Економија на Кувајт

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Економија на Кувајт
All major buildings in kuwait in one shot by irvin calicut.jpg
ВалутаКувајтски динар (KWD)
Фискална година1 април – 31 март
Трговски организацииСТО и ОПЕК
Статистика
БДП
 • $141.646 милијарди (номинално, 2018.)[1]
 • $304.851 милијарди (ПКМ, 2018.)[1]
Пораст на БДП
 • 1.2% (2018) 0.7% (2019e)
 • 0.0% (2020f) 1.6% (2021f)[2]
БДП/жит.
 • $30,969 (номинално, 2018.)[1]
 • $66,652 (ПКМ, 2018.)[1]
БДП по секторземјоделство (0,4%), индустрија (58,7%), услуги (40,9%) (2017).)[3]
Инфлација0.579% (2018)[1]
Стапка на невработеност2.1% (2017.)[3]
Водечки индустриинафта, петрохемикалии, цемент, бродоградба и поправка, одсолување, преработка на храна, градежни материјали
Ранг според Индекс на леснотија 83-та (лесно, 2020)[4]
Надворешност
Извоз$54.09 милијарди (2017.)
Извозни добрамасло и рафинирани производи, ѓубрива
Главни извозни партнери Јужна Кореја(+) 18.3%
 Кина(-) 17.4%
 Јапонија(+) 11.5%
 Индија(+) 11.2%
 Сингапур(+) 6.3%
 САД(+) 5.7% (2017)[3]
Увоз$29.36 милијарди (2017.)[3]
Увозни добрахрана, градежни материјали, возила и делови, облека
Главни увозни партнери Кина(-) 13.5%
 САД(+) 13.3%
 ОАР(+) 9.5%
 Саудиска Арабија(+) 5.8%
 Германија(+) 5.4%
 Јапонија(+) 5.0%
 Индија(+) 4.7%
 Италија(+) 4.5% (2017)[5]
Бруто надворешен долгнагативен пораст$48.91 милијарди (31 декември 2017.)[3]
Јавни финансии
Јавен долгнагативен пораст$15.9 милијарди (јануари 2018)[6]
Приходи$52.87 милијарди (2017.)[3]
Расходи$61.39 милијарди (2017.)[3]
Економска помошN/A
Кредитен рејтингStandard & Poor's:[7]
AA- (Domestic)
AA- (Foreign)
AA+ (T&C Assessment)
Outlook: Stable[8]
Moody's:[8]
Aa2
Outlook: Stable
Fitch:[8]
AA
Outlook: Stable
Главен извор на податоци: Светска книга на факти на ЦИА
Сите вредности, освен ако не е запишано поинаку, се во ам. долари

Економијата на Кувајт е мала, но богата економија заснована на нафта.[9] Кувајтскиот динар е највисоко ценета единица на валута во светот.[10] Не-нафтените индустрии вклучуваат финансиски услуги. Според Светска банка, Кувајт е четврта најбогата земја во светот по глава на жител . Кувајт е втора најбогата земја на ГЦЦ по глава на жител (по Катар ).[11][12][13]

Финансии[уреди | уреди извор]

Кувајт има водечка позиција во финансиската индустрија во ГЦЦ; бездната што го одделува Кувајт од соседите во Заливот во смисла на туризам, транспорт и други мерки на диверзификација, отсуствува во финансискиот сектор.[14] Емирот ја промовирal идејата дека Кувајт треба да ги насочи своите енергии во однос на економскиот развој кон финансиската индустрија.

Историското првенство на Кувајт (меѓу монархиите во Заливот) во финансиите датира од основањето на Националната банка на Кувајт во 1952 година.[14] Банката била првата локална јавно тргувана корпорација во Заливот. Кон крајот на 1970-тите и раните 1980-ти, се појавила алтернативна берза, трговија со акции на компании од Заливот, во Кувајт, Соук ел-Манах . На својот врв, нејзината пазарна капитализација била трета најголема во светот, само зад САД и Јапонија, и пред Велика Британија и Франција .

