Економија на Азија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Економија на Азија
Статистика
БДП$31.58 трилиони (номинален; 2019)[1]
$65.44 трилиони (ПКМ; 2019)[1]
Пораст на БДП5.7% (2017)[2]
БДП/жит.$7,351 (2019; 5-ти)[3]
Стапка на невработеност3.8% (2010.)
Надворешност
Јавни финансии
Сите вредности, освен ако не е запишано поинаку, се во ам. долари
Големо Токио

Економијата на Азија опфаќа повеќе од 4,5 милијарди луѓе (60% од светското население) кои живеат во 49 различни нации.[4] Азија е најбрзо растечки економски регион, како и најголема континентална економија според номиналниот БДП и според паритетот на куповна моќ во светот.[5] Покрај тоа, Азија е место на некои од најдолгите современи економски подеми на светот, почнувајќи од Јапонското економско чудо (1950–1990), Чудо на реката Хан (1961–1996) во Јужна Кореја, Кинеската економска реформа (1978–2013) , Tiger Cub Economies (1990 година - денес) во Индонезија, Малезија, Тајланд, Филипини и Виетнам и економски бум во Индија (1991 година - денес).

Како и во сите светски региони, богатството на Азија многу се разликува помеѓу државите и во рамките на државите. Ова се должи на неговата огромна големина, што значи огромен спектар на различни култури, средини, историски врски и владини системи. Најголемите економии во Азија, во однос на куповната моќ и бруто-домашниот производ (БДП) се Кина, Индија, Јапонија, Индонезија, Турција, Јужна Кореја, Саудиска Арабија, Иран, Тајланд и Тајван, и во однос на номиналниот бруто домашен производ (БДП) се Кина, Јапонија, Индија, Јужна Кореја, Индонезија, Саудиска Арабија, Турција, Тајван, Тајланд и Иран.

Вкупното богатство е главно концентрирано во Источна Азија, Индија и Југоисточна Азија, додека ако се мери според БДП по глава на жител, претежно е концентрирано во Источна Азија во Јапонија, Јужна Кореја, Тајван, Хонгконг, Макао, Сингапур и Брунеи, како и во земји богати со нафта во Западна Азија како Саудиска Арабија, Катар, Обединетите Арапски Емирати, Бахреин, Кувајт и Оман.[6][7][8] Израел и Турција се исто така две големи економии во Западна Азија. Израел (претприемништво на разновидна индустрија) е развиена земја, додека Турција (основачка членка на ОЕЦД ) е напредна земја во развој. Азија, со исклучок на Јапонија (тешка индустрија и електрична софистицираност), Јужна Кореја (тешка индустрија и информатичко-комуникациска технологија), Тајван (производство на тешка индустрија и хај-тек делови), Хонгконг (финансиска индустрија и услуги) и Сингапур (високотехнолошко производство, биотехнологија, финансиски и деловни услуги и туризам) во последниве години претрпува брз раст и индустријализација. Кина (производство и раст раководен од СДИ[9]) и Индија (стоки, одредиште за надворешни извори и компјутерски софтвер) се двете најголеми економии со најбрз раст во светот.

Земјите од Источна Азија и АСЕАН генерално се потпираат на производството и трговијата (а потоа постепено се надградуваат во индустријата и трговијата [10] ), и постепено се градат на високотехнолошката индустрија и финансиската индустрија [11] за раст, земјите на Блискиот Исток зависат повеќе од инженерство за надминување на климатските потешкотии за економски раст и производство на стоки, главно слатка сурова нафта.[12] Со текот на годините, со брз економски раст и голем трговски суфицит со остатокот од светот, Азија има акумулирано над 8,5 трилиони американски долари девизни резерви - повеќе од половина од вкупните во светот, и додавајќи терцијарен и кватернарен сектор за проширување на уделот на азиската економија.

Список на земји според БДП[уреди | уреди извор]

Ова е азбучно сортиран список на азиски земји, со нивните фактички и проценети податоци за бруто домашниот производ од Меѓународниот монетарен фонд.[13]

Територија Номинален БДП
милиони американски долари
Номинален БДП по глава на жител
американски долари
БДП (ПКМ)
милиони американски долари
БДП (ПКМ) по глава на жител
американски долари
Местоположба
Просек 31,582,000 7,351 65,441,000 15,235
Авганистан Авганистан 18,734 513 76,486 2,094 Јужна Азија
 Ерменија 13,444 4,527 32,909 11,083 Западна Азија
 Азербејџан 47,171 4,689 187,260 18,615 Западна Азија
Бахреин Бахреин 38,184 25,273 76,951 50,931 Западна Азија
 Бангладеш 348,000 2,173 861,000 5,453 Јужна Азија
 Бутан 2,842 3,423 8,199 9,876 Јужна Азија
 Брунеј 12,455 27,871 35,920 80,383 Југоисточна Азија
 Кипар 25,360 28,627 38,055 42,956 Западна Азија
 Бурма 65,994 1,244 355,609 6,707 Југоисточна Азија
 Камбоџа 26,730 1,620 76,934 4,664 Југоисточна Азија
Народна Република Кина НР Кина (PRC) 14,140,163 10,098 27,308,857 19,503 Источна Азија
 Хонгконг (PRC) 372,989 49,334 490,880 64,927 Источна Азија
 Грузија 15,925 4,289 45,398 12,227 Западна Азија
Индија Индија 2,590,000 1,876 8,680,000 6,283 Јужна Азија
 Индонезија 1,111,713 4,163 3,737,484 13,998 Југоисточна Азија
Иран Иран 458,500 5,506 1,470,661 17,661 Западна Азија
Ирак Ирак 224,462 5,738 705,059 18,025 Западна Азија
Израел Израел 387,717 42,823 354,197 39,121 Западна Азија
Јапонија 5,413,054 43,043 5,888,913 46,827 Источна Азија
 Јордан 44,172 4,386 97,161 9,648 Западна Азија
 Казахстан 170,326 9,139 537,664 28,849 Средна Азија
Северна Кореја ДНР Кореја N/A N/A N/A N/A Источна Азија
 Јужна Кореја 1,629,532 31,430 2,319,585 44,740 Источна Азија
 Кувајт 137,591 29,266 312,100 66,386 Западна Азија
 Киргистан 8,261 1,292 25,915 4,056 Средна Азија
 Лаос 19,127 2,670 58,091 8,109 Југоисточна Азија
Либан Либан 58,565 9,655 91,286 15,049 Западна Азија
 Макао 54,545 81,728 77,360 115,913 Источна Азија
 Малезија 365,303 11,136 1,078,537 32,880 Југоисточна Азија
 Малдиви 5,786 15,562 8,667 23,311 Јужна Азија
Монголија Монголија 13,637 4,132 47,217 14,308 Источна Азија
   Непал 29,813 1,047 94,419 3,318 Јужна Азија
Оман Оман 76,609 17,791 203,959 47,365 Западна Азија
Пакистан Пакистан 264,000 1,271 1,202,091 5,871 Јужна Азија
Филипини Филипини 356,814 3,294 1,025,758 9,470 Југоисточна Азија
 Русија 1,657,539 11,305 4,518,717 30,820 Северна Азија/Европа
Катар Катар 191,849 69,687 365,835 132,886 Западна Азија
 Саудиска Арабија 779,289 22,865 1,898,511 55,704 Западна Азија
 Сингапур 362,818 63,987 585,055 103,181 Југоисточна Азија
 Шри Ланка 86,566 3,946 304,826 13,897 Јужна Азија
Сирија Сирија N/A N/A N/A N/A Западна Азија
 Тајван (ROC) 586,104 24,827 1,300,212 55,078 Источна Азија
 Таџикистан 8,152 877 33,351 3,589 Средна Азија
 Тајланд 529,177 7,791 1,383,022 20,364 Југоисточна Азија
 Источен Тимор 2,938 2,262 6,823 5,254 Југоисточна Азија
 Турција 743,708 8,957 2,346,576 28,264 Западна Азија/Европа
 Туркменистан 46,674 7,816 121,885 20,410 Средна Азија
 ОАР 405,771 37,749 746,350 69,434 Западна Азија
 Узбекистан 60,490 1,831 297,222 8,999 Средна Азија
 Виетнам 261,637 2,739 770,227 8,065 Југоисточна Азија
 Јемен 29,855 943 72,171 2,280 Западна Азија

Економски развој[уреди | уреди извор]

Античко и средновековно време[уреди | уреди извор]

Пат на свилата преку копно и море

Кина и Индија се менувале во најголемите економии во светот од 1 до 1800 година н.е. Кина претставувала голема економска моќ и привлекувала многу на исток,[14][15][16][17] и за многумина легендарното богатство и просперитет на античката култура на Индија ја персонифицирала Азија,[18] привлекувајќи европска трговија, истражување и колонијализам. Случајното откривање на Америка од страна на Колумбо во потрага по Индија ја покажува оваа длабока фасцинација. Патот на свилата станал главен трговски пат исток-запад во азиската земја, додека Малачкиот Проток стоел како главен морски пат.

