Прејди на содржината

Економија на Мјанмар

Од Википедија — слободната енциклопедија
Економија на Мјанмар
Кула Сакура во Јангон
Валутакјат (MMK)
Фискална година1 октомври – 30 септември
Трговски организацииСТО, АСЕАН, БИМСТЕК
Статистика
БДП
 • $65.994 милијарди (номинален, 2019.)[1]
 • $275.513 милијарди (ПКМ, 2020.)[1]
Пораст на БДП
 • 6.8% (2018) 6.3% (2019e)
 • 1.5% (2020f) 6.0% (2021f)[2]
БДП/жит.
 • $1,245 (номинален, 2019.)[1]
 • $6,707 (ПКМ, 2019.)[1]
БДП по сектор
Инфлација6.7% (2020.)[1]
Сиромашно население
 • 24.8% (2017)[4]
 • 19.3% помалку од $3.20 на ден (2017)[5]
Работна сила
по занимање
земјоделство: 70%, индустрија: 8%, услуги: 22% (2001)
Стапка на невработеност4% (2017)[6]
Водечки индустрииземјоделска обработка; дрво и производи од дрво; бакар, калај, волфрам, железо; цемент, градежни материјали; ѓубриво; нафта и природен гас; облека, жад и скапоцени камења
Ранг според Индекс на леснотија 165-та (под просек, 2020)[7]
Надворешност
Извоз$14.84 милијарди (2018)[8] белешка: официјалните бројки за извоз се грубо потценети заради вредноста на дрвата, скапоцените камења, наркотиците, оризот и другите производи шверцувани во Тајланд, Кина и Бангладеш
Извозни добраприроден гас, производи од дрво, грав, риба, ориз, облека, жад и камен
Главни извозни партнери
Увоз$18.68 милијарди (2018)[8] белешка: бројките за увоз се грубо потценети заради вредноста на потрошувачката стока, дизел-горивото и другите производи шверцувани од Тајланд, Кина, Малезија и Индија
Увозни добраткаенина, нафта производи, пластика, ѓубриво, машини, опрема за сообраќај, цемент, градежни материјали, сурова нафта; прехранбени производи, масло за јадење
Главни увозни партнери
Јавни финансии
Јавен долг$11 милијарди (2012)[10]
Приходи$2.016 милијарди
Расходи$4.272 милијарди (2011.)
Економска помошпримател: $127 милиони (2001 .)
Девизни резерви$8 милијарди (јануари 2013)[11]
Главен извор на податоци: Светска книга на факти на ЦИА
Сите вредности, освен ако не е запишано поинаку, се во ам. долари

Економијата на Мјанмар (позната и како Бурма) — економија во развој со номинален БДП од 69,322 милијарди долари во 2017 година и проценета куповна моќ прилагодена на БДП од 327,629 милијарди долари во 2017 година според Светска банка.[12] За проценката за 2018 година, БДП по глава на жител во Мјанмар ќе биде 6,509 американски долари според ПКМ по глава на жител и 1490 американски долари во номинален процент по глава на жител .

Историја

[уреди | уреди извор]

Класична ера

[уреди | уреди извор]

Историски гледано, Бурма била главниот трговски пат помеѓу Индија и Кина од 100 п.н.е. Царството служело како важен трговски центар во Бенгалскиот Залив.

Според Мајкл Адас, Јан Браун и другите економски историчари на Бурма, претколонијалната економија на Бурма во суштина била егзистенцијална економија, а поголемиот дел од населението било вклучено во производство на ориз и други форми на земјоделство.[13] На Бурма и недостасувал формален монетарен систем сè до владеењето на кралот Миндон Мин во средината на 19 век.

Целото земјиште било во техничка сопственост на бурманскиот монарх.[14] Извозот, заедно со нафтените извори, рударството на скапоцени камења и тиково дрво биле контролирани од монархот. Бурма била витално вклучена во трговијата со Индискиот Океан .[13] Тиковите дрвја биле ценети и пренаменети за извоз и тие главно биле користени за градење на бродови во Европа, поради неговата издржливост, и станало фокусна точка на бурманската извозна трговија од 1700-тите до 1800-тите.[15]

Британска Бурма (1885–1948)

[уреди | уреди извор]

Откако Бурма била освоена од Британците, земјата станала втора најбогата земја во Југоисточна Азија, по Филипините . Некогаш бил најголем извозник на ориз во светот. За време на британската администрација, Бурма снабдувала нафта преку нафтената компанија Бурма . Овој пазар на снабдување имал неуспех во големата депресија во 30-тите години на минатиот век. Бурма страдала, како и другите земји во овој регион, од падот на вкупното ниво на глобалната трговија.[16] Бурма исто така имала богатство од природни и работни ресурси. Таа произведувала 75% од вкупното светско производство на тиково дрво и имала високо писмено население.[14] Се верувало дека земјата е на брз пат кон развојот.

По независноста (1948–)

[уреди | уреди извор]

Откако била формирана парламентарна влада во 1948 година, премиерот У Ну започнал политика на национализација . Тој се обидел да ја направи Бурма социјална држава со донесување на мерки за централно планирање . До 1950-тите, извозот на ориз се намалил за две третини, а извозот на минерали за над 96%. Плановите биле спроведени при поставување лесни потрошувачки индустрии од страна на приватниот сектор.[17] Бурманскиот државен удар од 1962 година бил проследен со економска шема наречена Бурмански пат до социјализмот, план за национализација на сите индустрии, со исклучок на земјоделството. Катастрофалната програма ја претворила Бурма во една од најсиромашните земји во светот.[18][19] Признавањето на Бурма во најмалку развиениот статус на земја од страна на Обединетите нации во 1987 година го истакна нејзиниот економски банкрот.[20]

Воено правило (1988–2011)

[уреди | уреди извор]

По 1988 година, режимот се повлекол од тоталитарниот социјализам. Тоа дозволило скромно проширување на приватниот сектор, дозволило некои странски инвестиции и доби многу потребни девизи.[21] Економијата била оценета во 2009 година како најмалку слободна во Азија (врзана за Северна Кореја ).[22] Сите суштински пазарни институции биле потиснати.[23] Приватните претпријатија честопати се во ко-сопственост или индиректно се во сопственост на државата. Организацијата за надзор на корупцијата Транспаренси Интернешнл во својот Индекс за перцепција на корупција во 2007 година објавен на 26 септември 2007 година ја рангирала Бурма како најкорумпираната земја во светот, поврзана со Сомалија.[24]

Националната валута е кјат . Бурма во моментов има двоен систем на девизен курс сличен на Куба.[25] Пазарната стапка изнесувала околу двесте пати под утврдената стапка на владата во 2006 година.[23] Во 2011 година, бурманската влада побарала помош од Меѓународниот монетарен фонд за проценка на опциите за реформа на сегашниот систем на девизниот курс, за стабилизирање на домашниот пазар на тргување со девизи и создавање економски нарушувања.[26] Двојниот систем на девизен курс им овозможува на владите и на државните претпријатија да ги пренасочат средствата и приходите, но исто така и даваат на владата поголема контрола врз локалната економија и привремено да ја совлада инфлацијата.[27][28]

Инфлацијата во просек изнесувала 30,1% помеѓу 2005 и 2007 година.[22] Во април 2007 година, Националната лига за демократија организирала дводневна работилница за економијата. Работилницата заклучила дека вртоглаво растечката инфлација го попречува економскиот раст. „Основните цени на стоките се зголемија од 30% на 60% откако воениот режим промовираше зголемување на платата на државните работници во април 2006 година“, изјавил Соу Вин, модераторот на работилницата. „Инфлацијата е исто така во корелација со корупцијата“. Мајнт Теин, портпарол на партијата, додадел: „Инфлацијата е критичен извор на сегашната економска криза“.

