Економија на Бангладеш

Од Википедија — слободната енциклопедија
Економија на Бангладеш
Дака, финансиски центар на Бангладеш
Валутабангладешка така (BDT,৳)
Фискална година1 јули – 30 јуни
Трговски организацииСАФТА, СААРЦ, BIMSTEC, СТО, AIIB, ММФ, Комонвелт на нациите, Светска банка, АБР, Развој-8
Статистика
БДП
 • $348 милијарди (номинално; 2020)[1]
 • $861 милијарди (ПКМ; 2020)[2]
Пораст на БДП
 • 7.9% (17/18) 8.2% (18/19e)
 • 5.2% (19/20f) 7.5% (20/21f)[3][4]
БДП/жит.
 • $2,073 (номинален, 2020)[5]
 • $5,453 (ПКМ 2020)[1]
БДП по сектор
 • земјоделство: 14.23%
 • индустрија: 33.66%
 • услуги: 52.11%
 • (ФГ18)[6][7]
Инфлација5.5% (2020)[2]
Сиромашно население
Џиниев коефициент32.4 medium (2016, Светска Банка)[13]
Labor
по занимање
 • земјоделство: 40.6%
 • индустрија: 20.4%
 • услуги: 39.6%
 • (2017)[14]
Стапка на невработеност
 • Генерално 4.2%
 • Мажи 3.1%
 • Жени 6.7%
 • (2017)[15]
Водечки индустрии
Ранг според Индекс на леснотија 168-ма (под просек,2020)[16]
Надворешност
Извоз
 • $33.67 милијарди (јули 2019- јуни 2020)[17]
 • $40.53 милијарди (јули 2019- јуни 2019)[18]
Извозни добраТекстил, облека (втор најголем извозник во светот), кожни производи, фармацевтски производи и други хемиски производи, керамички производи, велосипеди, производи од јута и јута, ИТ, земјоделски производи, замрзната храна (риба и морски плодови)
Главни извозни партнери
Увоз
 • positive decrease $46.24 милијарди (јули 2019- јуни 2020)[20]
 • нагативен пораст $55.44 милијарди (јули 2018- јуни 2019)[21]
Увозни добраТекстил и текстилни производи, машини и механички апарати, електрична опрема, минерални производи, производи од зеленчук, метални и метални производи, хемикалии и сојузнички производи, возила и авиони
Главни увозни партнери
Странски директни инвестиции
 • $14.62 милијарди (31декември 2017)[23]
 • Во странство: 369,6 милиони долари (31 декември 2017 година)[23]
Бруто надворешен долгнагативен пораст $50.26 милијарди (31 декември 2017)[23]
Јавни финансии
Јавен долгpositive decrease 33.1% од БДП (2017)[23]
Приходи $24.36 милијарди (৳2.05) (FY18)[24]
Расходи
 • $67.00 милијарди (ФГ 2020-21)
 • ৳5.68 трилиони [25][26]
Кредитен рејтинг
Девизни резерви $45.00 милијарди (октомври 2020)[30] (41-ва)
Главен извор на податоци: Светска книга на факти на ЦИА
Сите вредности, освен ако не е запишано поинаку, се во ам. долари
Читагонг е втор по големина град во Бангладеш и негово главно пристаниште

Економијата на Бангладеш е пазарна економија во развој .[31] Номинално е 35-та по големина во светот и 30-та по големина според паритетот на куповната моќ; таа е класифицирана меѓу Следните единаесет економии во развој со среден приход и пограничен пазар . Во првиот квартал на 2019 година, Бангладеш бил седма најбрзо растечка економија во светот со стапка од 7,3% реален БДП на годишно ниво.[32] Дака и Читагонг се главните финансиски центри на земјата, каде што се сместени берзата Дака и берзата Читагонг . Финансискиот сектор на Бангладеш е втор по големина во Индискиот Потконтинент . Бангладеш е една од најбрзо растечките економии во светот .

Во деценијата од 2004 година, БДП на Бангладеш просечно растел од 6,5%, што во најголем дел бил резултат на неговиот извоз на готова облека, дознаки и домашниот земјоделски сектор . Земјата спроведува извозно ориентирана индустријализација, а нејзините клучни извозни сектори вклучуваат текстил, бродоградба, риболов и морски плодови, производи од јута и кожа . Исто така, има развиено самостојна индустрија во фармацевтски производи, челик и преработка на храна . Телекомуникациската индустрија во Бангладеш со години бележи рапиден раст, примајќи големи инвестиции од странски компании. Бангладеш исто така има значителни резерви на природен гас и е седми по големина производител на гас во Азија. Прекуморските истражувачки активности се зголемуваат на нејзината поморска територија во Бенгалскиот Залив. Исто така, има големи наслаги од варовник .[33] Владата го промовира проектот <i>Дигитален Бангладеш</i> како дел од нејзините напори за развој на растечкиот сектор на информатичка технологија во земјата.

Бангладеш е стратешки важен за економиите на североисточна Индија, Непал и Бутан, бидејќи пристаништата во Бангладеш обезбедуваат поморски пристап за овие региони и земји без излез на море .[34][35][36] Кина, исто така, на Бангладеш гледа како на потенцијална порта за нејзиното југозападно море, вклучително и Тибет, Сечуан и Јунан .

Почнувајќи од 2019 година, приходот по глава на жител во Бангладеш се проценува според податоците на ММФ на 5.028 американски долари (ПКМ) и 1.906 американски долари (номинален).[37] Бангладеш е член на Организацијата за економска соработка Д-8, Здружението за регионална соработка на Јужна Азија, Меѓународниот монетарен фонд, Светска банка, Светската трговска организација и Азиската банка за инвестиции во инфраструктура . Економијата се соочува со предизвици на тесните грла во инфраструктурата, бирократска корупција и невработеност кај младите.

Економска историја[уреди | уреди извор]

Антички Бенгал[уреди | уреди извор]

Источен Бенгал - источниот сегмент на Бенгал - бил историски просперитетен регион.[38] Делтата на Ганг обезбедувала предности на блага, скоро тропска клима, плодна почва, изобилство вода и изобилство на риби, диви животни и овошје. Стандардот на живеење се верува дека бил повисок во споредба со другите делови на Јужна Азија. Уште во XIII век, регионот се развивал како аграрна економија. Бенгал претставувал раскрсница на трговски патишта на Југоисточниот пат на свилата .

Бенгалски султанат[уреди | уреди извор]

Поморски врски на Бенгалскиот Султанат
Баглах бил вид на брод што многу го користеле трговците во Индискиот Океан, Арапското Море, Бенгалскиот Залив, Малачкиот Проток и Јужнокинеското Море

Економијата на Бенгалскиот Султанат наследила претходни аспекти на Султанатот во Делхи, вклучувајќи одгледување на нане, бирократија и систем на сопственост на земјиште познат како џагир. Производството на сребрени монети испишано со името на султанот од Бенгал било знак за суверенитетот на Бенгал.[39] Бенгал бил поуспешен во овековечувањето на чисто сребрена кованица од Делхи и другите современи азиски и европски влади. Имал три извори на сребро. Првиот извор бил остатокот од сребрената резерва на претходните кралства. Вториот извор бил данок на плаќање на подредените кралства кои се плаќале во сребрена злато. Третиот извор бил за време на воените походи кога бенгалските сили ги разрешиле своите територии на сметка на соседните држави.[40]

Очигледна живост на бенгалската економија во почетокот на 15 век уште повеќе пораснала кога земјата започнала да не му плаќа данок на Делхи, по независноста на Бенгалија и запирањето на одливот на богатство. Сведочењето на Ма Хуан за процутната бродоградителска индустрија било дел од доказите дека Бенгал уживал значителна трговија преку морето. Проширувањето на производството на муслин, серикултурата и појавата на неколку други занаети биле наведени во списокот на предмети на Ма Хуан, извезени од Бенгал во Кина. Бенгалската испорака постоела со кинеската, додека последната не се повлекла од Индискиот Океан во средината на 15 век. Сведочењето на европските патници како Лудовико ди Вартема, Дуарте Барбоса и Томе Пирес сведочат за присуството на голем број богати бенгалски трговци и сопственици на бродови во Малака .[41] Историчарката Рила Мукерџи напишала дека пристаништата во Бенгал можеби биле ентропота (без давачки). увезувале стоки и повторно ги извезувале во Кина.[42]

Во Бенгал постоела енергична традиција на бродоградба. Традицијата за изградба на бродови е докажана во поморските походи на султанатот во делтата на Ганг. Трговијата меѓу Бенгал и Малдивите, заснована на ориз и школки, најверојатно се вршела преку бродовите со арапски стил познати како багала. Кинеските извештаи укажуваат на бенгалски бродови кои се истакнати во водите на Југоисточна Азија. Пловило од Бенгал, веројатно во сопственост на сунганот Бенгал, можело да собере три мисии за оддавање почит - од Бенгал, Брунеи и Суматра - и очигледно бил единствениот пловен објект што бил способен за таква задача. Бенгалските бродови биле најголемите пловни објекти што патувале во тие децении во водите на Југоисточна Азија.[43]

Сите големи деловни трансакции биле извршени во смисла на сребрена така. Една сребрена паричка вредела 10.250 школки. Бенгал се потпирал на увоз од Малдивите. Поради плодното земјиште, имало изобилство земјоделски производи, вклучувајќи банани, овошни овошја, калинка, шеќерна трска и мед. Домородните култури вклучувале ориз и сусам. Зеленчукот меѓу другото вклучувал и ѓумбир, сенф, кромид и лук. Имало четири вида вина, вклучувајќи кокос, ориз, катран и кајанг . Бенгалските улици биле добро обезбедени со простории за јадење, куќи за пиење и бањи. Постоеле најмалку шест варијанти на фино платно од муслин. Свилени ткаенини имало и во изобилство. Бисери, килими и гри се други важни производи. Најдобрата разновидност на хартија е направена во Бенгал од кора од црница . Високиот квалитет на хартијата се споредува со лесната бела ткаенина од муслин.[44]

Европејците го споменувале Бенгал како „најбогата земја со која тргуваат“.[45] Бенгал претставувал источен дел на исламска Индија. Како и Гуџаратскиот Султанат на западниот брег на Индија, Бенгал на исток бил отворен кон морето и акумулирал профит од трговијата. Трговци од целиот свет тргувале во Бенгалскиот Залив .[46] Извозот на памучен текстил бил единствен аспект на бенгалската економија. Марко Поло го истакнал значењето на Бенгал во трговијата со текстил.[47] Во 1569 година, венецијанскиот истражувач Цезар Фредерик напишал за тоа како трговците од Пегу во Бурма тргувале со сребро и злато со Бенгали. Трговски патишта преку копно, го поврзувале Бенгал со северна Индија, Средна Азија и Блискиот Исток.

