Економија на Таџикистан

Од Википедија — слободната енциклопедија
Економија на Таџикистан
Dushanbe 2010 06 Hotel Hyatt.jpg
ВалутаТаџикистански сомони (TJS)
Фискална годинаcalendar year
Трговски организацииММФ, Светска банка, ЗНД, ШОС, СТО, CISFTA
Статистика
БДП
 • $8.152 милијарди (номинален, 2019.)[1]
 • $33.351 милијарди (ПКМ, 2019.)[1]
Пораст на БДП
 • 7.3% (2018) 7.5% (2019e)
 • −2.0% (2020ф) 3.7% (2021ф)[2]
БДП/жит.
 • $877 (номинален, 2019.)[1]
 • $3,589 (ПКМ, 2019.)[1]
БДП по секторземјоделство: 23,3%, индустрија: 22,8%, услуги: 53.9% (2012.)
Инфлација7.1% (2020.)[1]
Сиромашно население
 • positive decrease 27.4% (2018)[3]
 • нагативен пораст 2.7% со $1.90 на ден (2020ф)[4]
Џиниев коефициент34.0 medium (2015)[5]
Работна сила2.1 милиони (2012)
Работна сила
по занимање
земјоделство: 47,9%, индустрија: 10,9%, услуги: 41.2% (2012.)
Стапка на невработеност2.5% (2012.)
Водечки индустрииалуминиум, цемент, растително масло
Ранг според Индекс на леснотија 106-та (средно, 2020)[6]
Надворешност
Извоз$1.359 милијарди (2012.)
Извозни добраалуминиум, електрична енергија, памук, овошје, растително масло, текстил
Главни извозни партнери Турција(+) 19.7%
 Казахстан(+) 17.6%
 Швајцарија(+) 13.7%
 Иран(+) 8.7%
 Авганистан(+) 7.5%
 Русија(+) 5.1%
 Кина(-) 4.9%
 Италија(+) 4.8% (2015)[7]
Увоз$3.778 милијарди (2012.)
Увозни добранафтени производи, алуминиум оксид, машини и опрема, прехранбени производи
Главни увозни партнери Кина(-) 42.3%
 Русија(+) 17.9%
 Казахстан(+) 13.1%
 Иран(+) 4.7% (2015)[8]
Јавни финансии
Јавен долг$2.2 милијарди (31 декември 2012.)
Приходи$2.046 милијарди (2012.)
Расходи$2.066 милијарди (2012.)
Економска помошпримател: $67 милиони (2005)
Главен извор на податоци: Светска книга на факти на ЦИА
Сите вредности, освен ако не е запишано поинаку, се во ам. долари

Економијата на Таџикистан зависи од земјоделството и услугите.[9] Од независноста, Таџикистан постепено го следел патот на економијата во транзиција, реформирајќи ги своите економски политики. Со приходите од странство несигурно зависни од извозот на памук и алуминиум, економијата е многу ранлива на надворешни шокови. Економијата на Таџикистан исто така вклучува огромен црн пазар, првенствено фокусиран на трговијата со дрога со Авганистан, а трговијата со хероин во Таџикистан се проценува дека е еквивалентна на 30-50% од националниот БДП од 2012 година.[10] Во фискалната година (ФГ) 2000 година, меѓународната помош останала суштински извор на поддршка на програмите за рехабилитација кои ги интегрирале поранешните борци од граѓанската војна во цивилната економија, помагајќи на тој начин да се зачува мирот. Меѓународната помош исто така била неопходна за решавање на втората година на тешка суша што резултирало со континуиран недостиг на производство на храна. Економијата на Таџикистан значително се зголемила по војната. Бруто домашниот производ (БДП) на Таџикистан се зголемил со просечна стапка од 9,6% во периодот од 2000-2007 година, според податоците на Светска банка. Ова ја подобрило позицијата на Таџикистан меѓу другите земји од Средна Азија (имено Туркменистан и Узбекистан ), кои оттогаш се влошиле економски.[11] Заклучно со август 2009 година, околу 60% од граѓаните на Таџикистан живеат под прагот на сиромаштија. Глобалната финансиска криза во 2008 година силно го погодила Таџикистан, како на домашен, така и на меѓународен план. Таџикистан е посилно погоден од многу земји затоа што веќе има висока стапка на сиромаштија и затоа што многу нејзини граѓани зависат од дознаките од Таџикистанците во иселеност.

