Економија на Виетнам

Од Википедија — слободната енциклопедија
Економија на Виетнам
Валутавиетнамски донг (VND; đ)
Фискална годинаCalendar year
Трговски организацииАФТА, СТО, АПЕК, АСЕАН, ФАО
Статистика
БДП
 • $341 милијарди (номинално, 2020.)[1]
 • $1.0 trillion (PPP, 2020 est.)[1]
Пораст на БДП
 • 7.1% (2018) 7.0% (2019e)
 • 2.8% (2020f) 6.8% (2021f)[2]
БДП/жит.
 • $3,498 (номинален, 2020.)[1]
 • $10,755 (ПКМ, 2020.)[1]
БДП по сектор
Инфлација3.8% (2020.)[1]
Сиромашно население
 • 6.7% (2018)[4]
 • 7.0% on less than $3.20/day (2018)[5]
Џиниев коефициентнагативен пораст 35.7 medium (2018)[6]
Работна сила
 • 57,249,411 (2019)[7]
 • 74.7% стапка на вработеност (2018)[8]
Работна сила
по занимање
Стапка на невработеност
 • нагативен пораст 3.3% (2020.)[1]
 • нагативен пораст 6.9% невработеност кај младите (15 до 24 години; 2019)[10]
Водечки индустрииЕлектроника, машини, челик, преработка на храна, дрвна индустрија, текстил, обувки, возило, ориз, кафе, индиски ореви, морска храна, зеленчук и туризам
Ранг според Индекс на леснотија 70-та (лесна, 2020)[11]
Надворешност
Извоз $290.4 милијарди (2018.)[12]
Извозни добраЕлектроника, текстил производи, машини, обувки производи, транспорт производи, дрвени производи, морска храна производи, челик , сурово масло, пиперка, ориз и кафе
Главни извозни партнери
Увоз $258.7 милијарди (2018.)[13]
Увозни добраМашини и индустриска опрема, електроника, нафта производи, суровини и облека и [[чевларска индустрија] ]], пластика, автомобил, метал и хемиски производи
Главни увозни партнери
Странски директни инвестиции
 • $129.5 милијарди (31 декември 2017.)[14]
 • Странски: $19.75 милијарди (31 декември 2015.)[14]
Бруто надворешен долгнагативен пораст $96.58 милијарди (31 декември 2017.)[14]
Јавни финансии
Јавен долгpositive decrease 58.5% од БДП (2017.)[14][note 1]
Приходи54.59 милијарди (2017.)[14]
Расходи69.37 милијарди (2017.)[14]
Економска помош$2.174 милијарди (2016)
Кредитен рејтингStandard & Poor's:[15]
BB- (domestic)
BB- (foreign)
BB- (T&C assessment)
Outlook: stable[16]
Moody's:[16]
Ba3
Outlook: Positive
Fitch:[16]
BB
Outlook: stable
Девизни резерви $70.1 милијарди (1 октомври 2019.)[17]
Сите вредности, освен ако не е запишано поинаку, се во ам. долари

Економијата на Виетнам е социјалистички ориентирана пазарна економија, и е 36-та по големина во светот, мерена според номиналниот бруто домашен производ (БДП) и 23-тата - најголема во светот, мерена со паритетот на куповната моќ (ПКМ). Виетнам е член на Азиско-тихоокеанската економска соработка, Здружението на нации од Југоисточна Азија и Светската трговска организација .

Од средината на 80-тите години на минатиот век, низ периодот на реформите познати како Дој Мој, Виетнам направил промена од високо централизирана планска економија во мешана економија што користи и директивно и индикативно планирање преку петгодишни планови со поддршка од отворена пазарна економија. Во тој период, економијата доживела брз раст. Во 21 век, Виетнам е во период на интеграција во глобалната економија. Скоро сите виетнамски претпријатија се мали и средни претпријатија (МСП). Виетнам станал водечки извозник на земјоделството и служи како привлечно одредиште за странски инвестиции во Југоисточна Азија. Во тековниот период, економијата на Виетнам во голема мера се потпира на странски директни инвестиции за привлекување капитал од странство за поддршка на нејзината постојана економска строгост.[18] Странските инвестиции се насочени кон градење луксузни хотели и одморалишта кои ја зголемуваат поддршката на врвната туристичка индустрија.[19]

И покрај реформите, виетнамската економија останува на многу начини под влијание на социјализмот; во економијата доминира државата, со тоа што државата ги поседува најголемите деловни активности,[20] контролите на цените остануваат во сила за многу основни добра и прехранбени производи,[21] и има над 25.000 задруги во сопственост на работниците во Виетнам, со земјоделска индустрија особено доминирана од кооперативниот сектор, на охрабрување на државата.[22][23]

Според прогнозата на „PricewaterhouseCoopers“ во февруари 2017 година, Виетнам може да биде најбрзо растечки од светските економии, со потенцијална годишна стапка на раст на БДП од околу 5,1%, што би ја направило неговата економија 20-та по големина во светот до 2050 година [24]. И покрај економските достигнувања по Дој Мој, постојат проблеми што предизвикуваат многу аналитичари и истражувачи да останат загрижени за економското забавување во земјата во последните неколку години. ] [25][26]

Историја[уреди | уреди извор]

До 1858 година[уреди | уреди извор]

Цивилизацијата во Виетнам се градела врз земјоделството. Феудалните династии секогаш го сметале земјоделството како главна економска основа, а нивните економски размислувања биле наведени на физиократија. Сопственоста на земјиштето било регулирано, и такви големи работи како насипи биле изградени во делтата на Црвена река за да се олесни одгледувањето на влажен ориз. Во мирни времиња, војниците биле испраќани дома да извршуваат земјоделски работи. Понатаму, судот забранил колење бивол и говеда и одржал многу церемонии поврзани со земјоделството. Занаетчиството и уметноста биле ценети, но трговијата била амортизирана, а стопанствениците викани со погрден поим con buôn. Танг Лонг (Ханој) бил главниот центар за производство на ракотворби во земјата. Кинезите забележале дека Виетнамците се занимаваат со бизнис исто како и династијата Сонг.[27] Од 9-ти до 13 век, Виетнамците тргувале со керамика и свила со регионални сили како Кина, Шампа, Западна Ксија, Јава.[28] Понатаму, доказите за аерхеологија сугерираат дека муслиманските трговци живееле во Ханој околу 9-ти до 10 век, врз основа на зелената муслиманска керамика датирани од 900-тите години.[29]