Кувајт има голема индустрија за управување со богатството што се издвојува во регионот.[14] Кувајтските инвестициски компании управуваат со повеќе средства од оние на која било друга земја на ГЦЦ. Финансискиот центар на Кувајт, во груба пресметка, проценил дека кувајтските фирми отпаѓаат на над една третина од вкупните средства под управување во ГЦЦ. Релативната јачина на Кувајт во финансиската индустрија се протега на неговата берза. Долги години, вкупната проценка на сите компании наведени на кувајтската берза далеку ја надминувала вредноста на берзите членки ГЦЦ, освен Саудиска Арабија. Во 2011 година, финансиските и банкарските компании сочинувале повеќе од половина од пазарната капитализација на кувајтскиот фонд; меѓу сите заливски држави, пазарната капитализација на кувајтските фирми од финансискиот сектор бил на второ место, зад Саудиска Арабија.

Во последниве години, кувајтските инвестициски компании инвестирале голем процент од своите средства во странство, а нивните странски средства станале значително поголеми од нивните домашни средства.[14]

Кувајт е главен извор на странска економска помош на други држави преку Кувајтскиот фонд за арапски економски развој, автономна државна институција создадена во 1961 година според моделот на западните и меѓународните агенции за развој. Со текот на годините, годишно им се давало помош на Египет, Сирија и Јордан, како и на Палестинската организација за ослободување. Во 1974 година, мандатот за позајмување на фондот бил проширен за да ги вклучи сите земји во развој во светот.

Нафта[уреди | уреди извор]

Во 1934 година, Емирот на Кувајт и доделил концесија на нафта на <i>Кувајт Оил Ко</i> (КОЦ), во заедничка сопственост на Англо-Персиската нафтена компанија (подоцна британска нафтена компанија ) и Gulf Oil. Во 1976 година, Владата на Кувајт го национализирала КОЦ. Следната година, Кувајт го презела копненото производство во Поделената зона помеѓу Кувајт и Саудиска Арабија . КОЦ таму произведува заеднички со Texaco, Inc, кој со купувањето на „ Getty Oil “ од 1984 година, се стекнал со копнена концесија на Саудиска Арабија во Поделената зона.

Во оф-шор поделената зона, Арапската нафтена копродукција - 80% во сопственост на јапонски интереси и по 10% во владите на Кувајт и Саудиска Арабија - произведува во име на двете земји од 1961 година. Оригиналните договори за концесија истекле во јануари 2003 година; преговорите за замена на концесијата со договор за техничка услуга биле завршени во 2002 година.

Корпорацијата Кувајт Петролеум (КПЦ), интегрирана меѓународна компанија за нафта, е матична компанија во работењето на владата во нафтениот сектор и ја вклучува нафтена компанија Кувајт, која произведувала нафта и гас; Други компании од оваа класификација се: Компанија за петрохемиски индустрии, која произведува амонијак и уреа; Компанија за истражување на странска нафта во Кувајт, со неколку концесии во земјите во развој; Кувајт нафта танкер; и Санта Фе Интернешнл Корп.

Корпорацијата Кувајт Петролеум , исто така, купила од рафинериите на Gulf Gulf Co. и придружните бензински станици во земјите од Бенелукс и Скандинавија, како и објекти за складирање и мрежа на бензински пумпи во Италија. Во 1987 година, KPC купила 19% удел во „Бритиш петролеум“, што подоцна го намалил на 10%. KPC ги пласира своите производи во Европа под брендот Q8 и е заинтересиран за пазарите на САД и Јапонија.