Економска историја[уреди | уреди извор]

Следува графикон на трендот на бруто домашниот производ на Таџикистан по пазарни цени проценети од Меѓународниот монетарен фонд со бројки во милиони сомони.

Година Бруто домашен производ Размена на американски долар
1995 65 000 123,33
2000 1.807 1,82
2005 7,201 3.11

За споредби на паритетот на куповната моќ, американскиот долар се разменува само на 0,82 сомони.

Економијата на Таџикистан е сериозно ослабена од шестгодишниот граѓански судир и загуба на пазарите за своите производи. Така, Таџикистан зависи од меѓународната хуманитарна помош за голем дел од своите основни егзистенцијални потреби. Дури и ако се почитува мировниот договор од јуни 1997 година, земјата се соочува со големи проблеми во интеграцијата на бегалците и поранешните борци во економијата. Иднината на економијата на Таџикистан и потенцијалот за привлекување странски инвестиции зависат од стабилноста и континуираниот напредок во мировниот процес.

Во 2006 година, БДП по глава на жител на Таџикистан изнесувал 85% од нивото од 1990-тите.[12] Додека населението се зголемило од 5,3 милиони во 1991 година на 7,3 милиони во 2009 година.

И покрај отпорот на личните интереси, Владата на Таџикистан продолжила да ја извршува макроекономската стабилизација и структурните реформи во ФГ 2000 година. Во декември 1999 година, владата објавила дека приватизацијата на малите претпријатија е успешно завршена, а приватизацијата на средните и големите претпријатија продолжила постепено. Продолжената приватизација на средните и големите претпријатија, реформата на земјиштето и банкарските реформи и преструктуирање остануваат главни приоритети. Набргу по крајот на ФГ 2000 година, Одборот на Меѓународниот монетарен фонд го дал својот глас на доверба на неодамнешните перформанси на владата со одобрување на третиот годишен заем за намалување на сиромаштијата и олеснувачки раст за Таџикистан. Подобрената фискална дисциплина од страна на Владата на Таџикистан го поддржал враќањето кон позитивниот економски раст. Владиниот буџет бил скоро во рамнотежа во 2001 година, а буџетот на владата за 2002 година имал за цел фискален дефицит од 0,3% од БДП, вклучително и неодамнешни зголемувања на потрошувачката на социјалниот сектор.

Следната табела ги прикажува главните економски индикатори во периодот 1997-2017 година.[13]

Година 1993 1995 2000 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017
БДП во $
(ПКМ)
6,61 4,73 5,92 10,41 11,48 12,70 13,97 14,62 15,77 17,29 18,93 20,65 22,43 24,04 26,02 28,38
БДП по глава на жител во $
(ПКМ)
1.186 836 945 1.504 1.625 1.760 1.895 1.943 2.070 2.216 2.376 2.540 2.702 2.836 3.008 3.212
Раст на БДП
(реално)
.111.1 % 12,5 − % 8.3 % 6.7 % 7.0 % 7.8 % 7.9 % 3.9 % 6.5 % 7.4 % 7.5 % 7.4 % 6.7 % 6.0 % 6.9 % 7.1 %
Инфлација
(во проценти)
2.000,6 % 612,5 % 32,9 % 7.3 % 10.0 % 13.2 % 20.4 % 6.4 % 6.4 % 12,4 % 5.8 % 5,0 % 6.1 % 5.8 % 5.9 % 7.3 %
Државен долг
(Процент на БДП)
. . . . . . 111 % 46 % 37 % 34 % 30 % 37 % 37 % 36 % 32 % 29 % 28 % 34 % 42 % 48 %