Сепак, од 16 век, конфуцијанството го губел своето влијание врз виетнамското општество и започнала да се развива монетарна економија пред капитализмот. За време на периодот на династиите Ли и Мак, државата го охрабрувала полуиндустрискиот бизнис и трговците со море, бидејќи виетнамската економија главно зависела од нив во следните 250 години.[30] Градовите како Донг Кинх, Хаи Ан, „... растеа брзо преку брза урбанизација а странските земји со нивните различни култури и нивните инвазиски амбиции подоцна се сметаа како закана“. Во текот на 17 век, економијата на Виетнам го достигнал својот врв бидејќи Виетнам бил трета по големина економија во Источна Азија и Југоисточна Азија. Кон крајот на 18 век, економијата претрпела депресија поради низа болести при катастрофи, а бунтот на селаните Теј Сон подоцна ја уништил земјата. Во 1806 година, цсрот Гија Лонг од новата династија Нгујан ја наметнал политиката за забрана на морето, им забранил влез на сите виетнамски прекуморски бизнис и западни трговци во Виетнам. Оваа политика на затворање довела до опаѓање на стагнацијата во виетнамската економија во раниот дел на XIX век и придонесе Виетнам да стане француска колонија. [ потребно е цитирање ]

1858–1975 година[уреди | уреди извор]

До француската колонизација во средината на 19 век, економијата на Виетнам била претежно аграрна, заснована на егзистенција и ориентирана кон селото. Француските колонизатори намерно ги развиле регионите поинаку, бидејќи на Французите им биле потребни суровини и пазар за француска произведена стока, означувајќи го Југот за земјоделско производство, бидејќи тој бил посоодветен за земјоделството, а Северот за производство, бидејќи бил природно богат со минерали ресурси. Иако планот ги преувеличува регионалните поделби, развојот на извозот - јаглен од северот и ориз од југот - и увоз на француски произведени стоки довеле до стимулирање на домашната трговија.[31]

Раздвојувањето ја нарушило основната виетнамска економија преку прекумерно нагласување на регионалните економски разлики. На југ, додека наводнуваниот ориз останал главна егзистенцијална култура, Французите вовеле земјоделски плантажи со производи како чај, памук и тутун. Колонијалната влада развила и некои индустрии за вадење, како што се ископување јаглен, железо и обоени метали. Во Ханој започнала бродоградба. Биле изградени пруги, патишта, електрани и хидраулични работи. На југ, развојот на земјоделството се концентрирал на одгледување ориз и, на национално ниво, оризот и гумата биле главните производи за извоз. Домашната и надворешната трговија биле центрирани околу областа Сајгон-Чолон. Индустријата на југ се состоела претежно од погони за преработка на храна и фабрики за производство на стоки за широка потрошувачка.[32] [ подобро извор потребни ] Кога Северот и Југот биле политички поделени во 1954 година, тие исто така прифатиле различни економски идеологии: комунизам на север и капитализам на југ. Уништувањето предизвикано од Втората војна во Индокина од 1954 до 1975 година сериозно ја нарушило економијата. Ситуацијата дополнително се влошила кога биле изброени околу 1,5 милиони смртни случаи на војската и цивилите во земјата и последователниот егзодус на 1 милион бегалци, вклучувајќи десетици илјади професионалци, интелектуалци, техничари и квалификувани работници.[31]

БДП по глава на жител во Виетнам, 1956–1974 година (во американски долари)
Година 1956 1958 1960 1962 1964 1966 1968 1970 1972 1974
Република Виетнам 62 88 105 100 118 100 85 81 90 65
Демократска Република Виетнам 40 50 51 68 59 60 55 60 60 65

1976–1997 година[уреди | уреди извор]

Вториот петгодишен план на владата (1976–1981) имал за исклучително висок годишни стапки на раст во индустрискиот и земјоделскиот сектор и националниот доход и планот се обидел да ги интегрира Северот и Југот, но целите не биле постигнати. Економијата останала доминирана од мало производство, ниска продуктивност на трудот, материјални и технолошки недостатоци и недоволна храна и добра за широка потрошувачка.[31] Поскромните цели на Третиот петгодишен план (1981–85) биле компромис меѓу идеолошките и прагматичните фракции; тие го нагласиле развојот на земјоделството и индустријата. Исто така биле направени напори и за децентрализирање на планирањето и подобрување на менаџерските вештини на владините службеници.

По обединувањето во 1975 година, економијата на Виетнам била зафатена од огромни тешкотии во производството, нерамнотежа во понудата и побарувачката, неефикасност во дистрибуцијата и циркулацијата, зголемени стапки на инфлација и зголемени проблеми со долгот. Виетнам е една од ретките земји во современата историја што доживела нагло економско влошување во повоениот период на реконструкција. Нејзината мирновременска економија била една од најсиромашните во светот и покажала негативен до многу бавен раст на вкупното национално производство, како и на земјоделското и индустриското производство. Бруто домашниот производ на Виетнам (БДП) во 1984 година бил проценет на 18,1 милијарди американски долари со приход по глава на жител проценет на 200 до 300 американски долари годишно. Вклучени биле и причините за овој просечен економски учинок: тешки климатски услови што ги мачле земјоделските посеви, бирократското лошо управување, елиминирање на приватната сопственост, истребување на претприемачки класи на Југот и воена окупација на Камбоџа (што резултирало со прекинување на многу потребната меѓународна помош за реконструкција).[33] [ подобро извор потребни ] Од доцните 1970-ти до раните 1990-ти, Виетнам бил член на Комекон, и затоа бил во голема мера зависен од трговијата со Советскиот Сојуз и неговите сојузници. По распаѓањето на „Комекон“ и загубата на традиционалните трговски партнери, Виетнам бил принуден да ја либерализира трговијата, да го девалвира својот курс за да го зголеми извозот и да започне политика за економски развој.[34] Помеѓу 1975 и 1994 година, САД вовеле трговско ембарго на Виетнам, забранувајќи каква било трговија во период од 19 години.