Могулски Бенгал[уреди | уреди извор]

Жеена во Дака облечена во фин бенгалски муслин, 18 век.

Во времето на Могулското Царство , Бенгал работел како центар на трговијата со муслин, свила и бисери низ целиот свет.[38] Локално, голем дел од Индија зависел од бенгалски производи како што се ориз, свила и памучни текстили . Во странство, Европејците зависеле од бенгалски производи, како што се памучни текстили, свила и опиум; На пример, Бенгал учествувал со 40% во увозот на Холандија од Азија.[48] Бенгал испраќал калтар во Европа, продавал опиум во Индонезија, извезувал сурова свила во Јапонија и Холандија и произведувал памучни и свилени текстили за извоз во Европа, Индонезија и Јапонија.[49] Вистинските плати и животниот стандард во Бенгал од 18 век биле споредливи со Велика Британија, која пак имала највисок животен стандард во Европа.[50]

За време на ерата на Могулското Царство, најважниот центар за производство на памук бил Бенгал, особено околу неговиот главен град Дака, што довело до тоа муслинот да се нарекува „дака“ на далечните пазари како што е Средна Азија.[51] Бенгалските земјоделци брзо научиле техники на одгледување црница и свила, правејќи го глаен свиларски регион за производство на светот.[52] На пример, Бенгал учествувал со повеќе од 50% од текстилот и околу 80% од свилата што ги увезувале Холанѓаните од Азија.[48]

Бенгал исто така имал голема бродоградба . Индраџит Реј го проценува производството на бродоградба во Бенгал во текот на шеснаесеттиот и седумнаесеттиот век на 223.250 тони годишно, во споредба со 23.061 тони произведени во деветнаесет колонии во Северна Америка од 1769 до 1771 година.[53] Тој исто така ја оценува поправката на бродот како многу напредна во Бенгал. Бенгалската бродоградба била напредна во споредба со европската бродоградба во тоа време. Важна иновација во градењето на бродови била воведување на дизајн на палубата во бродовите, што резултирало со трупови кои биле посилни и помалку склони кон истекување од структурно слабите трупови на традиционалните европски бродови. Британската Источноиндиска компанија подоцна започнала да прави дупликат од овој модел на граба во 1760-те, што довело до значителни подобрувања во пловидноста и навигацијата за европски бродови за време на индустриската револуција .[54]

Британски Бенгал[уреди | уреди извор]

Британската компанија од Источна Индија, која ја презела целосната контрола над Бенгал во 1793 година со укинување на Низаматот (локално правило), избрало да ја развие Калкута, денес главен град на Западен Бенгал, како нивен трговски и административен центар за териториите на компанијата во Јужна Азија .[38] Развојот на Источен Бенгал потоа бил ограничен на земјоделството. Административната инфраструктура од крајот на XVIII и XIX век ја засилило функцијата на Источен Бенгал како примарен земјоделски производител - главно ориз, чај, памук, шеќерна трска и јута - за преработувачите и трговците од цела Азија и пошироко.

Современ Бангладеш[уреди | уреди извор]

По независноста од Пакистан, Бангладеш ја следел социјалистичката економија со национализирање на сите индустрии, што се покажало како критична грешка преземена од владата на Лигата Авами . Некои од истите фактори што го направиле Источен Бенгал во просперитетен регион станале неповолни страни во текот на деветнаесеттиот и дваесеттиот век.[38] Како што се зголемувало очекуваното траење на животот, ограничувањата на земјиштето и годишните поплави сè повеќе станувале ограничувања за економскиот раст. Традиционалните земјоделски методи станале пречки за модернизација на земјоделството. Географијата сериозно го ограничил развојот и одржувањето на современ систем за транспорт и комуникација.

Поделбата на Британска Индија и појавата на Индија и Пакистан во 1947 година сериозно го нарушиле економскиот систем. Обединетата влада на Пакистан ги проширила обработливите површини и некои постројки за наводнување, но руралното население генерално станало посиромашно помеѓу 1947 и 1971 година, бидејќи подобрувањата не биле во чекор со зголемувањето на руралното население.[38] Петгодишните планови на Пакистан се определиле за стратегија за развој засновани на индустријализација, но најголемиот дел од буџетот за развој му припаднале на Западен Пакистан, односно современ Пакистан. Недостатокот на природни ресурси значело дека Источен Пакистан бил многу зависен од увозот, создавајќи проблем со платниот биланс. Без значителна програма за индустријализација или соодветна аграрна експанзија, економијата на Источен Пакистан стабилно опаѓала. Вината била ставена од разни набудувачи, но особено кај оние во Источен Пакистан, за лидерите на Западен Пакистан, кои не само што доминирале во владата, туку и во поголемиот дел од растечката индустрија во Источен Пакистан.

Бидејќи Бангладеш ја следел социјалистичката економија со национализирање на сите индустрии по нејзината независност, земјата доживеала бавен раст на производство на искусни претприемачи, менаџери, администратори, инженери и техничари.[55] Имало критичен недостиг на основни житни храна и други основни производи поради нарушувања во времето на војната. Надворешните пазари за јута биле изгубени поради нестабилноста на снабдувањето и зголемената популарност на синтетичките замени. Девизните ресурси биле малку, а банкарските и монетарните системи не биле сигурни. Иако Бангладеш поседувал голема работна сила, огромните резерви на недоволно обучени и недоволно платени работници биле главно неписмени, неквалификувани и недоволно вработени. Индустриските ресурси што можат да се искористат од комерција, освен природниот гас, не се постигнале. Инфлацијата, особено за основните производи за широка потрошувачка, се движела меѓу 300 и 400 проценти. Војната за независност го осакатил сообраќајниот систем. Стотици патни и железнички мостови биле уништени или оштетени, а возниот парк бил несоодветен и бавно се поправал. Новата земја сè уште се опоравувала од силниот циклон што ја погодил областа во 1970 година и предизвикал 250.000 смртни случаи. Индија се појавила веднаш со критично измерена економска помош во првите месеци откако Бангладеш постигнал независност од Пакистан. Помеѓу декември 1971 година и јануари 1972 година, Индија му исплатила 232 милиони американски долари помош на Бангладеш од политичко-економската помош што Индија ја добила од САД и СССР . Официјален износ на исплата сè уште не е објавен.

По 1975 година, лидерите на Бангладеш започнале да го свртуваат вниманието кон развој на нови индустриски капацитети и санација на нејзината економија.[56] Статичкиот економски модел усвоен од овие рани лидери, сепак - вклучувајќи ја и национализацијата на голем дел од индустрискиот сектор - резултирала со неефикасност и економска стагнација. Почнувајќи од крајот на 1975 година, владата постепено му давала поголем обем на учеството на приватниот сектор во економијата, модел што продолжил и понатаму. Многу државни претпријатија биле приватизирани, во полето на банкарството, телекомуникациите, авијацијата, медиумите. Неефикасноста во јавниот сектор се зголемила сепак со постепено темпо; се зголемил и надворешниот отпор кон развој на најбогатите природни ресурси на земјата; и секторите на електрична енергија, вклучително и инфраструктурата, кои придонеле за забавување на економскиот раст.

Во средината на 1980-тите, постоеле охрабрувачки знаци на напредок.[56] Економските политики насочени кон поттикнување на приватните претпријатија и инвестиции, приватизација на јавните индустрии, враќање на буџетската дисциплина и либерализација на режимот на увоз биле забрзани. Од 1991 до 1993 година, владата успешно го следела унапредениот објект за структурно прилагодување (ESAF) со Меѓународниот монетарен фонд (ММФ), но не успеала да ги следи реформите во голем дел поради преокупираноста со домашните политички проблеми на владата. Кон крајот на 90-тите години, владините економски политики станале позасилени, а некои придобивки биле изгубени, што било истакнато со огромниот пад на странските директни инвестиции во 2000 и 2001 година. Во јуни 2003 година, ММФ одобрил 3-годишен план од 490 милиони американски долари како дел од Центарот за намалување на сиромаштијата и растот за Бангладеш, чија цел била поддршка на владината програма за економски реформи до 2006 година. Седумдесет милиони долари биле ставени на располагање веднаш. Во иста насока Светска банка одобрила 536 милиони американски долари без камати. Економијата бележи постојан раст на реалниот БДП од најмалку 5% од 2003 година. Во 2010 година, Владата на Индија ја продолжила кредитната линија во вредност од една милијарда долари за да се спротивстави на тесните односи на Кина со Бангладеш.