Бруто домашен производ[уреди | уреди извор]

Во 2005 година, БДП на Таџикистан пораснал за 6,7%, на околу 1,89 милијарди американски долари, а растот за 2006 година изнесувал околу 8%, што претставувало петта последователна година на годишен раст над 6%. Официјалната прогноза за раст на БДП во 2007 година била 7,5%. БДП по глава на жител во 2005 година изнесдувал 258 американски долари, најнизок меѓу 15-те земји од поранешниот Советски Сојуз. Во 2005 година услугите придонеле со 48%, земјоделството со 23,4% и индустријата со 28,6% во БДП.[14] Неодамнешната глобална рецесија ја намалила стапката на раст на БДП на Таџикистан на 2,8% во првата половина на 2009 година. Дознаките од Таџикистанците се проценуваат на 30-50% од БДП на Таџикистан.

Индустрии[уреди | уреди извор]

Земјоделството[уреди | уреди извор]

Иако владата објавила забрзана програма за реформа на земјиштето, многу државни фарми од времето на Советскиот период сè уште постоеле во 2006 година, а државата ја задржува контролата врз производството и бербата на приватизираните фарми. Приватизацијата на фармите за памук се одвивала особено бавно, а нерешените долгови на земјоделците од памук останале проблем и во 2006 година. Во раните 2000-ти, најголемите култури биле памук (кој имал една третина од обработливата земја во 2004 година, но се намалил по тој датум), житарици (главно пченица), компири, зеленчук (главно кромид и домати), овошје и ориз. Памукот дава важен придонес и во земјоделскиот сектор и во националната економија. Памукот сочинува 60 проценти од земјоделското производство, поддржува 75 проценти од руралното население и користи 45 проценти од наводнуваното обработливо земјиште.[15] Повеќе од 80% од 8.800 квадратни километри земјиште што се користи за земјоделство зависи од наводнувањето. Таџикистан мора да увезува жито од Казахстан и Узбекистан.[14]

Таџикистан во 2018 година произвел:

Покрај помалото производство на други земјоделски производи, како <a href="./%D0%9A%D0%B0%D1%98%D1%81%D0%B8%D1%98%D0%B0" rel="mw:WikiLink" data-linkid="undefined" data-cx="{&quot;userAdded&quot;:true,&quot;adapted&quot;:true}">кајсија</a> (31 илјади тони).[16]

Шумарство[уреди | уреди извор]

3% од Таџикистан е пошумен, главно на височини помеѓу 1.000 и 3.000 метри. Ниту еден шумски регион не е класифициран како комерцијално употреблив; повеќето се под заштита на државата. Производството на дрво е занемарливо, но мештаните берат дрвени производи.[14][17]

Риболов[уреди | уреди извор]

Потоците и езерата произведуваат ограничена количина риба, а некои риби се произведуваат од аквакултурата . Во 2003 година биле фатени околу 158 тони риба и одгледувани 167 тони во рибници.[14]

Рударство и минерали[уреди | уреди извор]

Таџикистан има богати наоѓалишта на злато, сребро и антимон . Најголемите наоѓалишта на сребро и злато се наоѓаат во Согдиската област. Руската компанија за никел „Норилск“ пронашла големо ново наоѓалиште на сребро во Болшој Канимансур. Таџикистан исто така произведува стронциум, сол, олово, цинк, флуореспар и жива. Ураниумот, важен минерал во времето на Советскиот Сојуз, останува во одредена количина, но повеќе не се вади. Депозитите на фосилни горива се ограничени на јаглен, од кои се вадат околу 30 000 тони годишно. Големата индустрија за преработка на алуминиум во Таџикистан зависи целосно од увезената руда.[14]

Индустрија и производство[уреди | уреди извор]