Пред 1945 година[уреди | уреди извор]

Пред Втората светска војна, поголемиот дел од Азија бил под колонијална власт. Само релативно малку држави успеале да останат независни наспроти постојаниот притисок што го вршила европската моќ. Такви примери се Кина, Сијам и Јапонија.[19]

Особено Јапонија успеала да ја развие својата економија поради реформацијата во 19 век. Реформацијата била сеопфатна и денес е позната како реставрација на Меиџи.[20] Јапонската економија продолжила да расте и во 20 век и нејзиниот економски раст создал разни недостатоци на ресурси од суштинско значење за економскиот раст. Како резултат на тоа, јапонската експанзија започнала со припојување на голем дел од Кореја и Кина, со што им се овозможило на Јапонците да обезбедуваат стратешки ресурси.[21]

Во исто време, Југоисточна Азија напредувала поради трговијата и воведувањето на разни нови технологии од тоа време. Обемот на трговија продолжил да се зголемува со отворањето на Суецкиот Канал во 1860-тите. Манила го имала Манилскиот галеон каде што производите од филипинските острови и Кина тргувале со Шпанска Америка и Европа од 1571 до 1815 година.[22] Шпанската колонија на Филипините била првата азиска територија што тргувала со Америка, од Манила до Акапулко. Рутата продолжила преку копно преку денешно Мексико до Веракрус на брегот на Атлантикот, потоа до Хавана и Севиља, формирајќи го првиот глобален трговски пат. Свила, порцелан, слонова коска, тутун, кокос и пченка биле дел од стоката што се извезувала од Азија на Америка и Европа, преку Филипините.

Сингапур, основан во 1819 година, се прославил бидејќи трговијата меѓу истокот и западот се зголемила со неверојатна брзина. Британската колонија Малаја, денес дел од Малезија, била најголемиот светски производител на калај и гума. Холандската источна Индија, денес Индонезија, од друга страна, била позната по своето производство на зачини. И Британците и Холанѓаните создале свои трговски компании за да управуваат со нивниот трговски проток во Азија. Британците ја создале Британската Источна Индија, додека Холанѓаните ја формирале Холандската Источна Индија. Двете компании одржувале трговски монопол на нивните соодветни колонии.[23][24][25]

Во 1908 година, суровата нафта за прв пат била откриена во Персија, денешен Иран. После тоа, биле откриени многу нафтени полиња и подоцна се дознало дека Блискиот Исток ги поседува најголемите резерви на нафта во светот. Ова ги направило владетелите на арапските нации многу богати, иако социоекономскиот развој во тој регион заостанувал.[26]

Во раните 30-ти години на минатиот век, светот претрпел глобална економска депресија, денес позната како Голема депресија. Азија не била поштедена и ја претрпела истата болка како Европа и Соединетите Американски Држави. Обемот на трговија драматично се намалил низ цела Азија и навистина низ целиот свет. Со падот на побарувачката, цените на различните стоки започнале да паѓаат и дополнително го осиромашило месното население и странците. Во 1931 година Јапонија ја нападнала Манџурија, а потоа и остатокот од Кина и југоисточна Азија во она што на крајот станал азиско-тихоокеански крај на Втората светска војна.[27]

1945–1990 година[уреди | уреди извор]

По Втората светска војна, Народна Република Кина и Индија, кои сочинуваат половина од населението во Азија, усвоиле социјалистички политики за унапредување на нивната домашна економија. Овие политики го ограничиле економскиот раст на регионот. Тие биле напуштени во Индија и реформирани во Кина. Спротивно на тоа, економиите на Јапонија и четирите азиски тигри ( Јужна Кореја, Тајван, Сингапур и Хонгконг ) доживеале економски успеси и единствени успешни економии надвор од Западниот свет.[28] Успехот на овие четири економии довел да другите земји од Југоисточна Азија, имено Индонезија, Малезија, Филипини и Тајланд, да го следат примерот во отворањето на нивните економии и воспоставувањето на извозно-ориентирани производствени бази што го зголемил нивниот раст во текот на 1980-тите и 1990-тите.[29]

Еден од најизразените азиски економски феномени во ова време, јапонското повоено економско чудо, многу влијаело на остатокот од светот. По Втората светска војна, под централно водство на јапонската влада, целата економија претрпела извонредно преструктуирање. Тесната соработка помеѓу владата, корпорациите и банките го олеснил лесниот пристап до толку потребниот капитал, а големите конгломерати познати како кеирецу ја поттикнале хоризонталната и вертикалната интеграција во сите индустрии, држејќи ја надворешната конкуренција. Овие политики, покрај напуштањето на воените трошоци, функционирале одлично. Како резултат на тоа, јапонските корпорации извезувале и сè уште извезуваат огромни количини производи со висок квалитет од „Земјата на изгрејсонцето“.[30]

Друга неверојатна сторија за економски успех е онаа на Јужна Кореја, исто така наречена Чудо на реката Хан. Земјата останала осиромашена по Корејската војна и сè до раните 1970-ти била меѓу најсиромашните земји во светот (дури и посиромашна од Северна Кореја ). Сепак, оттогаш добила можност да се опорави со двоцифрени годишни стапки на раст. Многу конгломерати, познати и како чеболи, како што се Самсунг, ЛГ Корп, Хјундаи, Киа, СК Група и многу повеќе се развиле во овој период. Јужна Кореја денес е станата најжичната земја во светот.[31]

Тајван и Хонгконг доживеале брз раст до 90-тите години на минатиот век. Тајван станал, и сè уште останува еден од главните центри на потрошувачка електроника за истражување и развој, како и за производство. Сепак, за разлика од Јапонија и Јужна Кореја, најголемиот дел од економијата на Тајван зависи од малите и средните бизниси. Од друга страна, Хонгконг, доживеал брз раст на финансискиот сектор поради либералните пазарни политики, при што многу финансиски институции ги основале своите азиски седишта во Хонгконг. До денес, Хонгконг е рангиран како најслободна економија во светот за многу години, и тој останува еден од најдобрите 5 водечки финансиски центри во светот.[32]

Во Југоисточна Азија, економскиот развој бил поттикнат од растот на мрежата на бамбус. Бамбусовата мрежа се однесува на мрежа на прекуокеански кинески бизниси кои работат на пазарите во Југоисточна Азија и кои имаат заеднички семејни и културни врски.[33] Мрежата се проширила кога кинеските бегалци емигрирале во Југоисточна Азија по Кинеската комунистичка револуција во 1949 година.[34] Особено Сингапур доживеал многу брз економски раст по прогласувањето на независност во 1965 година, по двегодишна федерација со Малезија. Покрај создавањето на поволна економска и политичка клима, владата ги развила вештините на својата расна работна сила и воспоставила извозно ориентирана индустрија со охрабрување на странски инвеститори да воспостават регионални седишта во производството. Владата, исто така, одиграла значајна улога во растот на Сингапур како голем центар за финансиски и деловни услуги. Сингапур денес е една од најбогатите земји во светот, како во однос на БДП по глава на жител, така и во однос на БДП (ППП) по глава на жител.

Овој период бил обележан и со воен конфликт. Војните водени од Студената војна, особено во Виетнам и Авганистан, ги уништиле економиите на овие нации. Кога се распаднал Советскиот Сојуз во 1990-1991 година, многу држави од Средна Азија биле ослободени и биле принудени да се прилагодат на притисокот за демократски и економски промени. Исто така, неколку сојузници на СССР изгубиле драгоцена помош и финансирање.[35]

1991–2007 година[уреди | уреди извор]

Кинеската економија цветала под економските мерки преземени од Денг Кјаопинг, кон крајот на 1970-тите, и продолжила под времето на Џанг Цемин и Ху Ѓинтао во 1990-тите и 2000-тите. По либерализацијата на економијата на Индија, растот во Индија и Кина сè повеќе го помести тежиштето на глобалната економија кон Азија. До крајот на 2000-тите, стапката на економски раст на Кина надминала 11% додека стапката на раст на Индија се зголемила на околу 9%. Еден од факторите бил огромната големина на населението во овој регион.

