Континентална држава

Од Википедија — слободната енциклопедија
Континенталните држави
Карта на континентални држави во Европа.

Континентална држава е држава кој нема излез на отворено море или океан.[1][2][3][4] Денес, има 43 континентални држави.

Море кое нема дирекна поврзаност со океан е континентално море, како на пример: Балтичко Море, Средоземно Море, и Црно Море.

Островска држава се вика земја што е опкружена со вода,[5] на пример Малта.

Континентални држави[уреди | уреди извор]

Дупли[уреди | уреди извор]

Поли континентални држави[уреди | уреди извор]

Држави кој имале мала бреговна граница:

Извори[уреди | уреди извор]

  1. „Definition of landlocked“. Merriam-Webster Online Dictionary. Посетено на 2007-05-25.
  2. „Landlocked“. Webster's 1913 Dictionary. Архивирано од изворникот на 2018-12-25. Посетено на 2007-05-25.
  3. „Landlocked definition“. MSN Encarta Dictionary. Архивирано од изворникот на 2009-11-01. Посетено на 2007-05-25.
  4. „AskOxford“. Compact Oxford English Dictionary. Архивирано од изворникот на 2018-12-25. Посетено на 2007-05-25.
  5. „Definition of waterlocked“. Dictionary.com. Посетено на 2007-08-12.