Производството во повеќето индустрии нагло опаднало во текот на средината на 90-тите; и покрај широко распространетата приватизација, во раните 2000-ти индустријата напредувала многу бавно. Во 2006 година, околу една третина од 700 најголеми индустриски претпријатија на Таџикистан биле целосно неактивни, а остатокот работеа со 20 или 25% од капацитетот. Причините биле застарена опрема, ниски нивоа на инвестиции и недостаток на пазари. За ревитализација на секторот, во 2006 година владата размислувала за ренационализација на некои претпријатија. Единствената најголема тешка индустрија во Таџикистан е преработка на алуминиум и производство на хемикалии. Првиот, кој обезбедил 40% од индустриското производство во 2005 година, е со седиште во фабриката за преработка Турсунзода, втората во Душанбе, Кургонтепа и Јаван. Производството на алуминиум се зголемило за 6% во 2005 година. Некои мали лесни индустриски постројки произведуваат текстил и преработена храна, користејќи главно домашни земјоделски производи. Текстилната индустрија преработува околу 20% од домашно одгледуваниот памук. Проширувањето на производството на лесна индустрија значително придонело за раст на БДП во 2005 година. Градежната индустрија, од кои околу половина е во државна сопственост, страдала од ниски инвестиции во капитални проекти и од пониска изработка што ги обесхрабрува меѓународните договори. Сепак, новите инфраструктурни проекти и зголемената изградба на станови донеле 60% пораст на производството од 2004 до 2005 година.[14] Од 2009 година, една третина од индустриските постројки и фабрики се неактивни, според Институтот за економски студии на Таџикистан. Индустриското производство опаднало за 13% во првите шест месеци од 2009 година, што довело до пад на приходите од извоз од 48%.

Енергија[уреди | уреди извор]

Реките на Таџикистан, како што се Вакш и Пањ, имаат голем хидроенергетски потенцијал, а владата се насочила кон привлекување инвестиции за проекти за внатрешна употреба и извоз на електрична енергија. Таџикистан е дом на хидроцентралата Нурек, втора по височина брана во светот.[18] Хидроцентрала Сангтуда 1 од 670 година капацитет мегавати (MW), управувана од руски Интер РАО ЕЕС, започнала со работа на 18 јануари 2008 година и била официјално пуштена во употреба на 31 јули 2009 година.[19][20][21][22] Други проекти во фазата на развој вклучуваат Сангдута 2 од Иран, Зерафшан на кинески СиноХидро и електрана Рогун, на 335 метри, се предвидува да ја замени браната Нурек како највисока во светот доколку биде завршена.[23] Браната Рогун првично била планирана да ја гради руски Интер РАО ЕЕС, но по несогласувањата, Русија се повлекла. Во 2010 година, производството продолжило со иранска инвестиција и кинеска помош.[24][25][26] Покрај хидроенергијата, другите енергетски ресурси вклучуваат големи наоѓалишта на јаглен и помали резерви на природен гас и нафта. Во декември 2010 година, руски „Газпром“ објавил откривање на значителни резерви на природен гас во полето Сарикамиш со 60 мл природен гас, што е доволно за 50 години домашна потрошувачка на Таџикистан. Национална енергетска компанија е Барќи Тојик .[27]

Таџикистан е земја партнер на енергетската програма ЕУ INOGATE, која има четири клучни теми: зајакнување на енергетската безбедност, конвергенција на енергетските пазари на земјите-членки врз основа на принципите на внатрешниот пазар на енергија на ЕУ, поддршка на одржлив развој на енергијата и привлекување инвестиции за енергетски проекти на заеднички и регионален интерес.[28]

Услуги[уреди | уреди извор]

Во текот на раните 2000-ти, целокупното производство на услужниот сектор постојано се зголемувало. Банкарскиот систем значително се подобрил заради зајакнатиот надзор од страна на Народната банка на Таџикистан, релаксирајќи ги ограничувањата за учество на странски институции и регулаторната реформа. Системот вклучува 16 комерцијални банки е една централна банка, односно Народната банка. Државата го контролира системот, иако во принцип повеќето банки се приватизирани. Програмата за меѓународно потпомогнато преструктуирање била завршена во 2003 година. Банките обезбедуваат тесен опсег на услуги, концентрирани на обезбедување кредит на државните претпријатија. Само околу 10% од капиталот во Таџикистан се движи низ банкарскиот систем, а малите бизниси ретко позајмуваат од банките.

