Економија на Индонезија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Економија на
ВалутаРупија (IDR, Rp)
Фискална година1 јануари – 31 декември
Трговски организацииАПЕК, СТО, Г-20, IOR-ARC, РЦЕП, други
Статистика
БДП
 • $1.09 трилиони (номинално, 2020 est.)[1]
 • $3.33 трилиони (ПКМ, 2020.)[1]
Пораст на БДП
 • 5.2% (2018) 5.0% (2019)
 • -1.5% (2020f) 6.1% (2021f)[1]
БДП/жит.
 • $4,038 (номинално, 2020.)[1]
 • $12,345 (ПКМ, 2020.)[1]
БДП по сектор
Инфлацијаpositive decrease 2.1% (2020.)[1]
Сиромашно население
 • нагативен пораст 9.78% (2020)[3]
 • positive decrease 3.6% помалку од $1.90 на ден (2018)[4]
 • positive decrease 21.5% помалку од $3.20 на ден (2018)[5]
 • positive decrease 53.2% помалку од $5.50 на ден (2018)[6]
 • positive decrease 4.7% ранливи на сиромаштија (2017)[7]
Џиниев коефициентpositive decrease 37.8 medium (2018)[8]
Работна сила
по занимање
Стапка на невработеностнагативен пораст 8% (2020)[1]
Водечки индустриипалмово масло, јаглен, нафта и природен гас, текстил, автомобилска индустрија, електрични апарати, облека, обувки, рударство, цемент, медицински инструменти и апарати, ракотворби, хемиски ѓубрива, иверица, гума, преработена храна, накит и туризам
Ранг според Индекс на леснотија 73rd (easy, 2020)[9]
Надворешност
ИзвозПредлошка:Augmentation $180.2 милијарди (2018)[10]
Извозни добраНафта и гас, цемент, храна, електрични апарати, градежништво, иверица, текстил, гума
Главни извозни партнери
УвозПредлошка:Augmentation $188.7 милијарди (2018)[11]
Увозни добрамашини и опрема, хемикалии, горива, прехранбени производи
Главни увозни партнери
Странски директни инвестиции
 • $251.5 милијарди (31 декември 2017.)[2]
 • $20.5 милијарди (31 декември 2017.)[2]
Бруто надворешен долг$344.4 милијарди (31 декември 2017.)[2]
Јавни финансии
Јавен долгpositive decrease 33.1% од БДП (2017)[12]
Приходи131.7 милијарди (2017.)[2]
Расходи159.6 милијарди (2017.)[2]
Кредитен рејтинг
Девизни резерви$129.18 милијарди (декември 2019)[16]
Главен извор на податоци: Светска книга на факти на ЦИА
Сите вредности, освен ако не е запишано поинаку, се во ам. долари

Економијата на Индонезија е најголема во Југоисточна Азија и е една од новите пазарни економии во светот. Како земја со висок среден приход и членка на Г20, Индонезија е класифицирана како новоиндустријализирана земја .[17] Таа е 15-та по големина економија во светот според номиналниот БДП и 7-та по големина според БДП (ПКМ) . Проценета на 40 милијарди американски долари во 2019 година, економијата преку Интернет во Индонезија се очекува да ја премине границата од 130 милијарди американски долари до 2025 година.[18] Индонезија зависи од трошењето на домашниот пазар и буџетот на Владата и нејзината сопственост на државните претпријатија (централната влада поседува 141 претпријатие). Администрацијата на цените на низа основни добра (вклучувајќи ориз и електрична енергија), исто така, игра значајна улога во пазарната економија во Индонезија. Сепак, од 90-тите години на минатиот век, поголемиот дел од економијата е контролиран од поединечни Индонезијци и странски компании.[19][20][21]

После азиската финансиска криза во 1997 година, владата презела старателство над значителен дел од средствата на приватниот сектор преку набавка на нефункционални банкарски заеми и корпоративни средства преку процесот на преструктуирање на долгот и компаниите биле приватизирани неколку години подоцна. Од 1999 година, економијата се опоравила, а растот се забрзал на над 4-6% во последните неколку години.[22]

Во 2012 година, Индонезија ја заменила Индија како втора најбрзо растечка економија Г-20, зад Кина. Оттогаш, годишната стапка на раст варира околу 5%.[23][24]

Историја[уреди | уреди извор]

Период на Сукарно[уреди | уреди извор]

Во годините непосредно по прогласувањето на независноста на Индонезија, и јапонската окупација и конфликтот меѓу холандските и републиканските сили го осакатиле производството на земјата, при што извозот на стоки како гума и нафта се намалил на 12 и 5% од нивните нивоа пред Втората светска војна, соодветно.[25] Првата банка контролирана од владата, Индонезиска државна банка (БНИ) била основана на 5 јули 1946 година. Првично дејствувала како производител и дистрибутер на ОРИ (Oeang Republik Indonesia// Пари на Република Индонезија), валута издадена од Републиканската влада, која била претходник на Рупија .[26] И покрај тоа, валутата издадена за време на јапонската окупација и од холандските власти сè уште биле во оптек, а едноставноста на ОРИ го правела нејзиното фалсификување релативно лесно, влошувајќи ги работите.[27] Помеѓу 1949 и 1960 година, Индонезија доживеала неколку економски нарушувања. Независноста на земјата признаена од Холандија, распадот на Соединетите држави во Индонезија во 1950 година, последователниот период на либерална демократија, национализацијата на Банката Де Јаваше во модерна банка Индонезија,[28] и преземањето на холандските корпоративни средства по Спорот за Западна Нова Гвинеја,[29] резултирале со девалвација на холандските банкноти на половина од нивната вредност.[30]

За време на периодот на водена демократија во 1960-тите, економијата драстично се влошила како резултат на политичката нестабилност. Владата била неискусна во спроведувањето на макро-економските политики, што резултирало во силна сиромаштија и глад. До падот на Сукарно, во средината на 1960-тите, економијата била во хаос со годишна инфлација од 1.000%, намалување на приходите од извоз, инфраструктура што се распаѓа, фабрики кои работат со минимален капацитет и занемарливи инвестиции. Како и да е, економското подобрување на Индонезија по 1960 година се сметало за извонредно кога ќе се земе предвид колку малку домородни Индонезијци во 1950-тите добиле формално образование според холандската колонијална политика.[31]

Нов поредок[уреди | уреди извор]

По падот на претседателот Сукарно, администрацијата на Новиот поредок донела одредена дисциплина во економската политика што брзо ја намалило инфлацијата, ја стабилизирало валутата, и привлекло странска помош и инвестиции. Индонезија била до неодамна единствената членка на ОПЕК во Југоисточна Азија, а зголемувањето на цената на нафтата во 1970-тите придонело за одржливи високи стапки на економски раст, со просек од над 7% од 1968 до 1981 година [32]