Бангладеш историски има голем трговски дефицит, финансиран главно преку приходи за помош и дознаки од работници во странство.[56] Девизните резерви значително опаднале во 2001 година, но се стабилизирале во опсег од 3 до 4 милијарди американски долари (или покритие на увозот од околу 3 месеци). Во јануари 2007 година, резервите изнесувале 3,74 милијарди долари, а потоа се зголемиле на 5,8 милијарди долари до јануари 2008 година, во ноември 2009 година тој надминал 10,0 милијарди долари, а заклучно со април 2011 година 12 милијарди американски долари според централната банка на Бангладеш. Зависноста од странска помош и увоз исто така се намалила постепено од раните 1990-ти.[57] Според Банката од Бангладеш, резервата била 30 милијарди долари во август 2016 година

Во последната деценија, сиромаштијата паднала за околу една третина со значително подобрување на индексот на човечки развој, писменост, очекуван животен век и потрошувачка на храна по глава на жител. Со раст на економијата близу 6% годишно, повеќе од 15 милиони луѓе ја надминале сиромаштијата од 1992 година.[58]

Макро-економски тренд[уреди | уреди извор]

Ова е графикон на трендот на бруто домашниот производ на Бангладеш по пазарни цени проценет од Меѓународниот монетарен фонд со бројки во милиони бангладешка така. Сепак, ова го одразува само формалниот сектор на економијата.

Година Бруто домашен производ
(милиони таки)
Размена на американски долар Индекс на инфлација
(2000 = 100)
Приход по глава на жител
(како % од $)
1980 250.300 16.10 таки 20 1,79
1985 597.318 31.00 таки 36 1.19
1990 1.054.234 35,79 таки 58 1.16
1995 1.594.210 40,27 таки 78 1.12
2000 2.453.160 52,14 таки 100 0,97
2005 3.913.334 63,92 таки 126 0,95
2008 5.003.438 68,65 таки 147
2015 17.295.665 78,15 таки. 196 2.48
2019 26.604.164 84,55 таки. 2,91

Средните плати биле 0,58 американски долари за еден час во 2009 година.

Следната табела ги прикажува главните економски индикатори во периодот 1980–2019 година. Инфлацијата под 5% е зелена.[59][60]

Година БДП БДП по глава на жител Раст на БДП Инфлација Стапка на невработеност Државен долг
(во % од БДП)
Вкупна инвестиција

(во % од БДП)

1980 41.2 500 3.1 % нагативен пораст15.4 % n/a n/a 14.44 %
1981 47.4 560 5.6 % нагативен пораст14.5 % n/a n/a 17.16 %
1982 52.0 597 3.2 % нагативен пораст12.9 % n/a n/a 17.36%
1983 56.5 633 4.6 % нагативен пораст9.5 % n/a n/a 16.56 %
1984 61.0 664 4.2 % нагативен пораст10.4 % n/a n/a 16.48 %
1985 65.3 693 3.7 % нагативен пораст10.5 % n/a n/a 15.83 %
1986 69.3 715 4.0 % нагативен пораст10.2 % n/a n/a 16.18 %
1987 73.1 735 2.9 % нагативен пораст10.8 % n/a n/a 15.47 %
1988 77.5 759 2.4 % нагативен пораст9.7 % n/a n/a 15.74 %
1989 84.0 801 4.3 % нагативен пораст8.7 % n/a n/a 16.12 %
1990 91.1 848 4.6 % нагативен пораст10.5 % n/a n/a 16.46 %
1991 98.1 892 4.2 % нагативен пораст8.3 % 2.20 % n/a 16.90 %
1992 105.1 935 4.8 % 3.6 % нагативен пораст2.25 % n/a 17.31 %
1993 112.3 977 4.3 % 3.0 % нагативен пораст2.37 % n/a 17.95 %
1994 119.9 1,021 4.5 % нагативен пораст6.2 % нагативен пораст2.44 % n/a 18.40 %
1995 128.2 1,069 4.8 % нагативен пораст10.1 % нагативен пораст2.48 % n/a 19.12 %
1996 137.1 1,120 5.0 % 2.5 % нагативен пораст2.51 % n/a 20.73 %
1997 146.8 1,175 5.3 % 5.0 % нагативен пораст2.69 % n/a 21.82 %
1998 155.9 1,223 5.0 % нагативен пораст8.6 % нагативен пораст2.83 % n/a 22.12 %
1999 166.9 1,284 5.4 % нагативен пораст6.2 % нагативен пораст3.10 % n/a 22.72 %
2000 180.2 1,361 5.6 % 2.5 % нагативен пораст3.27 % n/a 23.81 %
2001 193.2 1,434 4.8 % 1.9 % нагативен пораст3.55 % n/a 24.17 %
2002 205.7 1,501 4.8 % 3.7 % нагативен пораст3.96 % n/a 24.34 %
2003 221.9 1,594 5.8 % нагативен пораст5.4 % нагативен пораст4.32 % 44.3 % 24.68 %
2004 241.9 1,713 6.1 % нагативен пораст6.1 % positive decrease4.30 % positive decrease43.5 % 24.99 %
2005 265.5 1,855 6.3 % нагативен пораст7.0 % positive decrease4.25 % positive decrease42.3 % 25.83 %
2006 292.4 2,018 6.9 % нагативен пораст6.8 % positive decrease3.59 % 42.3 % 26.14 %
2007 319.7 2,183 6.5 % нагативен пораст9.1 % нагативен пораст3.77 % positive decrease41.9 % 26.18 %
2008 344.0 2,325 5.5 % нагативен пораст8.9 % нагативен пораст4.07 % positive decrease40.6 % 26.20 %
2009 365.0 2,441 5.3 % 4.9 % нагативен пораст5.00 % positive decrease39.5 % 26.21 %
2010 391.7 2,592 6.0 % нагативен пораст9.4 % positive decrease3.37 % positive decrease35.5 % 26.25 %
2011 425.8 2,785 6.5 % нагативен пораст11.5 % нагативен пораст3.71 % нагативен пораст36.6 % 27.42 %
2012 460.8 2,979 6.3 % нагативен пораст6.2 % нагативен пораст4.04 % positive decrease36.2 % 28.26 %
2013 496.5 3,171 6.0 % нагативен пораст7.5 % нагативен пораст4.43 % positive decrease35.8 % 28.39 %
2014 537.3 3,396 6.3 % нагативен пораст7.0 % positive decrease4.41 % positive decrease35.3 % 28.58 %
2015 581.6 3,638 6.8 % нагативен пораст6.2 % нагативен пораст4.42 % positive decrease33.6 % 28.89 %
2016 629.9 3,900 7.2 % нагативен пораст5.7 % positive decrease4.35 % positive decrease33.3 % 29.65 %
2017 710.5 4,331 7.6 % нагативен пораст5.6 % нагативен пораст4.37 % positive decrease32.6 % 30.51 %
2018 785.9 4,730 7.9 % нагативен пораст5.6 % positive decrease4.30 % нагативен пораст34.0 % 31.23 %
2019 869.4 5,228 8.1% positive decrease5.5% positive decrease4.29 % positive decrease33.5% 31.60 %

Економски сектори[уреди | уреди извор]

Секторски акции на бруто домашен производ (БДП) на Бангладеш 2015-16 2016-17 2017-18 2018-19
A) Земјоделство 14.77 14.17 13.82 13.32
Земјоделство и шумарство 11.55 10,98 10,68 10.25
Култури и хортикултура 8.15 7.69 7.48 7.12
Одгледување на животни 2.01 1,93 1,86 1,79
Шуми и сродни услуги 1.39 1.37 1.34 1.35
Риболов 3.22 3.19 3.14 3.07
B) Индустрија 28.77 29.32 30.17 31.15
Рударство и вадење камен 1,73 1,83 1,83 1,82
Природен гас и сурова нафта 0,65 0,64 0,62 0,58
Друго рударство и јаглен 1,08 1.18 1.2 1.24
Производство 17,91 18.28 18.99 19,89
Голем и среден размер 14.58 14,93 15,63 16.37
Мал обем 3.34 3.35 3.36 3.52
Снабдување со електрична енергија, гас и вода 1,45 1.4 1,38 1,33
Електрична енергија 1.12 1,09 1,07 1.04
Гас 0.26 0.24 0.24 0.22
Вода 0.07 0.07 0.07 0.07
Градба 7.67 7.81 7.98 8.12
C) Услуги 56.46 56.5 56 55.53
Трговија на големо и мало; поправка на

моторни возила, мотоцикли и лични и добра за домаќинство

13.01 13.05 13.15 13.34
Хотел и ресторани 1.04 1,03 1.04 1.04
Транспорт, складирање и комуникација 10.27 10 9,61 9,34
Копнен транспорт 7,76 7,64 7.38 7.22
Воден транспорт 0,62 0,59 0,55 0,51
Авионски транспорт 0,08 0,07 0,07 0,07
Поддршка на транспортни услуги, складирање 0,49 0,47 0,46 0,44
Пошта и телекомуникации 1,32 1.24 1.16 1.1
Финансиски посредувања 3.86 3,91 3,93 3,89
Монетарно посредување (банки) 3.27 3.34 3.37 3.35
Осигурување 0.38 0.36 0.34 0.34
Други финансиски помошници 0,21 0,21 0,22 0,21
Недвижен имот, изнајмување и деловни активности 7.51 7,73 7,82 7,87
Јавна администрација и одбрана 4.05 4.19 4.24 4.09
Образование 2.82 3.04 3.03 3.02
Здравствени и социјални работи 2.11 2.08 2.07 2.15
Заеднички, социјални и лични услуги 11.79 11.46 11.11 10.78
Процент на секторски удели на БДП на Бангладеш[61]

Земјоделството[уреди | уреди извор]

Карта што ги покажува областите на растење на главните земјоделски производи.