Абдуџабор Ширинов, претседател на Народната банка на Таџикистан, објавил 142 кредитни организации, вклучително 16 банки и 299 нивни филијали, две небанкарски финансиски институции и 124 микрофинансиски организации кои функционирале во Таџикистан на први 2013 година.[29]

Туризам[уреди | уреди извор]

Туристичката индустрија на Таџикистан била елиминирана од граѓанската војна, но започнала да се воспоставува во последните неколку години. Во 2018 година, British Backpacker Society ја рангирал земјата како 7-мото најдобро одредиште за авантуристички патувања.[30] Таџикистанскиот комитет за развој на туризмот одговорил на ова признание со изјава дека „вклучувањето на Таџикистан во најдобрите 20 авантуристички одредишта за патување во British Backpacker Society , сведочи за развојот на туризмот во [земјата]“. [31]

Работници[уреди | уреди извор]

Во 2003 година, активната работна сила на Таџикистан се проценува на 3,4 милиони, од кои 64% се вработени во земјоделство, 24% во услуги и 10% во индустрија и градежништво. По падот во раните 2000-ти, реалните плати на државните службеници биле зголемени во 2004 и 2005 година. Поради постојаната доминација на државните фарми, мнозинството работници се државни службеници, иако само мал дел целосно се потпираат на платите. Водени од висока невработеност, во 2006 година околу 700.000 работници нашле сезонско или трајно вработување во Русија и другите земји. Нивните дознаки, проценети на 600 милиони американски долари во 2005 година, се важен економски ресурс во Таџикистан; во 2004 година, околу 15% од домаќинствата зависи главно од тие плаќања. Во мај 2009 година, дознаките за Таџикистан паднале на 525 милиони американски долари, што е пад од 34% во однос на претходната година. Непосредно пред финансиската криза во 2008 година имало околу 1,5 милиони странски работници кои испраќале дознаки назад во Таџикистан. Во 2006 година просечната плата изнесувала 27 американски долари месечно. Националната стапка на невработеност се проценува неофицијално дури 40% во 2006 година, но во руралните области невработеноста надминала 60%. Невработеноста е поголема во јужната Хатлонска област отколку во северната Согдиска област.[14] Просечните плати изнесувале 0,66 американски долари по час во 2009 година.</br> Како што се наведува, неформалниот сектор за вработување на Таџикистан користи детски труд и присилна работа во индустријата за памук во земјата според списокот на стоки на Министерството за труд на САД произведени од детски труд или присилна работа

Валута, девизен курс и инфлација[уреди | уреди извор]

Таџикистански сомони бил воведен во 2000 година за да ја замени таџикистанската рубла, која била валута од 1991 година. Во декември 2015 година, околу 7 сомони изнесувале 1 американски долар.[14]

Во текот на постсоветската ера, инфлацијата била сериозна пречка за економскиот раст и подобрувањето на животниот стандард. За годините 2001–3, стапките на инфлација на Таџикистан изнесувале 33%, 12,2% и 16,3%, соодветно, но во 2004 година стапката паднала на 6,8%, а стапката за 2005 година била 7,1%. Кон крајот на 2006 година, инфлацијата се приближила до нивото од 10%. Официјалната прогноза за 2007 година е 7%.[14]

Буџет на Владата[уреди | уреди извор]

2004 година била прва година на буџетски дефицит по три последователни години буџетски вишоци, по кое следеле четири години дефицит помеѓу 1997 и 2000 година. Во 2005 година, приходите изнесувале вкупно 442 милиони американски долари (потпомогнато од подобрувања во наплатата на данок), а расходите иззнесувале 542 милиони американски долари, дефицит од 100 милиони американски долари. Одобрениот државен буџет за 2007 година барал приходи од 926 милиони американски долари и расходи од 954 милиони американски долари, оставајќи дефицит од 28 милиони американски долари.[14]