Со високи нивоа на регулација и зависност од опаѓање на цените на нафтата, растот забавил на просечно 4,5% на годишно ниво помеѓу 1981 и 1988 година. Низа економски реформи биле воведени кон крајот на 1980-тите, вклучително и управувана девалвација на рупијата за подобрување на извозната конкурентност и дерегулација на финансискиот сектор.[33] Странските инвестиции се зголемиле во Индонезија, особено во брзорастечкиот извозно ориентиран производствен сектор и од 1989 до 1997 година, и индонезиската економија пораснала во просек за над 7%.[34][35] БДП по глава на жител пораснал за 545% од 1970 до 1980 година како резултат на ненадејното зголемување на приходите од извоз на нафта од 1973 до 1979 година.[36] Високите нивоа на економски раст маскирале неколку структурни слабости во економијата. Тоа се случило со високи трошоци во смисла на слаби и корумпирани владини институции, сериозно јавно задолжување преку лошо управување со финансискиот сектор, брзото исцрпување на природните ресурси и културата на фаворизирање и корупција во деловната елита.[37]

Корупцијата особено добила интензитет во 90-тите години на минатиот век, достигнувајќи ги највисоките нивоа на политичката хиерархија, бидејќи Сухарто станал најкорумпираниот лидер според Транспаренси Интернешнл .[38][39] Како резултат, правниот систем бил слаб и немало делотворен начин за спроведување на договори или наплата на долговите. Банкарските практики биле многу несофистицирани, со норма на заеми засновани врз колатерал и со широко распространето кршење на регулаторните регулативи, вклучително и ограничувања на поврзаното кредитирање. Нетарифни бариери, барање кирија од државни претпријатија, домашни субвенции, бариери за домашна трговија и ограничувања на извозот, создале економски нарушувања.

Азиската финансиска криза од 1997 година, која започнала да влијае на Индонезија, станала економска и политичка криза. Првичниот одговор бил да се полови рупијата, да се зголемат клучните домашни каматни стапки и да се заостри фискалната политика. Во октомври 1997 година, Индонезија и Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) постигнале договор за програма за економски реформи насочена кон макроекономска стабилизација и елиминација на некои од најштетните економски политики во земјата, како што се Националната програма за автомобили и монополот на каранфилот. Рупијата сепак останала слаба, а Сухарто бил принуден да даде оставка во мај 1998 година откако избувнале масовни немири . Во август 1998 година, Индонезија и ММФ се согласиле за Објект за продолжен фонд (ЕФФ) под претседателство на Бахарудин Јусуф Хабиби кој вклучувал значајни цели на структурните реформи. Претседателот Абдурахман Вахид ја презел функцијата во октомври 1999 година, а Индонезија и ММФ потпишале уште еден ЕФФ во јануари 2000 година. Новата програма имала и низа економски, структурни реформи и цели на управување.

Ефектите од кризата биле сериозни. До ноември 1997 година, брзата амортизација на валутата забележала дека јавниот долг достигнал 60 милијарди американски долари, наметнувајќи сериозни притисоци врз буџетот на владата.[40] Во 1998 година, реалниот БДП се намалил за 13,1%, а економијата достигнала најниска точка во средината на 1999 година со 0,8% реален раст на БДП. Инфлацијата достигнала 72% во 1998 година, но забавила на 2% во 1999 година. Рупијата паднала на 11.000 за 1 американски долар до јануари 1998 година[41] Се вратила на опсегот од 8.000 за 1 американски долар на крајот на 1998 година и оттогаш генерално се тргува во опсег од 8.000-10.000 за 1 американски долар. Сепак, рупијата започнала да девалвира во 2013 година, а заклучно со ноември 2016 година е околу 13.000 американски долари.[42]

Период на реформи[уреди | уреди извор]

Удел на светскиот БДП (ПКМ) [43]
Година %
1980 1,40%
1990 1,89%
2000 1,92%
2010 2,24%
2018 2,59%
Деноминации на банкноти од индонезиска рупија (IDR) во оптек од 2016 година

Од воведувањето на целта на инфлацијата во 2000 година, дефлаторот на БДП и показателот на потрошувачки цени (ППЦ) пораснал со просечно годишно темпо од 10¾% и 9%, соодветно, слично на темпото забележано во две децении пред кризата во 1997 година, но далеку под темпо во 60-тите и 70-тите години на 20 век.[44] Инфлацијата, исто така, генерално, се движела пониско во текот на 2000-тите, со некои флуктуации на инфлацијата како одраз на иницијативите на владината политика, како што се промените во фискалните субвенции во 2005 и 2008 година, што предизвикало големи привремени скокови на растот на ППЦ.[45]

Кон крајот на 2004 година, Индонезија се соочила со „мини-криза“ поради меѓународните поскапувања и увозот на нафта . Девизниот курс достигнал 12,000 Rp за 1 американски долар пред да се стабилизира. Под водство на претседателот Сусило Бамбанг Јудојоно владата била принудена да ги намали своите огромни субвенции за гориво, кои биле планирани да чинат 14 милијарди долари во октомври 2005 година.[46] Ова довело до повеќе од двојно зголемување на цената на потрошувачките горива, што резултирало со двоцифрена инфлација. Ситуацијата се стабилизирала, но економијата продолжила да се бори со инфлацијата од 17% кон крајот на 2005 година. Економските изгледи станале попозитивни како што изминувале 2000-тите. Растот се забрзал на 5,1% во 2004 година и достигнал 5,6% во 2005 година. Реалниот приход по глава на жител ги достигнал фискалните нивоа во периодот 1996-1997 година. Растот се водел пред се од домашната потрошувачка, што претставува приближно три четвртини од бруто домашниот производ на Индонезија (БДП). Берзата во Џакарта била пазарот со најдобри резултати во Азија во 2004 година, со пораст од 42%. Проблемите што продолжуваат да го намалуваат растот вклучуваат ниско ниво на странски инвестиции, бирократска бирократија и широко распространета корупција што чини 51,4 трилиони Rp (5,6 милијарди американски долари) или приближно 1,4% од БДП годишно.  Сепак, постои силен економски оптимизам заради заклучокот на мирните избори во 2004 година.

