Студентско движење

Од Википедија — слободната енциклопедија
Студентите на Градскиот универзитет во Хонгконг организирале седница во текот на протестите во Хонгконг во 2014 година за блокирање на изборните реформи
Студентите на колеџот Шимер кои протестираа се заканија на промени во демократското управување на училиштето, 2010 година
Студентите на универзитетот Тафтс демонстрираат за дезинвестирање од фосилни горива, 2013 година

Студентско движење или активизам во кампусот е работа на студентите да предизвикаат политички, еколошки, економски или социјални промени. Иако често се фокусирани на училиштата, наставните програми и финансиското образование, студентските групи имаат влијание врз поголемите политички настани.

Современите студентски активистички движења се разликуваат во голема мерка по предмет, големина и успехот, при што учествуваат сите видови студенти во сите видови на образовни средини, вклучително и ученици од јавни и приватни училишта; основни, средни, високи, додипломски и постдипломски студенти; и сите раси, социоекономски припадност и политички перспективи. Некои студентски протести се фокусираат на внатрешните работи на одредена институција; други се фокусираат на пошироки прашања како што е војна или диктатура . Исто така, некои студентски протести се фокусираат на влијанието на една институција врз светот, како што е кампањата за дезинвестирање, додека други може да се фокусираат на влијанието на регионалната или националната политика врз институцијата, како што е кампањата против политиката за образование на владата. Иако студентското движење е вообичаено поврзано со левичарската политика, десничарските студентски движења не се невообичаени; на пример, големите студентски движења се бореле од двете страни на борбата за апартхејдот во Јужна Африка.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Boren, Mark Edelman (2013). Student Resistance: A History of the Unruly Subject. стр. 261. ISBN 978-1135206451.