Надворешни економски односи[уреди | уреди извор]

Таџикистанец извезува во 2006 година

Во постсоветската ера, Таџикистан значително ги поместил своите пазари подалеку од поранешните советски републики; во 2005 година, повеќе од 80% од вкупниот извоз бил наменет за клиенти надвор од Заедницата на независни држави (ЗНД), вклучително и повеќе од 70% во земјите на Европската Унија (ЕУ) и Турција. Сепак, бидејќи најголемиот дел од храната и енергијата на Таџикистан се увезуваат од земјите на ЗНД, во 2005 година само околу 53% од вкупната трговска активност била надвор од ЗНД. Во 2005 година, како најдобри вкупни купувачи на извозот на Таџикистан, според вредноста, биле Холандија, Турција, Русија, Узбекистан, Летонија и Иран. Покрај алуминиумот, што претставува повеќе од половина од извозната вредност, главните извозни производи се памук, електрична енергија, овошје, растителни масла и текстил. Во 2005 година најголеми снабдувачи на увоз на Таџикистан, според својата вредност, биле Русија, Казахстан, Узбекистан, Азербејџан, Кина и Украина. Овие рангирања на увозот во голема мерка се определени од високата вредност на горивата и електричната енергија што Таџикистан ги купува од своите соседи. Друг значаен увоз е алумина (алуминиум оксид) за снабдување на индустријата за алуминиум. Главните снабдувачи на алумина се Азербејџан, Казахстан и Украина.[14]

Таџикистан претрпел трговски дефицит во текот на постсоветската ера. Во 2003 година, дефицитот изнесувал 97 милиони американски долари, врз основа на извоз од 705 милиони американски долари и увоз од 802 милиони американски долари. Во 2004 година, извозот изнесувал 736 милиони американски долари и увозот, 958 милијарди американски долари, што создало трговски дефицит од 222 милиони американски долари. Дефицитот повторно се зголемил во 2005 година, на 339 милиони американски долари, главно затоа што се намалил извозот на памук и се зголемила домашната побарувачка за стоки.[14]

Во 2005 година, дефицитот на тековната сметка инзесувал 86 милиони американски долари, што покажало општ тренд на опаѓање од крајот на 90-тите години на минатиот век. Проценетиот дефицит на тековната сметка и за 2006 и 2007 година е 4,5% од БДП, или околу 90 милиони американски долари во 2006 година. Во 2005 година, вкупниот биланс на плаќања инзесувал 14 милиони американски долари. Проценетиот вкупен платен биланс за 2006 година е 8 милиони американски долари.[14]

На крајот на 2006 година, надворешниот долг на Таџикистан бил проценет на 830 милиони американски долари, од кои повеќето биле долгорочен меѓународен долг. Оваа сума растела стабилно во текот на 90-тите и раните 2000-ти години, поради политиката на задолжување на државата. Во 2004 година Таџикистан елиминирал околу 20% од надворешниот долг со размена на долг кон Русија за руска сопственост на станицата за следење на вселената Нурек, а до 2006 година, презакажувањето на преговорите го намалил долгот за околу две третини како процент од бруто домашниот производ.[14]

