Тојота

Од Википедија — слободната енциклопедија
Логото на Тојота

Тојота (англиски: Toyota Motor Corporation) - јапонски производител на моторни возила.

Историја[уреди | уреди извор]

Производство[уреди | уреди извор]

Кон крајот на 1997 година, „Тојота“ го претставила првиот сериски хибриден автомобил во светот, „Приус“, којшто во првата година од производството се продал во само 300 примероци (сите продадени на јапонскито пазар), додека во 2016 година продажбата на „Приус“ достигнала дури 1,406 милиони примероци. На почетокот на 2017 година, „Тојота“ објавила дека вкупната продажба на хибридни возила на оваа фирма надминала 10 милиони примероци.[1]
Есента 2016 година, „Тојота“ најавила повлекување на 340.000 хибридни возила од марката „Приус“ (Prius), поради проблеми со сопирачките. Од нив, 212.000 возила биле продадени во Јапонија, 94.000 во Северна Америка и 17.000 во Европа. Претходно, фирмата добила извештаи за сообраќајни несреќи и смртни случаи предизвикани од дефект на рачната сопирачка. Проблематичните автомобили биле произведени меѓу август 2015 и октомври 2016 година.[2]

Организација и менаџмент[уреди | уреди извор]

Финансиски показатели[уреди | уреди извор]

Галерија[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Продаден 10-милионскиот хибриден модел“, Слободен печат, година V, број 996, понеделник, 20 февруари 2017, стр. 22.
  2. Мирослав Саздовски, „Тојота повлекува 340 илјади хибридни возила Приус“, Економија и бизнис, година 18, број 221, ноември 2016, стр. 66.