Во 1986 година, Виетнам започнал кампања за политичко и економско обновување ( ới Mới ) која вовела реформи за да го олесни преминот од централизирана економија во „ социјалистички ориентирана пазарна економија “. Đổi Mới го комбинирала владиното планирање со стимулации на слободен пазар и планот охрабрил воспоставување приватни бизниси и странски инвестиции, вклучително и претпријатија во странска сопственост. Понатаму, владата на Виетнам ја истакнала неопходноста од намалување на стапката на наталитет при развој на економските и социјалните права на населението со спроведување на политика што го ограничува бројот на деца по домаќинство на две, наречена политика на две деца [35] До крајот на 90-тите години, успехот на деловните и земјоделските реформи започнати со Đổi Mới станал очигледен. Биле создадени повеќе од 30.000 приватни бизниси, економијата растела со годишна стапка од над 7%, а сиромаштијата бргу била скоро преполовена.

Во текот на 90-тите години, извозот се зголемил за дури 20% до 30% за некои години. Во 1999 година, извозот изнесувал 40% од БДП, импресивен учинок среде економската криза што ги погодило другите земји во Азија. Виетнам станал член на Светската трговска организација (СТО) во 2007 година, што го ослободило Виетнам од текстилните квоти донесени ширум светот како дел од аранжманот за Multi Fibre Arrangement (МФА) во 1974 година.[36] МФА имал ограничувања на увозот на индустриски развиените земји од текстил од земјите во развој. За Кина и другите членки на СТО, квотите за текстил според истекле на крајот на 2004 година, како што било договорено во Уругвај при трговските преговори во 1994 година.[34] Студија од 2019 година покажала дека влезот на Виетнам во СТО довело до значителни придобивки во продуктивноста за приватните фирми, но немало никакво влијание врз државните претпријатија. Во отсуство на државни претпријатија, „вкупните придобивки во продуктивноста би биле околу 40% поголеми во контра фактичката виетнамска економија“.[37]

Развој од 1997 година[уреди | уреди извор]

Облакодерот Landmark 81, највисоката зграда во Виетнам.

Економската политика на Виетнам по Азиската финансиска криза во 1997 година била претпазлива, истакнувајќи ја макроекономската стабилност отколку растот. Додека земјата се насочувала кон повеќеориентирана економијата на пазарот, виетнамската влада сè уште продолжила да ги држи тешките контроли врз главните државни сектори, како што се банкарскиот систем, државните претпријатија и надворешната трговија. Растот на БДП паднал на 6% во 1998 година и на 5% во 1999 година. Економијата забележувала постојан раст на реалниот БДП од најмалку 5% од 2000 година. [ потребно е цитирање ] Потпишувањето на билатералниот трговски договор (БТА) меѓу САД и Виетнам на 13 јули 2000 година претставува значајна пресвртница во односите помеѓу двете земји. БТА предвидувал статус на „нормални трговски односи“ (НТР) на виетнамската стока на американскиот пазар. Се очекувало дека пристапот на пазарот во САД ќе овозможи Виетнам да ја забрза својата трансформација во производство, и да се преориентира кон извозна економија. Понатаму, тоа би привлекло странски инвестиции, не само од САД, туку и од Европа, Азија и други региони. [ потребно е цитирање ] Во 2001 година, владејачката Комунистичка партија на Виетнам одобрила 10-годишен економски план кој ја зајакна улогата на приватниот сектор, истовремено потврдувајќи го приматот на државата.[34] Растот тогаш се искачил на 6% до 7% помеѓу 2000 и 2002 година, среде глобалната рецесија, што ја направило втора најбрзо растечка економија во светот. Во исто време, инвестициите се зголемиле тројно, а домашните заштеди се зголемиле за пет пати. [ потребно е цитирање ] Во 2003 година, приватниот сектор учествувал со повеќе од една четвртина од целото индустриско производство.[34] Сепак, меѓу 2003 и 2005 година, Виетнам драматично паднал на рангирањето на извештајот за глобална конкурентност на Светскиот економски форум, најмногу заради негативните сфаќања за делотворноста на владините институции. Официјалната корупција е ендемска, а Виетнам заостанува во сопственичките права, ефикасното регулирање на пазарите и реформите на пазарот на трудот и финансиите.

Виетнам имал просечен раст на БДП од 7,1% годишно од 2000 до 2004 година. Растот на БДП бил 8,4% во 2005 година, втор по големина во Азија, заостанувајќи само по Кина. Владата проценила дека БДП пораснал во 2006 година за 8,17%. Според министерот за планирање и инвестиции, владата имала за цел раст на БДП од околу 8,5% во 2007 година.[38]

На 7 ноември 2006 година, Генералниот совет при Светската трговска организација ( СТО ) го одобрил пристапниот пакет на Виетнам. На 11 јануари 2007 година, Виетнам официјално станал 149-та членка на СТО, по 11 години подготовка, вклучително и осум години преговори.[36] Пристапот на земјата до СТО имал за цел да обезбеди важен поттик за економијата, бидејќи обезбедил да продолжат реформите за либерализација и да се создадат опции за проширување на трговијата. Сепак, пристапувањето кон СТО донело сериозни предизвици, барајќи од економијата да се отвори кон зголемување на странската конкуренција. [ потребно е цитирање ] Економијата на Виетнам продолжува да се шири со годишна стапка поголема од 7%, една од најбрзо растечките во светот, но таа растела од екстремно ниска основа, бидејќи претрпела осакатувачки ефект од Виетнамската војна од 1950-тите до 1970-тите, како и мерките за штедење воведени по нејзините последици.[34] Во 2012 година, комунистичката партија била принудена да се извини за лошото управување со економијата откако банкротирале голем број на претпријатија и се зголемила инфлацијата. Главната опасност е во врска со лошиот долг во банките во вкупна вредност од 15% и предвидуваниот раст е 5,2% за 2012 година, но ова се должи и на светската економска криза.[39] Владата започнала планови за реформа на економијата, како што се укинување на границата на странската сопственост од 49% и делумно приватизација на државните компании во земјата, кои се одговорни за неодамнешниот економски пад. До крајот на 2013 година, владата се очекувало да приватизира 25-50% од претпријатијата, само одржувајќи ја контролата врз јавните служби и војската. Неодамнешните реформи создале голем бум на виетнамската берза бидејќи се вратила довербата во виетнамската економија.