Заклучно со февруари 2007 година, стапката на невработеност изнесувала 9,75%.[47] И покрај забавената глобална економија, економскиот раст на Индонезија се забрзал на десетгодишно високо ниво од 6,3% во 2007 година. Оваа стапка на раст била доволна за да се намали сиромаштијата од 17,8% на 16,6% врз основа на владината граница на сиромаштија и го сменила неодамнешниот тренд кон раст на невработените, со невработеност да падне на 8,46% во февруари 2008 година.[48][49] За разлика од многуте соседи зависни од извозот, Индонезија успеала да ја надмине рецесијата помогната од силната домашна побарувачка (што сочинува околу две третини од економијата) и владиниот пакет фискални стимуланси од околу 1,4% од БДП. По Индија и Кина, Индонезија била трета најбрзо растечка економија во Г-20. Бидејќи економијата од 512 милијарди долари се проширила за 4,4% во првиот квартал, ММФ ја ревидирала прогнозата за Индонезија за 2009 година на 3-4% од 2,5%. Индонезија уживала во спроведените широки економски и финансиски реформи, вклучително и брзо намалување на јавниот и надворешниот долг, зајакнување на билансите на корпоративниот и банкарскиот сектор и намалување на ранливоста на банките преку поголема капитализација и подобар надзор.[50]

Во 2012 година, реалниот раст на БДП во Индонезија достигнал 6%, а потоа тој стабилно се намалил под 5% до 2015 година. Откако Јоко Видодо го наследил Сусило Бамбанг Јудојоно, владата презела мерки за олеснување на регулативата за странски директни инвестиции за стимулирање на економијата.[51] Индонезија успеала да го зголеми растот на БДП малку над 5% во 2016-2017 година.[52] Сепак, владата во моментов сè уште се соочува со проблеми како слабеење на валутата, намалување на извозот и стагнација на потрошувачката.[53][54] Тековната стапка на невработеност за 2019 година е на 5,3%.[55]

Податоци[уреди | уреди извор]

Следната табела ги прикажува главните економски индикатори во периодот 1980–2019 година. Инфлацијата под 5% е зелена.[56]

Година БДП

(во $ милјарди)[57]
БДП по глава на жител Удел во светот Раст БДП по глава на жител

раст[58]
Стапка на инфлација

(во %)[59]
Државен долг

(во % БДП)[60]
1980 189.9 1,287 1.42% 9.88% N/A нагативен пораст18.0% N/A
1981 223.6 1,487 1.50% 7.60% N/A нагативен пораст12.2% N/A
1982 242.8 1,583 1.53% 2.24% N/A нагативен пораст9.48% N/A
1983 262.9 1,681 1.56% 4.19% N/A нагативен пораст11.7% N/A
1984 293.0 1,837 1.61% 7.57% N/A нагативен пораст10.4% N/A
1985 314.1 1,931 1.62% 3.91% N/A Increase4.7% N/A
1986 343.5 2,070 1.67% 7.18% N/A нагативен пораст5.8% N/A
1987 375.1 2,217 1.71% 6.57% N/A нагативен пораст9.2% N/A
1988 415.4 2,408 1.75% 6.97% N/A нагативен пораст8.0% N/A
1989 470.9 2,677 1.85% 9.08% N/A нагативен пораст6.4% N/A
1990 559.1 3,082 1.90% 7.24% 5.34% нагативен пораст9.0% positive decrease45.7%
1991 617.9 3,347 2.00% 6.91% 5.07% нагативен пораст8.7% positive decrease40.3%
1992 673.1 3,585 2.08% 6.49% 4.71% нагативен пораст7.2% нагативен пораст42.7%
1993 733.8 3,845 2.17% 6.49% 4.76% нагативен пораст19.1% positive decrease37.4%
1994 806.0 4,156 2.26% 7.54% 5.84% нагативен пораст7.8% positive decrease36.5%
1995 890.5 4,522 2.37% 8.22% 6.56% нагативен пораст9.8% positive decrease30.8%
1996 977.8 4,891 2.46% 7.81% 6.21% нагативен пораст8.6% positive decrease23.9%
1997 1,041.0 5,134 2.47% 4.70% 3.19% нагативен пораст12.6% нагативен пораст72.5%
1998 914.8 4,447 2.17% -13.12% -14.35% нагативен пораст75.3% positive decrease55.2%
1999 935.4 4,484 2.05% 0.79% -0.61% нагативен пораст14.2% positive decrease45.2%
2000 1,003.0 4,743 2.04% 4.92% 3.48% нагативен пораст20.4% нагативен пораст87.4%
2001 1,063.0 4,956 2.07% 3.64% 2.23% нагативен пораст14.3% positive decrease73.7%
2002 1,128.0 5,190 2.09% 4.49% 3.09% нагативен пораст5.9% positive decrease62.3%
2003 1,204.0 5,465 2.12% 4.78% 3.37% нагативен пораст5.4% positive decrease55.6%
2004 1,299.0 5,816 2.11% 5.03% 3.63% нагативен пораст8.5% positive decrease51.3%
2005 1,415.0 6,254 2.13% 5.69% 4.29% нагативен пораст14.3% positive decrease42.6%
2006 1,538.0 6,708 2.12% 5.50% 4.10% нагативен пораст14.0% positive decrease35.8%
2007 1,680.0 7,229 2.14% 6.34% 4.94% нагативен пораст11.2% positive decrease32.3%
2008 1,816.0 7,710 2.18% 6.01% 4.62% нагативен пораст18.1% positive decrease30.3%
2009 1,914.0 8,021 2.28% 4.62% 3.24% нагативен пораст8.2% positive decrease26.4%
2010 2,056.9 8,655 2.29% 6.22% 4.81% нагативен пораст5.1% positive decrease24.5%
2011 2,229.5 9,213 2.34% 6.17% 4.74% нагативен пораст5.3% positive decrease23.1%
2012 2,413.4 9,833 2.41% 6.03% 4.60% Increase3.9% positive decrease22.9%
2013 2,535.0 10,188 2.41% 5.55% 4.15% нагативен пораст6.4% нагативен пораст24.8%
2014 2,622.2 10,398 2.40% 5.00% 3.63% нагативен пораст6.3% positive decrease24.7%
2015 2,647.7 10,359 2.38% 4.87% 3.55% Increase6.3% нагативен пораст26.9%
2016 2,744.9 10,618 2.38% 5.03% 3.76% Increase3.5% нагативен пораст27.9%
2017 2,894.1 11,073 2.38% 5.07% 3.84% Increase3.8% нагативен пораст28.7%
2018 3,116.8 11,798 2.42% 5.17% 3.98% Increase3.2% нагативен пораст29.8%
2019 3,331.8 12,483 2.47% 5.02% 3.87% Increase2.8% нагативен пораст30.1%
2020 3,328.2 12,345 2.55% -1.49% N/A Increase2.0% N/A

Структура[уреди | уреди извор]

Ѓубрива, хемикалии, гума Ironелезо, челик, основни метали Друго производство

Сектори[уреди | уреди извор]

Земјоделството[уреди | уреди извор]

Огромна плантажа со палмино масло . Во моментов, Индонезија е најголем производител на палмино масло во светот.