Поголемиот дел од Бенгалците денес заработуваат од земјоделството.[56] Иако оризот и јутата се примарни култури, пченката и зеленчукот добиваат поголемо значење. Поради проширувањето на мрежите за наводнување, некои производители на пченица се префрлиле на одгледување пченка што се користи претежно како храна за живина. Чајот се одгледува на североисток. Поради плодната почва во Бангладеш и нормално изобилството на водоснабдување, оризот може да се одгледува и да се бере трипати годишно во многу области. Поради низа фактори, трудоинтензивното земјоделство во Бангладеш постигнало стабилно зголемување на производството на жито за храна и покрај често неповолните временски услови. Овие вклучуваат подобра контрола на поплавување и наводнување, генерално поефикасна употреба на ѓубрива и воспоставување подобра дистрибуција и рурални кредитни мрежи. Со произведени 28,8 милиони метрички тони во периодот 2005–2006 година (јули – јуни), оризот е главна култура на Бангладеш. За споредба, производството на пченица во периодот 2005–2006 година било 9 милиони метрички тони. Притисокот на населението продолжува да носи сериозен товар на производниот капацитет, создавајќи дефицит во храната, особено на пченицата. Странската помош и комерцијалниот увоз ја пополнуваат празнината но сезонскиот глад („ монга “) останува проблем.[62] Невработеноста останува сериозен проблем, а зголемената загриженост за земјоделскиот сектор во Бангладеш ќе биде неговата способност да апсорбира дополнителна работна сила. Наоѓањето алтернативни извори на вработување ќе продолжи да биде застрашувачки проблем за идните влади, особено со зголемениот број селани без земја кои веќе сочинуваат околу половина од руралната работна сила. Поради ранливоста на земјоделците кон разни ризици, најсиромашните во Бангладеш се соочуваат со бројни потенцијални ограничувања на нивната способност да го подобрат земјоделското производство и нивните средства за живот. Овие вклучуваат реален и перципиран ризик за инвестирање во нови земјоделски технологии и активности (и покрај нивниот потенцијал за зголемување на приходот), ранливост на шокови и стресови и ограничена можност за ублажување или справување со нив и ограничен пристап до информациите на пазарот.

Производство и индустрија[уреди | уреди извор]

Многу нови работни места - претежно за жени - се создадени од динамичната приватна готова облека за индустрија во земјата, која растела со двоцифрена стапка во поголемиот дел од 90-тите години на минатиот век.[56] До крајот на 90-тите години на минатиот век, околу 1,5 милиони луѓе, претежно жени, биле вработени во секторот за облека, како и производи од кожа, особено обувки (единица за производство на чевли). Во текот на 2001–2002 година, извозната заработка од готова облека достигнала 3.125 милиони американски долари, што претставува 52% од вкупниот извоз на Бангладеш. Бангладеш ја надминал Индија во извозот на облека во 2009 година, нејзиниот извоз бил 2,66 милијарди американски долари, пред индиското од 2,27 милијарди американски долари и во 2014 година извозот се искачил на 3,12 милијарди долари месечно. Во фискалната 2018 година, Бангладеш успеал да собере 36,67 милијарди американски долари приходи од извоз на произведена стока, од кои 83,49 проценти се од секторот за производство на облека.[63]

Источен Бенгал бил познат по својот фин муслин и свилена ткаенина уште пред британскиот период. За предивото и ткаенината им завидувале на поголемиот дел од предмодерниот свет. Аристократијата во Азија и Европа носела бенгалски муслин, свила и брокат. Воведувањето на машински текстил од Англија кон крајот на XVIII век ја напишала несреќата за скапиот и долготраен процес на разбој на рацете. Одгледувањето памук изумрело во Источен Бенгал, а текстилната индустрија станала зависна од увезено предиво. Оние што заработувале за живот во текстилната индустрија биле принудени потполно да се потпрат на земјоделството. Преживеале само најмалите остатоци од некогаш просперитетна индустрија.[64]

Другите индустрии кои покажале многу силен раст вклучуваат фармацевтската индустрија,[65] бродоградба,[66] информатичка технологија,[67] кожа,[68] индустрија за челик,[69][70] и лесна индустрија.[71][72]

Фабрика за текстилна ткаенина во Бангладеш

Текстилната индустрија на Бангладеш, која вклучува трикотажа и готова облека (РМГ) заедно со специјализирани текстилни производи, е носител број еден во земјата за извоз, со 21,5 милијарди долари во 2013 година - 80% од вкупниот извоз на Бангладеш од 27 милијарди долари.[73] Бангладеш е втор во светскиот извоз на текстил, зад Кина, која извела текстил во вредност од 120,1 милијарди долари во 2009 година. Индустријата вработува скоро 3,5 милиони работници. Тековниот извоз е двојно зголемен од 2004 година. Платите во текстилната индустрија во Бангладеш се најниски во светот заклучно со 2010 година. Земјата се смета за најстрашен соперник на Кина, каде што платите рапидно се зголемуваат, а валутата апресира.[74][75] Од 2012 година, платите останале ниски за 3 милиони луѓе вработени во индустријата, но немирите во работната сила се зголемиле и покрај енергичните владини активности за воспоставување мир во работната сила. Сопствениците на текстилни фирми и нивните политички сојузници имале моќно политичко влијание во Бангладеш.[76] Индустријата за урбана облека создала повеќе од еден милион работни места во формалниот сектор за жени, придонесувајќи за високото учество на трудот во Бангладеш.[77] Иако може да се тврди дека жените кои работат во индустријата за облека се подложени на небезбедни услови за работна сила и ниски плати, Дина М. Сидиќи тврди дека и покрај тоа што условите во фабриките за облека во Бангладеш „во никој случај не се идеални“, тие сепак им даваат на жените во Бангладеш можност да заработат свои плати.[78] Како доказ, таа укажува на стравот создаден од усвојувањето на законот „Харкинс Бил“ (за спречување на детски труд) во 1993 година, што предизвикал сопствениците на фабрики да отпуштат „околу 50 000 деца, од кои многумина им помагале на своите семејства, принудувајќи ги да бидат во нерегулирана сектор, ео пониски плати и многу помалку безбедни занимања како што се кршење тули, домашни услуги и влечење рикша “.

И покрај тоа што условите за работа во фабриките за облека не се идеални, тие имаат тенденција да бидат финансиски посигурни од другите занимања и „да ги зголемат економските можности на жените за трошење, заштеда и инвестирање на своите приходи“.[79] И мажените и невенчаните жени им испраќаат пари на своите семејства како дознаки, но овие заработени плати имаат повеќе од економски придобивки. Многу жени во конфекциската индустрија стапуваат во брак подоцна, имаат пониски стапки на плодност и достигнуваат повисоки нивоа на образование.

По масовните немири во трудот во 2006 година [80], владата формирала Одбор за минимална плата, вклучително и бизнис сектор[81] и претставници на работници, кои во 2006 година поставиле минимална плата еквивалентна на 1,662,50 таки, или 24 долари месечно. Во 2010 година, по широко распространетите протести на трудот со вклучени 60.000 работници во јуни 2010 година,[82][83][84] од страна на Одборот, се разгледувал контроверзен предлог со кој ќе се зголеми месечниот минимум на 50 американски долари месечно, сè уште далеку под работничките барања од 5.000 таки, или 72 американски долари.[75][85] На 28 јули 2010 година било објавено дека минималната плата ќе се зголеми на 3.000 таки, околу 43 американски долари.[86]

Владата, исто така, верува дека е неопходна одредена промена. На 21 септември 2006 година, тогашната премиерка Каледа Зија ги повикала фирмите за текстил да обезбедат безбедност на работниците со усогласување со меѓународното законодавство за труд на говорот што го отворила Изложбата за облека и текстил во Бангладеш (BATEXPO).

Многу западни мултинационални компании користат работна сила во Бангладеш, што е една од најевтините во светот: 30 евра месечно во споредба со 150 или 200 во Кина. Четири дена се доволни за извршниот директор на една од петте најдобри глобални текстилни марки да го заработи тоа што ќе го заработи работничка во облека од Бангладеш во нејзиниот живот Во април 2013 година, најмалку 1.135 текстилни работници загинале при уривање на нивната фабрика. Други фатални несреќи поради нехигиенски фабрики кои го зафатиле Бангладеш се: во 2005 година се срушила фабрика и предизвикало смрт на 64 лица. Во 2006 година, во серија пожари загинале 85 лица, а други 207 биле повредени. Во 2010 година, околу 30 лица починале од задушување и изгореници во два сериозни пожари.[87]

Во 2006 година, десетици илјади работници се мобилизирале во едно од најголемите штрајкувачки движења во земјата, што влијаело на скоро сите 4000 фабрики. Здружението на производители и извозници на облека од Бангладеш (БГМЕА) ги користела полициските сили за сузбивање. Тројца работници биле убиени, стотици други ранети со куршуми или затворени. Во 2010 година, по ново штрајкувачко движење, скоро 1.000 луѓе биле повредени меѓу работниците како резултат на репресијата.[87]

Бродоградба и кршење брод[уреди | уреди извор]

BNS Durgam во Бангладеш

Бродоградбата е растечка индустрија во Бангладеш со голем потенцијал.[88][89] Поради потенцијалот на градење на бродови во Бангладеш, земјата се споредува со земји како Кина, Јапонија и Јужна Кореја .[90] Осврнувајќи се на зголемената количина на извозни зделки обезбедени од бродоградежните компании, како и ниската цена на работна сила достапна во земјата, експертите сугерираат дека Бангладеш може да се појави како главен конкурент на глобалниот пазар на мали и средни бродови што одат на океанот.[91]

Бангладеш ја има и најголемата индустрија за бродско рециклирање во светот која вработува над 200.000 Бенгалци и претставува половина од целиот челик во Бангладеш. .