Кувајт има околу 94 милијарди барели резерви на нафта за обновување. Проценетиот капацитет, пред војната, бил околу 2,4 милиони барели дневно. За време на ирачката окупација, капацитетот на Кувајт за производство на нафта бил сведен на практично нула. Сепак, оттогаш се направени огромни закрепнувања и подобрувања. Производството на нафта изнесувало 1,5 милиони барели на ден до крајот на 1992 година, а предвоениот капацитет бил обновен во 1993 година. Производствениот капацитет на Кувајт се проценува на 2,5 милиони барели на ден. Кувајт планирал да го зголеми својот капацитет на 3,5 милиони барели на ден до 2005 година.

Резервни средства[уреди | уреди извор]

Пропорционална застапеност на извозот на Кувајт.

Инвестициската управа на Кувајт (ИУК) е суверен фонд на Кувајт, специјализиран за странски инвестиции. ИУК е најстариот фонд за суверено богатство во светот. Од 1953 година, владата на Кувајт ги насочила инвестициите во Европа, САД и Азија-Тихоокеанија. Од 2015 година, имотот бил проценет на 592 милијарди долари во актива.[15] Тој е 5-ти по големина фонд за суверена богатство во светот.

ИУК управува со два фонда: Генералниот резервен фонд (ГРФ) и Фондот за идни генерации (ФГФ).[16] ГРФ е главниот благајник за владата. Ги прима сите државни приходи и сите национални расходи се исплаќаат од овој фонд. ИУК не ги објавува своите финансиски средства во јавноста, но се проценува дека ИУК има средства од 410 милијарди долари заклучно со февруари 2014 година.

ИУК бил главниот извор на капитал за владата на Кувајт за време на Заливската војна. Кувајтската влада се потпрела на ИУК да ги плати трошоците за коалицијата и повоената реконструкција.[17] ИУК вредел 100 милијарди долари пред 1990 година, средствата на ИУК изнесувале околу 40-50 милијарди долари по Заливската војна.

Фонд за идни генерации[уреди | уреди извор]

Фондот за идни генерации (ФГФ) е создаден во 1976 година со трансфер на 50% од генералниот резервен фонд во тоа време. ФГФ е заштеда на средства за идните генерации. 25% од сите приходи на државата годишно се префрлаат на фондот.[18]

Целиот ФГФ е инвестиран во странство, со околу 75% инвестирани во САД и Европа, а остатокот на пазарите во развој, главно Кина и Индија.

Наука и технологија[уреди | уреди извор]

Заклучно со март 2016 година, Кувајт регистрирал 384 патенти, втора највисока бројка во арапскиот свет.[19][20][21][22] Кувајт произведува најголем број патенти по глава на жител во арапскиот свет и ОИЦ .[23][24][25] Владата спровела различни програми за поттикнување на иновации што резултираат во права на патент.[26] Помеѓу 2010 и 2016 година, Кувајт забележал најголем раст на патентите во арапскиот свет.[27]

Претприемништво[уреди | уреди извор]

Во изминатите пет години, се забележува значителен пораст на претприемништвото и почетниците за мали бизниси во Кувајт.[28][29] Неформалниот сектор е исто така во пораст,[30] главно поради популарноста на бизнисите во Инстаграм.[31][32][33] Многу кувајтски претприемачи го користат деловниот модел заснован на Инстаграм.[34]

Туризам[уреди | уреди извор]

Туризмот сочинува 1,5 процент од БДП .[35][36] Во 2016 година, туристичката индустрија остварила приход од скоро 500 милиони американски долари.[37] Годишниот фестивал „Хала фебриер“ привлекува многу туристи од соседните земји на ГЦЦ,[38] и вклучува различни настани, вклучувајќи музички концерти, паради и карневали.[39][40] Фестивалот е едномесечна комеморација за ослободување на Кувајт и трае од 1 до 28 февруари. Самиот Ден на ослободувањето се слави на 26 февруари.[41]

Земјоделството[уреди | уреди извор]