Во последниве години, Кина и Индија се обиделе да ги зајакнат врските со Мјанмар за заемна корист. Европската Унија и некои нации, вклучувајќи ги САД и Канада, вовеле инвестициски и трговски санкции против Бурма. САД го забраниле целиот увоз од Бурма, иако ова ограничување било отстрането.[23] Странските инвестиции доаѓаат првенствено од Народна Република Кина, Сингапур, Јужна Кореја, Индија и Тајланд .[29]

Економска либерализација (2011 година - денес)

[уреди | уреди извор]

Во 2011 година, кога владата на новиот претседател Теин Сеин дошла на власт, Бурма започнала голема политика на реформи, вклучително во антикорупцијата, регулација на девизниот курс, закони за странски инвестиции и оданочување. Странските инвестиции се зголемиле од 300 милиони американски долари во периодот 2009-10 година на 20 милијарди американски долари во 2010-11 година за околу 6567%.[30] Големиот прилив на капитал резултирало во посилна бурманска валута, за околу 25%. Како одговор, владата ги ублажила ограничувањата на увозот и ги укинала даноците за извоз. И покрај сегашните проблеми со валутата, бурманската економија се очекувало да порасне за околу 8,8% во 2011 година.[31] По завршувањето на длабокото пристаниште Давеи вредно 58 милијарди долари, Бурма се очекува да биде во центарот на трговијата што ги поврзува Југоисточна Азија и Јужнокинеското Море, преку Андаманското Море, до Индискиот Океан примајќи стоки од земјите на Блискиот Исток, Европа и Африка и поттикнување на растот во регионот АСЕАН.[32][33]

Во 2012 година, Азиската банка за развој официјално започнала повторно да се ангажира со земјата, за финансирање на инфраструктурата и развојните проекти во земјата.[34] Заемот од 512 милиони долари е првиот издаден од Азиската банка за развој на Мјанмар во последните 30 години и ќе биде насочен кон банкарски услуги, што на крајот ќе доведе до други големи инвестиции во патишта, енергија, наводнување и образовни проекти.[35]

Во март 2012 година, се појавил предлог-закон за странски инвестиции, прв по повеќе од 2 децении. Овој закон ја надгледува невидената либерализација на економијата. На пример, предвидува дека странците повеќе не бараат локален партнер да започнат деловна активност во земјата и се во можност легално да изнајмуваат земјиште.[36] Нацрт-законот исто така предвидува дека бурманските граѓани мора да сочинуваат најмалку 25% од квалификуваната работна сила на фирмата, а со последователна обука до 50-75%.

На 28 јануари 2013 година, владата на Мјанмар објавила зделки со меѓународни заемодаватели за откажување или рефинансирање на скоро 6 милијарди долари од својот долг, скоро 60 проценти од она што им го должи на странските заемодаватели. Јапонија отпишала 3 милијарди американски долари, нациите во групата Париски клуб отпишале 2,2 милијарди американски долари и Норвешка 534 милиони американски долари.[37]

Внатрешните странски директни инвестиции на Мјанмар стабилно се зголемуваат по нејзината реформа. Земјата одобрила инвестициски проекти во вредност од 4,4 милијарди американски долари во периодот од јануари до ноември 2014 година.[38]

Според еден извештај објавен на 30 мај 2013 година, од глобалниот институт Мекинзи, иднината на Бурма изгледа светла, а нејзината економија се очекува да се зголеми за четири пати до 2030 година, ако инвестира во повеќе технолошки индустрии.[39] Ова сепак претпоставува дека други фактори (како што се трговија со дрога, континуирана војна на владата со специфични етнички групи, итн.) не ескалираат.

Заклучно со октомври 2017 година, помалку од 10% од населението во Мјанмар има сметка во банка.[40] Почнувајќи од 2016–17, приближно 98 проценти од населението има паметни телефони и шемите за мобилни пари се спроведуваат без употреба на банки слично на африканските земји.

За проценка за 2018 година, БДП на Мјанмар по глава на жител требало да биде 6.509 американски долари во ПКМ по глава на жител и 1.490 американски долари во номинална глава по глава на жител .

Внатрешни проблеми

[уреди | уреди извор]

Во првото истражување на национално ниво, владата на Мјанмар открила дека 37% од населението на земјата е невработено, а во просек 26% живеат во сиромаштија.[41]

Сегашната состојба на бурманската економија, исто така, има значително влијание врз луѓето во Бурма, бидејќи економските тешкотии резултираат во екстремни одложувања на бракот и градењето на семејството. Просечната возраст на брак во Бурма е 27,5 години за мажи, 26,4 години за жени, речиси неспоредлива во регионот, со исклучок на развиените земји како Сингапур .[42][43]

Бурма исто така има ниска стапка на плодност, од 2,07 деца по жена (2010 година), особено во споредба со другите земји од Југоисточна Азија со слична економска состојба, како Камбоџа (3,18) и Лаос (4,41), што претставува значителен пад од 4,7 во 1983 година, и покрај отсуството на национална политика за население.[44] Ова барем делумно се припишува на економскиот напор што дополнителните деца го ставаат врз семејниот приход и резултираше со распространетост на нелегални абортуси во земјата, како и употреба на други форми на контрола на раѓањето .[45]

Нацртот за закон за странски инвестиции во 2012 година, вклучувал предлог за трансформација на Комисијата за инвестиции во Мјанмар од тело назначено од владата во независен одбор. Ова може да донесе поголема транспарентност во процесот на издавање на лиценци за инвестиции, согласно предложените реформи изготвени од експерти и високи функционери.[46] Сепак, дури и со овој нацрт, сепак ќе остане прашање дали може да се реши корупцијата во владата (излегле врски помеѓу одредени клучни лица во владата со луѓе поврзани со трговијата со дрога, како и многу индустрии кои користат присилна работа - за пример рударската индустрија).[47]

Многу региони (како што е Златниот триаголник) остануваат забранети за странците, а во некои од овие региони, владата сè уште војува со одредени етнички групи.[47][48]

Индустрии

[уреди | уреди извор]

Главно земјоделско производство е оризот, кој опфаќа околу 60% од вкупната површина на земјата. Оризот сочинува 97% од вкупното производство на храна. Преку соработка со Меѓународниот институт за истражување на оризот , 52 модерни сорти ориз биле ослободени во земјата помеѓу 1966 и 1997 година, помагајќи да се зголеми националното производство на ориз на 14 милиони тони во 1987 година и на 19 милиони тони во 1996 година. До 1988 година, модерните сорти биле засадени на половина од полињата со ориз во земјата, вклучително и 98% од наводнуваните области.[49] Во 2011 година, вкупното производство на бланширан ориз во Мјанмар изнесувал 10,60 милиони тони, што претставува зголемување од 1,8 проценти во 2010 година.[50]

Во северната Бурма забраните за опиум завршиле со стара традиција на одгледување афион. Помеѓу 20.000 и 30.000 луѓе го напушттиле регионот Коканг како резултат на забраната во 2002 година.[51]

Плантажите со гума се промовираат во области со голема височина како Монг Мао. Насадите со шеќер се одгледуваат во низините, како што е округот Монг Паук .[51]

Недостатокот на образована работна сила квалификувана во модерната технологија придонесува за растечките проблеми на економијата.[52]

Во последно време, земјата нема соодветна инфраструктура. Стоките патуваат првенствено преку границите на Тајланд и Кина и преку главното пристаниште во Јангон.

