Економија на Туркменистан

Од Википедија — слободната енциклопедија
Економија на Туркменистан
ВалутаТуркменски манат (TMT)
Фискална годинакалендарска година
Трговски организацииЗНД, ЕКО
Статистика
БДП
 • $40.761 милијарди (номинален, 2018.)[1]
 • $112.613 милијарди (ПКМ, 2018.)[1]
Пораст на БДП
 • 6.2% (2018) 6.3% (2019e)
 • 0.0% (2020f) 4.0% (2021ф)[2]
БДП/жит.
 • $7,065 (номинален, 2018.)[1]
 • $19,518 (ПКМ, 2018.)[1]
БДП по секторземјоделство (12,7%), индустрија (50,1%), услуги (37.7%) (2018.)
Инфлација13.15% (2018)[1]
Сиромашно население0.2% (2018.)
Работна сила2.405 милиони (2018.)
Работна сила
по занимање
земјоделство (44,2%), индустрија (15%), услуги (40.8%) (2018.)
Стапка на невработеност15% (2020.)
Водечки индустрииприроден гас, масло, нафта , текстил, храна
Надворешност
Извоз $20.1 милијарди (2020.)
Извозни добрагас, сурова нафта, петрохемикалии, текстил, памучни влакна
Главни извозни партнери Кина 72.5%
 Иран 5.6%
 Италија 5.3%
 Авганистан 4.5%
 Русија 4.1%(2016) [3]
Увоз $16.8 милијарди (2018.)
Увозни добрамашини и опрема, хемикалии, прехранбени производи
Главни увозни партнери Русија 26.4%
 Иран 10.5%
 Јапонија 8.6%
 Германија 8.2%
 Јужна Кореја 7.8%
 Кина 7.2%
 Италија 5.2% (2016)[4]
Бруто надворешен долгнагативен пораст $425.3 милиони (31 декември 2016.)
Јавни финансии
Јавен долгN/A
Приходи$9.047 милијарди (2019.)
Расходи$10.659 милијарди (2019.)
Економска помош$16 милиони од $ (2001)
Девизни резерви $40.06 милијарди (31 декември 2018.)[5]
Главен извор на податоци: Светска книга на факти на ЦИА
Сите вредности, освен ако не е запишано поинаку, се во ам. долари

Економијата на Туркменистан — една од најбрзо растечките економии во светот. Туркменистан е во голема мера пустинска земја со интензивно земјоделство во наводнуваните области и огромни извори на гас и нафта. Во однос на резервите на природен гас, земјата е рангирана на 6-то место во светот . Двете најголеми земјоделски култури во Туркменистан се памук, од кои најголемиот дел се произведува за извоз и пченица, која се троши на домашнот пазар.[6] Туркменистан е меѓу првите десет производители на памук во светот .

Од 1998 до 2005 година, Туркменистан страдал од недостаток на соодветни извозни патишта за природен гас и од обврските поради обемниот краткорочен надворешен долг. Во исто време, вкупниот извоз се зголемил во просек за приближно 15% годишно од 2003 до 2008 година, најмногу заради повисоките меѓународни цени на нафтата и бензинот. Како и во советската ера, централното планирање и државната контрола го преовладуваат системот, а владата на Нијазов (на власт 1991–2006) постојано ги отфрлала програмите за реформа на пазарот.[7] Државата субвенционирала широк спектар на стоки и услуги од раните 1990-ти до 2019 година.[8][9] Од неговиот избор во 2007 година, претседателот Гурбангули Бердимухамедов го унифицирал двојниот курс на размена на земјата, наредила повторна промена на манатот, ги намалила државните субвенции за бензинот и иницирала развој на специјална туристичка зона (Аваза) на Каспиското Море. Од 2009 година, Туркменистан одржува фиксен курс. Почнувајќи од 2018 година, 1 долар е еквивалентен на 3,50 [10] туркменистански манати .[6]

Фискална политика[уреди | уреди извор]

Процесот на создавање на буџетот и неговата имплементација одат според законот „За буџетскиот систем“. Законот ги поправа правните основи на организирање на системот за управување и оперативен буџет, ги регулира меѓусебните врски помеѓу буџетите од сите нивоа. Владата на Туркменистан разговара за нацрт-буџетот на државата и го доставува до претседателот на Туркменистан . Претседателот на Туркменистан, еден месец од почетокот на финансиската година го доставува до Собранието на Туркменистан (Мејлис) нацрт-буџетот за разгледување и усвојување.