Земјоделството е клучен сектор кој придонесува за 14,43% од БДП.[61] Во моментов, има околу 30% од земјиштето што се користи за земјоделство и вработува околу 49 милиони луѓе (41% од вкупната работна сила).[62] Примарните земјоделски производи вклучуваат ориз, касава, кикирики, природна гума, какао, кафе, палмово масло, копра ; живина, говедско, свинско и јајца. Производството на палмино масло е од витално значење за економијата бидејќи Индонезија е најголем производител и потрошувач на оваа стока во светот, обезбедувајќи околу половина од светската понуда.[63] Насадите во земјата се протегаат на 6 милиони хектари заклучно со 2007 година,[64] со план за пресадување предвидени за дополнителни 4,7 милиони за зголемување на продуктивноста во 2017 година.[65] Постојат голем број негативни влијанија врз социјалното и врз животната средина од производството на палмино масло во југоисточна Азија.

Нафта и рударство[уреди | уреди извор]

Камиони со руди во рударската област во Западна Сумбава, НТБ.

Индонезија била единствената азиска членка на Организацијата на земји извознички на нафта (ОПЕК) до 2008 година и во моментов е нето увозник на нафта. Во 1999 година, производството на сурова нафта и кондензат во просек изнесувало 1,5 милиони барели на ден, а во 1998 година, секторот за нафта и гас, вклучувајќи рафинирање, придонел за приближно 9% во БДП. Заклучно со 2005 година, производството на сурова нафта и кондензат е 1 милион барели на ден. Тоа укажува на значителен пад од 90-тите години на минатиот век, пред се поради стареењето на нафтени полиња и недостатокот на инвестиции во опрема за производство на нафта. Овој пад на производството е придружен со значително зголемување на домашната потрошувачка, околу 5,4% годишно, што довело до проценета цена од 1,2 милијарди американски долари за увоз на нафта во 2005 година. Државата ги поседува сите права на нафта и минерали. Странските фирми учествуваат преку договори за споделување на производството и за работа. Изведувачите на нафта и гас треба да ги финансираат сите трошоци за истражување, производство и развој во нивните договорни области и имаат право да ги обноват трошоците за работа, истражување и развој од произведената нафта и гас. Индонезија претходно ги субвенционирала цените на горивата за да ги задржи цените ниски, а во 2004 година чинеле 7 милијарди американски долари.[66] Претседателот во тоа врме наредил значително намалување на владиното субвенционирање на цените на горивата во неколку фази.[67] Владата изјавила дека намалувањето на субвенциите е насочено кон намалување на буџетскиот дефицит на 1% од БДП во 2005 година, што е намалување од околу 1,6% од претхдната година. Во исто време, Владата понудила еднократни субвенции за квалификувани граѓани, за да ги ублажи тешкотиите.

Две американски фирми работат со три рудници за бакар / злато во Индонезија, со канадска и британска фирма, кои имаат значителни други инвестиции во никел и злато, соодветно. Групациите „ Веданта ресурси“ и „ Тата груп“ исто така имаат значителни рударски операции во Индонезија. Во 1998 година, вредноста на индонезиското производство на злато и бакар била една милијарда и 843 милиони американски долари, соодветно. Примањата од злато, бакар и јаглен сочинувале 84% од 3 милијарди долари заработени во 1998 година од секторот рударство. Со додавање на проектот Алумина, кој произведува 5% од светското производство на алумина, Индонезија ќе биде втор по големина производител на алуминиум оксид во светот. Проектот нема да направи рудите да станат алуминиум, бидејќи има 100 типа деривати кои можат да ги развиваат понатаму други компании во Индонезија.[68]

Администрацијата на Јоко Видодо ја продолжила политиката за национализам на ресурси, национализирајќи некои средства контролирани од мултинационални компании како што се Фрипорт МекМоран, Тотал СА и Шеврон . Во 2018 година, во потег насочен кон намалување на увозот, нафтените компании кои работат во Индонезија добиле наредба да ја продадат својата сурова нафта на државната Пертамина .[69]

Автомобилска индустрија[уреди | уреди извор]

Во 2010 година, Индонезија продала 7,6 милиони мотоцикли, кои главно биле произведени во земјата со скоро 100% локални компоненти. Хонда го предводела пазарот со 50,95% удел на пазарот, следена од Јамаха со 41,37%.[70] Во 2011 година, вкупната продажба на автомобили во малопродажба изнесувала 888.335 единици, што претставува зголемување од 19,26% во однос на минатата година. Тојота доминира на домашниот пазар на автомобили (35,34%), следена од Даихатсу и Митсубиши со 15,44% и 14,56%, соодветно.[71] Од 2011 година, некои локални производители на автомобили вовеле некои индонезиски национални автомобили кои можат да се категоризираат како нискобуџетни зелени автомобили (LCGC) Во 2012 година, продажбата значително се зголемила за 24%, што е првпат да има повеќе од еден милион единици во продажба на автомобили.[72]

Во август 2014 година, Индонезија извезила 126.935 единици на возила, додека вкупното производство достигнало 878.000 единици на возила, што претставува 22,5% од вкупното производство. Извозот на автомобили е повеќе од двојно поголем од неговиот увоз. До 2020 година се предвидува дека извозот на автомобили ќе биде трет по извозот на КПО и чевли.[73] Во август 2015 година, Индонезија извезила 123.790 мотоцикли. Истата година, компанијата Јамаха Мотор, која извезила 82.641, објавила дека ќе ја направи Индонезија како основа за извоз на своите производи.[74]

Индонезиски извозни одредишта, 2006 година.