Во 2017 година, земјоделството (вклучително и риболов) претставува скоро 0,4 проценти од бруто домашниот производ и не нуди важен извор на вработување. Околу 4 проценти од економски активното население работи во земјоделството, скоро сите странци.[42] Мнозинството сопственици на фарми се инвеститори. Земјоделскиот сектор обезбедува овошје и зеленчук за продажба во супермаркетите во земјата. Вкупното земјоделско земјиште зафатило 1 521 квадратни километри во 2014 година.[43] Земјоделството е ограничено од недостаток на вода и обработливо земјиште. Владата експериментирала во одгледување храна преку хидропоника и внимателно управувани фарми. Сепак, поголемиот дел од почвата, погодна за земјоделство во јужниот централен Кувајт, била уништена кога ирачките трупи запалиле бунари со нафта во областа и создадле огромни „нафтени езера“. Рибите и ракчињата се обилни во територијалните води, а комерцијалниот риболов со голем обем е преземен локално и во Индискиот Океан .

Соообраќај[уреди | уреди извор]

Автопат во градот Кувајт

Кувајт има широка и модерна мрежа на автопати . Патната мрежа се проширила на 5,749 километри, од кои 4,887 километри е поплочен. Во употреба се повеќе од 2 милиони патнички автомобили и 500.000 комерцијални такси, автобуси и камиони. На главните автопати максимална брзина е 120 километри на час. Бидејќи не постои железнички систем во земјата, повеќето луѓе патуваат со автомобили.

Мрежата за јавен превоз во земјата се состои скоро целосно од автобуски линии. Државната сопственост на компанијата Кувајт за јавен превоз е основана во 1962 година. Работат локални автобуски линии низ Кувајт, како и услуги на поголема оддалеченост кон другите заливски држави.[44] Главната приватна компанија за автобуси е СитиБус, која работи на околу 20 патишта низ целата земја. Друга приватна компанија за автобуси, Услуги за јавен превоз на Кувајт Галф Линк, започнала во 2006 година. Работи на локални автобуски линии низ Кувајт и услуги на поголема оддалеченост до соседните арапски земји.[45]

Во Кувајт има два аеродрома. Меѓународниот аеродром во Кувајт служи како главен центар за меѓународни воздушни патувања. Државната <i>Кувајт Ервејс</i> е најголемата авиокомпанија во земјата. Еден дел од аеродромскиот комплекс е назначен како воздушна база ел-Мубарак, која ги содржи седиштата на воздухопловните сили на Кувајт, како и музејот на воздушните сили на Кувајт. Во 2004 година била основана првата приватна авиокомпанија на Кувајт, Џезеира.[46] Во 2005 година, била основана втората приватна авиокомпанија, <i>Ватанија ервејс</i> .

Кувајт ја има една од најголемите бродски индустрии во регионот. Јавната власт на пристаништата во Кувајт управува со пристаништата низ Кувајт. Главните комерцијални пристаништа во земјата се Шуаих и Шуаиба кои управувале комбиниран товар од 753.334 ТЕУ во 2006 година.[47] Мина ел-Ахмади, најголемото пристаниште во земјата, се справува со најголемиот дел од извозот на нафта од Кувајт.[48] Изградбата на друго големо пристаниште сместено на островот Бубијан започнало во 2007 година. Пристаништето се очекува да управува со 1,3 милиони TEU кога ќе започнат операциите.

Макро-економски податоци[уреди | уреди извор]

Следната табела ги прикажува главните економски индикатори во периодот 1980–2017 година.[49]

