Бозец

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Бозец е село во Егејска Македонија, во Ениџевардарско. Сместено е во Солунското поле, западно (од десната страна) од реката Вардар. Според, податоците на Крсте Мисирков од 1900 година, во Бозец имало 103 куќи, и селото било населено со Македонци. Бозец претставувало чифлик во пазарската каза. Во 1903 година во селото се забележани 655 жители. Како и многуте други, македонски села од Солунско и од Егејска Македонија, така и ова село било опустошено и раселено по поделбата на Македонија во 1913 година.