Во меѓувреме, Јужна Кореја, Тајван, Хонгконг и Сингапур се појавиле како Четирите азиски тигри бидејќи се случило нивниот БДП да порасне далеку над 7% годишно во 80-тите и 90-тите години на минатиот век. Нивните економии главно биле водени од растечкиот извоз.[36] Филипините започнале да ја отвораат својата стагнација на економијата само во раните 90-ти.[37] Економијата на Виетнам започнала да расте во 1995 година, кратко време откако САД и Виетнам ги обновиле економските и политичките врски.[38]

Во текот на 90-тите години на минатиот век, производствената способност и евтиниот пазар на работна сила во азиските земји во развој им овозможило на компаниите да се етаблираат во многу од индустриите во кои доминирале компании од развиени нации. До почетокот на 21 век, Азија станала најголемиот континентален извор на автомобили, машини, аудио опрема и друга електроника во светот.[39]

На крајот на 1997 година, Тајланд бил погоден од валутни шпекуланти, а вредноста на тајландскиот бах заедно со годишната стапка на раст драматично паднал. Наскоро, Азиската финансиска криза во 1997 година се проширила во регионот АСЕАН, Јужна Кореја и другите земји во Азија, што резултираше со голема економска штета врз погодените земји (но Јапонија и Кина во голема мерка ја избегнале кризата). Всушност, некои од економиите, особено оние од Тајланд, Индонезија и Јужна Кореја, до 1999 година, се опоравиле од кризата.[40] Во 2001 година, скоро сите економии и во Европа и во Азија биле негативно погодени од нападите на 11 септември, а Индонезија и Јапонија најтешко. Двата континента брзо се опоравиле од нападите во САД по повеќе од една година.[41]

Во 2004 година, делови од Суматра и Јужна Азија биле сериозно оштетени од земјотрес и последователното цунами. Цунамито направило хаос, предизвикувајќи големи штети во инфраструктурата на погодените области, особено во Индонезија, и раселување на милиони луѓе. За кратко време, БДП се склучил меѓу нации како Индонезија и Шри Ланка, и покрај масовниот прилив на странска помош по последиците од катастрофата.[42]

Економијата на Јапонија ја претрпела најтешката економска стагнација по Втората светска војна, поставена во раните 1990-ти (што се совпаднало со крајот на Студената војна ), што било предизвикано од последниот настан на Азиската финансиска криза во 1997 година. Сепак, земјата силно се вратила во раните 2000-ти години поради силниот раст на извозот, иако не можела да и се спротивстави на Кина во 2005 година, откако Кина постепено ја надминала како најголема економија во Азија.[43]

2008–2019 година[уреди | уреди извор]

Светски региони според вкупно богатство (во трилиони американски долари), 2018 година

Финансиската криза од 2007-2008 година, предизвикана од станбениот меур во САД, предизвикал значителен пад на БДП кај поголемиот дел од европските економии. Спротивно на тоа, повеќето азиски економии доживеале привремено забавување на стапките на економски раст, особено Јапонија, Тајван, Јужна Кореја и Кина, продолжувајќи со својот нормален раст набргу потоа.[44]

Арапската пролет и следните граѓански немири од 2011 година предизвикале економска слабост во Сирија, Либан и Јемен, меѓу најпогодените нации на Блискиот Исток. Во исто време, во раните 2010-ти, Ирак, Саудиска Арабија, Обединетите Арапски Емирати и Кувајт забележале најголем раст на БДП забележан во годините што следеа како резултат на зголемените цени на нафтата и натамошната диверзификација на извозот, како и зголемувањето на девизите резерви.[45]

Во 2013 година, кинеската економија забележала значително забавување на растот на БДП, забавување од невиден децениски Годишен раст од 9–10% на околу 7-8%, што имало значителен ефект во некои економии во развој, особено во Југоисточна Азија и Индија.

Филипините, исто така успеале да доживеат раст со стапка на исто ниво со Кина во периодот 2012–2013 година и станале најбрзо растечки пазарни економии во светот од 2014 година, престигнувајќи ја Малезија во 2017 година како трета по големина економија во Југоисточна Азија. Исто така, се опоравила откако била погодена од тајфунот Хаијан, најсилната бура што била забележана во ноември 2013 година, во која загинале најмалку 5.200 луѓе и биле раселени милиони.[46]

На 29 септември 2013 година, Кина ја отворила зоната за слободна трговија во Шангај. Оваа зона на слободна трговија овозможува меѓународната трговија да се спроведува со помалку ограничувања и пониски царински давачки. Зоната е ослободена од данок за првите десет години за да се охрабрат странските директни инвестиции (СДИ) со „негативна листа“ што се користи за регулирање во кои области се забрануваат странски инвестиции.[47][48] Во 2018 година, Индија ја надминала Јапонија како втора по големина економија во Азија и трета по големина во светот, додека Кина ги надминала САД според паритетот на куповната моќ или БДП (ППП) во светот, што е прв пат во скоро два века која било земја надвор од Америка и Европа да го зазеде првото место на глобално ниво.

2020-та година[уреди | уреди извор]

Азиските економии биле погодени од пандемијата КОВИД-19 што започнала во провинцијата Хубеи во Кина, земјата на потекло на вирусот и една од најпогодените во светот во однос на целокупните потврдени случаи. Кинеската економија ја доживеала својата прва контракција по ерата по Мао како резултат на пандемијата КОВИД-19. Иран е најпогодена земја во Азија според стапката на смртност по Кина, предизвикувајќи загриженост за економски колапс по проширувањето на санкциите на САД за време на администрацијата на Трамп од 2019 година и падот на цената на нафтата како заради тековниот економски колапс во Венецуела и војната за цената на нафтата меѓу Саудиска Арабија и Русија.

Јапонија била исто така погодена од пандемијата КОВИД-19 среде опаѓање на населението и стагнација на економијата од јадрената несреќа во Фукушима 2011 година, со одложување на Летните олимписки игри во 2020 година на кои требало да биде домаќин. Јужна Кореја, Сингапур, Катар, Филипини, Индонезија и Индија биле исто така погодени од пандемијата КОВИД-19, што дополнително ги зголемило стравувањата од рецесија низ целиот континент по низата загуби на берзата во регионот среде националното блокирање во Индија, делотворно ставајќи во карантин повеќе од 2 милијарди луѓе (четвртина од сегашната човечка популација во светот).

Иднина[уреди | уреди извор]

Големите економски диспаритети во Азија се извор на големи континуирани тензии во регионот.[49] Додека глобалните економски сили Кина, Јапонија, Индија, Јужна Кореја продолжуваат да се напојуваат, а Индонезија, Малезија, Филипини, Тајланд, Виетнам, Бангладеш и Шри Ланка влеуваат на патот кон долгорочен раст, регионите веднаш до овие земји се во тешка потреба од помош.

Со оглед на огромното количество евтина работна сила во регионот, особено во Кина и Индија, каде големата работна сила обезбедува економска предност во однос на другите земји, зголемувањето на животниот стандард на крајот ќе доведе до забавување. Азија е исто така преполна со политички проблеми кои не се закануваат само на економиите, туку и на општата стабилност на регионот и светот. Јадрените соседи, Пакистан и Индија, постојано претставуваат закана едни за други, предизвикувајќи нивните влади да инвестираат многу во воени трошоци.[50]

Друга потенцијална глобална опасност што ја претставува економијата на Азија е растечката акумулација на девизни резерви. Земјите / регионите со најголеми девизни резерви се претежно во Азија - Кина (копно - 2.454 милијарди долари и Хонгконг - 245 милијарди долари, јуни 2010 година), Јапонија (1.019 милијарди долари, јуни 2009 година), Русија (456 милијарди долари, април 2010 година), Индија (516 милијарди долари, јули 2020 година), Тајван (372 милијарди долари, септември 2010 година), Јужна Кореја (286 милијарди долари јули 2010 година) и Сингапур (206 милијарди долари, јули 2010 година) Ова сè повеќе значи дека заменливоста на еврото, американскиот долар и британската фунта се под силно влијание на азиските централни банки. Некои економисти во западните земји сметаат дека ова е негативно влијание, поттикнувајќи ги нивните соодветни влади да преземат нешто.[51]

Според Светска банка, Кина ги надминала Соединетите Американски Држави и Европската унија и станала најголемата економија во светот според куповната моќ до почетокот на 2015 година, а по неа следи Индија. Двете земји се очекува да се рангираат на исти позиции помеѓу 2020 и 2040 година.[52] Покрај тоа, врз основа на извештајот Хурун, за прв пат во 2012 година Азија ја надминале Северна Америка во поглед од милијардери. Повеќе од 40 проценти или 608 милијардери дошле од Азија, каде што Северна Америка имала 440 милијардери и Европа со 324 милијардери.[53]

Регионална варијација[уреди | уреди извор]

Азиски земји според БДП[уреди | уреди извор]

Неодамнешните реформи во Кина[уреди | уреди извор]