Khulna Shipyard Limited (КСИ) со над пет децении репутација ја водела индустријата за изградба на бродови во Бангладеш и изградила широк спектар на бродови за домашни и меѓународни клиенти. КСИ изградила бродови за морнарицата на Бангладеш, армијата на Бангладеш и крајбрежната стража на Бангладеш според договорот на Министерството за одбрана.

Финансии[уреди | уреди извор]

До 80-тите години на минатиот век, во финансискиот сектор на Бангладеш доминирале државните банки.[92] Со големата реформа направена во финансиите, приватните трговски банки биле основани преку приватизација. Следната програма за реформи во финансискиот сектор била започната од 2000 до 2006 година со фокус на развојот на финансиските институции и усвојување на регулативи и надзор засновани врз ризик од Бенгалската банка. До денес, банкарскиот сектор се состои од 4 СЦБ, 4 државни специјализирани банки кои се занимаваат со финансирање на развој, 39 приватни комерцијални банки и 9 странски комерцијални банки.

Информациско-комуникациска технологија[уреди | уреди извор]

Секторот за информатичка технологија во Бангладеш е сè поголем пример за тоа што може да се постигне по немилосрдните напори на сегашната влада да создаде квалификувана работна сила во ИКТ секторот. Работната сила во ИКТ се состои од приватен сектор и независна квалификувана работна сила во ИКТ. ИКТ-секторот придонесува за економскиот раст на Бангладеш. Советникот за ИКТ на премиерот, Саџиб Вазед се надевал дека Бангладеш ќе стане главен играч во ИКТ секторот во иднина.[93] Во последните години, Бангладеш забележал огромен раст во ИКТ-секторот. Бангладеш е пазар од 160 милиони луѓе со огромно трошење на потрошувачите околу мобилни телефони, телекомуникации и интернет. Бангладеш има 80 милиони [94] корисници на интернет, што се проценува на раст од 9% во користењето на Интернет до јуни 2017 година, напојувано со мобилен интернет. Бангладеш во моментов има активни 23 милиони [95] корисници на Фејсбук. Бангладеш во моментов има 143,1 милиони корисници на мобилен телефон. Бангладеш извезува програмска опрема, игри, надворешно изведување и услуги во вредност од 800 милиони долари [96] во европските земји, САД, Канада, Русија и Индија до 30 јуни 2017 година. Помладиот министер за ИКТ дивизија на Министерството за пошта, телекомуникации и информатичка технологија изјавил дека Бангладеш има за цел да ги зголеми своите извозни приходи од секторот за информатичка и комуникациска технологија (ИКТ) на 5 милијарди долари до 2021 година.[97]

Инвестиции[уреди | уреди извор]

Капитализацијата Берзата Дака во Бангладеш преминала 10 милијарди долари во ноември 2007 година и марката од 30 милијарди долари во 2009 година и 50 милијарди американски долари во август 2010 година.[98] Бангладеш имал берза со најдобри перформанси во Азија за време на неодамнешната глобална рецесија помеѓу 2007 и 2010 година, поради релативно ниските корелации со берзите на развиените земји.[99]

Големите инвестиции во недвижнини од страна на домашни и странски жители на Бангладеш, довеле до огромен бум на згради во Дака и Читагонг.

Неодамнешните трендови за инвестирање во Бангладеш (2011) кога Саудиска Арабија се обидува да обезбеди јавни и приватни инвестиции во нафта и гас, електрична енергија и транспортни проекти, Обединетите Арапски Емирати (ОАЕ) сакаат да инвестираат во растечката индустрија за изградба на бродови во Бангладеш, охрабрени од компаративната предност на трошоците, Тата, водечка индустриска мултинационална компанија со седиште во Индија, ќе инвестира 1500 таки за воспоставување автомобилска индустрија во Бангладеш, Светска банка инвестира во рурални патишта за подобрување на квалитетот на живеење, руандаските претприемачи сакаат да инвестираат во фармацевтскиот сектор во Бангладеш со оглед на неговиот потенцијал на меѓународниот пазар, Самсунг се обидел да изнајми 500 индустриски парцели од органот за извозни зони за да воспостави центар за електроника во Бангладеш со инвестиција од 1,25 милијарди американски долари, Националниот одбор за приходи (НБР) е подготвен да ги повлече објектите за даночни попусти за инвестиции во пазар на капитал од страна на одделни даночни обврзници од фискалната 2011-12 година.[100] Во 2011 година, Јапонската банка за меѓународна соработка го рангирала Бангладеш како 15-то најдобро одредиште за инвестиции за странски инвеститори.[101]

Пад на пазарот во периодот 2010-11 година[уреди | уреди извор]

Пазар на капитал доживеал голем пад во текот на 2010 година и 2011 година.[102] Милиони инвеститори банкротирале како резултат на падот на пазарот. Се верува дека несреќата била предизвикана вештачки за да имаат корист неколку играчи на штета на големите играчи.

Компании[уреди | уреди извор]

На списокот се вклучени десет најголеми компании од Бангладеш според вредноста на тргувањето (милиони во БДТ) во 2018 година.[103][104]

Ранг Компанија Име на тргување на берзата Дака Седиштето Индустрија Вредност на тргување
1 Квадратни фармацевтски производи ограничени SQURPHARMA Дака Фармацевтски производи 449.8880
2 Draемпер со змеј и вртење ограничено DSSL Дака Облека 129.4030
3 Ifad Autos Limited ИФАДАВТОС Дака Автомобилство 117.5370
4 Grameenphone Private Limited ГП Дака Телекомуникации 106.8660
5 Бангладеш Тајландски Алуминиум Рибар БДТАИ Дака Производство 99.7690
6 Град банка ограничена ГРАДБАНКА Дака Банкарство 78.6010
7 Златна жетва ГАИЛ Дака Земјоделството 76.6710
8 IPDC Finance Limited IPDC Дака Финансиски услуги 67.0430
9 Олимписките индустрии ограничени ОЛИМПИСКИ Дака Производство 60.5570
10 Шахјалал Ислами банка лимитирана ШАХЈАБАНК Дака Банкарство 53.1710 година

Состав на економски сектори[уреди | уреди извор]

Фабрика за фармацевтски производи во Газипур .

Здружението на производители и извозници на облека од Бангладеш (БГМЕА) предвидувал извоз на текстил од 7,90 милијарди американски долари заработени во 2005-06 година на 15 милијарди американски долари до 2011 година. Делумно овој оптимизам произлегол од тоа колку добро се снаоѓал во секторот од крајот на квотите за текстил и облека.

Според извештајот на Програмата за развој на Обединетите нацииРазмислувања за шиење: Како да се реализираат придобивките од човечкиот развој во светот после по квотата“, Бангладеш можел да го надомести падот на европската продажба преку птварање нови пазари во Соединетите Американски Држави.[105]

„[Во 2005 година] имавме огромен раст. Текстилниот режим без квоти се покажа како голем поттик за нашите фабрики “, изјавил пред новинарите претседателот на БГМЕА, СМ Фазлул Хоке, откако била откриена стапката на раст на секторот од 24 проценти.[106]

Оптимистички тон имал и претседателот на Здружението на производители и извозници на трикотажа од Бангладеш (БКМЕА), г-дин Фазлул Хоке. Во интервју за Јунајтед њуз Бангладеш, тој ја пофалил стабилната стапка на раст, велејќи: „Квалитетот на нашите производи и неговата конкурентност во однос на цените му помогнаа на секторот да постигне таков ... огромен успех“.

Плетената облека забележала најголем раст кај сите текстилни производи во 2005-06 година, со пораст од 35,38 проценти на 2,82 милијарди американски долари. Меѓутоа, во надолна линија, силниот раст на секторот дошол во услови на нагли падови на цените на текстилните производи на светскиот пазар, при што растот последователно зависи од големото зголемување на обемот.

На барањето на Бангладеш да се зголеми количината на трговија со текстил, помогнало и ограничувањата на кинескиот текстил од САД и ЕУ. Американската граница го ограничува растот на увозот на кинески текстил на 12,5 проценти следната година и помеѓу 15 и 16 проценти во 2008 година. Договорот на ЕУ слично управува со растот на увозот до 2008 година.

Бангладеш може да продолжи да има корист од овие ограничувања во следните години, сепак климата на пад на глобалните цени на текстилот ги принудува стапките на платите да бидат центарот на напорите на нацијата да го зголеми уделот на пазарот.

Тие нудат низа стимулации за потенцијалните инвеститори, вклучително 10-годишен даночен одмор, бесцарински увоз на капитални добра, суровини и градежни материјали, ослободувања од данок на доход на плати исплатени на странски државјани за три години и ослободувања од данок на дивиденда за периодот на даночниот одмор.

Целокупната стока произведена во зоните може да се извезува без давачки, покрај што Бангладеш има корист од генерализираниот систем на преференции на американските, европските и јапонските пазари и е исто така опремен со статус на најпосакувана нација од САД.

Понатаму, Бангладеш не воведува плафон за инвестиции во ЕПЗ и дозволува целосно враќање на профитот.