Тековните економски превирања во Виетнам покренале прашање за нов период на промена на политичката економија.[40] Сиромаштијата останува да биде главната грижа на националниот индекс на успешност заклучно со 2018 година. Индексот на ефикасност на покраинското управување и јавната администрација (ПАПИ) открил дека 28% од анкетираните испитаници ја навеле сиромаштијата како главен проблем.[41] Повеќето испитаници се согласиле со изјавата дека намалувањето на правото е императив за да се осигура дека Виетнам станува напредна, развиена земја. Процентот на најсиромашни виетнамски испитаници кои веруваат дека нивната економска состојба ќе се влоши, се зголемил од 13% во 2016 година на 26% во 2017 година.[42] Процентот на испитаници со здравствено осигурување се зголемил од 74% во 2016 година на 81% во 2017 година, со најсилни придобивки во руралните групи на население.

Во 2017 година, Транспаренси Интернешнл, непрофитна организација која го следи графтот го рангирала Виетнам на 113 место од 176 земји и региони за перцепција на корупција.[41] Неколку случаи пронајдени во 2016 и 2017 година довеле до сузбивање на корупцијата што гонела многу банкари, деловни лица и владини претставници под обвинение за корупција. Било откриено дека митото кај јавните обласни болнички услуги се намалило од 17% во 2016 година на 9% во 2017 година.[42] Извештаите за заплена на земјиштето се намалиле од просечно околу 9% пред 2013 година, на помалку од 7% во 2017 година. Бројот на испитаници кои верувале дека нивното земјиште е продадено по фер пазарна вредност се намалил од 26% во 2014 година на 21% во 2017 година. Малверзациите за употреба на земјиште и митото, најчесто насочено кон полициските службеници, се чести во земјата. Според Ралф Џенингс, Виетнам приватизира многу свои државни операции за да се намали корупцијата и да се зголеми ефикасноста.[43] ]

Во март, 2018 година, економијата на Виетнам продолжила да расте, постигнувајќи најдобра годишна стапка на раст во повеќе од една деценија; што ги натерало медиумите да шпекулираат дали во блиска иднина тоа би можело да биде еден од т.н. Азиските тигри.[44][45]

Според ДБС банка, економијата на Виетнам има потенцијал да расте со темпо од околу 6% -6,5% до 2029 година. Виетнам може да ја надмине економијата на Сингапур до следната деценија поради силниот прилив на странски инвестиции и растот на продуктивноста.[46]

Податоци[уреди | уреди извор]

Следната табела ги прикажува главните економски индикатори во периодот 1980–2017 година. Инфлација под 5 % е во зелена боја.[47]

Година БДП

[48]
БДП по глава на жител
[49]
Раст [50] Стапка на инфлација

(во %)

Невработеност

(во %)

Државен долг

(во% од БДП)

1990 62.4 917.6 5.10 % нагативен пораст36.9 % 12.3 % n/a
1991 68.4 984.2 5.96 % нагативен пораст81.8 % positive decrease10.4 % n/a
1992 75.9 1,071 8.64 % нагативен пораст37.7 % нагативен пораст11.0 % n/a
1993 84.0 1,162 8.07 % нагативен пораст8.4 % positive decrease10.6 % n/a
1994 93.4 1,268 8.84 % нагативен пораст9.5 % positive decrease10.3 % n/a
1995 104.5 1,394 9.54 % нагативен пораст16.9 % positive decrease5.8 % n/a
1996 116.3 1,528 9.34 % нагативен пораст5.6 % нагативен пораст5.9 % n/a
1997 127.9 1,658 8.15 % 3.1 % нагативен пораст6.0 % n/a
1998 136.8 1,751 5.76 % нагативен пораст8.1 % нагативен пораст6.9 % n/a
1999 145.4 1,840 4.77 % 4.1 % positive decrease6.7 % n/a
2000 158.8 1,987 6.78 % positive decrease−1.7 % positive decrease6.4 % 31.4 %
2001 172.3 2,134 6.19 % positive decrease−0.3 % positive decrease6.3 % positive decrease32.3 %
2002 186.1 2,282 6.32 % 4.0 % positive decrease6.0 % нагативен пораст35.2 %
2003 202.6 2,462 6.89 % 3.3 % positive decrease5.8 % нагативен пораст38.8 %
2004 223.8 2,694 7.53 % нагативен пораст7.9 % positive decrease5.6 % positive decrease37.4 %
2005 248.1 2,960 7.54 % нагативен пораст8.4 % positive decrease5.3 % positive decrease36.5 %
2006 273.5 3,232 6.97 % нагативен пораст7.5 % positive decrease4.8 % нагативен пораст38.4 %
2007 300.9 3,522 7.13 % нагативен пораст8.4 % positive decrease4.6 % нагативен пораст40.9 %
2008 324.1 3,758 5.66 % нагативен пораст23.1 % нагативен пораст4.7 % positive decrease39.4 %
2009 344.2 3,952 5.38 % нагативен пораст6.7 % positive decrease4.6 % нагативен пораст45.2 %
2010 370.6 4,213 6.42 % нагативен пораст9.2 % positive decrease4.3 % нагативен пораст48.1 %
2011 401.9 4,523 6.24 % нагативен пораст18.7 % нагативен пораст4.5 % positive decrease44.6 %
2012 452.8 5,042 5.24 % нагативен пораст9.1 % positive decrease2.7 % нагативен пораст48.4 %
2013 486.3 5,358 5.42 % нагативен пораст6.6 % нагативен пораст2.8 % нагативен пораст51.8 %
2014 526.9 5,745 5.98 % нагативен пораст6.6 % positive decrease2.1 % нагативен пораст55.0 %
2015 565.5 6,102 6.67 % 0.6 % нагативен пораст2.3 % нагативен пораст57.0 %
2016 615.5 6,573 6.21 % 2.7 % 2.3 % нагативен пораст59.8 %
2017 676.9 7,155 6.81 % 3.5 % positive decrease2.2 % positive decrease58.2 %
2018 741.9 7,765 7.07 % 3.5 % positive decrease2.2 % positive decrease58.2 %
2019 807.8 8,374 7.01 % 3.5 % positive decrease2.2 % positive decrease58.2 %

Економски сектори[уреди | уреди извор]

Земјоделство, риболов и шумарство[уреди | уреди извор]