Статистиката за буџетот е неверодостојна затоа што владата троши големи количини на вонбуџетски средства.[7] Во 2012 година се проценува дека буџетските расходи изнесувале 26,9 милијарди американски долари, а приходите биле 26,4 милијарди американски долари, што создава благ дефицит. Министерството за финансии е одговорно за државните финансии.

Индустрија[уреди | уреди извор]

Во постсоветската ера, во индустрискиот сектор на Туркменистан сè повеќе доминираат индустриите за преработка на гориво и памук на штета на лесната индустрија.[7] Помеѓу 1991 и 2004 година, биле отворени околу 14 нови погони за преработка на памук, што нагло ја зголемило способноста за преработка на домашен произведен памук. Градежната индустрија главно зависи од владините градежни проекти затоа што изградбата на приватни станови е со низок приоритет.

Гас[уреди | уреди извор]

Најголемите наоѓалишта на гас на Туркменистан биле откриени во нејзините централни и источни области во 40-тите и 50-тите години од минатиот век, а во осумдесеттите години од минатиот век, републиката станала втор најголем производител на гас во Советскиот Сојуз, зад Руска СФСР За време на советскиот период, гасот се извезувал главно во други советски републики, бидејќи Туркменистан стабилно ја зголемувал испораката од околу 9,2 милиони м³ во 1940 година на околу 234 милиони м³ во 1960 година и околу 51 милијарда м³ во 1975 година. Овој извоз бил под централизирана контрола, а најголемиот дел од приходите од извоз биле апсорбирани во централниот буџет на Советскиот Сојуз.[11]

Ова се променило во 1991 година, кога Туркменистан се стекнал со независност и воспоставил целосна контрола врз извозот на гас и приходите од извоз. Сепак, цевководите од времето на Советскиот Сојуз диктирале дека голем дел од гасот ќе оди на Кавказ, Русија и Украина. Во 90-тите години од минатиот век, голем број клиенти на гас на Туркменистан во ЗНД не платиле на време или преговарале за размена на договори. Во средината на 90-тите години, Туркменистан престанал да испорачува гас на некои членки на ЗНД, како причина за неплаќање и непрофитабилни разговори за размена. Во исто време, владата се обидела да привлече инвестиции во изградба на гасоводи преку Иран до Турција и Западна Европа преку Авганистан до Пакистан. Ниту еден од двата договори не поминале како резултат на неповолното регионално безбедносно опкружување и големите трошоци; инфлацијата и буџетскиот дефицит се зголемиле, но се спротивставиле на приватизацијата. Кон крајот на 90-тите, владата повторно преговарала за аранжманите за извоз и цена со „Гаспром“ и ги обновила испораките во Грузија, Украина и некои други земји.[11] Го отворил и својот прв гасовод што не минува низ Русија, гасоводот Корпеже-Курт Куи .

Земји според докажани резерви на природен гас (2014 година), засновани на податоци од Светскиот фактбук

Бројките во табелата подолу се земени од Статистичкиот преглед на БП.[12] Единицата е милијарди кубни метри (bcm) годишно. Во него се наведени производството на гас, потрошувачката, извозот како вкупно и исто така поделено по земји. Се забележува дека производството и извозот достигнале врв во 2008 година и драматично се намалиле во 2009 година. Ова се должи на експлозијата што се случила во системот за гасоводот Средна Азија-Центар во април 2009 година, за која Туркменистан го обвинила Гаспром.[13] Русија подоцна го ограничила својот увоз на само околу 10 милијарди мл, а потоа и на 5 млс.[14] Производството и извозот започнал повторно да се зголемуваат од 2010 година поради отворањето на гасоводот Средна Азија - Кина . Извозот во Русија престанал кон крајот на 2015 година. Снабдувањето со Иран било откажано на почетокот на 2017 година, а Ашхабат тврди дека Техеран должи околу 1,8 милијарди долари за испорака доставена скоро 10 години порано.[14]

Година Производство Потрошувачка Извоз Извоз во Русија Извоз во Кина Извоз во Иран
2005 57 16.1 40,9 35.1 0 5.8
2008 66.1 20,5 45,6 39.1 0 6.5
2009 36.4 19,9 16,7 10,7 0 5.8
2010 42.4 22,6 19,7 9,7 3.5 6.5
2011 59,5 25.0 34,5 10.1 14.3 10.2
2012 62.3 23.3 41,1 9.9 21.3 9.0
2013 62.3 22.3 40.1 9.9 24.4 4.7

