Право да бидеш заборавен

Од Википедија — слободната енциклопедија

Правото да бидеш заборавен е правото да се отстранат негативни приватни информации за некоја личност од пребарувања на Интернет и други директориуми под некои околности. Концептот се дискутирал и се практикувал како во Европската унија (ЕУ) така и од 2006 година во Аргентина .[1][2] Проблемот се појавил од желбите на поединците „да го одредат развојот на нивниот живот на автономен начин, без да бидат постојано или периодично стигматизирани како последица на одредена акција извршена во минатото“.[3]:231

Постојат контроверзии во врска со практичноста на утврдување на правото да се биде заборавен во статусот на меѓународните човекови права во однос на пристапот до информации, делумно заради нејаснотијата на тековните пресуди во обидот да се спроведе такво право.[4] Понатаму, постои загриженост за неговото влијание врз правото на слобода на изразување, неговата интеракција со правото на приватност и дали создавање право да се заборави ќе го намали квалитетот на Интернет преку цензура и препишување на историјата.[5] Оние што се во прилог на правото да се биде заборавен ја наведуваат неговата неопходност заради прашања како што се страници за одмаздничко порно што се појавуваат во списоците со алатките за пребарување за името на лицето, како и примери на овие резултати што упатуваат на ситни злосторства што можеби биле извршени во минатото. Главната грижа лежи во потенцијалното непотребно влијание што таквите резултати може да влијаат врз репутацијата на лицата на Интернет на неодредено време, ако не се отстранат.[6]

Зачнување и предлог[уреди | уреди извор]

Законодавството во Европа за заштита на податоците имал за цел да обезбеди потенцијално штетни приватни информации за поединци. Поимот „право да се биде заборавен“ е изведен од бројни претходно постојни европски идеи. Постои долгогодишно верување во Обединетото Кралство, конкретно според Законот за рехабилитација на сторителите, дека по одреден временски период се "трошат" многу кривични убедувања, што значи дека информациите во врска со споменатото лице не треба да бидат земени предвид при добивање осигурување или барање работа. Слично на тоа, Франција го ценела ова право - le droit à l'oubli (правото да се заборави) [7] - како што било официјално признаено во Францускиот закон во 2010 година.[8] Ставовите за правото да се биде заборавен многу се разликуваат помеѓу Соединетите држави и земјите од ЕУ. Во Соединетите држави, транспарентноста, правото на слободен говор според Првиот амандман и правото да се знае обично се фаворизираа за заборавање на искрено објавени информации за поединци и корпорации. Терминот „право да се заборави“ е релативно нова идеја, иако на 13 мај 2014 година, Европскиот суд на правдата легално се зацврстила дека „правото да се заборави“ е човеково право кога тие пресудиле против Гугл во случајот Костеја .[9]

Во 1995 година, Европската унија ја усвоила Европската директива за заштита на податоците (Директива 95/46 / ЕЗ) за регулирање на обработката на личните податоци.[10] Ова сега се смета за компонента на човековите права.[11] Новиот европски предлог за општа регулатива за заштита на податоците обезбедувала заштита и ослободување за компаниите наведени како „медиуми“, како весници и други новинарски куќи. Сепак, Гугл намерно се одлучил да не се класифицира како „медиумска“ компанија, и со тоа компанијата не била заштитена. Судиите во Европската унија пресудија дека поради тоа што меѓународната корпорација, Гугл, бил собирач и процесор на податоци, треба да се класифицира како "контролор на податоци" под значењето на Директивата за заштита на податоците на ЕУ. Овие "контролори на податоци" се должни според законот на ЕУ да ги отстранат податоците што се "несоодветни, ирелевантни или повеќе не релевантни", со што оваа директива била од глобално значење.[7]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Sreeharsha, Vinod. „Google and Yahoo Win Appeal in Argentine Case“. New York Times.
 2. „El derecho al olvido en Internet se deberá aplicar también en la Capital Federal“. lanacion.com.ar. Архивирано од изворникот на 2018-07-07. Посетено на 2020-02-07.
 3. Mantelero, Alessandro (2013). „The EU Proposal for a General Data Protection Regulation and the roots of the 'right to be forgotten'. Computer Law & Security Review. 29 (3): 229–235. doi:10.1016/j.clsr.2013.03.010.
 4. Fleischer, Peter (9 март 2011). „Peter Fleischer: Privacy...?: Foggy thinking about the Right to Oblivion“. Peterfleischer.blogspot.co.nz. Посетено на 7 февруари 2020.
 5. Mayes, Tessa (21 мај 2014). „We have no right to be forgotten online“. theguardian.com. Посетено на 27 февруари 2020.
 6. Arthur, Charles (4 јули 2014). „What is Google deleting under the 'right to be forgotten' - and why? What if there were a page on a 'revenge porn' site about you - would you want to use Google's 'right to be forgotten' to get it taken out of search?“. The Guardian. Посетено на 7 февруари 2020.
 7. 7,0 7,1 Charles Arthur. „Explaining the 'right to be forgotten' – the newest cultural shibboleth“. the Guardian.
 8. Code of Good Practice on Targeted Advertising and the Protection of Internet Users (PDF) (француски), Secrétariat d'Etat chargé de la Prospective et du Développement de l'économie numérique, 2010, Архивирано од изворникот (PDF) на 2016-03-03, Посетено на 2020-02-07
 9. Lynskey, Orla (мај 2015). „Control over Personal Data in a Digital Age: Google Spain v AEPD and Mario Costeja Gonzalez“. Modern Law Review.
 10. Directive 95/46/EC on the protection of individuals with regard to the processing of personal data and on the free movement of such data. EU Directive 1995.
 11. Mitrou, Lilian; Karyda, Maria (2012). „EU's Data Protection Reform and the right to be forgotten—A legal response to a technological challenge?“. 5th International Conference of Information Law and Ethics: 29–30. SSRN 2165245.