Железничките пруги се стари и рудиментирани, со малку поправки од нивната изградба кон крајот на 19 век.[53] Во моментов Кина и Јапонија обезбедуваат помош за надградба на железничкиот сообраќај. Автопатиштата се нормално поплочени, освен во оддалечените погранични региони. Недостаток на енергија е честа низ целата земја, вклучително и во Јангон . Околу 30 проценти од населението во земјата е без електрична енергија, со 70 проценти од луѓето кои живеат во рурални области. Цивилната влада посочила дека електрична енергија ќе се увезува од Лаос за да се исполни побарувачката.[54]

Другите индустрии вклучуваат земјоделски производи, текстил, производи од дрво, градежни материјали, скапоцени камења, метали, нафта и природен гас.

Приватниот сектор доминира во земјоделството, лесната индустрија и транспортните активности, додека владата ги контролира енергетиката, тешката индустрија и воената индустрија.[55]

Производство на облека

[уреди | уреди извор]

Индустријата за облека е главен творец на работни места во областа Јангон, со околу 200.000 работници вработени вкупно во средината на 2015 година.[56] Владата на Мјанмар вовела минимална плата од 4.800 кјати (3,18 американски долари) на ден за работниците за облека од март 2018 година.[57]

Секторот за облека во Мјанмар забележал значителен прилив на странски директни инвестиции, ако се мери со бројот на влезови, наместо со нивната вредност. Во март 2012 година, шест најголеми производители на облека во Тајланд објавиле дека ќе го пренесат производството во Бурма, главно во областа Јангон, наведувајќи ги пониските трошоци за работна сила.[58] Во средината на 2015 година, се дознало дека околу 55% од официјално регистрираните фирми за облека во Мјанмар се целосно или делумно во странска сопственост, со околу 25% од странските фирми од Кина и 17% од Хонгконг.[56] Фирмите поврзани со странство го снабдуваат скоро целиот извоз на облека, и тие рапидно се зголемиле во последниве години, особено по укинувањето на санкциите на ЕУ во 2012 година. Мјанмар извезува облека и текстил во вредност од 1,6 милијарди долари во 2016 година.

Нелегална трговија со дрога

[уреди | уреди извор]
Светска мапа на примарни светски производители на опиум или хероин. Регионот Златен триаголник, во кој е и Бурма, е назначен на оваа мапа.

Бурма (Мјанмар) е најголемиот производител на метамфетамин во светот, со мнозинство на ya ба извезени Тајланд а произведени во Бурма, особено во Златен Триаголник и североисточен Шан, која граничи со Тајланд, Лаос и Кина.[59] Ја ба, произведена од Бурма, обично се тргува до Тајланд преку Лаос, пред да биде пренесен преку североисточниот дел на тајландскиот регион Исан .[60]

Во 2010 година, Бурма тргувала со 1 милијарда таблети во соседен Тајланд.[59] Во 2009 година, кинеските власти заплениле над 40 милиони таблети кои биле нелегално тргувани од Бурма.[61] Етничките милиции и бунтовничките групи (особено Обединетата државна армија ) се одговорни за голем дел од ова производство; сепак, се верува дека бурманските воени единици се силно вклучени во трговијата со дрога.

Бурма е исто така 2-ри најголем снабдувач на опиум (по Авганистан ) во светот, со 95% од опиумот одгледуван во државата Шан .[62][63] Нелегалните наркотици генерирале извоз од 1 до 2 милијарди американски долари годишно, а проценките се дека 40% од девизните средства на земјата доаѓаат од лекови.[59][64] Напорите за искоренување на одгледувањето опиум поттикнале многу етнички бунтовнички групи, вклучувајќи ја Државната армија на Обединетите и Коканг да диверзифицираат во производството на метамфетамин.

Пред 80-тите години на минатиот век, хероинот обично се транспортирал од Бурма во Тајланд, пред да се тргува по морски пат до Хонгконг, што била и сè уште останува главната транзитна точка на која хероинот влегува на меѓународниот пазар . Сега, трговијата со дрога е заобиколена во јужна Кина (од Јунан, Гуижоу, Гуангкси, Гуангдонг ) поради растечкиот пазар за дрога во Кина, пред да стигне до Хонгконг.[65]

Работата на големите шверцери на дрога им овозможило да навлезат во другите сектори на бурманската економија, вклучувајќи ги банкарството, авионската, хотелската и инфраструктурната индустрија.[66] Нивната инвестиција во инфраструктурата им овозможило да остварат поголем профит, да ја олеснат трговијата со дрога и перењето пари.[67] Уделот на неформалната економија во Мјанмар е еден од најголемите во светот што се внесува во трговија со нелегална дрога.[55]

Нафта и гас

[уреди | уреди извор]
Бензинска пумпа во Најпидау
 • Претпријатието за нафта и гас во Мјанма (МОГЕ) е национална компанија за нафта и гас во Бурма . Компанијата е единствен оператор за истражување и производство на нафта и гас, како и домашен пренос на гас преку 1900 километри копнена мрежа на гасоводот.[68][69]
 • Проектот Јадана е проект за експлоатација на полето за гас Андаманското Море и за пренесување на природен гас до Тајланд преку Мјанмар .
 • Нафтоводите Сино-Бурма се однесуваат на планираните цевководи за нафта и природен гас што ги поврзува пристаништето во Бурма во длабока вода на Бенгалскиот Залив со Кунминг во провинцијата Јунан, Кина .
 • Норвешката компанија „Сидрил“, сопственост на Џон Фредриксен, е вклучена во оф-шор нафта, што се очекува да им даде на бурманската влада приходи од нафта и извоз на нафта.
 • Мјанмар извезилае 3,5 милијарди долари гас, претежно во Тајланд во фискалната година до март 2012 година.[70]

Обновлива енергија

[уреди | уреди извор]

Мјанмар има богата сончева енергија и хидроенергетски потенцијал. Техничкиот потенцијал за сончева енергија на земјата е највисок меѓу нациите од подрегионот Голем Меконг. Енергијата на ветерот, биогасот и биомасата имаат ограничен потенцијал и слабо се развиваат.[71]

Скапоцени камења

[уреди | уреди извор]

Економијата на Унијата на Мјанмар во голема мера зависи од продажбата на скапоцени камења како што се сафири, бисери и жад . Рубините се најголем заработувач; 90% од светските рубини потекнуваат од земјата, чии црвени камења се ценети за нивната чистота и нијанса . Тајланд купува мнозинство камења во земјата. „ Долината на рубини “, планинска област Могок, 200 километри северно од Мандалај, е познат по реткиот рубин и сафир .