Во 2017 година, земјата произвела скоро 1,2 милиони моторни возила, рангирајќи ја како 18-тиот најголем производител во светот .[75] Во денешно време, индонезиските автомобилски компании можат да произведуваат автомобили со висок сооднос на локална содржина (80% –90%).[76]

Во 2018 година, земјата произвела 1,34 милиони единици автомобили со вклучен извоз на 346,000 единици главно на Филипини и Виетнам.[77]

Финансии, недвижнини и деловни активности[уреди | уреди извор]

Во Индонезија има 50 милиони мали бизниси, со раст на користењето на Интернет од 48% во 2010 година. Гугл објавил дека ќе отвори локална канцеларија во Индонезија пред 2012 година.[78] Според „ Делоит“ во 2011 година, активностите поврзани со Интернет генерирале 1,6% од БДП. Тој е поголем од извозот на електронска и електрична опрема и течен природен гас со 1,51% и 1,45%, соодветно.[79]

До крајот на јуни 2011 година, основните средства на државата изнесувале 1.265 трилиони RP (128 милијарди американски долари). Вредноста на државните акции изнесувале 50 трилиони Rp (5 милијарди долари) додека другите државни средства биле 24 трилиони Rp (2,4 милијарди американски долари).[80]

Во 2015 година, финансиските услуги опфатиле 7,2 трилиони. Педесет домашни и странски конгломерации поседувале околу 70,5%. Четиринаесет од нив биле вертикални конгломерации, 28 хоризонтални, а осум бле мешани. Триесет и пет субјекти се главно во банкарските индустрии, 13 во небанкарските индустрии и по еден во специјалните финансиски индустрии и индустриите на пазарот на капитал.[81]

Останато[уреди | уреди извор]

Индонезиската асоцијација за текстил објавила дека во 2013 година, текстилниот сектор веројатно ќе привлече инвестиции од околу 175 милиони долари. Во 2012 година, инвестициите во овој сектор изнесувале 247 милиони американски долари, од кои само 51 биле наменети за нова текстилна машинерија .[82] Извозот од текстилниот сектор во 2012 година изнесувал 13,7 милијарди долари.

Во 2011 година, Индонезија издала 55.010 работни визи за странци, што е раст од 10% во споредба со 2010 година, додека бројот на странски жители во Индонезија, без туристи и странски емисари, изнесувал 111.752, пораснувајќи за 6% во споредба со минатата година. Оние кои добивале визи од шест месеци до една година биле претежно Кинези, Јапонци, Јужнокорејци, Индијци, Американци и Австралијци. Неколку од нив биле претприемачи кои правеле нови бизниси. Малезија е најчестото одредиште на индонезиските работници мигранти (вклучително и илегалните работници). Во 2010 година, според извештајот на Светска банка, Индонезија била меѓу првите десет земји-приматели на дознаки во светот со вредност од вкупно 7 милијарди долари.[83] Во мај 2011 година, шест милиони индонезиски граѓани работеле во странство, од кои 2,2 милиони живеат во Малезија и уште 1,5 милиони во Саудиска Арабија .[84]

Надворешни економски односи[уреди | уреди извор]

Пропорционална застапеност на извозот на Индонезија (2012 година)

Индонезија и Јапонија го потпишале Договорот за економско партнерство Индонезија – Јапонија (IJEPA), кој стапил на сила на 1 јули 2008 година. Договорот бил прв билатерален договор за слободна трговија на Индонезија за олеснување на прекуграничниот проток на стоки и луѓе, како и инвестициите меѓу двете земји.[85] Трговијата со Кина е зголемена од 90-тите години на минатиот век, а во 2014 година Кина станала второ по големина извозно одредиште во Индонезија по Јапонија.[86] Со економскиот подем на Кина, Индонезија ги интензивирала своите трговски односи со Кина за да ги избалансира своите врски со Западот.[87] До 2020 година Кина станала најголемото извозно одредиште во Индонезија.[88]

САД[уреди | уреди извор]

По падот на владеењето на Сухарто, извозот на САД во Индонезија во 1999 година изнесувал 2 милијарди долари, што е значително помалку од 4,5 милијарди долари во 1997 година. Главниот извоз бил градежна опрема, машини, авијациски делови, хемикалии и земјоделски производи. Увозот на САД од Индонезија во 1999 година изнесувал 9,5 милијарди долари и се состоел првенствено од облека, машини и опрема за транспорт, нафта, природна гума и обувки. Финансиската помош за Индонезија е координирана преку Консултативната група за Индонезија (ЦГИ) формирана во 1989 година. Вклучува 19 земји-дарители и 13 меѓународни организации кои се состануваат годишно за да ја координираат дарителската помош. Во 2019 година, бидејќи учеството на Индонезија во глобалната трговија надминало 0,5 проценти, трговските претставници на Соединетите држави одлучиле да не ја класифицираат Индонезија како „земја во развој“.[89] И покрај одземањето на овој статус, индонезиската влада уверила дека со ова нема да се променат сегашните објекти за генерализиран систем на преференции што ги уживала Индонезија од САД.[90]

Макро-економски тренд[уреди | уреди извор]

Ова е графикон на трендот на БДП на Индонезија по пазарни цени [91] од ММФ со бројки во милиони рупии.

Година БДП Размена на долар
со рупија
Стапка на
инфлација (%)
Номинален БДП
по глава на жител
БДП (ПКМ)
по глава на жител
1980 60.143.191 627 година 18.0 5,25 5,93
1985 112.969,792 1.111 4.7 3.47 5,98
1990 233.013.290 1.843 7.8 3.01 6,63
1995 502.249.558 2.249 9.4 4.11 8.14
2000 1.389.769.700 8.396 3.8 2.32 6,92
2005 2.678.674.096 9.705 10,5 3.10 7.51
2010 6.422.918.230 8.555 5.1 6,38 9.05
2015 11.531.700.000 13.824 6.4 4,75 19,63

За споредби на паритетот на куповната моќ, девизниот курс за 1 американски долар е утврден на 3.094,57 рупии.

Просечната нето-плата во Индонезија варира по сектори. Во февруари 2017 година, секторот електрична енергија, гас и вода има највисока просечна нето-плата, додека земјоделскиот сектор има најниска.[92]

Инвестиции[уреди | уреди извор]

Од доцните 1980-ти, Индонезија направила значителни промени во својата регулаторна рамка за да го поттикне економскиот раст. Овој раст бил финансиран претежно од приватни инвестиции, странски и домашни. Американските инвеститори доминирале во нафтениот и гасниот сектор и презеле некои од најголемите рударски проекти во Индонезија. Покрај тоа, се проширило присуството на американски банки, производители и даватели на услуги, особено по реформите во индустрискиот и финансискиот сектор во 1980-тите. Меѓу другите големи странски инвеститори биле Индија, Јапонија, Велика Британија, Сингапур, Холандија, Катар, Хонгконг, Тајван и Јужна Кореја.

Кризата од 1997 година го направила продолжението на приватното финансирање како императив, но истото било проблематично. Новите одобренија за странски инвестиции паднале за речиси две третини помеѓу 1997 и 1999 година. Кризата дополнително ги потенцирала областите каде што биле потребни дополнителни реформи. Често цитираните области за подобрување на инвестициската клима биле воспоставување на функционален правен и судски систем, придржување кон конкурентни процеси и усвојување на меѓународно прифатливи стандарди за сметководство и обелоденување. И покрај подобрувањата на законите во последниве години, режимот за права на интелектуална сопственост во Индонезија останува слаб, а недостатокот на делотворно спроведување претставува значителна грижа. Под Сухарто, Индонезија се придвижила кон приватно обезбедување јавна инфраструктура, вклучително електрична енергија, патарина и телекомуникации. Кризата од 1997 година, на виделина изнела сериозна слабост во процесот на решавање спорови, особено во областа на приватните инфраструктурни проекти. Иако Индонезија продолжила да ги има предностите на голема работна сила, изобилство природни ресурси и модерна инфраструктура, приватните инвестиции во нови проекти во голема мера престанале за време на кризата.