Забрането е формирање на работнички синдикати во рамките на ЕПЗ, како и штрајкови.[107]

Бангладеш е светски лидер во своите напори да се стави крај на употребата на детски труд во фабриките за облека. На 4 јули 1995 година, Здружението на производители и извозници на облека од Бангладеш, Меѓународната организација на трудот и УНИЦЕФ потпишале меморандум за разбирање за елиминација на детскиот труд во секторот за облека. Спроведувањето на овој пионерски договор започнал во есен 1995 година, а до крајот на 1999 година, детскиот труд во трговијата со облека бил практично елиминиран.[108] Трудоинтензивниот процес на бродско рециклирање бил развиен до тој степен што сега ги исполнува повеќето домашни потреби од челик во Бангладеш. Другите индустрии вклучуваат шеќер, чај, кожни производи, весник, фармацевтски производи и производство на ѓубрива .

Владата на Бангладеш продолжува да се додворува на странски инвестиции, нешто што го направи прилично успешно во производството на електрична енергија и истражување и производство на гас, како и во други сектори како што се мобилна телефонија, текстил и фармацевтски производи. Во 1989 година, истата година потпишала билатерален договор за инвестиции со САД, а исто така формирала и Одбор за инвестиции за поедноставување на постапките за одобрување и почетнички постапки за странските инвеститори, иако во пракса одборот не направил многу за да ги зголеми инвестициите. Владата го создала органот за зона за обработка на извозот во Бангладеш за управување со различните зони за обработка на извозот. Агенцијата моментално управува со ЕПЗ во Адамџи, Читагонг, Комила, Дака, Ишварди, Карнафули, Монгла и Утара .[109] Владата му дала дозвола на приватниот сектор да гради и да работи со првична конструкција на ЕПЗ на корејска ЕПЗ започната во 1999 година. Во јуни 1999 година, AFL-CIO поднел петиција до Владата на САД да му го забрани пристапот на Бангладеш на американските пазари според генерализираниот систем на преференции (ГСП), наведувајќи го неуспехот на земјата да ги исполни ветувањата дадени во 1992 година за да се овозможи слобода на здружување во ЕПЗ.

Меѓународната трговија[уреди | уреди извор]

Неодамна, пандемијата КОВИД-19 нанела огромна штета на скоро сите сектори на економијата, меѓу другото, особено, тоа предизвикало намалување на извозот за 16,93 проценти, а на увозот за 17 проценти за 2019-2020.[110]

Карта на извозот на Бангладеш (2016)

Во 2015 година, најголем извоз на Бангладеш се неплетените машки костуми (5,6 милијарди американски долари), плетените маици (5,28 милијарди долари), плетените џемпери (4,12 американски долари), неплетените женски костуми (3,66 американски долари) и неплетените машки кошули (2,52 милијарди долари) [111] Во 2015 година, најголем увоз на Бангладеш е ткаен памук (1,33 милијарди американски долари), рафинирана нафта (1,25 милијарди долари), лесен чист ткаен памук (1,12 американски долари), суров памук (1,01 милијарда долари) и пченица (900 милиони американски долари).

Во 2015 година, најголемите извозни одредишта на Бангладеш се САД (6,19 американски долари), Германија (5,17 милијарди долари), Велика Британија (3,53 милијарди долари), Франција (2,37 милијарди долари) и Шпанија (2,29 милијарди долари).[111] Во 2015 година, највисоко потекло за увоз е Кина (13,9 милијарди долари), Индија (5,51 милијарди долари), Сингапур (2,22 милијарди долари), Хонгконг (1,47 милијарди долари) и Јапонија (1,36 милијарди долари).

Жените од Бангладеш и економијата[уреди | уреди извор]

Стапки на учество на труд кај мажи и жени

Заклучно со 2014 година, учеството на жените во работната сила е 58% според податоците на Светска банка,[112] а учеството на мажите со 82%.

Во извештајот на Светска банка од 2007 година било наведено дека областите во кои учеството на женската работна сила се зголемило најмногу, се во областа на земјоделството, образованието и здравството и социјалната работа.[77] Над три четвртини од жените во работната сила работат во земјоделскиот сектор. Од друга страна, Меѓународната организација на трудот известува дека учеството на женската работна сила е зголемено само во професионалните и административните области помеѓу 2000 и 2005 година, покажувајќи зголемено учество на жените во секторите за кои е потребно високо образование. Податоците за вработеноста и учеството на работната сила од Светска банка, ООН и МОТ варираат и честопати се под извештаи за работата на жените поради неплатена работна сила и неформални работни места во секторот. Иако овие полиња се претежно платени, жените доживуваат многу различни работни услови од мажите, вклучувајќи ги разликите во платите и работните бенефиции. Женските плати се значително пониски од платите на мажите за истата работа со жени кои плаќаат дури 60-75 проценти помалку од она што го прават мажите.[113]

Еден пример за акција што се презема за подобрување на женските услови во работната сила се невладините организации . Овие невладини организации ги охрабруваат жените да се потпрат на сопствените заштеди, наместо надворешните средства да им овозможат на жените зголемено донесување одлуки и учество во семејството и општеството.[114] Сепак, некои невладини организации кои се занимаваат со микроекономски прашања меѓу одделни семејства не успеваат да се справат со пошироки макроекономски прашања што спречуваат целосна автономија и напредување на жените.

Историска статистика[уреди | уреди извор]

Чаршиите се популарни места за трговија со секојдневни потреби во домаќинството.

Бангладеш направил значителни чекори во перформансите на економскиот сектор од независноста во 1971 година. Иако економијата значително се подобрила во 90-тите години на минатиот век, Бангладеш сè уште страда во областа на надворешната трговија во Јужна Азија. И покрај големите пречки во растот, како што се неефикасноста на државните претпријатија, рапидно растечката работна сила што не може да се апсорбира од земјоделството, несоодветното напојување [115] и бавната имплементација на економските реформи, Бангладеш направил некои напредувања во подобрувањето на климата за странски инвеститори и либерализација на пазарите на капитал ; на пример, преговарал со странски фирми за истражување на нафта и гас, ја подобрил дистрибуцијата на гас за готвење низ целата земја и иницирал изградба на цевководи и централи на природен гас. Напредокот во однос на другите економски реформи е запрен поради противењето на бирократијата, синдикатите на јавниот сектор и другите групи на интереси.

Особено силните поплави од 1998 година го зголемиле протокот на меѓународна помош . Досега глобалната финансиска криза немала големо влијание врз економијата.[116] Странската помош бележи постепен пад во последните неколку децении, но економистите сметаат дека ова е добар знак за самодоверба.[117] Постои и драматичен раст на извозот и приливот на дознаки што и помогна на економијата да се шири со стабилна стапка.[118][119]

Бангладеш е на списокот на најмалку развиени земји на ООН (ЛДЦ) од 1975 година. Бангладеш ги исполнил условите да се признае како земја во развој во март 2018 година.[120] Бруто национален приход на Бангладеш (БДП) 1.724 американски долари по глава на жител, Индекс на човечки средства (НВО) 72 и Индекс на економска ранливост (ЕВИ) 25,2.[121]

Бруто извоз и увоз[уреди | уреди извор]

Фискална година Вкупен увоз

(во мил.$)[уреди | уреди извор]

Вкупен извоз

(во мил.$)

Странски дознаки

(во мил.$)

2007–2008 14,11 нагативен пораст 25,21 8,9
2008–2009 15,56 positive decrease 22,51 9,68
2009–2010 16,7 нагативен пораст 23,83 10,87
2010–2011 22,93 нагативен пораст 32 11,65
2011–2012 24,30 нагативен пораст 35,92 12,85
2012–2013 27,09 positive decrease 34,09 14,4
2013–2014 30,10 positive decrease 34,08 14,2
2014–2015 31,2 нагативен пораст 40,69 14,23
2015-2016 34,97 нагативен пораст 40,08 13,60
2016-2017 35,00 нагативен пораст 44,83 12,76
2017-2018 36,63 нагативен пораст 54,46 15,31
2018-2019 40,53 нагативен пораст 55,44 14,98

Поврзано[уреди | уреди извор]

 • Академија за рурален развој во Бангладеш
 • Електричен сектор во Бангладеш
 • Автомобилска индустрија во Бангладеш
 • Сектор РМГ во Бангладеш
 • Список на компании на Бангладеш
 • Список на најголемите трговски партнери на Бангладеш
 • 3G (земји)
 • Корупција во Бангладеш