Трговско лоби за размена на Хонгконг 2005 година

По Третиот пленум на Централниот комитет на Комунистичката партија на Кина во 2013 година, Кина открила планови за неколку големи социјални и економски реформи. Владата ќе ја релаксира својата политика за едно дете за да им овозможи на родителите на едно дете да имаат две деца. Оваа реформа била спроведена како одговор на стареењето на населението во Кина и обезбедување поголема работна сила. Владата исто така го реформирала системот хуку, дозволувајќи им на работната сила да стане повеќе мобилна.[54]

Реформите ќе ги направат системите за финансиски заеми пофлексибилни, поттикнувајќи зголемено економско учество на приватни фирми. Дополнително, од државните претпријатија ќе се бара да плаќаат поголеми дивиденди на владата. Придобивките од ова ќе одат за социјалното осигурување. Реформата, исто така, им овозможува на земјоделците да поседуваат земјиште за прв пат идеално охрабрувајќи ги земјоделците да го продадат своето земјиште и да се преселат во градови што ќе го зголеми потрошувачката и ќе ја зголеми работната сила на урбаните земји.[54]

На 10 април 2014 година, Регулаторната комисија за хартии од вредност на Кина (CSRC) објавила најава за воспоставување заеднички пристап до берзата помеѓу Кина и Хонгконг.[55] Според „Поврзаната програма“, Берзата на Хонгконг и Шангајската берза ќе воспостават меѓусебна поврзаност за рутирање по нарачки и поврзана техничка инфраструктура за да им овозможат на инвеститорите директно да инвестираат на кинескиот пазар на акции. На 17 ноември 2014 година, програмата официјално започнала со одобренија од Пекинг.[56]

Поврзаната програма“ е иницијатива со значење и за Хонгконг и за копното. Таа носи уште една можност за раст на пазарот на хартии од вредност во Хонгконг. Што е уште поважно обезбедува, за прв пат, изводлив, контролиран и проширен канал за инвеститорите да инвестираат и во Хонгконг и во Кина, покрај тековните шеми, вклучително QDII, QFII и RDFII програми.[57]

Централната администрација на Кина ќе воведе тешки ограничувања за задолжувањата на локалната самоуправа со цел да ги контролира финансиските ризици од експлозивно ниво. Статистичките податоци покажуваат дека вкупниот долг достигнал 3 трилиони долари до средината на 2013 година, со што вкупниот државен долг се искачил на 58 проценти од БДП. Сличен скок се случил и кај корпоративниот долг, што го поттикнал вкупниот кинески однос на долг-БДП до 261% од 148% во 2008 година. ММФ предупредила дека брзото засилување на долгот може да доведе до финансиска криза.[58]

Трошоците на локалната самоуправа играат клучна улога во кинескиот фискален систем. По меѓувладината фискална реформа во 1991 година, учеството на централната влада во вкупните фискални приходи се зголемил од помалку од 30 проценти на околу 50 проценти во 2012 година.[59] Локалните власти сега се одговорни за инвестиции во инфраструктурата, испорака на услуги и социјални трошоци, кои заедно сочинуваат околу 85 проценти од вкупните трошоци. Без правило за водење на распределбата на одговорностите на меѓувладините трошоци, значителни нивоа на ризик би биле поврзани со трошењето.

Новите правила се очекува да бидат комбинирани со пошироки фискални реформи насочени кон приближување на даночните приходи на локалната самоуправа со расходите. Централната влада ќе им обезбеди повеќе насоки на локалните самоуправи во однос на тоа како да управуваат и да инвестираат мудро.

Од 2017 година, Кина ја има втората најголема економија во светот според номиналниот БДП со 11,8 трилиони долари. Тоа е најголемата производствена економија во светот и е најголем извозник на стоки. Кина е исто така најголем производител и потрошувач на земјоделски производи во светот. Кина е водечки производител на ориз и е клучен производител на пченица, пченка, тутун, соја и компири, меѓу другите. Кина го има и најголемиот пазар на недвижнини во светот. Кинескиот услужен сектор е двојно поголем по големина, сочинувајќи 46% од вкупниот кинески БДП. Во 2011 година, кинеската влада воспоставила петгодишен план за приоритет на развојот на услужната економија. Потсекторот за телекомуникации во Кина е еден од најголемите во светот, со над милијарда корисници на мобилна телефонија. Тенсент, развивачот на WeChat, е еден од доминантните играчи во телекомуникацискиот сектор.[60]

Економска либерализација во Индија[уреди | уреди извор]

Под тогашното премиерство на ФВ Нарашимха Рао и министерот за финансии Манмохан Синг, индиската економија се отвори кон светскиот пазар.

Економската либерализација во Индија се однесува на тековната економска либерализација, иницирана во 1991 година, на економските политики на земјата, со цел да се направи економијата повеќе ориентирана кон пазарот и да се прошири улогата на приватни и странски инвестиции. Специфичните промени вклучуваат намалување на увозните тарифи, дерегулација на пазарите, намалување на даноците и поголеми странски инвестиции. Либерализацијата е заслужна од нејзините поборници за високиот економски раст забележан во земјата во 90-тите и 2000-тите. Целокупната насока на либерализацијата од тогаш останала иста.

Иако владите допрва треба да решат различни политички тешки прашања, како што се либерализација на законите за работни односи и намалување на земјоделските субвенции заедно со корупции и фискални дефицити за да се одржи растот.

Економијата на Индија е петта по големина во светот според номиналниот БДП и трета по големина според паритетот на куповната моќ (ЈПП).[61] Земјата е класифицирана како ново индустријализирана земја, една од најголемите економии на Г-20, членка на БРИКС и економија во развој со просечна стапка на раст од приближно 7% во последните две децении. Махараштра е најбогата индиска држава и има годишен БДП од 320 милијарди американски долари, скоро еднаков на оној на Пакистан или Португалија, и сочинува 12% од индискиот БДП, проследен со државите Тамил Наду и Утар Прадеш. Економијата на Индија станала најбрзо растечка голема економија во светот од последниот квартал на 2014 година, заменувајќи ја Народна Република Кина.[62]

Перспективата на долгорочен раст на индиската економија е многу позитивна поради нејзината млада популација, соодветниот низок сооднос на зависност, здравите заштеди и стапките на инвестиции и зголемената интеграција во глобалната економија.[63] Индиската економија има потенцијал да стане трета по големина економија во светот до следната деценија, а една од најголемите економии до средината на векот.[64][65][66] И изгледите за краткорочен раст се добри, бидејќи според ММФ, индиската економија е „светла точка“ во глобалниот пејзаж.[67] Индија, исто така, била на врвот на изгледите за раст на Светска банка за 2015–16 за прв пат со раст на економијата за 7,3% во 2014–15 и со очекување да порасне 7,5–8,3% во 2015–16.[68]

Индија има еден од најбрзо растечките сектори на услуги во светот со годишна стапка на раст над 9% од 2001 година, што придонесува за 57% од БДП во периодот 2012–13 година.[69] Индија ја капитализира својата економија заснована врз нејзиното големо образовано население на англиски јазик, за да стане главен извозник на ИТ услуги, услуги на БПО и софтверски услуги со извоз на услуги во вредност од 174,7 милијарди американски долари во периодот од 2017-18 година. Тоа е исто така најбрзо растечкиот дел од економијата.  ИТ индустријата продолжува да биде најголемиот работодавач во приватниот сектор во Индија.[70][71] Индија е исто така четврти по големина почетен центар во светот со над 3.100 технолошки почетни компании во 2014-15 [72] Земјоделскиот сектор е најголемиот работодавач во индиската економија, но придонесува за опаѓање на учеството на нејзиниот БДП (17% во 2013–14). Индија е на второ место во светот според производството на фармите.[73] Секторот индустрија има постојан удел во својот економски придонес (26% од БДП во периодот 2013–14).  Индиската автомобилска индустрија е една од најголемите во светот со годишно производство од 21,48 милиони возила (претежно со две тркала и автомобили) за 2013-2014.[74] Индија има пазар на мало во вредност од 600 милијарди долари во 2015 година и еден од најбрзо растечките пазари за електронска трговија во светот.[75][76]

Двете најголеми берзи во Индија, Бомбајската берза и Националната берза на Индија, имаат пазарна капитализација од 1,71 трилиони американски долари и 1,68 трилиони американски долари, соодветно од февруари 2015 година, што е на 11-то и 12-то место според најголемите во светот според Светската федерација на Размена.[77] Во Индија се наоѓа и третиот најголем базен на милијардери во светот со 97 милијардери во 2014 година и четврти по бројот на домаќинства со ултра-високо нето вредност, кои имаат повеќе од 100 милиони долари.[78][79]

Индија е членка на Комонвелтот на нациите, Јужноазиската асоцијација за регионална соработка, Г20, Меѓународниот монетарен фонд, Светска банка, Светската трговска организација, Азиската инфраструктурна инвестициска банка, Обединетите нации и Новата развојна банка БРИКС.