Оризови тераси во Са Па

Во 2003 година, Виетнам произвел околу 30,7 милиони кубни метри дрво. Производството на пилено дрво било поскромно 2.950 кубни метри. Во 1992 година, како одговор на опаѓачките шуми, Виетнам вовел забрана за извоз на трупци и сурови дрва. Во 1997 година, забраната била проширена на сите производи од дрво, освен дрвени артефакти. Во текот на 90-тите години на минатиот век, Виетнам започнал со враќање на земјиштето за шуми со програма за засадување дрвја.[34]

Рибарската индустрија во Виетнам, која има изобилство ресурси со оглед на долгото крајбрежје на земјата и широката мрежа на реки и езера, генерално доживеала умерен раст. Во 2003 година, вкупниот улов бил околу 2,6 милиони тони. Сепак, извозот на морска храна се зголемил за четири пати помеѓу 1990 и 2002 година на повеќе од 2 милијарди американски долари, делумно управувано од фарми со ракчиња на југ и „сом“, кои се различен вид од нивните американски колеги, но се продаваат во САД под исто име. Продавајќи огромни количини ракчиња и сом на САД, Виетнам предизвикал поплаки против дампинг од страна на САД. Во 2005 година, индустријата за морски плодови започнала да се фокусира на домашната побарувачка за да се компензира за падот на извозот.[34]

Виетнам е една од најдобрите земји извознички на ориз во светот, но ограничената софистицираност на мал земјоделците од Виетнам предизвикува страдање на квалитетот.[51] Виетнам е исто така втор најголем извозник на кафе во светот, заостанува зад Бразил.[52]

Енергија, рударство и минерали[уреди | уреди извор]

Комплексотза сончева енергија Дау Тиенг е најголемата сончева фарма во Југоисточна Азија

Нафтата е главен извор на енергија, проследена со јаглен, кој придонесува со околу 25% од енергијата на земјата (со исклучок на биомасата ). Резервите на нафта во Виетнам се во опсег од 270-500 милиони тони. Производството на нафта брзо се искачила на 403,300 барели во 2004 година, но се верува дека производството го достигнало својот врв и се очекува постепено да опаѓа.

Во 2003 година, рударството и вадењето на камен учествувале со 9,4% од БДП, а секторот вработувал 0,7% од работната сила. Нафтата и јагленот се главниот извоз на минерали. Исто така, минирани се антимон, боксит, хром, злато, железо, природни фосфати, калај и цинк.[34]

Суровата нафта била водечки извоз на Виетнам до крајот на 2000-тите, кога високотехнолошките електрични производства станале најголем извозен пазар (до 2014 година, суровата нафта сочинувала само 5% од виетнамскиот извоз, во споредба со 20% од целиот извоз во 1996 година) Делумно тоа е затоа што суровата нафта од Виетнам го достигнала својот врв во 2004 година, кога суровата нафта претставувала 22% од целата заработка на извозот.[53] Извозот на нафта е во форма на сурова нафта бидејќи Виетнам има многу ограничен капацитет за рафинирање. Единствената оперативна рафинерија во Виетнам, објект во Кат Хаи во близина на градот Хо Ши Мин, има капацитет од само 800 барели на ден. Рафинираната нафта учествувала со 10,2% во вкупниот увоз во 2002 година. Од 2012 година, Виетнам имал само една рафинерија, рафинеријата „ Дунг Кват“, а втората, рафинеријата „Нги Сон“ била планирана и требало да започне да се гради во мај 2013 година.[34][54]

Резервите на јаглен од антрацит во Виетнам се проценуваат на 3,7 милијарди тони. Производството на јаглен било скоро 19 милиони тони во 2003 година, во споредба со 9,6 милиони тони во 1999 година. Потенцијалните резерви на природен гас во Виетнам се 1,3 трилиони кубни метри. Во 2002 година Виетнам имал 2,26 милијарди кубни метри природен гас. Хидроелектричната енергија е уште еден извор на енергија. Во 2004 година, Виетнам ги потврди плановите за изградба на атомска централа со руска помош,[34] и втора од јапонска група.

Индустрија и производство[уреди | уреди извор]

Иако индустрискиот сектор придонесел со 40,1% од БДП во 2004 година, тој вработил само 12,9% од работната сила. Во 2000 година, 22,4% од индустриското производство се припишува на недржавни активности. Од 1994 до 2004 година, индустрискиот сектор пораснал со просечна годишна стапка од 10,3%. Преработувачката индустрија придонела со 20,3% од БДП во 2004 година, додека вработувала 10,2% од работната сила. Од 1994 до 2004 година, производствениот БДП пораснал со просечна годишна стапка од 11,2%. Врвните производствени сектори - електроника, преработка на храна, цигари и тутун, текстил, хемикалии и обувки - доживеале брз раст. Придобивки од нејзината близина до Кина со пониски трошоци за работна сила, Виетнам станува нов производствен центар во Азија, особено за корејските и јапонските фирми. На пример, Самсунг произведува околу 40% од своите телефони во Виетнам.[55] Во изминатата деценија, развиена е значајна автомобилска индустрија. Од 2019 година, Самсунг врабоил над 200.000 вработени во областа Ханој во Виетнам за производство на паметни телефони, додека извозот го доставува во Кина [56] и произведува големи делови од своите телефони во Индија.[57][58][59][60] LG Electronics го префрлил производството на паметни телефони во Јунаја од Виена, со цел да остане конкурентен. LG изјавил дека „Виетнам обезбедува обилна работна сила “, како мотивација за потегот.[61]

Услуги и туризам[уреди | уреди извор]

Антички град Хои, популарно туристичко одредиште во Виетнам

Во 2004 година, услугите опаднале на 38,2% од бруто домашниот производ (БДП). Од 1994 до 2004 година, БДП кој се припишува на услужниот сектор пораснал со просечна годишна стапка од 6,0%.[34]

Туризам[уреди | уреди извор]

Во 2012 година Виетнам примил 6,8 милиони меѓународни посетители и се очекувало бројката да достигне над 7 милиони во 2013 година. Виетнам постојано се појавува како привлечно одредиште. На списокот на Tripadvisor со топ 25 одредишта Азија 2013 по избор на патници, има четири градови на Виетнам, имено Ханој, Хо Ши Мин, Хои Ан и Ха Лонг.