Година 1980 1985 1990 1995 2000 2005 2006 2007 2008 2009 2010 г. 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017
БДП во $
(ПКМ)
45,32 милијарди 45,49 милијарди 52.04 милијарди 94,48 милијарди . 112,87 милијарди 187,25 милијарди. 207,52 милијарди. 225,81 милијарди 235,95 милијарди 220,92 милијарди. 218,31 милијарди 247,18 милијарди 271,51 милијарди 276,91 милијарди 283,63 милијарди 283,83 милијарди 293,76 милијарди 291.48 милијарди
БДП по глава на жител во $
(ПКМ)
33.082 26.759 24.435 48.207 50.908 62.601 65,566 66.422 68.553 63.392 60.947 66.853 71.326 71.150 70.217 66.956 68.540 66.163
Раст на БДП
(реално)
20,4 − % .34.3 % 26,6 − % 1.7 % 4.7 % 10.1 % 7.5 % 6.0 % 2.5 % .17.1 % .42,4 % 10,9 % 7.9 % 0,4 % 0,6 % 1.0.0 % 2.2 % .52,5 %
Инфлација
(во проценти)
6.9 % 1.5 % 15,8 % 2.5 % 1.6 % 4.1 % 3.1 % 5.5 % 6.3 % 4.6 % 4,5 % 4.9 % 3.2 % 2.7 % 3.2 % 3.7 % 3.5 % 1.5 %
Државен долг
(Процент на БДП)
. . . . . . . . . 78 % 35 % 12 % 8 % 7 % 5 % 7 % 6 % 5 % 4 % 3 % 3 % 5 % 10 % 21 %