На последователните индиски влади им се препорачува да продолжат со либерализацијата. И покрај тоа, во раните години Индија растела со побавно темпо од Кина (сепак, од 2013 година Индија расте побрзо од својот северен сосед во однос на процентот на раст на БДП, иако апсолутниот раст на Кина сè уште ја надминува Индија со голема маргина). Во Мекинзи се вели дека отстранувањето на главните пречки „би ја ослободило индиската економија да расте со 10% годишно“.

Меѓутоа, постоела и значителна дебата околу либерализацијата како инклузивна стратегија за економски раст. Од 1992 година, нееднаквоста во приходите се продлабочила во Индија, а потрошувачката меѓу најсиромашните останува стабилна, додека најбогатите генерираат раст на потрошувачката. Бидејќи стапката на раст на бруто домашниот производ (БДП) во Индија станала најниска во периодот 2012–13 година во текот на една деценија, растејќи само со 5,1%, се појавиле повеќе критики за економските реформи во Индија, бидејќи очигледно не успеала земјата да се справи со растот на вработеноста, хранливите вредности во смисла на внесување храна во калории, а исто така и раст на извозот - а со тоа доведува до влошување на нивото на дефицит на тековната сметка во споредба со периодот пред реформата. Но, потоа за периодот 2013-2014 година, растот се вратил на 6,9%, а потоа во 2014-15 година се искачил на 7,3% како резултат на реформите што ги спровела новата Влада и довело до тоа економијата повторно да стане здрава, а дефицитот на тековната сметка да дојде во контрола. Растот достигна 7,5% во кварталот јануари-март 2015 година пред да се намали на 7,0% во квартал април-јуни

До 2050 година се очекува економијата на Индија да ја надмине американската економија, ставајќи ја зад Кина во најголемите економии во светот. Како и Кина, земјоделството сочинува голем дел од индиската економија. Како што расте индиската економија, придонесот на земјоделството кон БДП постојано опаѓа, но сепак сочинува голем дел од работната сила и социо-економскиот развој. Индиското индустриско производство БДП било 6-то по големина во светот во 2015 година, најмногу заради нафтените деривати и хемикалиите. Фармацевтската индустрија во Индија исто така се развила со сложена годишна стапка на раст од 17,5% во последните 11 години и е еден од под-секторите со најбрз раст во Индија денес. Сепак, инженерската индустрија во Индија е сè уште најголемиот под-сектор според БДП. Можеби највозбудливиот развој на настаните во Индија е нејзината неверојатно брзо растечка информатичка технологија и под-сектор за деловни процеси. Градови како Бангалор, Хајдерабад се спротивставуваат на Силициумската Долина на Соединетите Држави во иновации и технолошки напредок, бидејќи сè повеќе квалификувани, технолошки тајни студенти и млади професионалци влегуваат во светот на претприемачи [60]

Индиската телекомуникациска мрежа е втора по големина во светот според бројот на корисници на телефон (и фиксни и мобилни телефони) со 1,183 милијарди претплатници на 31 мај 2019 година. Има една од најниските тарифи за разговори во светот овозможена од мега телеком оператори и хипер-конкуренција меѓу нив. Како на 31 јули 2018 година, Индија ја има втората најголема база на корисници на Интернет во светот со 460,24 милиони претплатници на широкопојасен интернет во земјата.

Абеномика во Јапонија[уреди | уреди извор]

Шинзо Абе, поранешен премиер на Јапонија, кој започнал економски реформи популарно наречени „Абеномикс“.

Абеномикс била политика именувана според и спроведена од поранешниот јапонски премиер Шинзо Абе. По глобалната економска рецесија, премиерот се надевал дека ќе ја зајакне јапонската економија со „три стрели“: масивен фискален стимул, поагресивно монетарно олеснување и структурни реформи за да се направи Јапонија поконкурентна.[80] Пакетот стимулации бил 20,2 трилиони јени (210 милијарди американски долари) и Владата исто така имала за цел да создаде 600,000 работни места за две години. Покрај тоа, овој стимулативен пакет имал за цел да ја осигури јавната безбедност со напори за реконструкција, создавање основа за раст на бизнисот во иднина и ревитализација на регионите преку унапредување на туризмот, ревитализација на јавниот транспорт и подобрување на инфраструктурата.[81]

Јапонската банка исто така имала за цел да ја зголеми инфлацијата на 2% делумно со откуп на краткорочни државни долгови. Критичарите истакнуваат дека хиперинфлацијата и неурамнотежената рационалност на БДП / долг може да бидат негативни резултати на „Абеномикс“. Понатаму, промените на валутите може да ги влошат меѓународните односи, особено оние меѓу Кина и Јапонија.[82]

Трговски блокови[уреди | уреди извор]

Здружение на нации од Југоисточна Азија[уреди | уреди извор]

Здружението на нации од Југоисточна Азија (АСЕАН) е политичка, економска, безбедносна, воена, образовна и социо-културна организација на земји сместени во Југоисточна Азија. Основана во 1967 година, нејзината цел е да поттикне соработка и заемна помош меѓу членовите. Земјите се состануваат годишно секој ноември на самити.[83] Организацијата служи како централна платформа за соработка и единство во Азија, нејзините филијали создадоа неколку трговски блокови во регионот, вклучувајќи го и Регионалното сеопфатно економско партнерство, најголемиот трговски блок во светот.[84][85][86][87]

Тековните земји-членки на АСЕАН се Мјанмар (Бурма), Лаос, Тајланд, Камбоџа, Виетнам, Филипини, Малезија, Брунеи Дарусалам, Сингапур и Индонезија. На Источен Тимор и Папуа Нова Гвинеја им се дава статус на набудувач.[88]

Во 2005 година, АСЕАН било од клучно значење во воспоставувањето на Самитот во Источна Азија (со вклучување на сите членки на АСЕАН плус Кина, Јапонија, Јужна Кореја, Индија, Австралија и Нов Зеланд ), за кои некои предлагаа да станат трговски блок во иднина, аранжманите за кои се далеку од сигурно и сè уште не се познати.[89]

Азиската единица за валути (ACU) е предложена валутна единица за економскиот круг на АСЕАН „10 + 3“. (АСЕАН, копното на Народна Република Кина, Индија, Јапонија и Јужна Кореја).[90]

Шангајска организација за соработка[уреди | уреди извор]

Самит на Шангајската организација за соработка, Киргистан

Шангајската организација за соработка (ШОС) е евроазиска политичка, економска и безбедносна организација, чие создавање било објавено на 15 јуни 2001 година во Шангај, Кина. Нејзините членки се Кина, Казахстан, Киргистан, Русија, Таџикистан, Узбекистан, Индија и Пакистан. Повелбата за организација на соработката во Шангај, со што официјално се основа организацијата, била потпишана во јуни 2002 година и стапила на сила на 19 септември 2003 година.[91] Позната како „Алијанса на Азија“, таа е водечка регионална организација во светот со економска моќ и политичко влијание,[92] една од најсилните воени сојузи на светот,[93] и најголема регионална организација во светот во однос на географската покриеност и население, опфаќајќи три петини од евроазискиот континент и скоро половина од човечката популација. Во моментов, ШОС е една од најмоќните и највлијателните организации во светот.[94][95][96][97]

Регионално сеопфатно економско партнерство[уреди | уреди извор]

Регионалното сеопфатно економско партнерство е предлог договор за слободна трговија (ДСТ) меѓу десетте земји членки на Здружението на нации од Југоисточна Азија (АСЕАН) ( Брунеи, Камбоџа, Индонезија, Лаос, Малезија, Мјанмар, Филипини, Сингапур, Тајланд, Виетнам) и шесте држави со кои АСЕАН има постојни договори за слободна трговија (Австралија, Кина, Индија, Јапонија, Јужна Кореја и Нов Зеланд). Тој е најголемиот трговски блок во светот, опфаќајќи скоро половина од глобалната економија.[98]

Преговорите за РСЕП биле официјално започнати во ноември 2012 година на Самитот на АСЕАН во Камбоџа.[99] Договорот за слободна трговија е закажан и се очекува да биде потпишан во ноември 2020 година за време на Самитот на АСЕАН и сродниот самит во Виетнам.[100] На РСЕП се гледа како алтернатива на Транстихоокеанското партнерство (ТЕЦ), предложениот трговски договор кој вклучува неколку азиски и американски нации, но ги исклучува Кина и Индија.[101]

Азиско-тихоокеански трговски договор[уреди | уреди извор]