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 „World Economic Outlook Database, October 2019“. International Monetary Fund. Посетено на 16 October 2019.
 2. 2,0 2,1 „World Economic Outlook Database, April 2020“. International Monetary Fund. Посетено на 17 April 2020.
 3. „Global Economic Prospects, June 2020“. Asian Development Bank. стр. 98. Посетено на 25 June 2020.
 4. „Decent GDP growth amid extraordinary circumstances“. The Daily Star. 12 August 2020.
 5. Kabir, FHM Humayan (8 June 2020). „Budget for FY '21: Govt set to target $2,326 per-capita income“. The Financial Express. Dhaka.
 6. Gross Domestic Product (GDP) of Bangladesh (Final) 2017-18 (PDF) (Report) (Final. изд.). Dhaka: Bangladesh Bureau of Statistics (BBS). 18 September 2018. стр. 5. Посетено на 21 September 2018.
 7. „Industries helping to achieve record GDP growth“. Dhaka Tribune. 5 April 2018. Посетено на 5 April 2018.
 8. „Poverty rate lowers to 20.5pc in 2018-19“. New Age (англиски). Посетено на 20 December 2019.
 9. „Freeing the poor from poverty and hunger“. The Financial Express (англиски). Посетено на 20 December 2019.
 10. „South Asia Economic Focus, Spring 2020 : The Cursed Blessing of Public Banks“. openknowledge.worldbank.org. World Bank. стр. 89. Посетено на 14 April 2020.
 11. „Select by country: Bangladesh“. World Poverty Clock.
 12. Ferreira, Francisco (4 October 2015). „The international poverty line has just been raised to $1.90 a day, but global poverty is basically unchanged. How is that even possible?“. Let's Talk Development. The World Bank.
 13. „GINI index (World Bank estimate)“. World Bank. Посетено на 10 January 2019.
 14. Report on Labour Force Survey (LFS) 2016-17 (PDF). BBS. January 2018. стр. 173. ISBN 978-984-519-110-4. Посетено на 26 July 2018.
 15. Report on Labour Force Survey (LFS) 2016-17 (PDF). BBS. January 2018. стр. 70. ISBN 978-984-519-110-4. Посетено на 26 July 2018.
 16. „Rankings: South Asia“. Doing Business. The World Bank.
 17. „Exports from computer services jump 15.24% in FY20“. dhakatribune. Посетено на 17 August 2020.
 18. „Bangladesh ranks 2nd in WTO export growth index“. Prothom-Alo. Посетено на 8 August 2019.
 19. „Report: Cumulative Region-wise Data“. EPB. Посетено на 22 July 2018.
 20. „Bangladeshi currency strongest among Asian peers“. dhakatribune. Посетено на 26 September 2020.
 21. „Trade deficit falls by 14.76% in FY19“. 19 August 2019. Посетено на 19 August 2017.
 22. „Trade Profiles: Bangladesh“. WTO. Архивирано од изворникот на 2018-02-10. Посетено на 9 February 2018.
 23. 23,0 23,1 23,2 23,3 „Bangladesh“. The World Factbook. Central Intelligence Agency. Архивирано од изворникот на 2019-06-09. Посетено на 10 January 2019.
 24. Akter, Doulot (2 July 2018). „NBR misses revised target by 9.0pc, original 17.0pc“. The Financial Express. Dhaka. Посетено на 24 July 2018.
 25. „Parliament passes budget for 2020-21 FY“. The daily star. Посетено на 30 June 2019.
 26. Karim, Naim Ul (7 June 2018). „Roundup: Bangladesh unveils about 55.31 bln USD national budget“. xinhuanet.com. Архивирано од изворникот на 2018-06-12. Посетено на 9 June 2018.
 27. „Sovereigns rating list“. Standard & Poor's. Посетено на 26 May 2011.
 28. „Moody's affirms Bangladesh's Ba3 rating, maintains stable outlook“. Moody's. 30 November 2017. Посетено на 10 October 2018.
 29. „Fitch – Complete Sovereign Rating History“. Посетено на 11 January 2018.
 30. „Mighty taka puts Bangladesh Bank in a bind“. The Daily Star (англиски). 28 October 2020. Посетено на 8 October 2020.
 31. Riaz, Ali; Rahman, Mohammad Sajjadur (2016). Routledge Handbook of Contemporary Bangladesh. Routledge. стр. 165. ISBN 978-1-317-30876-8.
 32. „Real GDP Growth: Annual Percent Change“. International Monetary Fund. Посетено на 3 October 2019.
 33. „Largest limestone reserve discovered“. The Daily Star. 4 June 2012.
 34. Rahmatullah, M (20 March 2013). „Regional Transport Connectivity: Its current state“. The Daily Star. Архивирано од изворникот на 2015-12-31. Посетено на 2020-11-01.
 35. Chowdhury, Kamran Reza (19 May 2013). „Mongla seaport to get railway link in 4 years“. Dhaka Tribune.
 36. „Sub-regional connectivity in South Asia: Prospects and challenges“. The Financial Express. 13 July 2013.
 37. „Bangladesh's per capita income $1,314“. The Daily Star. 15 May 2015. Посетено на 3 March 2015.
 38. 38,0 38,1 38,2 38,3 38,4 Lawrence B. Lesser. "Historical Perspective". A Country Study: Bangladesh (James Heitzman and Robert Worden, editors). Library of Congress Federal Research Division (September 1988). This article incorporates text from this source, which is in the public domain.About the Country Studies / Area Handbooks Program: Country Studies – Federal Research Division, Library of Congress
 39. „Bengal“. Encyclopedia Iranica. Архивирано од изворникот на 3 January 2018.
 40. John H Munro (6 October 2015). Money in the Pre-Industrial World: Bullion, Debasements and Coin Substitutes. Routledge. p. 176. ISBN 978-1-317-32191-0.
 41. Irfan Habib (2011). Economic History of Medieval India, 1200-1500. Pearson Education India. стр. 185. ISBN 978-81-317-2791-1.
 42. Rila Mukherjee (2011). Pelagic Passageways: The Northern Bay of Bengal Before Colonialism. Primus Books. стр. 30. ISBN 978-93-80607-20-7. some of them [items exported from Bengal to China] were probably re-exports. The Bengal ports possibly functioned as entrepots in Western routes in the trade with China.
 43. Tapan Raychaudhuri; Irfan Habib, уред. (1982). The Cambridge Economic History of India. Volume I, c.1200-c.1750. Cambridge University Press. стр. 130. ISBN 978-0-521-22692-9.
 44. María Dolores Elizalde; Wang Jianlang (6 November 2017). China's Development from a Global Perspective. Cambridge Scholars Publishing. стр. 57–70. ISBN 978-1-5275-0417-2.
 45. J. N. Nanda (2005). Bengal: the unique state. Concept Publishing Company. стр. 10. ISBN 978-81-8069-149-2. Bengal [...] was rich in the production and export of grain, salt, fruit, liquors and wines, precious metals and ornaments besides the output of its handlooms in silk and cotton. Europe referred to Bengal as the richest country to trade with.
 46. Claude Markovits, уред. (2004) [First published in 1994 as Histoire de L'Inde Moderne]. A History of Modern India, 1480-1950. Anthem Press. стр. 37. ISBN 978-1-84331-004-4.
 47. Sushil Chaudhury (2012). „Trade and Commerce“. Во Sirajul Islam and Ahmed A. Jamal (уред.). Banglapedia: National Encyclopedia of Bangladesh (Second. изд.). Asiatic Society of Bangladesh.
 48. 48,0 48,1 Prakash, Om (2006). „Empire, Mughal“. Во John J. McCusker (уред.). History of World Trade Since 1450. Vol. 1. Macmillan Reference USA. стр. 237–240. Посетено на 3 August 2017 – преку Gale in Context: World History.
 49. Richards, John F. (1995). The Mughal Empire. Cambridge University Press. стр. 202. ISBN 9780521566032.
 50. Parthasarathi, Prasannan (2011). Why Europe Grew Rich and Asia Did Not: Global Economic Divergence, 1600–1850. Cambridge University Press. стр. 39–45. ISBN 978-1-139-49889-0.
 51. Eaton, Richard Maxwell (1996). The Rise of Islam and the Bengal Frontier, 1204–1760. University of California Press. стр. 202. ISBN 9780520205079.
 52. Richards, John F. (1995). The Mughal Empire. Cambridge University Press. стр. 190. ISBN 9780521566032.
 53. Ray, Indrajit (2011). Bengal Industries and the British Industrial Revolution (1757-1857). Routledge. стр. 174. ISBN 978-1-136-82552-1.
 54. „Technological Dynamism in a Stagnant Sector: Safety at Sea during the Early Industrial Revolution“ (PDF).
 55. Lawrence B. Lesser (September 1988). „Economic Reconstruction after Independence“. Во James Heitzman; Robert Worden (уред.). A Country Study: Bangladesh. Library of Congress Federal Research Division. This article incorporates text from this source, which is in the public domain. About the Country Studies / Area Handbooks Program: Country Studies – Federal Research Division, Library of Congress
 56. 56,0 56,1 56,2 56,3 56,4 „Background Note: Bangladesh“. Bureau of South and Central Asian Affairs. March 2008. Посетено на 11 June 2008. This article incorporates text from this source, which is in the public domain.
 57. „Politics and managing the national economy: How to achieve sustainable economic growth“. The Financial Express. Dhaka. 22 May 2013. Посетено на 22 August 2013.
 58. „World Bank: Bangladesh Country Overview“.
 59. „Report for Selected Countries and Subjects“. International Monetary Fund. Посетено на 11 September 2018.
 60. „Report for Selected Countries and Subjects“. International Monetary Fund. Посетено на 25 December 2019.
 61. „Economy of Bangladesh“. bdnewsnet.com. 1 May 2020. Посетено на 10 May 2020.
 62. Rebecca Holmes; John Farrington; Taifur Rahman; Rachel Slater (2008). „Extreme poverty in Bangladesh: Protecting and promoting rural livelihoods“. ODI.org. Overseas Development Institute.[мртва врска]