2016 година била прва година кога Виетнам пречекал над 10 милиони меѓународни посетители. Оттогаш, оваа бројка продолжува да расте. Во поново време, во 2019 година, Виетнам примил 18 милиони меѓународни пристигнувања.[62] [ циркуларна референца ] За време на пандемијата КОВИД-19, Виетнам го суспендирал издавањето на целата туристичка виза од март 2020 година, заклучно со септември 2020 година, земјата сè уште е затворена за странски туристи,[63] со планови повторно да се отвори за туризам од ограничен број азиски земји.[64] Земјата забележала 98% пад на странските посетители на годишно ниво за април 2020 година. Без повторно отворање на туристите на повидок, владата повикала на промоција на домашниот туризам.[65] Вкупните приходи од туризам се намалиле за над 60% на годишно ниво за јули 2020 година.[66]

Банкарство и финансии[уреди | уреди извор]

Државна банка на Виетнам во градот Хо Ши Мин (Сајгон)
Градска берза Хо Ши Мин

Банкарство[уреди | уреди извор]

Најважните банки се во државна сопственост. Тие се Виетнаббанк, БИДВ и Виеткомбанк, кои доминираат во банкарскиот сектор. Исто така, постои тренд на странски инвестиции во профитабилни банки. На пример, ВиетинБанк во моментов е во сопственост на Банката во Токио Митсубиши УФЈ (20%) и Меѓународната финансиска корпорација (10%) додека Виетнамбанк е во сопственост на Мизухо (15%).

Најдобрите пет банки на Виетнам според одобрен капитал
Ранг Банка Датум на ажурирање Овластен капитал
донг (милијарди) долар (милијрди)
1 Виетнаббанк 8 јуни 2015 37.234 1,63
2 БИДВ 30 јуни 2015 34.187 1,50
3 Агрибанк 30 јуни 2015 29.605 1.30
4 Виеткомбанк 30 јуни 2015 26.650 1.17
5 Сакомбанк 9 јуни 2015 18.853 0,82

(ЗАБЕЛЕШКА: Девизни курсеви заклучно со 30 декември 2016 година. Извор: tradingeconomics.com. 1 американски долар = 22,769 виетнамски донг)

Финансии[уреди | уреди извор]

Виетнам има два центри за тргување со акции, Центарот за тргување со хартии од вредност Хо Ши Мин и Центарот за тргување со хартии од вредност Ханои, кои работат, соодветно, на берзата Хо Ши Мин (HOSE) и Ханој (HNX).

Валута, курс и инфлација[уреди | уреди извор]

Валута[уреди | уреди извор]

Валутата на Виетнам е виетнамски донг (VND).

Девизен курс[уреди | уреди извор]

Девизниот курс помеѓу американскиот долар и виетнамскиот донг е важен затоа што донгот, иако не е слободно конвертибилен, е лабаво врзан за доларот. Овој механизам им овозможува на курсот долар-донг да се прилагоди постепено на променливите услови на пазарот.[34] Од 5 декември 2018 година, еден американски долар вредел 23.256 виетнамски донгови.

Златото сè уште ја одржува својата позиција како физичка валута до одреден степен, иако во последните години има опаѓачка економска улога.[67]

Инфлација[уреди | уреди извор]

Економијата на Виетнам доживела период на хиперинфлација во раните години на обемната програма за реформи, особено од 1987 до 1992 година.

Во 2008 година, инфлацијата следела на 20,3% за првата половина на годината,[68] поголема од 3,4% во 2000 година, но значително се намалила од 160% во 1988 година.[34]

Во 2010 година, инфлацијата изнесувала 11,5%, и 18,58% во 2011 година.[69]

На крајот на 2012 година, инфлацијата изнесувала 7,5%, значително намалување од 2011 година.[70]

Во 2013 година, инфлацијата изнесувала 6%,[71] и 4,09% во 2014 година.[72] Во 2016 година, таа била само 2%

Спојувања и преземања[уреди | уреди извор]

Со 1.120 влезни зделки со кумулирана вредност од скоро 15 милијарди американски долари, постои огромен интерес од странски компании да добијат пристап до виетнамскиот пазар или да продолжат со проширувањето користејќи спојувања и преземања. Од 1991 до февруари 2018 година, виетнамските компании биле вклучени или како аквизатор или како стекната компанија во 4.000 спојувања и аквизиции со вкупна вредност од 40,6 милијарди американски долари. Активностите за спојувања и преземања се соочиле со многу пречки, намалувајќи ја стапката на успех на трансакцијата. Заедничките пречки доаѓаат од културата, транспарентноста и правните аспекти.[73] Институтот за спојувања, аквизиции и сојузи што е активен во Виетнам од 2006 година и неговиот експерт за М & А Кристофер Кумер сметаат дека по врвот во 2016 и 2017 година трендот ќе се намали во 2018 година.[74][75][76] Меѓу најголемите и најистакнатите трансакции од 2000 година се:

Датум на објавување Име на стекнувачот Акционер нација Име на целта Цел на нацијата Вредност на трансакцијата (милион долари)
19.12.2017 Vietnam Beverage Co Ltd Виетнам Сабеко Виетнам 4.838,49
16.02.2012 Perenco SA Франција Средство за ко-нафта и гас на ConocoPhilips Виетнам 1.290,00
29.04.2016 Central Group of Cos Тајланд Казино Гичард-Перахон-БигЦ Виетнам 1.135,33
25.12.2015 Singha Asia Holding Pte Ltd Сингапур Корпорација Масан Виетнам 1.100,00
13.02.2015 China Steel Asia Pac Hldg Pte Сингапур Формоса Ха Тинх (Кајман) Рибар Виетнам 939,00 часот
08.07.2014 Berli Jucker PCL Тајланд Metro Cash & Carry Виетнам 875,20
27.12.2012 Bk of Tokyo-Mitsubishi UFJ Ltd Јапонија Виетнаббанк Виетнам 742.34
17.05.2015 TCC Land International Pte Ltd Сингапур Metro Cash & Carry Виетнам 705,14
10.05.2011 Vincom JSC Виетнам Винпеарл АД Виетнам 649,39
28.01.2016 Masan Grp Corp Виетнам Masan Consumer Corp Виетнам 600,00 часот

Сите топ 10 зделки влегуваат во Виетнам.[77]

Трговија[уреди | уреди извор]