Мјанмар е познат по своето производство на златни бисери од Јужно Море. Во последниве години, земјите го имаа на аукција своето производство во Хонгконг, прво организирано од компанијата Belpearl во 2013 година, за да ги оценат критичарите и цените, поради силното кинеско побарување. Познати бисери ја вклучуваат Нова зора на Мјанмар, кружен златен бисер од 19 мм, кој се продава на анонимен купувач за необјавена цена.

Во 2007 година, по спроведувањето на про-демократските протести во Мјанмар, организациите за човекови права, трговците со скапоцени камења и првата дама на САД, Лора Буш, повикале на бојкот на аукцијата на скапоцени камења во Мјанмар, што се одржувала двапати годишно, тврдејќи дека продажбата на камењата му донела профит на диктаторскиот режим во таа земја.[72] Деби Стокхард од алтернативната мрежа АСЕАН на Бурма изјавила дека рударските оператори користеле лекови врз вработените за да ја подобрат продуктивноста, со веќе користени игли, зголемувајќи го ризикот од инфекција со ХИВ : „Овие рубини се црвени со крвта на младите“. Брајан Лебер (41-годишен златар кој го основал Проектот за помош на Бурма за накит) изјавил: „За сега, бурманските скапоцени камења не треба да бидат горди. Тие треба да бидат предмет на одбивност. Тоа е единствената земја каде што се добива рубин со врвен квалитет, но јас престанав да се занимавам со нив. Не сакам да бидам дел од мизеријата на една нација. Ако некој побара рубин сега ќе му покажам убав розов сафир. “ [73]

Ричард В. Хјуз, автор на Рубин и Сафир, од Бангкок, кој направил многу патувања во Бурма, истакнува дека за секој продаден рубин, преку границата со Тајланд се шверцува друг скапоцен камен што поддржува егзистенцијално рударство.[74] Индустријата на скапоцени камења во Бурма е камен-темелник на бурманската економија со извоз надминува една милијарда долари.[75]

Дозволите за нови рудници со скапоцени камења во државата Могоке, Минешу и Нанјар ќе бидат издадени од Министерството според соопштението издадено од Министерството на 11 февруари. Додека многу санкции ставени врз поранешниот режим биле ублажени или укинати во 2012 година, САД оставиле недопрени ограничувања за увоз на рубини од Мјанмар. Според неодамнешните измени и дополнувања на новиот закон за странски инвестиции во Мјанмар, повеќе нема минимално барање за капитал за инвестиции, освен во рударски потфати, за кои е потребен значителен доказ за капитал и мора да бидат документирани преку домашна банка. Друго важно разјаснување во законот за инвестиции е откажување на ограничувањата за странска сопственост во заеднички вложувања, освен во ограничени сектори, како што е рударството, каде СДИ ќе бидат ограничени на 80 проценти.[76]

Од 1992 година, владата го охрабрува туризмот. Во 2008 година, помалку од 750.000 туристи влегле во земјата[77] но имало значителен раст во текот на изминатите години. Во 2012 година, 1,06 милиони туристи ја посетиле земјата [78] а 1,8 милиони се очекувало да ја посетат до крајот на 2013 година.

Така, туризмот е растечки сектор во економијата на Бурма. Бурма има разновидни туристички атракции и се служи на меѓународно ниво од бројни авиокомпании преку директни летови. Домашните и странските авиокомпании исто така вршат летови во рамките на земјата. Влезот на копно со граничен премин е дозволен на повеќе гранични контролни пунктови. Владата бара важечки пасош со влезна виза за сите туристи и деловни луѓе. Од мај 2010 година, странските деловни посетители од која било земја можат да аплицираат за виза при пристигнување кога минуваат низ меѓународните аеродроми во Јангон и Мандалај, без претходно да се договорат со туристички агенции.[79] И туристичката и деловната виза важат 28 дена, се обновуваат за дополнителни 14 дена за туризам и три месеци за деловна активност. Да се види Бурма преку личен туристички водич е популарно. Патниците можат да изнајмат водичи преку туристички агенции.

[80] Аунг Сан Су Чи побарала меѓународните туристи да не ја посетуваат Бурма. Програмите за принудна работа на хунтата биле фокусирани на туристички одредишта кои биле сериозно критикувани за нивните досиеја за човекови права. Дури и непочитувајќи ги очигледно владините такси, министерот за хотели и туризам во Бурма, генерал-мајор Сав Луин неодамна признал дека владата добива значителен процент од приходите на туристичките услуги во приватниот сектор. „Да не го спомнувам фактот дека само многу мало малцинство на сиромашни обични луѓе во Бурма некогаш заработуваат пари со каква било врска со туризмот.“ [81]

Пред 2012 година, голем дел од земјата била целосно забранета за туристите, а војската многу строго ги контролирала интеракциите меѓу странците и луѓето од Бурма. Мештаните не смееле да разговараат за политика со странци, и доколку го сториле тоа им се заканувало казна затвор, а во 2001 година, Одборот за унапредување на туризмот во Мјанмар издал наредба за локалните власти да ги штитат туристите и да ги ограничат „непотребните контакти“ меѓу странците и обичните бурманци. Од 2012 година, Бурма се отворила за повеќе туризам и странски капитал, синоним за транзицијата на земјата кон демократија.

Инфраструктура

[уреди | уреди извор]

Самитот за инфраструктура во Мјанмар 2018 истакнал дека Мјанмар има итна потреба да го „затвори инфраструктурниот јаз“, со предвидена потрошувачка од 120 милијарди американски долари за финансирање на неговите инфраструктурни проекти до 2030 година. Поконкретно, инфраструктурниот развој во Мјанмар треба да одговори на три големи предизвици во текот на следните години: 1) Модернизација на патот и интеграција со соседните патишта и сообраќајни мрежи; 2) Развој на регионални аеродроми и проширување на постојниот капацитет на аеродромот и 3) Одржување и консолидација на инфраструктурата во градскиот сообраќај, вклучително и не ограничувајќи се на водни такси и климатизирани автобуси. Мјанмар треба да ја зголеми својата инфраструктура што ја овозможува сообраќајот, напојувањето и јавните комунални услуги.[82]

Надворешна трговија

[уреди | уреди извор]
Бурмански извоз во 2006 година
Обем на трговија во финансиска година 2006–2007 година (во 000 000 УСД)
Постариот бр. Опис Обем на трговија со буџетот 2006–2007 година Реален обем на трговија 2006–2007 година
Извоз Увоз Обем на трговија Извоз Увоз Обем на трговија
1 Нормална трговија 4233,60 2468,40 6702.00 4585,47 2491.33 7076,80
2 Трговија на граници 814.00 часот 466.00 часот 1280.00 647,21 445,40 1092,61
Вкупно 5047,60 2934,40 7982.00 5232,68 2936,73 8169,41
Вкупна трговска вредност за финансиска 2006-2007 година до финансиска 2009-2010 година
Не Финансиска година Извозна вредност Вредност на увозот Трговска вредност (000 000 УСД)
1 2006–2007 година 5222,92 2928,39 8151,31
2 2007–2008 година 6413,29 3346,64 9759,93
3 2008–2009 година 6792.85 4563,16 11356.01
4 2009–2010 година 7568,62 4186,28 11754,90

Макро-економски трендови

[уреди | уреди извор]

Ова е графикон на трендот на бруто-домашниот производ на Бурма по пазарни цени проценет од Меѓународниот монетарен фонд и „Еконстатс“ со бројки во милиони кјати во Мјанмар .