Нафта[уреди | уреди извор]

Заклучно со 2010 година, Туркменистан имал 202.000 барели дневно производство на нафта. Dragon Oil произведувал околу 50.000 барели дневно. Домашната потрошувачка била околу 100.000 барели дневно.[15] Податоците за производството на нафта во табелата подолу се земени од Статистичкиот преглед на БП.[12]

Година Производство (илјада. Бар / г) Производство (милион тони / годишно) Потрошувачка (милион тони / годишно)
2002 183 9 3.9
2005 193 9,5 4.3
2008 208 10.3 5.1
2009 211 10.4 4.6
2010 217 10,7 4,5
2011 217 10,7 4.7
2012 222 11.0 4.8
2013 231 11,4 4.8

Градежни материјали[уреди | уреди извор]

Три цементарници работат во Туркменистан. Овие се наоѓаат во близина на провинциите Ашгабат, Балкан и Лебап. Вкупното производство во 2013 година се проценува дека надминало 2 милиони тони.[16]

Хемикалии[уреди | уреди извор]

Туркменистан гради фабрика за поташа со годишен капацитет од 2,8 милиони тони. Најголемиот дел од нив ќе се извезуваат бидејќи домашната побарувачка во земјата не надминува 10.000 тони.[17] Изградбата на фабриката што ќе произведува 640.000 тони годишно уреа (карбамид) и 400.000 тони годишно амонијак требало да заврши до јуни 2014 година.[18] До 2016 година, земјата се очекувало да произведува 1 милион тони уреа (карбамид) годишно.[19]

Во 2017 година е отворена фабрика за поташа со капацитет од над 1 милион тони, за која се вели дека е најголема во Средна Азија.[20]

Услуги[уреди | уреди извор]

Банкарство[уреди | уреди извор]

Финансискиот систем е под целосна државна контрола.[7] Банкарскиот систем, кој значително се намалил по финансиската криза во 1998 година, вклучува 12 национални банки. Овие институции ја имаат истата основна поделба на одговорноста како во советскиот период, надгледувана од Централната банка на Туркменистан . Операциите со заеми и заштедите на домаќинствата не биле важни функции на овој систем. Во 2005 година, околу 95 проценти од заемите биле наменети за државни претпријатија. Туркменгострах, државната осигурителна компанија, има целосен монопол на многу малата индустрија за осигурување.

Туризам[уреди | уреди извор]

 • Туризам во Туркменистан

Земјоделството[уреди | уреди извор]

Во раните 2000-ти, придонесот на државниот земјоделски сектор на Туркменистан во бруто домашниот производ се зголемил под строг надзор на државата.[7] Како и за време на советскиот период, памукот е доминантна земјоделска стока бидејќи е главна извоз. Сепак, во последниве години творците на државната политика го зголемиле опсегот на земјоделски култури со цел да го направат Туркменистан самодоволен во храната. Во постсоветскиот период, површината засадена на зрна (главно пченица) е скоро тројно зголемена. Сепак, повеќето земјоделски површини се со слаб квалитет и бараат наводнување. Инфраструктурата за наводнување на Туркменистан и политиките за употреба на вода не одговориле ефикасно на оваа потреба. Наводнувањето сега зависи главно од осиромашениот каракум Канал, кој пренесува вода низ Туркменистан од Аму Дарја. Браната Достлук, отворена кај Серахс на иранската граница во 2005 година, ја зголемила достапната вода за наводнување и ја подобрило ефикасноста. Плановите предвидуваат слична брана на реката Атрек западно од Ашгабат. Приватните земјоделци одгледуваат поголем дел од овошјето и зеленчукот во Туркменистан (главно домати, лубеници, грозје и кромид), но сите фази на производство на главните култури за готовина - жито и памук - остануваат под државна контрола. Во 2006 година, неуспесите во житните култури довеле до стабилно зголемување на линиите за леб и враќање на системот за јадење во повеќето региони. Во основата на тие неуспеси била културата на фалсификување на излезните бројки заедно со лошата администрација на секторот. Во 2018 година, независните медиуми објавиле недостиг на храна во земјата, со стотици луѓе што чекале во ред за да купат леб и брашно.[21]

Туркменистан во 2018 година произвел:

Покрај помалото производство на други земјоделски производи, како кајсија (34 илјади тони), слива (33 илјади тони) и праска (29 илјади тони).[22]

Трговија[уреди | уреди извор]