Пропорционална застапеност на виетнамскиот извоз

Економските односи со Соединетите Американски Држави се подобруваат, но не се без предизвици. Иако САД и Виетнам постигнале значаен билатерален договор во декември 2001 година, кој помогнал да се зголеми извозот на Виетнам во САД, несогласувањата околу извозот на текстил и сом го попречуваат целосното спроведување на договорот. Понатамошно нарушување на економските односи меѓу двете земји биле напорите во Конгресот да се поврзе нехуманитарната помош со рекордите за човекови права на Виетнам. Бариерите за трговија и интелектуална сопственост се исто така во рамките на билатералните дискусии.[34]

Со оглед на брзото економско надминување на соседна Кина, Виетнам високо го цени економскиот однос со Кина. По решавањето на повеќето територијални спорови, трговијата со Кина рапидно расте, а во 2004 година Виетнам увезувал повеќе производи од Кина отколку од која било друга земја. Во ноември 2004 година, Асоцијацијата на југоисточни азиски земји (АСЕАН), од кои Виетнам е член и Кина најавила дека планира да се воспостави најголемата зона на слободна трговија во светот до 2010 година [34]

Виетнам станал член на Светската трговска организација (СТО) на 11 јануари 2007 година.[34]

Во декември 2015 година, Виетнам се приклучил на Економската заедница на АСЕАН заедно со уште 9-те други членки на АСЕАН. Целта на заедницата е да ги интегрира 10-те членки на АСЕАН и да донесе послободен проток на работна сила, инвестиции и трговија во регионот.[78]

Надворешна трговија[уреди | уреди извор]

Занаети и биланс на трговијата[уреди | уреди извор]

Од воведувањето на планот Đổi Mới во 1986 година, Виетнам го зголемил тргувањето, а оттогаш растат и двоцифрен извозот и увозот. Во поново време, алармите за дефицитот на трговската сметка се подигнати домашно, особено по влегувањето во СТО во 2007 година. Во текот на следните пет години по 2007 година, Виетнам остварил трговски дефицит со остатокот од светот во десетици милијарди долари, со рекорден трговски дефицит во 2008 година од 18 милијарди американски долари.[68]

Дефицитот на сметката се намалил. Во 2012 година Виетнам забележал трговски суфицит од 780 милиони американски долари, прв трговски суфицит од 1993 година. Вкупната трговија достигнала 228,13 милијарди американски долари, што претставува зголемување од 12,1% во однос на 2011 година.[79] Во 2013 година Виетнам ја забележал втората година на трговски суфицит од 863 милиони американски долари. Во 2014 година Виетнам ја забележал третата година на трговски суфицит од 2,14 милијарди американски долари, најголемиот трговски суфицит досега во историјата.[80] Три години подоцна, во 2017 година, таа се надминала себеси со рекордни 2,92 милијарди долари.

Година Вкупна трговија (мил.$) Извоз (мил.$) Извоз

(%)

Увоз (мил.$) Увоз

(%)

Баланс

(мил.$)

2001 31.20 15.00 16.20 -1.2
2002 36.40 16.70 11.3 19.70 21.6 -3.0
2003 45.20 20.2 21.0 25.2 27.9 -5.1
2004 58.50 26.5 31.2 32.0 27.0 -5.4
2005 69.40 32.4 22.3 37.0 5.7 -4.5
2006 84.70 39.8 22.8 44.9 21.4 -5.1
2007 111.30 48.6 22.1 62.7 39.6 -14.1
2008 143.40 62.7 29.0 80.7 28.7 -18.0
2009 127.00 57.1 -8.9 69.9 -13.4 -12.9
2010 157.00 72.2 26.4 84.8 21.3 -12.6
2011 203.41 96.91 34.2 106.75 25.8 -9.84[81]
2012 228.57 114.57 18.2 113.79 6.6 0.780
2013 263.47 132.17 15.4 131.30 15.4 0.863
2014 298.23 150.19 13.7 148.04 12.1 2.14
2015 327.76 162.11 7.9 165.65 12 -3.54[82]
2016 349.20 175.94 8.6 173.26 4.6 2.68
2017 425.12 214.01 21.2 211.1 20.8 2.92[83]
2018 480.17 243.48 13.2 236.69 11.1 6.8[84]
2019 517.26 264.189 8.4 253.071 6.8 11.12[85]

Извоз[уреди | уреди извор]

Карта на виетнамски извозни одредишта, 2004 година

Во 2004 година, извозот на стоки од Виетнам бил проценет на 26,5 милијарди американски долари и рапидно растел заедно со увозот. Главниот извоз на Виетнам бил сурова нафта (22,1%), текстил и облека (17,1%), обувки (10,5%), производи од риболов (9,4%) и електроника (4,1%). Главните одредишта на извозот на Виетнам беа САД (18,8%), Јапонија (13,2%), Кина (10,3%), Австралија (6,9%), Сингапур (5,2%), Германија (4,0%) и Велика Британија ( 3,8%).[34]

Во 2012 година, извозот се зголемил за 18,2%, проценет на 114,57 милијарди американски долари.[79] Главниот извозен пазар на Виетнам ја вклучувалае ЕУ со 20 милијарди американски долари, САД со 19 милијарди американски долари, АСЕАН со 17,8 милијарди американски долари, Јапонија со 13,9 милијарди американски долари, Кина со 14,2 милијарди американски долари и Јужна Кореја со 7 милијарди американски долари.[86]

Во 2013 година, извозот се зголемил за 15,4%, проценет на 132,17 милијарди американски долари, од кои извозот на електроника сега сочинува 24,5% од вкупниот извоз, во споредба со 4,4% во 2008 година. Текстилот и облеката сè уште се важен дел во извозот на Виетнам, проценет на околу 17,9 милијарди американски долари во 2013 година.

Во 2014 година, извозот се зголемил за 13,6%, достигнувајќи 150,1 милијарди американски долари. Електроника и електронски делови, текстил и облека, компјутери и компјутерски делови се трите главни извозни групи на Виетнам. САД продолжиле да бидат најголемиот извозен пазар во Виетнам, со 28,5 милијарди американски долари. ЕУ е втора со 27,9 милијарди американски долари, АСЕАН е трет, Кина е четврта и Јапонија е петти по големина извозен пазар на Виетнам.

