Лажичари

Од Википедија — слободната енциклопедија

Лажичари (во документите на Крсте Мисирков запишано како Лажичаре) — село во Егејска Македонија, во Ениџевардарско во рамнината на Солунското Поле. Селото било чифлик и припаѓало на пазарската каза. Според податоците на Крсте Мисирков селото во 1900 година, броело само 3 куќи, и било населено исклучиво со Македонци. Според податоци од 1903 година, во Лажичари живееле 80 жители, Македонци.