Туркменот извезува во 2006 година

Во 2016 година, Туркменистан направила извоз на стока од 6,987 милијарди американски долари што ја прави 100-та по големина извозна економија во светот. Најголем извоз се гас, сурова нафта, петрохемикалии, текстил и памучни влакна . Најголем дел од овој извоз завршил во Кина 70%, Турција 5,3%, Италија 5,3%, Авганистан 4,5%, Русија 4,1%.[23]

Исто така, во таа година Туркменистан увезел 5,001 милијарди американски долари стока што резултирало земјата да стане 121-от најголем увозник во светот. Ова е 1,986 милијарди долари помалку во увозот во споредба со извозот што значи дека земјата има позитивно трговско салдо од 1,986 милијарди долари. Неговиот врвен увоз е машини и опрема, хемикалии, прехранбени производи . Главно потекло на увозот е Турција 26,4%, Русија 10,5%, Јапонија 8,6%, Германија 8,2%, Јужна Кореја 7,8%, Кина 7,2%, Италија 5,2%.[23]

Работници[уреди | уреди извор]

Неодамнешните статистички податоци не се достапни за работната сила на Туркменистан.[7] Во 2004 година се проценува дека работната сила вклучува повеќе од 2,3 милиони работници, од кои 48,2 проценти работеле во земјоделството, 37,8 проценти во услуги и 14 проценти во индустрија и градежништво. Бидејќи државата доминира во економијата, околу 90 проценти од работниците се всушност државни вработени. Статистиката за невработеност не е достапна бидејќи невработеноста не постои официјално. Се верува дека намалувањето на владината работна сила, кое започнало во 2003 година, ја зголемило невработеноста во следните години. Сепак, се проценува дека стапката на невработеност е 11% од проценката за 2014 година.[23]

Просечната месечна плата во Туркменистан во 2007 година изнесувала 507 ТМ (178 $) и истиот показател во 2012 година изнесувал 943 ТМ (331 УСД).[24] Ова е еквивалентно на 86% зголемување. Ова драматично зголемување се должи главно на годишното зголемување на 10% од државните плати на работодавачите од страна на Владата на Туркменистан.

Приватизација[уреди | уреди извор]

До 1999 година, приватизацијата во трговијата, угостителството, потрошувачките услуги била целосно завршена. Достапноста на соодветна правна основа, отворање на кредитни линии, вклучувајќи ги и странските, поедноставена постапка за отворање и лиценцирање на приватни претпријатија, довело до проширување на сферата на претприемништво. Приватниот сектор доминира во земјоделството (60%), трговијата (70%) и транспортот (56%). Туркменистан планирал да приватизира неколку државни компании во текот на 2013-2016 година.[25]

Макро-економски тренд[уреди | уреди извор]

Следната табела ги прикажува главните економски индикатори во периодот 1993–2017 година.[26]

Година 1993 1995 2000 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017
БДП во $
(ПКМ)
10,90 8,90 11,56 27,48 31,44 35,84 41,93 44,84 49,55 58.01 65,61 73,45 82,50 88,78 95,48 103,49
БДП по глава на жител во $
(ПКМ)
2.975 2.070 2.554 5.755 6.509 7.335 8.478 8.954 9.740 11.212 12.455 13.687 15.093 15.952 16.922 18,126
Раст на БДП

(реално)

10.0 − % 7.2 % 18,6 % 13.0 % 11.0 % 11.1 % 14,7 % 6.1 % 9.2 % 14,7 % 11.0 % 10.2 % 10.3 % 6.4 % 6.2 % 6.5 %
Инфлација
(во проценти)
3.102,4 % 1.005,2 % 23,6 % 10,7 % 8.2 % 6.3 % 14,5 % 72.7 % 4.4 % 5.3 % 5.3 % 6.8 % 6.0 % 7.4 % 3.6 % 8.0 %
Државен долг
(БДП)
. . . . . . 44 % 5 % 3 % 2 % 3 % 2 % 4 % 10 % 18 % 20 % 17 % 22 % 24 % 28 %

Други статистички податоци[уреди | уреди извор]

Приходите или потрошувачката на домаќинствата според процентот на учество:

 • најниски 10%: 2,6%
 • највисоки 10%: 31,7% (1998)

Стапка на раст на индустриското производство: официјална проценка на владата: 22% (проценка на 2003 година)

Електрична енергија:

 • производство: 15.02 TWh (2009)
 • потрошувачка: 11,22 TWh (2009)
 • извоз: 1,56 TWh (2009)
 • увоз: 0 kWh (2002)

Електрична енергија - производство по извор:

 • фосилно гориво: 99,9%
 • хидро: 0,1%
 • јадрено: 0%
 • друго: 0% (2001)

Девизни курсеви: Туркменски манати по 1$ - 5.200 (јануари 2000 година), 5.350 (јануари 1999 година), 4.070 (јануари 1997 година), 2.400 (јануари 1996 година)

во последниве години неофицијалната стапка се движела околу 24.000 до 25.000 туркменски манати. Официјалната стапка постојано е 5.200 манати за долар.