Азиско-тихоокеанскиот трговски договор (АПТА), порано наречен Бангкокшки договор, е единствениот трговски договор што ги спојува Кина и Индија, покрај Бангладеш и Република Кореја, меѓу другите. Секретаријатот на договорот е обезбеден од Економската и социјална комисија на Обединетите нации за Азија и Пацифик (ESCAP). Додека договорот опфаќа само ограничен број производи, членките во 2009 година се согласиле да спроведат Рамковен договор за олеснување на трговијата насочен кон рационализирање на трговските процедури меѓу членките.[102]

Азиско-тихоокеанска економска соработка[уреди | уреди извор]

Азиско-тихоокеанската економска соработка (АПЕЦ) е група на земји од тихоокеанскиот раб кои се состануваат со цел да ги подобрат економските и политичките врски. Иако првичната намера била да се создаде зона за слободна трговија што ќе го опфаќа целото членство (што ги вклучува Кина, САД и Австралија, меѓу другите), тоа не успеало да се реализира.[103] Во 2014 година, членовите на АПЕК се обврзиле да преземат конкретен чекор кон поголема регионална економска интеграција со одобрување на патоказ за зоната за слободна трговија на Азија-Тихоокеанија (FTAAP) за преточување на оваа визија во реалност. Како прв чекор, АПЕК спроведува стратешка студија за прашања поврзани со реализација на зона за слободна трговија на Азија-Тихоокеанија. Студијата ќе обезбеди анализа на потенцијалните економски и социјални придобивки и трошоци, ќе ги анализира различните патишта кон зона на слободна трговија и ќе ги идентификува предизвиците со кои можат да се соочат економиите во реализацијата на оваа цел.[104]

Совет за заливска соработка[уреди | уреди извор]

Советот за заливска соработка на арапските земји (ГЦЦ), е регионална меѓувладина политичка и економска унија основана во 1981 година.[105] Сегашните земји-членки на ГЦЦ се Бахреин, Кувајт, Оман, Катар, Саудиска Арабија и Обединетите Арапски Емирати.[106]

Аранжман за поблиско економско партнерство[уреди | уреди извор]

Аранжман за поблиско економско партнерство (ЦЕПА) е економски договор помеѓу Народна Република Кина, владата на САР во Хонгконг (потпишан на 29 јуни 2003 година) и Владата на САР во Макао (потпишан на 18 октомври 2003 година), со цел да се промовира трговијата и олеснување на инвестициите.

Главните цели на ЦЕПА се да ги елиминира тарифите и нетарифната бариера во суштината на целата трговија со добра помеѓу трите и да постигне либерализација на трговијата со услуги преку намалување или елиминирање на суштински сите дискриминаторски мерки.[107]

Арапска лига[уреди | уреди извор]

Арапската лига е асоцијација на арапски земји во Африка и Азија. Арапската лига олеснува политички, економски, културни, научни и социјални програми дизајнирани да ги промовираат интересите на нејзините земји-членки.[108]

Заедница на независни држави[уреди | уреди извор]

Знаме на Заедницата на независни држави

Заедницата на независни држави (ЗНД) е конфедерација составена од 12 од 15-те држави на поранешниот Советски Сојуз, и азиски и европски (со исклучок се трите балтички држави ).[109] Иако ЗНД има малку наднационални овластувања, таа е повеќе од чисто симболична организација и поседува координативни овластувања во областа на трговијата, финансиите, законодавството и безбедноста. Најзначајно прашање за ЗНД е воспоставување на полноправна зона на слободна трговија / економска унија меѓу земјите-членки, што започналово 2005 година. Исто така, заедницата ја промовира соработката за демократизација и спречување на прекуграничен криминал.

Јужноазиска асоцијација за регионална соработка[уреди | уреди извор]

Шефовите на владите на земјите СААРЦ на 12-тиот Самит на Асоцијацијата за регионална соработка на Јужна Азија (СААРЦ) во Исламабад, Пакистан на 4 јануари 2004 година

Јужноазиската асоцијација за регионална соработка (СААРЦ) е асоцијација на осум земји од Јужна Азија, имено Авганистан, Бангладеш, Бутан, Индија, Малдиви, Непал, Пакистан и Шри Ланка.[110] Овие земји се состојат од површина од 5.130.746 км 2 и петтина од светската популација. СААРЦ ја охрабрува соработката во земјоделството, руралниот развој, науката и технологијата, културата, здравството, контролата на населението, контролата на наркотиците и антитероризмот. Исто така, на 12-тиот самит на Здружението за регионална соработка на Јужна Азија бил постигнат договор за слободна трговија наречен Договор за слободна трговија во Јужна Азија. Била создадена и рамка за создавање зона на слободна трговија што опфаќа 1,6 милијарди луѓе од земјите-членки.[111]

Економски сектори[уреди | уреди извор]

Примарен сектор[уреди | уреди извор]

Азија е со значителна разлика најголемиот континент во светот и е богата со природни ресурси. Огромното пространство на поранешниот Советски Сојуз, особено на Русија, содржи огромна разновидност на метали, како што се злато, железо, олово, титаниум, ураниум и цинк.[112] Овие метали се минираат, но неефикасно се должи на контролата на неколку гиганти спонзорирани од државата кои го отежнуваат учеството на многу меѓународни рударски компании.[113] Како и да е, профитот е висок како резултат на бум на цената на суровините во 2003/2004 година, предизвикан главно од зголемената побарувачка во Кина.[114] Нафтата е најважниот природен ресурс на Југозападна Азија. Саудиска Арабија, Ирак и Кувајт се богати со резерви на нафта и имаат корист од неодамнешните ескалации на цената на нафтата.[115]

Терасираното поле Педи во Јунан, Кина

Азија е дом на околу четири милијарди луѓе, а со тоа има добро воспоставена традиција во земјоделството. Големата продуктивност во земјоделството, особено кај оризот, овозможува голема густина на населението во многу земји како Бангладеш, Пакистан, јужна Кина, Камбоџа, Индија и Виетнам. Земјоделството претставува голем дел од употребата на земјиштето во топлите и влажни подрачја на Азија.

Многу ридови се обработуваат преку метод на тераса за да се зголеми обработливото земјиште.[116] Главните земјоделски производи во Азија вклучуваат ориз и пченица.[117] Опиумот е една од најголемите култури во готовина во Централна и Југоисточна Азија, особено во Авганистан, иако неговото производство е забрането насекаде.[118] Шумското стопанство е широко распространето низ цела Азија, а голем дел од мебелот што се продава во развиените нации е направен од азиска дрва. Повеќе од половина од пошумената земја во Азија се наоѓа во Кина, Индонезија и Малезија. Кина се смета за врвен извозник на производи од дрво како хартија и мебел од дрво, додека тропските дрва се врвен извоз во Малезија и Индонезија. Риболовот е главен извор на храна, особено во Јапонија и Кина. Во Јапонија, поголеми, висококвалитетни риби се чести, додека во Кина, помалите риби се консумираат со повисока стапка. Како што се шири населението од средната класа во Југоисточна Азија, има зголемување на поскапите меса и храна кои стануваат дел од традиционалната диета.[119]

Секундарен сектор[уреди | уреди извор]

Секторот за производство во Азија традиционално е најсилен во регионот на Источна Азија - особено во Кина, Јапонија, Јужна Кореја, Сингапур и Тајван.[120] Индустријата варира од производство на евтини производи со ниска вредност како што се играчки до високотехнолошки производи со додадена вредност како што се компјутери, ЦД плеери, конзоли за игри, мобилни телефони и автомобили. Големите азиски производствени компании претежно се наоѓаат во Јапонија или Јужна Кореја. Тие вклучуваат Сони, Тојота, Тошиба и Хонда од Јапонија и Самсунг, Хјундаи, ЛГ и Киа од Јужна Кореја.[121]

Многу фирми од Европа, Северна Америка, Јапонија и Јужна Кореја имаат значајни активности во развој на Азија за да го искористат обилното снабдување со евтина работна сила.[122] Еден од најголемите работодавци во производството во Азија е текстилната индустрија. Голем дел од светската набавка на облека и обувки сега потекнува од Југоисточна Азија и Јужна Азија, особено во Виетнам, Кина, Индија, Тајланд, Бангладеш, Пакистан и Индонезија.[120]

Терцијарен сектор[уреди | уреди извор]

Поглед на паркот Тајдел во Ченаи, Индија. Индустријата за софтвер во азиските градови доживеала раст поради добра инфраструктура, ефикасна човечка моќ и евтина работна сила.