Заклучно со 28 јуни 2010 година, Индонезиската берза има 341 котирано друштво со комбинирана пазарна капитализација од 269,9 милијарди долари.[93] Заклучно со ноември 2010 година, две третини од пазарната капитализација била во форма на странски фондови, а само околу 1% од населението има инвестиции во акции.[94] Понатаму се прават напори за подобрување на деловното и инвестициското опкружување. Во рамките на Анкетата за деловно работење на Светска банка,[95] Индонезија се искачила на 122 од 178 земји во 2010 година, од 129 во претходната година. И покрај овие напори, рангот е сè уште под регионалните врсници и опстојува неповолната клима за инвестиции. На пример, потенцијалните странски инвеститори и нивниот извршен персонал не можат да одржуваат свои банкарски сметки во Индонезија, освен ако не плаќаат данок на мештани. [ потребно е цитирање ] Од 1990 до 2010 година, индонезиските компании биле вклучени во 3.757 спојувања и преземања со вкупна позната вредност од 137 милијарди долари.[96] Во 2010 година биле објавени 609 трансакции, што е нов рекорд. Бројките се зголемиле за 19% во споредба со 2009 година. Вредноста на зделките во 2010 година изнесувала 17 милијарди, што е втора најголема бројка досега. Во 2012 година, Индонезија реализирала вкупни инвестиции од 32,5 милијарди долари, надминувајќи ја својата годишна цел од 25 милијарди долари, како што било соопштено од Координативниот одбор за инвестиции (БКПМ) на 22 јануари. Примарните инвестиции биле во секторите рударство, транспорт и хемикалии.[97] Во 2011 година, индонезиската влада објавила нов Главен план (познат како МППЕИ, или Masterplan Percepatan dan Perluasan Pembangunan Ekonomi Indonesia, Главниот план за забрзување и проширување на економскиот развој во Индонезија ). Целта била да се поттикнат зголемени инвестиции, особено во инфраструктурни проекти низ Индонезија .[98]

Јавни трошоци[уреди | уреди извор]

Во 2015 година, вкупната јавна потрошувачка изнесувала 1.806 трилиони РП (130,88 милијарди американски долари, 15,7% од БДП). Владините приходи, вклучително и приходите од државните претпријатија (БУМН), изнесуваат вкупно 1.508 трилиони РП (109,28 милијарди американски долари, 13,1% од БДП) што резултира со дефицит од 2,6%.[99] Од кризата во 1997 година, што предизвикало зголемување на долгот и јавните субвенции и намалување на трошоците за развој, јавните финансии на Индонезија претрпеле голема трансформација. Како резултат на низа макроекономски политики, вклучително и низок буџетски дефицит, се смета дека Индонезија преминала во ситуација на доволно финансиски ресурси за решавање на развојните потреби. Децентрализацијата, донесена за време на администрацијата на Хабиби, го сменила начинот на трошење на владата, што резултирало во околу 40% од јавните средства пренесени на регионалните влади до 2006 година.

Во 2005 година, зголемувањето на меѓународните цени на нафтата довело до одлука на владата за намалување на субвенциите за гориво. Тоа довело до дополнителни 10 милијарди американски долари за државни трошоци за развој [100] а до 2006 година имало дополнителни 5 милијарди како резултат на постојан раст и опаѓање на исплатата на услугите на долгови. Тоа бил првиот „фискален простор“ во земјата од огромниот приход за време на нафтениот бум во 1970-тите. Поради децентрализацијата и фискалниот простор, Индонезија има потенцијал да го подобри квалитетот на своите јавни услуги. Таквиот потенцијал и овозможува на земјата да се фокусира на понатамошни реформи, како што е обезбедување насочена инфраструктура. Внимателното управување со доделените средства е опишано како главно прашање на Индонезија во јавните трошоци.[101]