Година Бруто домашен производ Размена на американски долар [83] Индекс на инфлација (2000 = 100)
1965 7.627
1970 10.437
1975 23.477
1980 38.608
1985 55.988
1990 151.941
1995 604.728

Следната табела ги прикажува главните економски индикатори во периодот 2004-2017 година (во милијарди).[84]

Година 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017
БДП во $
(ПКМ)
97,56 114,34 133,29 153,24 161,87 171,49 182,87 197.08 215,42 237,35 260,92 282.19 302,57 328,71
БДП по глава на жител во $
(ПКМ)
2.043 2.381 2.757 3.150 3.305 3.476 3.679 3.933 4.263 4.656 5.074 5.443 5.790 6,244
Раст на БДП
(реално)
13,6% 13,6% 13,1% 12,0% 3,6% 5,1% 5,3% 5,6% 7,3% 8,4% 8,0% 7,0% 5,9% 6,7%
Инфлација
(во проценти)
3,8% 10,7% 26,3% 30,9% 11,5% 2,2% 8,2% 2,8% 2,8% 5,7% 5,1% 10,0% 6,8% 5,1%
Државен долг
(Процент на БДП)
119% 110% 90% 62% 53% 55% 50% 46% 41% 33% 30% 34% 36% 35%

Странски инвестиции

[уреди | уреди извор]

Иако странските инвестиции се охрабрени, тие досега наишле на само умерен успех. Ова е затоа што странските инвеститори биле негативно погодени од политиките на владата на хунтата и поради меѓународниот притисок да ја бојкотираат владата на хунтата. Соединетите Американски Држави вовеле трговски санкции против Бурма. Европската Унија поставила ембарго за оружје, нехуманитарна помош, забрана за визи на водачите на воениот режим и ограничени забрани за инвестиции. И Европската Унија и САД поставиле санкции врз основа на кршење на човековите права во земјата. Многу нации во Азија, особено Индија, Тајланд и Кина, активно тргувале со Бурма. Сепак, на 22 април ЕУ ги суспендирала економските и политичките санкции против Бурма.[85]

Претпријатијата од јавниот сектор остануваат многу неефикасни, а напорите за приватизација се закочени. Проценките за надворешната трговија на Бурма се многу двосмислени заради големиот обем на тргување со црниот пазар . Главен постојан проблем е неуспехот да се постигне монетарна и фискална стабилност. Поради ова, Бурма останува сиромашна земја без подобрување на животниот стандард за поголемиот дел од населението во текот на изминатата деценија. Главните причини за континуиран слаб раст се лошото планирање на владата, внатрешните немири, минималните странски инвестиции и големиот трговски дефицит . Една од неодамнешните владини иницијативи е искористување на големите наоѓалишта на природен гас во Бурма. Во моментов, Бурма привлекла инвестиции од тајландски, малезиски, филипински, руски, австралиски, индиски и сингапурски компании.[86] Трговијата со САД изнесувала 243,56 милиони американски долари заклучно со февруари 2013 година, што претставува 15 проекти и само 0,58 проценти од вкупниот број, според владината статистика.[87]

Специјалниот извештај на Економист за Бурма укажува на зголемена економска активност како резултат на политичката трансформација на Бурма и приливот на странски директни инвестиции од азиските соседи.[88] На пример, во близина на индустрискиот парк Мингаладон, фабриките во јапонска сопственост се издигнале од „остатоците“ предизвикани од „децениските санкции и економското лошо управување“. Јапонскиот премиер Шинзо Абе ја посочил Бурма како економски привлечен пазар што ќе помогне да се стимулира јапонската економија. Меѓу своите различни претпријатија, Јапонија помага во изградбата на пристаништето Тилава, кое е дел од специјалната економска зона Тилава, и помага да се поправи снабдувањето со електрична енергија во Јангон .

Јапонија не е најголем инвеститор во Мјанмар. „Тајланд, на пример, вториот најголем инвеститор во Мјанмар по Кина, напредува со поголема верзија на Тилава кај Давеи, на брегот Тенасерим во Мјанмар. . . . Тајландските владетели со векови играат со идејата за изградба на канал преку Кра Истмус, поврзувајќи го Тајландскиот Залив директно со Андаманското Море и Индискиот Океан за да го избегнат патувањето околу полуостровот Малезија низ Малаканскиот теснец.[88]

Давеи би му ја дал таа врска на Тајланд. Кина, убедливо најголемиот инвеститор во Бурма, се фокусирала на изградба на нафтоводи и гасоводи кои „ја преминуваат целата земја, почнувајќи од нов терминал кај Кјаукфиу, веднаш под Ситве, па сè до Мандалај и до кинескиот пограничен град Руили, а потоа Кунминг, главниот град на провинцијата Јунан “.[88] Ова би ја спречило Кина „да мора да инкасира масло од Африка и Блискиот Исток преку тесно грло околу Сингапур“.

Според „Светска книга на факти“ на ЦИА:,[89]

Бурма, земја богата со ресурси, страда од сеприсутни владини контроли, неефикасни економски политики и рурална сиромаштија. Хунтата презеде чекори во раните 90-ти години за либерализација на економијата по децении неуспех во рамките на „Бурманскиот пат кон социјализмот“, но тие напори запреа, а некои од мерките за либерализација беа укинати. Бурма нема монетарна или фискална стабилност, така што економијата страда од сериозни макроекономски нерамнотежи - вклучително инфлација, повеќе официјални девизни курсеви што го преценуваат бурманскиот киат и дисторзиран каматен режим. Поголемиот дел од помошта за развој од странство престана откако хунтата започна да го потиснува движењето за демократија во 1988 година и последователно одби да ги почитува резултатите од законодавните избори во 1990 година. Како одговор на владата на нападот на Бурма во мај 2003 година врз Аунг Сан Су Чи и нејзиниот конвој, САД воведоа нови економски санкции против Бурма - вклучително и забрана за увоз на бурмански производи и забрана за обезбедување финансиски услуги од Лица од САД. Лошата инвестициска клима дополнително го забави приливот на девизи. Најпродуктивните сектори ќе продолжат да бидат во индустриите за вадење, особено нафтата и гасот, рударството и дрвата. Другите области, како што се производството и услугите, се борат со несоодветна инфраструктура, непредвидливи политики за увоз / извоз, влошени здравствени и образовни системи и корупција. голема банкарска криза во 2003 година затвори 20 приватни банки во земјата и ја наруши економијата. Од декември 2005 година, најголемите приватни банки работат под строги ограничувања со кои се ограничува пристапот на приватниот сектор до формален кредит. Официјалните статистички податоци не се точни. Објавената статистика за надворешната трговија е многу недооценена поради големината на црниот пазар и неофицијалната гранична трговија - често се проценува дека е голема колку и официјалната економија. Размената на Бурма со Тајланд, Кина и Индија расте. Иако бурманската влада има добри економски односи со соседите, потребни се подобри климатски инвестиции и деловна клима и подобрена политичка состојба за промовирање на странски инвестиции, извоз и туризам.