Десетте најважни финансиски центри во Азија се наоѓаат во Хонгконг, Сингапур, Токио, Шангај, Пекинг, Дубаи, Шенжен, Осака, Сеул и Мумбаи.[123] Индија е една од најголемите корисници на економскиот бум. Земјата се појавила како еден од најголемите извозници на софтвер и други услуги поврзани со информатичката технологија во светот.[124] Индиски гиганти од светска класа, како што се Infosys, HCL, Wipro, Mahindra Satyam и Tata Consultancy Services, се појавиле како најбараните даватели на услуги во светот.[125][126]

Центрите за повици, исто така, стануваат големи работодавци на Филипините, поради достапноста на англискиот јазик и поради тоа што земјата била американска колонија која е запознаена со американската култура.[127]. Огромни корпорации од САД, Канада, Австралија, па дури и Велика Британија инвестираат на Филипините затоа што плаќаат за вработените, а различните трошоци на компаниите се поевтини на Филипините. Според вестите на CNBC International во 2014 година, Филипините стекнале околу 15,5 милијарди американски долари приход создавајќи повеќе од 900 000 работни места за Филипинците.

Од друга страна, постојат и потенцијални огромни дупки за бизнисот со БПО. Со зголемувањето на бројот на меѓународни банки големи огромни корпорации се обидуваат да ги намалат годишните трошоци на компанијата со промена на БПО во АИ (Вештачка интелигенција). Доколку владата на Филипините не размисли за нови идеи за конкуренција за одржување на деловната активност со БПО во земјата, таа ќе изгуби милијарда долари приход до следните 10 години (според деловниот новински канал ABS-CBN).[се бара извор] [ потребно е цитирање ] Подемот на надворешното изведување во индустријата бележи пораст од Индија и Кина, како и другите финансиски центри. Експертите веруваат дека сегашниот центар на финансиска активност се движи кон „ Чиндија “ - име што се користи за заедничко повикување на Кина и Индија - со тоа што Шангај и Мумбаи стануваат најголеми финансиски центри.

Други растечки технолошки и финансиски центри вклучуваат Дака (Бангладеш), Читагонг (Бангладеш), Ченаи (Индија), Delу Делхи (Индија), Пуна (Индија), Бангалор (Индија), Хајдерабад (Индија), Шенжен (Кина), Колката ( Индија), akакарта (Индонезија), Куала Лумпур (Малезија), Лахоре (Пакистан), Метро Манила (Филипини), Себу (Филипини) и Бангкок (Тајланд).

Преглед
БДП
 • Список на азиски и тихоокеански земји според БДП (номинален)
 • Список на азиски и тихоокеански земји според БДП (ЈПП)
 • Список на азиски земји според БДП
 • Список на азиски земји според БДП по глава на жител
 • Список на азиски и тихоокеански земји според БДП (ЈПП)
 • Список на нации од Југоисточна Азија според БДП