Во 2018 година, претседателот Јоко Видодо значително го зголемил износот на долгот со земање странски заеми. Индонезија го зголемила долгот за 1.815 трилиони во споредба со неговиот претходник. Тој инсистирал на тоа дека заемот се користи за продуктивни долгорочни проекти како што се градење патишта, мостови и аеродроми.[102] Министерот за финансии Шри Мулјани исто така изјавил дека и покрај зголемувањето на странските заеми и долгови, владата исто така го зголемила и буџетот за развој на инфраструктурата, здравството, образованието.[103] Владата инсистира на тоа дека надворешниот долг е сè уште под контрола и ги почитува релевантните закони со кои се ограничува долгот да биде под 60% од БДП.[104]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 „Report for Selected Countries and Subjects“. IMF.org. International Monetary Fund. Посетено на 14 October 2020.
 2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 2,6 „CIA World Factbook“. CIA.gov. Central Intelligence Agency. Архивирано од изворникот на 2016-05-17. Посетено на 13 January 2019.
 3. „Badan Pusat Statistik“. Badan Pusat Statistik. 2020-07-16. Посетено на 2020-10-14.
 4. „Poverty headcount ratio at $1.90 a day (2011 PPP) (% of population) - Indonesia | Data“. data.worldbank.org. Посетено на 2020-10-16.
 5. „Poverty headcount ratio at $3.20 a day (2011 PPP) (% of population) - Indonesia | Data“. data.worldbank.org. Посетено на 2020-10-16.
 6. „Poverty headcount ratio at $5.50 a day (2011 PPP) (% of population) - Indonesia | Data“. data.worldbank.org. Посетено на 2020-10-16.
 7. „Global Multidimensional Poverty Index 2020“ (PDF). UNDP. Посетено на 30 September 2020.
 8. „Gini index (World Bank estimate) - Indonesia | Data“. data.worldbank.org. Посетено на 2020-10-16.
 9. „Ease of Doing Business in Indonesia“. World Bank. Посетено на 2017-11-01.
 10. „World Trade Organization : Indonesia profile“ (PDF). wto.org. Посетено на 22 March 2020.
 11. 11,0 11,1 11,2 „World Trade Organization : Indonesia profile“ (PDF). wto.org. Посетено на 22 March 2020.
 12. „Report for Selected Countries and Subjects“. Посетено на 3 March 2015.
 13. „архивски примерок“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2021-05-16. Посетено на 2020-11-08.
 14. 14,0 14,1 „Indonesia Credit Rating“. World Government Bonds (англиски). Посетено на 2020-05-19.
 15. „Fitch Affirms Indonesia at 'BBB'; Outlook Stable“. Архивирано од изворникот на 5 August 2017. Посетено на 5 August 2017.
 16. „Cadangan Devisa RI Melambung US$ 2,5 M di December 2019“. Посетено на 15 December 2019.
 17. [1], g20.org. Retrieved 6 October 2009.
 18. „Indonesia poised to become Southeast Asian giant in digital economy“. Antara News. Посетено на 3 November 2019.
 19. „Kemenperin – Ketika Swasta Mendominasi“. Архивирано од изворникот на 2017-08-05.
 20. „80 Persen Industri Indonesia Disebut Dikuasai Swasta“. 3 March 2015.
 21. „Kemenperin – Pengelola Kawasan Industri Didominasi Swasta“. Архивирано од изворникот на 2017-08-05. Посетено на 5 August 2017.
 22. „Acicis – Dspp“. Acicis.murdoch.edu.au. Посетено на 29 August 2011.
 23. „GDP growth (annual %)“. data.worldbank.org. Посетено на 2017-08-05.
 24. „Why Indonesia's Apparent Stability Under Jokowi Is a Sign of Its Stagnation“. worldpoliticsreview.com. Посетено на 2020-05-06.
 25. Lindblad, J. Thomas (2006). „Macroeconomic consequences of decolonization in Indonesia“ (PDF). XIVth Conference of the International Economic History Association. Helsinki. Посетено на 18 August 2017.
 26. „History – BNI“. BNI. Посетено на 18 August 2017.
 27. Hakiem, Lukman (9 August 2017). „Hatta-Sjafruddin: Kisah Perang Uang di Awal Kemerdekaan“ (индонезиски). Republika. Посетено на 18 August 2017.
 28. Lindblad, J. Thomas (2004). „From Java Bank to Bank Indonesia: A Case Study of Indonesianisasi in Practice“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 27 March 2009. Наводот journal бара |journal= (help)
 29. van de Kerkhog\f, Jasper (March 2005). „Dutch enterprise in independent Indonesia: cooperation and confrontation, 1949–1958“ (PDF). IIAS Newsletter. 36. Архивирано од изворникот (PDF) на 2017-08-18. Посетено на 18 August 2017.
 30. „Period of Recognition of the Republic of Indonesia's Sovereignty up the Nationalization of DJB“ (PDF). Bank Indonesia. Special Unit for Bank Indonesia Museum: History Before Bank Indonesia. Архивирано од изворникот (PDF) на 2019-10-05. Посетено на 18 August 2017.
 31. Baten, Jörg (2016). A History of the Global Economy. From 1500 to the Present. Cambridge University Press. стр. 292. ISBN 9781107507180.
 32. Schwarz (1994), pp. 52–7.
 33. (Schwarz (1994), pages 52–57)
 34. Schwarz (1994), pages 52–57.
 35. „Indonesia: Country Brief“. Indonesia: Key Development Data & Statistics. The World Bank. September 2006. Архивирано од изворникот на 2012-11-01. Посетено на 2020-11-08.
 36. „GDP info“. Earthtrends.wri.org. Архивирано од изворникот на 20 February 2009. Посетено на 29 August 2011.
 37. „Combating Corruption in Indonesia, World Bank 2003“ (PDF). Посетено на 29 August 2011.
 38. „Transparency International Global Corruption Report 2004“. Transparency.org. Архивирано од изворникот на 2 September 2011. Посетено на 29 August 2011.
 39. „Suharto tops corruption rankings“. BBC News. 25 March 2004. Посетено на 29 August 2011.
 40. Robison, Richard (17 November 2009). „A Slow Metamorphosis to Liberal Markets“. Australian Financial Review.
 41. „Historical Exchange Rates“. OANDA. 16 April 2011. Посетено на 29 August 2011.
 42. „XE: USD / IDR Currency Chart. US Dollar to Indonesian Rupiah Rates“. xe.com. Посетено на 2020-05-06.
 43. „Report for Selected Countries and Subjects“. imf.org. Посетено на 17 јуни 2020.
 44. van der Eng, Pierre (4 February 2002). „Indonesia's growth experience in the 20th century: Evidence, queries, guesses“ (PDF). Australian National University. Архивирано од изворникот (PDF) на 10 October 2017. Посетено на 10 October 2017.
 45. Temple, Jonathan (15 August 2001). „Growing into trouble: Indonesia after 1966“ (PDF). University of Bristol. Архивирано од изворникот (PDF) на 27 December 2016. Посетено на 27 December 2016.
 46. BBC News (31 August 2005). „Indonesia plans to slash fuel aid“. BBC, London.
 47. Indonesian Central Statistics Bureau (2 декември 2008). "Beberapa Indikator Penting Mengenai Indonesia". Соопштение за печат.  посет. 18 март 2008 г „архивски примерок“ (PDF). Архивирано од изворникот на 2008-04-01. Посетено на 2020-11-08.CS1-одржување: бот: непознат статус на изворната URL (link)
 48. World Bank. "Indonesia: Economic and Social update". Соопштение за печат.  посет. 2 април 2008 г
 49. BPS-Statistic Indonesia. "Indonesia: BPS-STATISTICS INDONESIA STRATEGIC DATA". Соопштение за печат.  посет. 5 ноември 2008 г „архивски примерок“ (PDF). Архивирано од изворникот на 2010-11-13. Посетено на 2020-11-08.CS1-одржување: бот: непознат статус на изворната URL (link)
