Канцеларија на Високиот комесар за човекови права на Обединетите нации

Од Википедија — слободната енциклопедија
Канцеларија на Високиот комесар за човекови права на Обединетите нации
Office of the United Nations High Commissioner for Human Rights (англиски)
Haut-Commissariat des Nations unies aux droits de l'homme (француски)
Податотека:OHCHR logo.svg
КратенкаОХЦХР
Основана20 декември 1993
ВидАгенција
Правен статусАктивна
ШефМишел Башеле, Висок комесар за човекови права[1]
Мреж. местоohchr.org

Канцеларијата на Високиот комесар за човекови права на Обединетите нации, попозната како Канцеларија на Високиот комесар за човекови права ( ОХЦХР ) или Канцеларија на ООН за човекови права, е одделение на Секретаријатот на Обединетите нации што работи на промовирање и заштита на човековите права што се загарантирани според меѓународното право и предвидени во Универзалната декларација за човекови права од 1948 година. Канцеларијата е основана од Генералното собрание на ООН на 20 декември 1993 година[2] во пресрет на Светската конференција за човекови права во 1993 година.

Канцеларијата ја води Високиот комесар за човекови права, кој ги координира активностите за човекови права низ целиот систем на ООН и делува како секретаријат на Советот за човекови права во Женева, Швајцарија. Сегашниот висок комесар е Мишел Башеле од Чиле, кој го наследил Зеид Раад Ал Хусеин од Јордан на 1 септември 2018 година.

Во 2018-2019, одделот имал буџет од 201,6 милиони долари (3,7% од редовниот буџет на ОН),[3] и околу 1,300 вработени со седиште во Женева и Њујорк.[4] Советот е службен член на Комитетот на Групата за развој на Обединетите нации.[5]

Функции и организација[уреди | уреди извор]

Мандат[уреди | уреди извор]

Мандатот на ОХЦХР произлегува од членовите 1, 13 и 55 од Повелбата на Обединетите нации, Виенската декларација и програма за акција и резолуцијата 48/141 на Генералното собрание од 20 декември 1993 година, со која Собранието ја основа функцијата Висок комесар за човекови права на Обединетите нации. Во врска со програмата за реформа на Обединетите нации (A / 51/950, став 79), ОХЦХР и Центарот за човекови права беа консолидирани во единствениот ОХЦХР на 15 септември 1997 година.

Цел[уреди | уреди извор]

Целите на ОХЦХР се:

 1. Промовирање на универзално уживање на сите човекови права со давање практичен ефект на волјата и решеноста на светската заедница, изразена од Обединетите нации
 2. Да игра водечка улога во прашањата за човековите права и да ја потенцира важноста на човековите права на меѓународно и национално ниво
 3. Промовирање на меѓународна соработка за човекови права
 4. Стимулирање и координирање на акција за човекови права во целиот систем на Обединетите нации
 5. Промовирање на универзална ратификација и примена на меѓународните стандарди
 6. Да помогне во развојот на нови норми
 7. Поддршка на органите за човекови права и телата за набудување на договорите
 8. Да одговори на сериозни повреди на човековите права
 9. Да преземе превентивно дејствување за човекови права
 10. Промовирање на воспоставување национална инфраструктура за човекови права
 11. Да презема активности и операции на полето за човекови права
 12. Да обезбеди едукација, информативни советодавни услуги и техничка помош во областа на човековите права

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „OHCHR | High Commissioner“. Посетено на 7 февруари 2020.
 2. „Brief history“. Посетено на 5 September 2018.
 3. „OHCHR | Funding and Budget“. Посетено на 7 февруари 2020.
 4. „OHCHR | Who we are“. Посетено на 7 февруари 2020.
 5. „UNDG Members“. Undg.org. Архивирано од изворникот на 11 мај 2011. Посетено на 7 февруари 2020.