По деноминацијата на националната валута, последната официјална стапка е 3,5 манати-1 $ [27]

Белешки[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 „World Economic Outlook Database, October 2019“. IMF.org. International Monetary Fund. Посетено на 16 November 2019.
 2. „Global Economic Prospects, June 2020“. openknowledge.worldbank.org. World Bank. стр. 80. Посетено на 16 June 2020.
 3. „Export Partners of Turkmenistan“. CIA World Factbook. 2018. Архивирано од изворникот на 2016-10-02. Посетено на 2019-08-03.
 4. „Import Partners of Turkmenistan“. CIA World Factbook. 2015. Архивирано од изворникот на 2018-10-19. Посетено на 2016-08-03.
 5. „Turkmen Central Bank reserves“. PortTurkey.com. 31 December 2014. Архивирано од изворникот на 2007-06-12. Посетено на 2015-07-06.
 6. 6,0 6,1 „The World Factbook“. Архивирано од изворникот на 2007-06-12. Посетено на 4 March 2015.
 7. 7,0 7,1 7,2 7,3 7,4 7,5 „Country Profile: Turkmenistan“ (PDF). Federal Research Division, Library of Congress. February 2007. Архивирано од изворникот (PDF) на March 11, 2013. Оваа статија содржи текст од овој извор, кој е во јавна сопственост.
 8. Turkmenistan Cuts Last Vestiges Of Program For Free Utilities
 9. „Lines, price rises and expensive booze – the cost of happiness in Turkmenistan | Eurasianet“. eurasianet.org (англиски). Посетено на 2020-11-03.
 10. „XE: (USD/TMT) US Dollar to Turkmenistani Manat Rate“. www.xe.com. Посетено на 2016-06-18.
 11. 11,0 11,1 Abazov, Rafis. Historical Dictionary of Turkmenistan, p. 64-5. Scarecrow Press, 2005, ISBN 0-8108-5362-0.
 12. 12,0 12,1 „Statistical Review of World Energy 2014“. Посетено на 4 March 2015.
 13. „BBC NEWS - Asia-Pacific - Russia blamed for pipeline blast“. Посетено на 4 March 2015.
 14. 14,0 14,1 „Is Turkmenistan Being Pulled Into Russia's Orbit?“. RadioFreeEurope/RadioLiberty (англиски). Посетено на 2019-01-17.
 15. http://www.eia.gov/cabs/Turkmenistan/pdf.pdf
 16. „В Туркменистане в этом году будет произведено более 2 миллионов тонн цемента - Экономика - Гундогар“. Посетено на 4 March 2015.
 17. „Архивиран примерок“. Архивирано од изворникот на 2013-10-07. Посетено на 2013-10-05.
 18. „Turkmenistan approves agreement for new urea, ammonia plant“. Посетено на 4 March 2015.
 19. „Turkmenistan seeks to triple fertiliser production“. Central Asia Online. 22 November 2013. Посетено на 4 March 2015.
 20. „Turkmenistan opens potash plant, targets Chinese, Indian markets“. Reuters. 31 Mar 2017. Посетено на 17 April 2017.
 21. The Sights And Sounds Of Discontent In Turkmenistan
 22. Turkmenistan production in 2018, by FAO
 23. 23,0 23,1 23,2 „The World Factbook-TURKMENISTAN“. Central Intelligence Agency. Архивирано од изворникот на 2007-06-12. Посетено на 9 January 2018.
 24. „Архивиран примерок“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2013-03-30. Посетено на 2013-04-10.
 25. „Turkmenistan plans sell-offs, but not in oil and gas“. Reuters. 12 January 2013. Архивирано од изворникот на 2015-09-24. Посетено на 4 March 2015.
 26. „Report for Selected Countries and Subjects“ (англиски). Посетено на 2018-08-28.
 27. „The State Bank for Foreign Economic Affairs of Turkmenistan“. Посетено на 8 March 2018.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]