

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Викицитат има збирка цитати поврзани со:

Предлошка:Substantive human rights