Во раните 2000-ти, странските директни инвестиции останале ниски заради политичката и економска нестабилност, корупцијата, лошиот домашен финансиски систем и географската изолација на Таџикистан. Воспоставувањето деловни активности скоро секогаш бара поткуп на службени лица и честопати се соочува со отпор од претприемачи со владини врски. За привлекување странски инвестиции и технологија, Таџикистан понудил воспоставување на слободни економски зони во кои фирмите добиваат предности на даноци, такси и царина. Во 2004 година, парламентот усвоил закон за слободни економски зони [32] а во 2008 година донел декрет за создавање на две зони: Слободната економска зона Пан и Слободната економска зона Сагд .[33] Во 2003 година, странските директни инвестиции изнесувале 41 милиони американски долари; тие се зголемиле на 272 милиони американски долари во 2004 година заради трансакцијата за намалување на долгот со Русија. Во првата половина на 2005 година, оваа бројка изнесувала 16 милиони американски долари. Почнувајќи од 2005 година, руската компанија за алуминиум Русал продолжила со работа за да ја заврши хидроцентралата во Рогун на реката Вахш и да го прошири производството на алуминиум во фабриката во Турсунзаде . Таа фабрика беше закажана за можна продажба на Русал во 2007 година. Исто така во 2005 година, Русија и Иран ја продолжиле работата на хидроелектричниот проект на реката Вагш Сангтуда. Гаспром, рускиот монопол на природен гас, одвоил 12 милиони американски долари за истражување на нафта и гас во Таџикистан во 2007 година, откако потрошил 7 милиони американски долари во 2006 година. Во 2005 година, руската телекомуникациска компанија „Вимпелком“ купила контролен удел на компанијата за мобилни телефони „Таком“ во Таџикистан. Од 2006 година, Турција навремено планирала да инвестира во луксузен хотел и фабрика за преработка на памук.[14]

СТО[уреди | уреди извор]

Таџикистан се приклучил на Светската трговска организација (СТО) на 2 март 2013 година, со што станала 159-та земја што влегла во организацијата. Работната група за пристапување на Таџикистан е основана од Генералниот совет на 18 јули 2001 година. Таџикистан ги завршил преговорите за членство на 26 октомври 2012 година, кога Работната група го усвоила пакетот за пристап. Генералниот совет го одобрил пристапувањето на 10 декември 2012 година. Работната група го одржала својот шести состанок во јули 2011 година за да го продолжи испитувањето на режимот за надворешна трговија на Таџикистан. Како дел од билатералните преговори за пристап до пазарот, Таџикистан се согласил да ги намали тарифите за опрема за готвење, фрижидери, печки и бојлери во дискусиите за да добие поддршка од Тајланд. Претходно, владата на Таџикистан потврдила дека завршила преговори со Јапонија и дека добила поддршка од нацијата за нејзин пристап во договорот потпишан на 31 јули 2012 година.[34]

Користена литература[уреди | уреди извор]

 Оваа статија содржи материјал во јавна сопственост од портали или документи од Светската книга на факти.