Економијата бележи постојан раст на реалниот БДП од најмалку 5% од 2009 година.

Странска помош

[уреди | уреди извор]

Нивото на меѓународна помош за Бурма е меѓу најниските во светот (и најниско во регионот на Југоисточна Азија ) [90] Бурма добива 4 американски долари по глава на жител како помош за развој, во споредба со просекот од 42,30 американски долари по глава на жител.[91][92]

Во април 2007 година, Канцеларијата за отчет на Владата на САД (ГАО) ги идентификувала финансиските и другите ограничувања што воената влада ги става на меѓународната хуманитарна помош во земјата од Југоисточна Азија. Извештајот на ГАО, насловен како „Програми за помош ограничени во Бурма“, ги истакнува специфичните напори на бурманската влада да ја попречи хуманитарната работа на меѓународните организации, вклучително и со ограничување на слободното движење на меѓународниот персонал во земјата. Во извештајот се забележува дека режимот ја засилил својата контрола врз работата за помош откако бил соборен поранешниот премиер Кин Ниунт во октомври 2004 година.

Понатаму, во извештаите се наведува дека воената влада донела упатства во февруари 2006 година, со што се официјализирале ограничувачките политики на Бурма. Според извештајот, упатствата налагаат програмите водени од хуманитарни групи „да го зајакнуваат и штитат националниот интерес“ и меѓународните организации да се координираат со државните агенти и да ги избираат своите бурмански вработени од списоци на поединци подготвени од владата. Официјални лица на Обединетите нации ги прогласиле овие ограничувања за неприфатливи.

Американскиот претставник Том Лантос изјавил:

Срамното однесување на воениот режим на Бурма преку „врзувањето на раката“ на хуманитарните организации е прикажано на овие страници за сите да го видат, и на тоа мора да му дојде крајот “. Во источна Бурма, каде воениот режим изгоре или на друг начин уништи над 3.000 села, хуманитарната помош е десеткувана. Најмалку еден милион луѓе ги напуштија своите домови и многумина едноставно се оставени да умрат во џунглата."

Претставникот на САД Илеана Рос-Лехтинен изјавила дека извештајот „ја нагласува потребата од демократска промена во Бурма, чиј воен режим произволно апси, мачи, силува и погубува свој народ, безмилосно ги прогонува етничките малцинства и бизарно си гради нов главен град додека не успеа да се справи со се поитните предизвици на бегалскиот прилив, недозволената трговија со наркотици и луѓе и ширењето на ХИВ / СИДА и други заразни болести “.[93]

Други статистички податоци

[уреди | уреди извор]

Електрична енергија - производство: 5,961 милијарди kWh (проценка на 2006 година) )

Електрична енергија - потрошувачка: 4,298 милијарди kWh (проценка на 2006 година) )

Електрична енергија - извоз: 0 kWh (2007)

Електрична енергија - увоз: 0 kWh (2007)

Земјоделство - производи: ориз, пулсира, грав, сусам, кикиритки, шеќерна трска; тврдо дрво; риба и производи од риба

Валута: 1 кјат (К) = 100 пии

Девизни курсеви: кјати по американски долар - 1.205 (проценка на 2008 година), 1.296 (2007 година), 1.280 (2006 г.), 5.82 (2005 г.), 5.7459 (2004 г.), 6.0764 (2003 г.) белешка: неофицијалните курсеви се движеле во 2004 година од 815 кјати за американски долар до скоро 970 кјати за американски долар, а до крајот на годината 2005 година, неофицијалниот курс бил 1.075 кјати за американски долар; прикажаните податоци за 2003-05 година се официјални курсеви

Директни странски инвестиции Во првите девет месеци од 2012–2013 година, Мјанмар добил инвестиција од 794 милиони американски долари. Кина има најголеми инвестициски заложби за оваа фискална.[94]

Надворешна трговија Вкупната надворешно-трговска размена за 2012 година изнесувала 13,3 милијарди американски долари или 27% од БДП на Мјанмар.[94]