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 „GDP Nominal and PPP Data, current prices“. International Monetary Fund. 2018. Посетено на 6 March 2018.
 2. World Economics Mar. 2016 Архивирано на 12 април 2019 г. Retrieved on May 16, 2017
 3. „IMF (WEO April 2017 Edition) GDP nominal per capita - international dollar“.
 4. „Population of Asia in 2014“. World Population Statistics. Архивирано од изворникот на 2019-11-11. Посетено на 25 November 2014.
 5. „http://www.imf.org/external/datamapper/NGDPD@WEO/OEMDC/ADVEC/WEOWORLD“. www.imf.org. Надворешна врска во |title= (help)
 6. „Global wealth report“. www.credit-suisse.com. Credit Suisse. Посетено на October 25, 2019.
 7. „Global wealth report 2019“ (PDF). Credit Suisse. Посетено на October 25, 2019.
 8. „Global wealth databook 2019“ (PDF). Credit Suisse.
 9. „Asian Economic Integration Reports“. 2014-10-15.
 10. „The Asian Tigers from Independence to Industrialisation“.
 11. „Asian Development Outlook (ADO) Series“. 2017-11-21.
 12. „Asia: Resources“. 2012-01-04.
 13. „Report for Selected Countries and Subjects“. Посетено на December 28, 2019.
 14. „Professor M.D. Nalapat. Ensuring China's "Peaceful Rise". Accessed January 30, 2008“. Архивирано од изворникот на January 10, 2010.
 15. Dahlman, Carl J; Aubert, Jean-Eric. China and the Knowledge Economy: Seizing the 21st Century. WBI Development Studies. World Bank Publications. Accessed January 30, 2008. World Bank Publications, P. 2000-11-30. ISBN 9780821350058.
 16. „The Real Great Leap Forward. The Economist. Sept 30, 2004“. The Economist. Архивирано од изворникот на 2016-12-27. Посетено на 2020-11-01.
 17. „Chris Patten. Financial Times. Comment & Analysis: Why Europe is getting China so wrong. Accessed January 30, 2008“. Архивирано од изворникот на 2012-12-06.
 18. http://www.indianscience.org/essays/22-%20E--Gems%20&%20Minerals%20F.pdf
 19. „Colonial Rule“. National Humanities Center.
 20. „Meiji Restoration“. Encyclopædia Britannica. Посетено на 25 November 2014.
 21. „Sino-Japanese War“. Encyclopædia Britannica. Посетено на 25 November 2014.
 22. „Manila galleon“. Encyclopædia Britannica. Посетено на 25 November 2014.
 23. „History of Philippines“. Nations Online. Посетено на 25 November 2014.
 24. „East India Company“. Encyclopædia Britannica. Посетено на 25 November 2014.
 25. „Dutch East India Trading Company“. Encyclopædia Britannica. Посетено на 25 November 2014.
 26. Alfred, Randy (2008-05-26). „May 26, 1908: Mideast Oil Discovered – There Will Be Blood“. Wired. Посетено на 25 November 2014.
 27. „World War 2 in the Pacific“. Holocaust Encyclopedia. Посетено на 25 November 2014.
 28. „Getting Globalization Right: The East Asian Tigers“. OECD Insights. Архивирано од изворникот на 2016-10-18. Посетено на 2020-11-01.
 29. „The East Asian Miracle“ (PDF). National Bureau of Economic Research.
 30. Allen, G.C. (1959). „Japan's Economy recovery“. The Journal of Economic History. 19 (2): 278–279. doi:10.1017/S0022050700110034.
 31. „Seoul's Green Revolution“. Time. 2002-10-07.
 32. „Hong Kong's status as world's freest economy threatened by Singapore, says Heritage Foundation“. South China Morning Post-Economy. 2014-01-14.
 33. „The Bamboo Network: Asia's Family-run Conglomerates“. Strategy +Business.
 34. Murray L Weidenbaum (1 January 1996). The Bamboo Network: How Expatriate Chinese Entrepreneurs are Creating a New Economic Superpower in Asia. Martin Kessler Books, Free Press. стр. 4–8. ISBN 978-0-684-82289-1.
 35. „Korean War and Japan's Recovery“. Office of the Historian.
 36. „Asianomics: Dynamics of Asia's Economic Growth“. World Knowledge Forum. Посетено на 16 November 2014.
 37. Kogan Page (2003). Asia and Pacific Review 2003/04. Kogan Page Publishers. стр. 295. ISBN 978-0-7494-4063-3.
 38. Burghardt, Raymond (November 2006). „Old Enemies Become Friends: U.S. and Vietnam“. Brookings East Asia Commentary (3). Посетено на 16 November 2014.
 39. Morrison, Wayne. „China-U.S. Trade Issues“ (PDF). Federation of American Scientist. Посетено на 16 November 2014.
 40. Elangkovan, Kaviyarasu; Said, Muhammad (2013). „he Asian Financial Crisis 1997–1998 and Malaysian Response: An Analytical Approach“. Australian Journal of Basic and Applied Sciences: 622–633. Посетено на 16 November 2014.
 41. „9/11 Attacks“. history.
 42. Jayasuriya, Sisira; McCawley, Peter (2008-12-15). Reconstruction after a Major Disaster: Lessons from the Post-Tsunami Experience in Indonesia, Sri Lanka, and Thailand. ADB Institute. Asian Development Bank. Архивирано од изворникот на 2020-11-07. Посетено на 28 March 2016.
 43. „Korean War and Japan's Recovery“. Office of Historian.
 44. Holt, Jeff. „A Summary of the Primary Causes of the Housing Bubble and the Resulting Credit Crisis: A Non-Technical Paper“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2014-10-17. Посетено на 2014-11-25.
 45. „The Arab Spring of 2005“. Seattle Times.
 46. „China's Dodgy Data Is Under Scrutiny Again, With Latest GDP Release“. Bloomberg Business Week.
 47. China: China (Shanghai) Pilot Free Trade Zone (II): New Developments
 48. „Shanghai free-trade zone launched“. BBC News. 2013-09-29.
 49. Sharma, Manohar; Inchauste, Gabriela; Feng, Juan. „Rising Inequality with High Growth and Falling Poverty and pacific“ (PDF). An Eye on East Asia and Pacific (9). Посетено на 16 October 2014.
 50. „Military expenditure“. SIPRI.
 51. „Currency Composition of Official Foreign Exchange Reserves (COFER)“. International Monetary Fund. Архивирано од изворникот на 2014-10-08.
 52. World Bank China Office Research Working Paper No. 9 – China Through 2020: A Macroeconomic Scenario
 53. „Asia has the world's most billionaires: Survey“. Посетено на March 11, 2013.
 54. 54,0 54,1 „China's economic reforms: What you need to know“. CNBC. 2013-11-18. Посетено на 1 October 2014.
 55. „Shanghai-Hong Kong Stock Connect“ (PDF). Hong Kong Exchanges and Clearing Limited. Архивирано од изворникот (PDF) на 2016-12-28. Посетено на 24 November 2014.
 56. Hunter, Gregor (10 November 2014). „China to Start Stock Trading Link Next Week“. Wall Street Journal. Посетено на 24 November 2014.
 57. „Qualified Foreign Institutional Investor“.
 58. Wildau, Gabriel (2 October 2014). „China to cap local government debt“. Financial Times. Посетено на 24 November 2014.
 59. Zhang, Yuanyan; Barnett, Steven (January 2014). „Fiscal Vulnerabilities and Risks from Local Government Finance in China“ (PDF). IMF Working Paper: 1–28. Посетено на 24 November 2014.
 60. 60,0 60,1 „Asian Economies: Powerhouses and potentials“. August 2017. Архивирано од изворникот на 2020-11-08. Посетено на 2020-11-01.
 61. „India“. International Monetary Fund. Посетено на 2014-04-08.
 62. DNA, Indian economy overtaken china growth rate
 63. „CIA“. Архивирано од изворникот на 2017-03-11. Посетено на 2020-11-01.
 64. The diplomat
 65. The Linkedin
 66. Times of India
 67. IMF,2015 Survey
 68. Foreign Policy
 69. The Hindu, India's Service Sector
 70. Indian IT exports, Livemint, 2015
 71. Service Exports,2014, Money Control
 72. Business Standard, India 4th largest start up hub
 73. Agriculture's share in GDP declines to 13.7% in 2012–13 The Economic Times
 74. IBEF, Auto Industry.
 75. „Retail Market, IBEF“. Архивирано од изворникот на 2015-06-19. Посетено на 2020-11-01.
 76. Business Standard
 77. BSE
 78. ZeeNews
 79. Wall Street Journal
 80. „Defining Abenomics“. Financial Times. Архивирано од изворникот на 18 November 2017. Посетено на 1 October 2014.
 81. Xu, Beina. „Abenomics and the Japanese Economy“. Council on Foreign Relations. Архивирано од изворникот на 2016-11-20. Посетено на 16 November 2014.
 82. „Abenomics and the Japanese Economy“. Council on Foreign Relations. Архивирано од изворникот на 2016-11-20. Посетено на 1 October 2014.
 83. „Overview“. ASEAN. org.
 84. Cayabyab, Marc Jayson. „Cayetano back from sickbed to chair Asean Plus Three meeting“ (англиски).
 85. „Overview of ASEAN Plus Three Cooperation“ (PDF). asean.org. June 2017. Архивирано од изворникот (PDF) на 2018-06-26. Посетено на 2020-11-01.
 86. „ASEAN Plus Three cooperation is driving force for East Asia - People's Daily Online“. en.people.cn. 2011-08-16. Архивирано од изворникот на 2019-02-18. Посетено на 16 April 2018.
 87. „Chinese premier proposes enhancing ASEAN Plus Three co-op---ASEAN---China Center“. asean-china-center.org.
 88. „ASEAN Member States“. ASEAN.org.
 89. „East Asia Summit (EAS)“. ASEAN.
 90. „About ASEAN“. Association of Southeast Asian Nations. Посетено на 24 November 2014.
 91. „About SCO“. Shanghai Cooperation Organisation. Посетено на 2017-06-09.
 92. „SCO: THE MOST POWERFUL POLITICAL-MILITARY ORGANIZATION TO MEET IN TASHKENT“. Архивирано од изворникот на 2020-11-04. Посетено на 2020-11-01.
 93. „Is the SCO Emerging as Eastern Counterweight to NATO?“.
 94. „Putin Says He Would Welcome a Meeting With Trump“ (англиски).
 95. „India is Holding Back the Shanghai Cooperation Organisation and BRICS - Eurasia Future“. Eurasia Future. 23 May 2018.
 96. „SCO summit will be 'new milestone' in grouping's history: China - Times of India“. The Times of India.
 97. RBTH, special to (24 July 2015). „SCO's next big challenge: Keeping the peace in Asia“. Наводот journal бара |journal= (help)
 98. „Najib: RCEP likely to be signed in Nov 2018“. 15 November 2017.
 99. „RCEP: Challenges and Opportunities for India, 25 July 2013, RSIS, Singapore“ (PDF). rsis.edu.sg. Архивирано од изворникот (PDF) на 30 December 2013. Посетено на 15 June 2018.
 100. „RCEP the key to East Asia's recovery“. Bangkok Post (англиски).
 101. Tang, See Kit (14 October 2015). „RCEP: The next trade deal you need to know about“. cnbc.com.
 102. „Asia-Pacific Trade Agreement“. United Nations: ESCAP. Посетено на 24 November 2014.
 103. „About APEC“. Asia-Pacific Economic Cooperation. Посетено на 24 November 2014.
 104. „Regional Economic Integration Agenda“.
 105. „Objectives“. GCC-SG.
 106. „GCC-Member-States“. GCC-SG.
 107. „Mainland and Hong Kong Closer Economic Partnership Arrangement (CEPA)“. Trade and Industry Department. Посетено на 25 November 2014.
 108. „Presentation of the Arab League“. Arab League Online.
 109. „About Commonwealth of Independent States“. Interstate Statistical Committee of the Commonwealth of Independent States.
 110. „South Asian Association for Regional Cooperation“. South Asian Association for Regional Cooperation. Архивирано од изворникот на 2016-10-27. Посетено на 2020-11-01.
 111. „AGREEMENT ON SOUTH ASIAN FREE TRADE AREA (SAFTA)“ (PDF). Asia Regional Integration Center. Архивирано од изворникот (PDF) на 2016-07-22. Посетено на 2020-11-01.
 112. „Mining in Russia and CIS“. CountryMine. 2010-10-19. Посетено на 25 November 2014.
 113. Kuepper, Justin (15 March 2013). „A Deeper Look At Russia's Commodity Industry“. Commodity HQ. Посетено на 25 November 2014.
 114. Gallagher, Kevin; Porzecanski, Roberto (February 2009). „China and the Latin America Commodities Boom: A Critical Assessment“ (PDF). Political Economy Research Institute (129): 1–27. Архивирано од изворникот (PDF) на 2014-08-04. Посетено на 25 November 2014.
 115. „International - U.S. Energy Information Administration (EIA)“. U.S. Energy Information Administration. Посетено на 25 November 2014.
 116. „Terrace Cultivation“. Encyclopædia Britannica. Посетено на 24 November 2014.
 117. „Asia: Agriculture“. Encyclopædia Britannica. Посетено на 24 November 2014.
 118. „Drug Trafficking“. United Nations Office on Drugs and Crime. Посетено на 24 November 2014.
 119. „Asia: Resources Environment and Economy“. National Geographic. 2012-01-04. Посетено на 24 November 2014.
 120. 120,0 120,1 Pattanaik, Bandana; Dewar, Fleur; Ham, Julie; Bake-Paterson, Zoë (December 2009). „Asia: The Changing Context of Trafficking and Migration“ (PDF). Alliance News (32): 6. Посетено на 25 November 2014.
 121. Brown, Kevin. „Asian Companies Need a Brand New Start“. Financial Times. Посетено на 25 November 2014.
 122. „Asia“.
 123. „The Global Financial Centres Index 22“ (PDF). Long Finance. September 2017.
 124. Stough, Roger; Thatchenkery, Tojo. „India's Transformation: ICT and Economic Development“. Global Studies Review. Архивирано од изворникот на 2016-12-29. Посетено на 28 November 2014.
 125. „Top 10 software companies in India“. Rediff News. Посетено на 28 November 2014.
 126. Kapur, Lalit. „What Makes India The Most Sought-After Destination For Offshore Software Development Services?“. MAG Studios Blog. Архивирано од изворникот на 2014-12-04. Посетено на 28 November 2014.
 127. Winn, Patrick (4 May 2014). „How the Philippines is crushing the Indian call center business“. Global Post. Посетено на 28 November 2014.