 1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 „World Economic Outlook Database, October 2019“. IMF.org. International Monetary Fund. Посетено на 16 November 2019.
 2. „Global Economic Prospects, June 2020“. openknowledge.worldbank.org. World Bank. стр. 80. Посетено на 16 June 2020.
 3. „Poverty headcount ratio at national poverty lines (% of population) - Tajikistan“. data.worldbank.org. World Bank. Посетено на 21 March 2020.
 4. „Europe Central Asia Economic Update, Spring 2020 : Fighting COVID-19“. openknowledge.worldbank.org. World Bank. стр. 73, 74. Посетено на 9 April 2020.
 5. „GINI index (World Bank estimate) - Tajikistan“. data.worldbank.org. World Bank. Посетено на 21 March 2020.
 6. „Ease of Doing Business in Tajikistan“. Doingbusiness.org. Посетено на 2017-11-24.
 7. „Export Partners of Tajikistan“. CIA World Factbook. 2015. Архивирано од изворникот на 2016-10-02. Посетено на 2016-08-04.
 8. „Import Partners of Tajikistan“. CIA World Factbook. 2015. Архивирано од изворникот на 2018-10-19. Посетено на 2016-08-04.
 9. „Tajikistan“. Encyclopaedia Britannica. Посетено на 29 October 2019.
 10. „Addicted“. the Economist. 2012-04-21. Посетено на 2016-10-17.
 11. „BBC's Guide to Central Asia“. BBC News. 2005-06-20. Посетено на 2006-11-01.
 12. „GDP per capita in current US dollars per person“. EarthTrends. Архивирано од изворникот на 2008-01-31. Посетено на 2006-11-01.
 13. „Report for Selected Countries and Subjects“. Imf.org (англиски). Посетено на 2018-09-08.
 14. 14,00 14,01 14,02 14,03 14,04 14,05 14,06 14,07 14,08 14,09 14,10 14,11 14,12 14,13 14,14 Tajikistan country profile. Library of Congress Federal Research Division (January 2007). This article incorporates text from this source, which is in the public domain.
 15. „Tajikistan: Over 392.5 thousand tons of cotton picked in Tajikistan“. BS-AGRO. December 12, 2013. Архивирано од изворникот на December 20, 2013.
 16. Tajikistan production in 2018, by FAO
 17. „Forestry Sector Analysis of the Republic of Tajikistan“ (PDF). Naturalresources-centralasia.org. Архивирано од изворникот (PDF) на 2019-07-11. Посетено на 2 October 2018.
 18. „Highest Dams (World and U.S.)“. ICOLD World Register of Dams. 1998. Архивирано од изворникот на 2008-04-05. Посетено на 2008-03-08.
 19. „Первая очередь Сангтудинской ГЭС в Таджикистане будет запущена 18 января (First stage of the Sangtuda HPS launched on 18 January)“. Vesti. 2007-12-25. Архивирано од изворникот на 2008-04-05. Посетено на 2008-03-08.
 20. „Sangtuda-1 HPS launched on January 18, 2008“. Today Energy. 2008-01-05. Архивирано од изворникот на January 16, 2009. Посетено на 2008-03-08.
 21. Roman Kozhevnikov, Anastasia Onegina (2009-07-31). „Russia boosts C.Asia ties, opens plant in Tajikistan“. Reuters. Посетено на 2009-08-04.
 22. „In Tajikistan, started Sangtuda HPP-1“. Market Analysis. 2009-07-31. Архивирано од изворникот на 2009-08-11. Посетено на 2009-08-08.
 23. Richard Foltz, A History of the Tajiks: Iranians of the East, London: Bloomsbury, 2019, p. 161.
 24. „Iran participates in power plant project in Tajikistan“. IRNA. 2007-04-24. Архивирано од изворникот на 2013-04-28. Посетено на 2008-03-08.
 25. „Chinese To Build Tajik Hydroelectric Plant“. Radio Free Europe / Radio Liberty. 2007-01-18. Посетено на 2008-03-08.
 26. „РАО "ЕЭС России" построит "Рогунскую ГЭС" в Таджикистане (RAO UES to construct Rogun HPS in Tajikistan)“. EnergyLand.info. 2007-09-14. Архивирано од изворникот на 2008-04-29. Посетено на 2008-03-08.
 27. „Asia Times Online“. Atimes.com. Архивирано од изворникот на 2017-06-30. Посетено на 2 October 2018.
 28. „INOGATE“. Inogate.org. Посетено на 2 October 2018.
 29. „Tajikistan ready for coming of new foreign banks, says Tajik central bank head - Tajikistan News ASIA-Plus“. News.tj. Архивирано од изворникот на 6 January 2014. Посетено на 2 October 2018.
 30. Planet, Lonely. „Pakistan rated top destination by the British Backpacker Society“. Lonelyplanet.com (англиски). Посетено на 2018-05-24.
 31. „Tajikistan ranked 7th place in the top 20 adventure travel destinations of the world“. AzerNews.az (англиски). 2018-01-04. Посетено на 2018-05-24.
 32. Law of the Republic of Tajikistan on free economic zones, „Archived copy“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2012-03-24. Посетено на 2010-11-06.CS1-одржување: архивиран примерок како наслов (link) (in Russian)
 33. Decree on creating free economic zones "Panj" and "Sughd", „Archived copy“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2012-03-14. Посетено на 2010-11-06.CS1-одржување: архивиран примерок како наслов (link) (in Russian)
 34. „WTO - Tajikistan - Member information“. Wto.org. Посетено на 2 October 2018.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]