Сиромаштија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Сиромаштијата (англиски: Poverty) — недостиг на неопходни производи како храна, облека, живеалиште и здрава вода за пиење, што резултира со низок животен стандард. Сиромаштијата подразбира како состојба кога основните потреби се поголеми од можностите за нивно задоволување.

Можат да се разликуваат три типа на сиромаштија: апсолутна, релативна и субјективна. Апсолутна сиромаштија претставува неможност да се задоволат основните егзистенцијални потреби. Релативна сиромаштија е недостаток од ресурси кои ги оневозможуваат поединците и домаќинствата да практикуваат определен режим на исхрана, да учествуваат во определени општествени активности и да живеат во животни услови кои се вообичаени за општествата на кои им припаѓаат. Субјективната сиромаштија ги одразува индивидуалните перцепции на луѓето за нивните заработувачки.

Сиромаштијата е една важна димензија на социјалната исклученост. Сиромашните луѓе често се исклучени и маргинализирани во економските, социјалните и културните активности.

Сиромаштијата во Република Македонија[уреди | уреди извор]

Во Македонија, во 2013 година, дури 41% од населението живеело под линијата на сиромаштијата, т.е. со помалку од пет долари на ден, со што Македонија се наоѓала на второто место во Централна и Источна Европа, веднаш по Албанија.[1]

Според податоците на Државниот завод за статистика,[2] стапките на сиромаштија во Република Македонија во периодот 1994-1996 година, мерено според критериумот 60% од медијалните еквивалентни трошоци, се:

Година Стапка на сиромаштија (%)
1994 9,0
1995 16,2
1996 18,3

Според податоците на Државниот завод за статистика,[3][4] стапките на сиромаштија во Република Македонија во периодот 1997-2011 година, мерено според критериумот 70% од медијалните еквивалентни трошоци, се:

Година Стапка на сиромаштија (%) Индексот на длабочина на сиромаштијата
1997 19,0 4,6
1998 20,7 5,1
1999 21,0 5,7
2000 22,3 6,0
2001 22,7 5,4
2002 30,2 9,3
2003 30,2 9,4
2004 29,6 9,4
2005 30,0 9,7
2006 29,8 9,9
2007 29,4 9,7
2008 28,7 9,2
2009 31,1 10,1
2010 30,9 10,9
2011 30,4 9,3

Според Милениумските развојни цели, сиромаштијата во Македонија треба да биде намалена на 9,5% до 2015 година. Оваа висина е квантифицирана со преполовување на официјалната стапка на сиромаштија од 19%, измерена во 1997 година.[5]


Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Економија и бизнис, година 17, број 187, јануари 2014, стр. 70.
  2. Blagica Novkovska (2002) "Measurement of the welfare in transition countries: Conditions and perspectives in the Republic of Macedonia", p. 3.
  3. Државен завод за статистика „Сиромаштија во Република Македонија“ (2007-2011)
  4. „Извештај на Република Македонија за напредокот во остварувањето на милениумските развојни цели“, 2009, 18-20 стр.
  5. „Извештај на Република Македонија за напредокот во остварувањето на милениумските развојни цели“, 2009, 18 стр.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]