 63. Hossain, Md. Sajib; Kabir, Rashedul; Latifee, Enamul Hafiz. „Export Competitiveness of Bangladesh Readymade Garments Sector: Challenges and Prospects“. International Journal of Research in Business and Social Science. 8 (3): 51. doi:10.20525/ijrbs.v8i3.205.
 64. Karim, Abdul (2012). „Muslin“. Во Islam, Sirajul; Jamal, Ahmed A. (уред.). Banglapedia: National Encyclopedia of Bangladesh (Second. изд.). Asiatic Society of Bangladesh.
 65. „Bangladesh to emerge as 'power house' in drug manufacturing“. The Financial Express. Dhaka. 29 August 2012. Посетено на 22 August 2013.
 66. „Shipbuilding prospects shine bright“. The Daily Star. 3 March 2013. Архивирано од изворникот на 2014-08-10. Посетено на 22 August 2013.
 67. „Bangladesh IT industry going global“. The Daily Star. 6 January 2010. Архивирано од изворникот на 2013-10-29. Посетено на 22 August 2013.
 68. „Leather industry aims to cross $1b exports“. The Daily Star. 18 January 2013. Архивирано од изворникот на 2013-07-14. Посетено на 22 August 2013.
 69. „The prince of steel“. The Daily Star. 19 December 2010. Архивирано од изворникот на 2014-08-10. Посетено на 22 August 2013.
 70. „Bangladesh can tap potential in electronics, ICT sectors“. Daily Sun. 20 April 2013. Архивирано од изворникот на 1 September 2014. Посетено на 22 August 2013.
 71. „Light engineering in limelight“. The Daily Star. 8 January 2010. Архивирано од изворникот на 2014-08-10. Посетено на 22 August 2013.
 72. „Bangladesh looks to diversify“. Dhaka Courier. 21 July 2012. Архивирано од изворникот на 3 September 2014. Посетено на 22 August 2013.
 73. „Bangladesh Sept exports soar 36 pct on garment sales“. Reuters. 9 October 2013. Архивирано од изворникот на 2014-05-13. Посетено на 11 May 2014.
 74. „China textile cos may go bankrupt“. The Financial Express. New Delhi. 13 July 2010. Архивирано од изворникот на 15 June 2013. Посетено на 17 July 2010.
 75. 75,0 75,1 Bajaj, Vikas (16 July 2010). „Bangladesh, With Low Pay, Moves In on China“. The New York Times. Посетено на 17 July 2010.
 76. Yardley, Jim (23 August 2012). „Export Powerhouse Feels Pangs of Labor Strife“. The New York Times. Посетено на 24 August 2012.
 77. 77,0 77,1 „Whispers to Voices: Gender and Social Transformation in Bangladesh“ (PDF). Bangladesh Development Series, Paper No. 22. Washington, D.C.: The World Bank. стр. 57.
 78. Siddiqi, Dina (2009). „Do Bangladeshi Factory Workers Need Saving?: Sisterhood in the Post-Sweatshop Era“. Feminist Review. Palgrave Macmillan. 91 (1): 154–174. doi:10.1057/fr.2008.55.
 79. Khosla, Nidhi (2009). „The Ready-made Garments Industry in Bangladesh: A Means to Reducing Gender-based Social Exclusion of Women?“. Journal of International Women's Studies. 11 (1): 289–303.
 80. „One dead after Bangladesh protest“. BBC News. 23 May 2006.
 81. „Bangladesh world's 2nd most pro-free market country“. Dhaka Tribune. 1 November 2014.
 82. „Full blown RMG violence at Ashulia“. The Financial Express. Dhaka. 22 June 2010. Посетено на 17 July 2010.
 83. „Bangladesh garment workers reject 25 dollar minimum wage, to strike on Oct. 10“. Hindustan Times. New Delhi. 6 October 2006. Архивирано од изворникот на 24 September 2015. Посетено на 12 August 2015 – преку HighBeam Research.
 84. „All quiet on Ashulia front Case filed against 60,000 unidentified factory workers“. The New Nation. Dhaka. 24 June 2010. Архивирано од изворникот на 24 September 2015. Посетено на 12 August 2015 – преку HighBeam Research.
 85. „Bangladesh garment industry edging closer to wage deal?“. just-style.com. 9 July 2010. Архивирано од изворникот на 2010-07-14. Посетено на 17 July 2010.
 86. Bajaj, Vikas (28 July 2010). „Bangladesh Garment Workers Awarded Higher Pay“. The New York Times. Посетено на 29 July 2010.
 87. 87,0 87,1 https://www.bastamag.net/Au-Bangladesh-une-ouvriere-du
 88. „Shipbuilders seek working capital for 10 years“. Bangladesh Sangbad Sangstha (BSS). 9 May 2013. Архивирано од изворникот на 2016-03-04. Посетено на 2020-11-01.
 89. „Mozena sees bright future of shipbuilding industry“. The Independent. Dhaka. 2 July 2013. Архивирано од изворникот на 17 December 2013.
 90. „Bangladesh shipbuilding goes for export growth“. BBC News. 20 August 2012. Посетено на 3 March 2015.
 91. „Experts for promoting shipbuilding business“, The Bangladesh Today, June 2013, Архивирано од изворникот на 2014-12-20, Посетено на 2020-11-01
 92. Aaron Batten, Poullang Doung, Enerelt Enkhbold, Gemma Estrada, Jan Hansen, George Luarsabishvili, Md. Goland Mortaza, and Donghyun Park, 2015. The Financial Systems of Financially Less Developed Asian Economies: Key Features and Reform Priorities. ADB Economics Working Paper Series No. 450
 93. „ICT sector in Bangladesh“. theindependentbd. 30 July 2016. Посетено на 4 January 2018.
 94. „Over half of Bangladesh's 160 million population now use internet: BTRC“. benews24. 12 December 2017. Посетено на 4 January 2018.
 95. „BRTC counts 73.73 million internet users“. benews24. 8 August 2017. Посетено на 4 January 2018.
 96. „ICT export earnings rise by 25% in FY'17“. dhakatribune. 8 August 2017. Посетено на 4 January 2018.
 97. „ICT export fetches $800m in 2017“. The Daily Star. 17 November 2017. Посетено на 4 January 2018.
 98. „Macroeconomic situation“ (PDF). Ministry of Finance. Архивирано од изворникот (PDF) на 12 August 2014. Посетено на 30 August 2013.
 99. „Bangladesh plans mass privatisations to cool stock market“. Daily FT. Colombo, Sri Lanka. Agence France-Presse. 14 November 2010. Посетено на 30 August 2013.
 100. „Samsung wants plots in Bangladesh EPZs to set up electronics hub“. Priyo. 27 June 2011. Архивирано од изворникот на 5 September 2013. Посетено на 31 August 2013.
 101. „Bangladesh 15th best investment destination“. The Daily Star. 7 January 2011. Архивирано од изворникот на 2015-07-04. Посетено на 31 August 2013.
 102. „Probe panel finds massive manipulation at Bangla stock market“. The Economic Times. 7 April 2011. Архивирано од изворникот на 21 January 2012. Посетено на 18 October 2011.
 103. http://www.dsebd.org/top_20_share.php
 104. „Pharma firms take to contract manufacturing“. The Daily Star. 7 April 2008.
 105. „Sewing Thoughts: How to Realise Human Development Gains in the Post-Quota World“ (PDF). United Nation Development Programme. April 2006. Архивирано од изворникот (PDF) на 2018-10-05. Посетено на 2020-11-01.
 106. „BD eyes $15bn textile exports by 2011“. Dawn. Karachi. 3 September 2006. Архивирано од изворникот на 8 July 2007.
 107. „Bangladesh Export Promotion Bureau“. Bangladesh Export Promotion Bureau. Архивирано од изворникот на 4 July 2008.
 108. „addressing child labour in the Bangladesh garment industry 199“. ILO. Архивирано од изворникот на 2014-08-31. Посетено на 31 August 2013.
 109. „Export promotion Zone in the Sylhet region of Bangladesh demanded“. Bangladesh Sangbad Sangstha (BSS). 29 October 2002. Архивирано од изворникот на 12 November 2007.
 110. Latifee, Enamul Hafiz; Hossian, Md Sajib (10 August 2020). „Corona crisis can be a best opportunity to start own business“. The Daily Observer- (Volume 09, No.: 213). Observer Ltd. Globe Printers. Посетено на 13 August 2020.
 111. 111,0 111,1 „Bangladesh“. MIT. 29 December 2015. Посетено на 4 January 2018. Material was copied from this source, which is available under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported license.
 112. „World Bank“. World Bank. Посетено на 17 November 2016.
 113. Hossain, Mohammad; Clement A. Tisdell (2005). „Closing the Gender Gap in Bangladesh: Inequality in Education, Employment and Earnings“ (PDF). International Journal of Social Economics. 32 (5): 439–453. doi:10.1108/03068290510591281.
 114. Kabeer, Naila; Muhmud Simeen; Jairo Isaza (2012). „NGOs and the Political Empowerment of Poor People in Rural Bangladesh: Cultivating the Habits of Democracy?“. World Development. 40 (10): 2044–2062. doi:10.1016/j.worlddev.2012.05.011.
 115. „Bangladesh Power Demand“. Bangladesh Power Development Board. June 2012. Архивирано од изворникот на 2019-10-04. Посетено на 2020-11-01.
 116. „South Asia's Power Sector Relatively Unaffected by Global Financial Crisis, Says New Report“. Energy Sector Management Assistance Program. Посетено на 22 August 2013.
 117. „Bangladesh no longer dependent on foreign aid“. Khabar Southasia. 23 February 2012. Посетено на 22 August 2013.
 118. „Bangladesh economy growth 'best in decades'. The Express Tribune. Karachi. Посетено на 22 August 2013.
 119. „Bangladesh grows – on remittances, exports“. Bdnews24.com. 25 June 2013. Посетено на 22 August 2013.
 120. „Bangladesh eligible for UN 'developing country' status“. bdnews24.com. Dhaka. Посетено на 21 March 2018.
 121. „Bangladesh secures UN 'developing country' status“. The Independent. Dhaka. Архивирано од изворникот на 2018-03-20. Посетено на 21 March 2018.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]