Користена литература

[уреди | уреди извор]
 1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 „World Economic Outlook Database, October 2019“. IMF.org. International Monetary Fund. Посетено на 20 October 2019.
 2. „Global Economic Prospects, June 2020“. openknowledge.worldbank.org. World Bank. стр. 74. Посетено на 10 June 2020.
 3. „EAST ASIA/SOUTHEAST ASIA :: BURMA“. CIA.gov. Central Intelligence Agency. Архивирано од изворникот на 2017-12-29. Посетено на 6 March 2020.
 4. „Poverty headcount ratio at national poverty lines (% of population) - Myanmar“. data.worldbank.org. World Bank. Посетено на 6 March 2020.
 5. „Poverty headcount ratio at $3.20 a day (2011 PPP) (% of population) - Myanmar“. data.worldbank.org. World Bank. Посетено на 6 March 2020.
 6. „Burma Unemployment rate“. index mundi. Посетено на 2018-04-04.
 7. „Ease of Doing Business in Myanmar“. Doingbusiness.org. Посетено на 2017-01-23.
 8. 8,0 8,1 „TRADE SITUATION OF MYANMAR IN 2012–2013 FISCAL YEAR TO 2017–2018 FISCAL YEAR (UP TO MARCH MONTHLY)“. Ministry of Commerce. Архивирано од изворникот на 12 May 2018. Посетено на 19 May 2018.
 9. 9,0 9,1 „NATIONAL TRADE SITUATION OF MYANMAR IN 2011–2012 FICAL YEAR TO 2017–2018 FICAL YEAR (MARCH MONTHLY) (OVERSEA + BORDER)“. Myanmar Ministry of Commerce. 2017. Архивирано од изворникот на 11 June 2018. Посетено на 5 June 2018.
 10. „Burma reveals international debt“. Mizzima News. 3 February 2012. Архивирано од изворникот на 19 February 2012. Посетено на 19 February 2012.
 11. „Upbeat forecast for Myanmar's economy assumes price stability, low inflation“. Eleven Myanmar. 31 January 2013. Архивирано од изворникот на 5 February 2013. Посетено на 13 October 2013.
 12. „world bank indicator“. World Bank.
 13. 13,0 13,1 Taylor, Robert H. (2009). The State in Myanmar. NUS Press. стр. 38–40. ISBN 978-9971-69-466-1.
 14. 14,0 14,1 Steinberg, David I. (2001). Burma, the state of Myanmar. Georgetown University Press. стр. 125–127. ISBN 978-0-87840-893-1.
 15. Goodman, Michael K. (2010). Consuming space: placing consumption in perspective. Ashgate Publishing, Ltd. стр. 241. ISBN 978-0-7546-7229-6.
 16. Baten, Jörg (2016). A History of the Global Economy. From 1500 to the Present. Cambridge University Press. стр. 331–332. ISBN 9781107507180.
 17. Watkins, Thayer. „Political and Economic History of Myanmar (Burma) Economics“. San José State University. Архивирано од изворникот на 2006-05-26. Посетено на 8 July 2006.
 18. Tallentire, Mark (28 September 2007). „The Burma road to ruin“. The Guardian. London. Посетено на 1 May 2010.
 19. Kate Woodsome. 'Burmese Way to Socialism' Drives Country into Poverty“. Архивирано од изворникот на 2012-12-08.
 20. „List of Least Developed Countries“. UN-OHRLLS. 2005. Архивирано од изворникот на 26 October 2013.
 21. Stephen Codrington (2005). Planet geography. Solid Star Press. стр. 559. ISBN 0-9579819-3-7.
 22. 22,0 22,1 „Burma Economy: Population, GDP, Inflation, Business, Trade, FDI, Corruption“. Heritage.org. Архивирано од изворникот на 2011-11-19. Посетено на 16 January 2018.
 23. 23,0 23,1 23,2 Sean Turnell (29 March 2006). „Burma's Economic Prospects – Testimony before the Senate Foreign Relations Subcommittee on East Asian and Pacific Affairs“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 6 January 2010. Посетено на 22 January 2010.
 24. „Research – CPI – Overview“. Transparency.org. Архивирано од изворникот на 2008-04-28. Посетено на 16 January 2018.
 25. Sean Turnell (2 May 2008). „The rape of Burma: where did the wealth go?“. The Japan Times. Архивирано од изворникот на 2012-07-14. Посетено на 2020-11-14.
 26. Feng Yingqiu (1 August 2011). „Myanmar starts to deal with official forex rate“. Xinhua. Посетено на 8 August 2011.
 27. McCartan, Brian (20 August 2008). „Myanmar exchange scam fleeces UN“. Asia Times. Архивирано од изворникот на 2008-12-02. Посетено на 8 August 2011.
 28. „Myanmar Considers Foreign-Exchange Overhaul“. The Wall Street Journal. 8 August 2011. Посетено на 8 August 2011.
 29. Fullbrook, David (4 November 2004). „So long US, hello China, India“. Asia Times. Архивирано од изворникот на 2004-11-06. Посетено на 14 July 2006.
 30. Joseph Allchin (20 September 2011). „Taste of democracy sends Burma's fragile economy into freefall“. The Independent. Посетено на 25 September 2011.
 31. JOSEPH ALLCHINJOSEPH (23 September 2011). „Burma tells IMF of economic optimism“. DVD. Архивирано од изворникот на 26 September 2011. Посетено на 25 September 2011.
 32. CHATRUDEE THEPARAT (28 August 2011). „Big-shift-to-dawei-predicted“. Bangkok Post. Посетено на 27 August 2011.[мртва врска][мртва врска]
 33. Thein Linn (15–21 November 2010). „Dawei deep-sea port, SEZ gets green light“. Myanmar times. Посетено на 25 September 2011.[мртва врска][мртва врска]
 34. Yap, Karl Lester M. (1 March 2012). „ADB Preparing First Myanmar Projects in 25 Years as Thein Opens“. Bloomberg. Посетено на 15 March 2012.
 35. „ADB ends 30-year hiatus in Myanmar“. Investvine.com. 28 January 2013. Архивирано од изворникот на 2013-09-28. Посетено на 8 February 2013.
 36. Aung Hla Htun (16 March 2012). „Exclusive: Myanmar drafts new foreign investment rules“. Reuters. Архивирано од изворникот на 2012-03-16. Посетено на 17 March 2012.
 37. „Myanmar clears 60% of foreign debt“. Investvine.com. 29 January 2013. Архивирано од изворникот на 2013-04-10. Посетено на 29 January 2013.
 38. „Myanmar FDI Expected to Jump 70%“. InvestAsian.com. 7 January 2015. Посетено на 7 February 2015.
 39. Calderon, Justin (30 May 2013). „Myanmar's economy to quadruple by 2030“. Inside Investor. Архивирано од изворникот на 2 January 2014. Посетено на 30 May 2013.
 40. „In dirt-poor Myanmar, smartphones are transforming finance“. The Economist. 12 October 2017.
 41. „37% jobless in Myanmar, study finds“. Investvine.com. 26 January 2013. Архивирано од изворникот на 2019-09-08. Посетено на 27 January 2013.
 42. Myat Mon (2008). „The Economic Position of Women in Burma“. Asian Studies Review. Wiley. 24 (2): 243–255. doi:10.1111/1467-8403.00076 (неактивно 10 October 2020).
 43. „World Marriage Patterns 2000“ (PDF). Un.org. Посетено на 16 January 2018.
 44. Jones, Gavin W. (2007). „Delayed Marriage and Very Low Fertility in Pacific Asia“ (PDF). Population and Development Review. The Population Council, Inc. 33 (3): 453–478. doi:10.1111/j.1728-4457.2007.00180.x. Архивирано од изворникот (PDF) на 9 March 2011. Посетено на 21 September 2010.
 45. Ba-Thike, Katherine (1997). „Abortion: A Public Health Problem in Myanmar“. Reproductive Health Matters. 5 (9): 94–100. doi:10.1016/s0968-8080(97)90010-0. JSTOR 3775140.
 46. „Myanmar to reform investment body“. Investvine.com. 5 February 2013. Архивирано од изворникот на 2018-01-01. Посетено на 11 February 2013.
 47. 47,0 47,1 „Burma: Rubies and Religion – Java Films“. Javafilms.fr. Архивирано од изворникот на 2016-03-06. Посетено на 16 January 2018.
 48. „On Patrol With Myanmar Rebels Fighting Both the Army and Drug Addiction – VICE News“. Vice.com. Посетено на 16 January 2018.