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 „World Economic Outlook Database, October 2019“. IMF.org. International Monetary Fund. Посетено на 3 November 2019.
 2. „Middle East and North Africa Economic Update, April 2020 : How Transparency Can Help the Middle East and North Africa“. openknowledge.worldbank.org. World Bank. стр. 10. Посетено на 10 April 2020.
 3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 3,5 3,6 „Kuwait“. The World Factbook. Central Intelligence Agency (CIA). 2018. Посетено на 21 April 2018.
 4. „Ease of Doing Business in Kuwait“. Doingbusiness.org. Посетено на 2017-11-24.
 5. „Import Partners of Kuwait“. CIA World Factbook. 2015. Посетено на 2016-08-08.
 6. „Import Partners of Kuwait“. CEIC Data. 2018. Посетено на 2018-04-21.
 7. „Sovereigns rating list“. Standard & Poor's. Посетено на 26 May 2011.
 8. 8,0 8,1 8,2 Rogers, Simon; Sedghi, Ami (15 April 2011). „How Fitch, Moody's and S&P rate each country's credit rating“. The Guardian. Посетено на 31 May 2011.
 9. „Kuwait“. The World Factbook. Central Intelligence Agency. 10 April 2015.
 10. „10 Most Valuable Currencies in the World“. Silicon India. 21 March 2012.
 11. "GDP per capita, PPP (current international $)", World Development Indicators database, World Bank. Database updated on 14 April 2015.
 12. GDP – per capita (PPP), The World Factbook, Central Intelligence Agency.
 13. Economic Outlook Database, October 2015, International Monetary Fund. Database updated on 6 October 2015.
 14. 14,0 14,1 14,2 14,3 „The Wages of Oil: Parliaments and Economic Development in Kuwait and the UAE“. Michael Herb.
 15. „Kuwait Investment Authority Profile Page“. Sovereign Wealth Fund Institute. Архивирано од изворникот на 2016-03-21. Посетено на 12 March 2016.
 16. „Fund Profile: Kuwait Investment Authority (KIA)“ (PDF). стр. 1–3.
 17. „The Vital Role of Sovereign Wealth Funds in the GCC's Future“.
 18. „Kuwait's Future Generations Fund“ (PDF). стр. 2.
 19. „Patents By Country, State, and Year – All Patent Types“. United States Patent and Trademark Office. Посетено на 12 March 2016.
 20. „Arab World to have more than 197 million Internet users by 2017, according to Arab Knowledge Economy Report“. To date, the United States Patent and Trademark Office (USPTO) have granted 858 patents to the Kingdom of Saudi Arabia, positioning it 29th in the world. Kuwait is at second place with 272 patents and Egypt at third with 212 patents, so far.
 21. „Arab Economy Knowledge Report 2014“ (PDF). стр. 20–22.
 22. „UNESCO Science Report 2005“ (PDF). стр. 162.
 23. „Regional Profile of the Information Society in Western Asia“ (PDF). стр. 53.
 24. „Arab states“ (PDF). стр. 264–265.
 25. „Science and Technology in the OIC Member Countries“ (PDF). стр. 7.
 26. „Kuwait Sees Fastest Growth of GCC Countries in Obtaining U.S. Patents“. Yahoo News. Посетено на 12 March 2016.
 27. „A Mixed Bag of Scientific Commitment“. MIT Technology Review. Архивирано од изворникот на 13 July 2016. Посетено на 12 March 2016.
 28. Al-Kharafi, Naeimah (12 October 2014). „Encouraging social entrepreneurship in Kuwait – Special report“. Kuwait Times. Архивирано од изворникот на 2019-09-08. Посетено на 2020-11-10.
 29. Saltzman, Jason (11 November 2014). „Keeping Up With Kuwaiti Connection: The Startup Circuit In Kuwait Is Up And At 'Em“. Entrepreneur Middle East.
 30. Etheridge, Jamie (27 February 2014). „What's behind the growth of Kuwait's informal economy“. Kuwait Times. Архивирано од изворникот на 2021-02-05. Посетено на 2020-11-10.
 31. Greenfield, Rebecca (12 July 2013). „In Kuwait, Instagram Accounts Are Big Business“. The Wire: News for the Atlantic. Архивирано од изворникот на 2016-07-20. Посетено на 2020-11-10.
 32. Kuo, Lily; Foxman, Simone (16 July 2013). „A rising class of Instagram entrepreneurs in Kuwait is selling comics, makeup and sheep“. Quartz.
 33. „Kuwait's booming Instagram economy“. kottke.org. 12 July 2013.
 34. al-Wazir, Yara (23 August 2014). „How Kuwaitis are Instagramming a business revolution“. Al Arabiya News.
 35. „Travel & Tourism Economic Impact 2015“. World Travel & Tourism Council. Архивирано од изворникот (PDF) на 2017-10-10. Посетено на 2020-11-10.
 36. „Kuwait's investments in travel and tourism sector to grow by 4.3% per annum“. BQ Magazine. Архивирано од изворникот на 2017-10-10. Посетено на 2020-11-10.
 37. „Kuwait tenth in total Arab countries' tourism revenue“.
 38. „Hala February kicks off with a bang“. Kuwait Times.
 39. „Hala Febrayer 2016 Carnival attracts thousands of participants“. Al Bawaba.
 40. „Ooredoo Sponsors Kuwait's Biggest Annual Festival“.
 41. „Flag-hoisting ceremony signals start of Kuwait national celebrations of 2017“. Kuwait Times. 3 February 2017. Архивирано од изворникот на 3 February 2017. Посетено на 25 February 2017.
 42. „Employment in agriculture (% of total employment) (modeled ILO estimate) | Data“. data.worldbank.org (англиски). Посетено на 2018-04-24.
 43. „general profile“. Food and Agriculture Organization of the United Nations (англиски). Посетено на 2018-04-22.
 44. „Public Transport Services“. Kuwait Public Transportation Company. Архивирано од изворникот на 2016-10-24. Посетено на 17 March 2015.
 45. „Public Transport Services“. KGL. Архивирано од изворникот на 2 February 2011.
 46. „First flight for Kuwait's Jazeera Airways“. The Seattle Times. 31 October 2005.
 47. „Kuwait's ports continue to break records – Transportation“. ArabianBusiness.com. 4 June 2007. Посетено на 28 June 2015.
 48. John Pike. „Mina Al Ahmadi, Kuwait“. Globalsecurity.org. Посетено на 28 June 2015.
 49. „Report for Selected Countries and Subjects“ (англиски). Посетено на 2018-09-08.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]