 50. „IMF Survey: Indonesia's Choice of Policy Mix Critical to Ongoing Growth“. Imf.org. 28 July 2009. Посетено на 29 August 2011.
 51. „Indonesian President Joko 'Jokowi' Widodo Two Years On“. Time. Посетено на 2018-05-07.
 52. „Jokowi Heads to 2018 With Backing of Stronger Indonesian Economy“. Bloomberg.com. Посетено на 2018-05-07.
 53. „Indonesian GDP Growth Disappoints, Adding to Currency Woes“. Bloomberg.com. Посетено на 2018-05-07.
 54. „Indonesian GDP growth falls short in 1Q, pressuring President Widodo“. Nikkei Asian Review-GB. Посетено на 2018-05-07.
 55. „World Economic Outlook (April 2020) - Unemployment rate“. www.imf.org. Посетено на 2020-07-04.
 56. „Report for Selected Countries and Subjects: October 2020 Indonesia“. imf.org (англиски). Посетено на 16 October 2020.
 57. „Indonesia GDP world bank“. data.worldbank.org (англиски). Посетено на 30 September 2020.
 58. „Indonesia GDP Per capita Growth world bank“. data.worldbank.org (англиски). Посетено на 30 September 2020.
 59. „Indonesia Inflation world bank“. data.worldbank.org (англиски). Посетено на 30 September 2020.
 60. „Indonesia Central Government Debt world bank“. data.worldbank.org (англиски). Посетено на 30 September 2020.
 61. Estu Suryowati (12 August 2014). „Satu Dekade, Kontribusi Pertanian terhadap PDB Menurun“. Kompas (индонезиски).
 62. „Pertanian di Indonesia (Agriculture in Indonesia)“. Indonesia Investments. Посетено на 5 December 2015.
 63. McClanahan, Paige (11 September 2013). „Can Indonesia increase palm oil output without destroying its forest?“. The Guardian. Архивирано од изворникот на 17 September 2013. Посетено на 17 September 2013.
 64. „Palm Oil“. Greenpeace. Архивирано од изворникот на 26 September 2013. Посетено на 26 September 2013.
 65. „Indonesia to replant 4.7m hectares of palm oil plantation“. UkrAgroConsult. 30 August 2017. Архивирано од изворникот на 27 September 2017. Посетено на 27 September 2017.
 66. „Tigers count the cost of easing fuel subsidies“. Asia Times. 10 March 2005. Архивирано од изворникот на 2005-03-11. Посетено на 29 August 2011.
 67. „Indonesia plans to slash fuel aid“. BBC News. 31 August 2005.
 68. „RI aims to be second largest alumina producer“. Antara News. 12 April 2011. Посетено на 29 August 2011.
 69. „Economic nationalism is back in Indonesia as election approaches“. The Straits Times. 17 September 2018. Посетено на 18 September 2018.
 70. „Honda eyes larger share in premium bike market“. The Jakarta Post. Посетено на 29 August 2011.
 71. „Local automobile sales hit all-time high“. 5 January 2012.
 72. „Penjualan mobil capai 1,1 juta unit di 2012“. 8 January 2013.
 73. „Optimisme Ekspor Mobil Terus Menanjak“. Архивирано од изворникот на 23 September 2015. Посетено на 22 September 2014.
 74. „Roda dua makin ngacir ke luar negeri“. 14 September 2015.
 75. „2017 Production Statistics“. Organisation Internationale des Constructeurs d'Automobiles. Посетено на 8 May 2018.
 76. „Localization“. PT. Toyota Motor Manufacturing Indonesia. Архивирано од изворникот на 29 June 2016. Посетено на 29 June 2016.
 77. Office of Assistant to Deputy Cabinet Secretary for State Documents & Translation (April 25, 2019). „Car Exports Expected to Increase 15.6% This Year“. Архивирано од изворникот на July 30, 2020.
 78. „Google to Open Indonesia Office 'Before 2012'. Embassyofindonesia.org. 22 July 2011. Архивирано од изворникот на 27 September 2011. Посетено на 29 August 2011.
 79. „Internet penetration and the connected archipelago“. 31 December 2011.
 80. „Indonesia's State Assets Worth IDR1,338.7 Trillion“. 2 January 2011. Архивирано од изворникот на 22 January 2012. Посетено на 2 January 2012.
 81. „Siaran Pers: OJK Awasi 50 Konglomerasi Keuangan“. 26 June 2015. Архивирано од изворникот на 1 July 2015. Посетено на 28 June 2015.
 82. „Indonesia textile sector faces challenge“. Investvine.com. 2 February 2013. Архивирано од изворникот на 2013-12-28. Посетено на 3 April 2013.
 83. „Indonesia Among the World's Top 10 Remittance Receivers“. Embassyofindonesia.org. 4 May 2011. Архивирано од изворникот на 27 September 2011. Посетено на 29 August 2011.
 84. „After Malaysia, RI seeks similar pact with S. Arabia“. The Jakarta Post. 19 August 2011. Посетено на 29 August 2011.
 85. Investments, Indonesia. „Indonesia-Japan Economic Partnership Agreement (IJEPA) Reviewed“. indonesia-investments.com. Посетено на 28 January 2018.
 86. „Indonesia“. Посетено на November 20, 2016.
 87. „Indonesia forges stronger ties with China to boost economy“. November 19, 2014. Посетено на November 20, 2016.
 88. „Indonesia Posts Largest Trade Surplus Since 2011 as Coronavirus Disrupts Imports From China“. Jakarta Globe. 16 March 2020. Посетено на 15 June 2020.
 89. „USTR Updates List of Developing and Least-Developed Countries Under U.S. CVD Law | United States Trade Representative“. ustr.gov. Посетено на 2020-02-27.
 90. Post, The Jakarta. „Revocation of Indonesia's developing country status will not affect GSP: Government“. The Jakarta Post (англиски). Посетено на 2020-02-27.
 91. „Edit/Review Countries“. Imf.org. 14 September 2006. Посетено на 29 August 2011.
 92. „Indonesia: average net wage by sector 2017 | Statistic“. Statista. Посетено на 2018-01-28.
 93. Bloomberg Terminal
 94. „Economy risks losing momentum: Experts“. The Jakarta Post. 26 November 2010. Посетено на 29 August 2011.
 95. „Doing Business Survey, World Bank“. Doingbusiness.org. Посетено на 29 August 2011.
 96. „Statistics on Mergers & Acquisitions (M&A)“. Imaa-institute.org. Архивирано од изворникот на 6 January 2012. Посетено на 29 August 2011.
 97. „Indonesia aims to boost FDI by 23%“. Investvine.com. 24 January 2013. Архивирано од изворникот на 2013-10-23. Посетено на 26 January 2013.
 98. A copy of the Masterplan is available at the website of the Indonesian Coordinating Ministry for Economic Affairs [{{{1}}} Архивирано] на {{{2}}}..
 99. „Indonesia Economic Quarterly – January 2017“ (PDF). World Bank. Посетено на 18 August 2017.
 100. „Spending for Development: Making the Most of Indonesia's New Opportunities Indonesia Public Expenditure Review 2007“ (PDF). Посетено на 29 August 2011.
 101. „The Politics of Free Public Services in Decentralised Indonesia“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 30 March 2012. Посетено на 3 March 2015.
 102. Media, Kompas Cyber (2018-10-23). „Jokowi: Utang Indonesia Kecil Dibanding Negara Lain“. KOMPAS.com (индонезиски). Посетено на 2018-12-18.
 103. „Sri Mulyani Jelaskan Manfaat Kenaikan Utang Rp 1.329 T di Era Jokowi - Katadata News“. katadata.co.id. Посетено на 2018-12-18.
 104. Belinda. „Utang Luar Negeri Indonesia Tetap Terkendali | Vibiznews“ (англиски). Посетено на 2018-12-18.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]