 49. „Myanmar and IRRI“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 7 September 2005. (21.2 KB), Facts About Cooperation, International Rice Research Institute. Retrieved on 25 September 2007.
 50. Calderon, Justin (21 June 2013). „Myanmar rice exports could double by 2020“. Inside Investor. Архивирано од изворникот на 4 November 2013. Посетено на 21 June 2013.
 51. 51,0 51,1 „Drugs and Democracy – From Golden Triangle to Rubber Belt?“. Tni.org. Посетено на 3 March 2015.
 52. Brown, Ian (2005). A Colonial Economy in Crisis. Routledge. ISBN 0-415-30580-2.
 53. „Challenges to Democratization in Burma“ (PDF). International IDEA. November 2001. Архивирано од изворникот (PDF) на 23 July 2006. Посетено на 12 July 2006.
 54. Calderon, Justin (6 June 2013). „Energy: Myanmar's greatest challenge“. Inside Investor. Архивирано од изворникот на 14 February 2014. Посетено на 6 June 2013.
 55. 55,0 55,1 Stokke, Kristian; Vakulchuk, Roman and Indra Overland (2018) Myanmar: A Political Economy Analysis. Norwegian Institute of International Affairs (NUPI). Report commissioned by the Norwegian Ministry of Foreign Affairs.
 56. 56,0 56,1 Gelb, S., Calabrese, L. and Tang. X. (2017). Foreign direct investment and economic transformation in Myanmar. London: Supporting Economic Transformation programme
 57. Aung, Nyan Linn; Phyo, Pyae Thet (6 March 2008). „Government sets new daily minimum wage at K4800“. Myanmar Times. Архивирано од изворникот на 2018-08-16. Посетено на 9 December 2018.
 58. Pratruangkrai, Petchanet (17 March 2012). „Six top garment makers fleeing to low-wage Burma“. The Nation. Архивирано од изворникот на 2019-06-22. Посетено на 17 March 2012.
 59. 59,0 59,1 59,2 Thornton, Phil (12 February 2012). „Myanmar's rising drug trade“. Bangkok Post. Посетено на 19 February 2012.
 60. McCartan, Brian (13 July 2010). „Holes in Thailand's drug fences“. Asia Times. Архивирано од изворникот на 2010-07-15. Посетено на 19 February 2012.
 61. Macan-Markar, Marwaan (4 January 2011). „Myanmar's drug 'exports' to China test ties“. Asia Times. Архивирано од изворникот на 2011-01-06. Посетено на 19 February 2012.
 62. „MYANMAR: Producing drugs for the region, fuelling addiction at home“. IRIN. UN Office for the Coordination of Humanitarian Affairs. 25 June 2010. Посетено на 19 February 2012.
 63. Kurlantzick, Joshua (16 February 2012). „Myanmar's Drug Problem“. Asia Unbound. Council on Foreign Relations. Архивирано од изворникот на 19 February 2012. Посетено на 19 February 2012.
 64. Sun Wyler, Liana (21 August 2008). „Burma and Transnational Crime“ (PDF). CRS Report for Congress. Congressional Research Service.
 65. Chin, Ko-lin; Sheldon X. Zhang (April 2007). „The Chinese Connection: Cross-border Drug Trafficking between Myanmar and China“ (PDF). U.S. Department of Justice: 98. Наводот journal бара |journal= (help)
 66. Chin, Ko-lin (2009). The Golden Triangle: inside Southeast Asia's drug trade. Cornell University Press. стр. 239–240. ISBN 978-0-8014-7521-4.
 67. Lyman, Michael D.; Gary W. Potter (14 October 2010). Drugs in Society: Causes, Concepts and Control. Elsevier. ISBN 978-1-4377-4450-7.
 68. „Oil and Gas in Myanmar“. Total S.A. Архивирано од изворникот на 12 December 2003. Посетено на 20 January 2009.
 69. Ye Lwin (21 July 2008). „Oil and gas ranks second largest FDI at $3.24 billion“. The Myanmar Times. Архивирано од изворникот на 4 January 2010. Посетено на 20 January 2009.
 70. „Myanmar opens bids for 18 oil blocks“. Investvine.com. 23 January 2013. Архивирано од изворникот на 2013-12-07. Посетено на 24 January 2013.
 71. Vakulchuk, Roman; Kyaw Kyaw Hlaing; Edward Ziwa Naing; Indra Overland; Beni Suryadi and Sanjayan Velautham (2017). Myanmar’s Attractiveness for Investment in the Energy Sector. A Comparative International Perspective. Norwegian Institute of International Affairs (NUPI) and Myanmar Institute of Strategic and International Studies (MISIS) Report.
 72. „CBC – Gem dealers push to ban Burmese rubies after bloody crackdown“. Cbc.ca. Посетено на 16 January 2018.
 73. „Reuters, Move over, blood diamonds“. Features.us.reuters.com. Архивирано од изворникот на 16 February 2008. Посетено на 16 January 2018.
 74. Richard Hughes. „Burma Embargo & the Gem Trade“. Ruby-sapphire.com. Архивирано од изворникот на 2015-02-11. Посетено на 3 March 2015.
 75. „Myanmar's Jade Millionaires Fuel Property Surge: Southeast Asia“. The Jakarta Globe. Архивирано од изворникот на 7 October 2012. Посетено на 3 March 2015.
 76. „Mining block permits issued in Myanmar“. Investvine.com. 20 February 2013. Архивирано од изворникот на 2013-03-04. Посетено на 20 February 2013.
 77. Henderson, Joan C. „The Politics of Tourism in Myanmar“ (PDF). Nanyang Technological University. Посетено на 17 October 2008.
 78. „Архивиран примерок“. Архивирано од изворникот на 29 July 2013. Посетено на 25 July 2013.
 79. „Архивиран примерок“. Архивирано од изворникот на 21 June 2011. Посетено на 28 June 2010.
 80. Henderson, Joan C. „The Politics of Tourism in Myanmar“ (PDF). Nanyang Technological University. Архивирано од изворникот (PDF) на 2008-09-09. Посетено на 8 July 2006.
 81. „Tayzathuria“. Tayzathuria.org.uk. Архивирано од изворникот на 30 April 2011. Посетено на 3 March 2015.
 82. World Bank Group. Myanmar Economic Monitor May 2018
 83. „Архивиран примерок“. Архивирано од изворникот на 13 October 2008. Посетено на 25 October 2008.
 84. „Report for Selected Countries and Subjects“ (англиски). Посетено на 2018-08-27.
 85. Calderon, Justin (24 April 2013). „End of EU sanctions augurs Myanmar rush“. Inside Investor. Архивирано од изворникот на 2013-06-17. Посетено на 29 April 2013.
 86. „Архивиран примерок“. Архивирано од изворникот на 27 September 2007. Посетено на 27 December 2006.
 87. Calderon, Justin (29 April 2013). „US to boost Myanmar trade, investment“. Inside Investor. Архивирано од изворникот на 2013-05-20. Посетено на 29 April 2013.
 88. 88,0 88,1 88,2 „Geopolitical consequences: Rite of passage“. The Economist. 25 May 2013. Посетено на 31 May 2013.
 89. „The World Factbook“. Cia.gov. Архивирано од изворникот на 2010-10-06. Посетено на 3 March 2015.
 90. Wade, Francis (2 March 2011). „UK to become top donor to Burma“. Democratic Voice of Burma. Архивирано од изворникот на 27 September 2011. Посетено на 8 August 2011.
 91. „Burma“. Refugees International. Архивирано од изворникот на 17 November 2011. Посетено на 8 August 2011.
 92. „Australia's aid to Burma—Frequently Asked Questions (FAQs)“. AusAid. Government of Australia. 30 June 2011. Архивирано од изворникот на 17 November 2011. Посетено на 8 August 2011.
 93. „Myanmar's rulers implement increasingly restrictive regulations for aid-giving agencies“. International Herald Tribune. 19 April 2007.
 94. 94,0 94,1 „Latest FDI in Myanmar close to $800m“. Investvine.com. 12 February 2013. Архивирано од изворникот на 2020-10-20. Посетено на 17 March 2013.

Понатамошно читање

[уреди | уреди извор]

Надворешни врски

[уреди | уреди извор]