Увоз[уреди | уреди извор]

Во 2004 година, увозот на стоки на Виетнам бил проценет на 31,5 милијарди американски долари и рапидно растел. Главниот увоз на Виетнам бил машини (17,5%), рафинирана нафта (11,5%), челик (8,3%), материјал за текстилната индустрија (7,2%) и ткаенина (6,0%). Главното потекло на увозот на Виетнам била Кина (13,9%), Тајван (11,6%), Сингапур (11,3%), Јапонија (11,1%), Јужна Кореја (10,4%), Тајланд (5,8%) и Малезија (3,8%).[34]

Увозот на Виетнам се зголемил за 6,6% во 2012 година, проценет на 113,79 милијарди американски долари.[79] Главни земји за увоз биле Кина 29,2 милијарди американски долари , АСЕАН со 22,3 милијарди американски долари, Јужна Кореја со 16,2 милијарди американски долари, Јапонија со 13,7 милијарди американски долари, ЕУ со 10 милијарди американски долари и САД со 6,3 милијарди американски долари.[86]

Во 2014 година, увозот се зголемил за 12,1%, достигнувајќи 148 милијарди американски долари, од кои повеќето се материјали и машини потребни за извоз. Кина продолжила да биде најголемиот увозен партнер во Виетнам, со 43,7 милијарди американски долари. АСЕАН е втор со 23,1 милијарди американски долари , Јужна Кореја е трета, Јапонија е четврта и ЕУ е петти по големина увозен партнер на Виетнам.

Надворешен долг, странска помош и странски инвестиции[уреди | уреди извор]

Во 2004 година, надворешниот долг изнесувал 16,6 милијарди американски долари, или 37% од БДП.[34][87]

Од 1988 до декември 2004 година, обврските за кумулативни странски директни инвестиции (СДИ) изнесувале вкупно 46 милијарди американски долари. До декември 2004 година, околу 58% биле дисперзирани. Околу половина од СДИ се насочени кон двата големи града (и околината) на градот Хо Ши Мин и Ханој. Во 2003 година, нови обврски за странски директни инвестиции биле 1,5 милијарди американски долари. Најголемиот сектор за лиценцирани СДИ е индустријата и градежништвото. Други сектори кои привлекуваат СДИ се нафта и гас, риболов, градежништво, земјоделство и шумарство, транспорт и комуникации и хотели и туризам. Од 2006 до 2010 година, Виетнам се надевал дека ќе добие 18 милијарди американски долари СДИ за поддршка на насочена стапка на раст над 7%. И покрај зголемените инвестиции, странските инвеститори сè уште го сметаат Виетнам како ризично одредиште, што е потврдено од неодамнешното истражување на Јапонската организација за надворешна трговија на јапонски компании што работат во Виетнам. Многу од испитаниците се пожалиле на високи трошоци за комунални услуги, изнајмување канцеларии и квалификувана работна сила. Корупцијата, бирократијата, недостатокот на транспарентни регулативи и неспроведувањето на правата на инвеститорите се дополнителни пречки за инвестициите, според американскиот Стејт департмент. Виетнам се изедначил со неколку нации за 102-то место во Индексот на перцепција на корупција на Транспаренси Интернешнл во 2004 година.[34]

Програмата за помош на Светска банка за Виетнам има три цели: да ја поддржи транзицијата на Виетнам кон пазарна економија, да го подобри правичниот и одржлив развој и да промовира добро управување. Од 1993 до 2004 година, Виетнам добил ветувања за 29 милијарди американски долари официјална помош за развој (ОДА), од кои се исплатени околу 14 милијарди американски долари, или 49%. Во 2004 година, меѓународните дарители ветиле ОДА од 2,25 милијарди американски долари, од кои реално биле исплатени 1,65 милијарди американски долари. Тројца дарители отпаѓаат на 80% од исплатите во 2004 година: Јапонија, Светска банка и Азиската банка за развој. Од 2006 до 2010 година, Виетнам се надева дека ќе добие 14 милијарди американски долари до 15 милијарди американски долари ОДА.[34]

Исто така биле ветени и директни странски инвестиции 21,3 милијарди американски долари за 2007 година и рекордни 31,6 милијарди американски долари за првата половина на 2008 година.[68] Спојувањата и преземањата постепено станале важен канал на инвестиции во економијата, особено по 2005 година.

Договори за слободна трговија[уреди | уреди извор]

 • Зона на слободна трговија на АСЕАН (АФТА)
 • АСЕАН – Австралија – Нов Зеланд зона на слободна трговија (AANZFTA) е зона на слободна трговија помеѓу АСЕАН и АНЦЕРТА, потпишана на 27 февруари 2009 година [88] и стапила на сила на 1 јануари 2010 година.[89] Деталите за договорот ААНЗФТА се достапни на Интернет.[90]
 • Зона на слободна трговија АСЕАН – Кина (АЦФТА), во сила од 1 јануари 2010 година [91]
 • Зона на слободна трговија АСЕАН – Индија (АИФТА), во сила од 1 јануари 2010 година
 • Сеопфатно економско партнерство АСЕАН – Јапонија (AJCEP)
 • Зона на слободна трговија АСЕАН – Кореја (АКФТА), во сила од 1 јануари 2010 година
 • Сеопфатно економско партнерство за Источна Азија
 • Сеопфатен и прогресивен договор за транс-тихоокеанско партнерство .
 • На 29 мај 2015 година, Виетнам потпишал Договор за слободна трговија (Договор за слободна трговија) со Евроазиската економска унија.[92]
 • На 2 декември 2015 година, ЕУ и Виетнам го објавиле заклучокот за преговорите за Договор за слободна трговија ЕУ-Виетнам (Договор за слободна трговија).[93]
 • Договорот за слободна трговија Виетнам-Чиле (ВЦФТА) стапил на сила на 1 јануари 2014 година.[94]
 • Договорот за слободна трговија Виетнам-Кореја (ВКФТА) стапил на сила на 20 декември 2015 година.[95]
 • Договорот за економско партнерство Јапонија-Виетнам стапил на сила на 1 октомври 2009 година.[96]

Стратегија за економски развој[уреди | уреди извор]

Водечки принцип[уреди | уреди извор]

Индустријализација и модернизација (ИМ)[уреди | уреди извор]

„Индустријализацијата и модернизацијата е процес на фундаментална и сеопфатна промена на производството, бизнисот, услугите и социјалното и економско управување од доминантна употреба на занаетчиска работна сила до доминантна употреба на работна сила17 со технологија, методи и начини на работа кои се напредни, модерна и се потпираат на развојот на индустријата и научно - техничкиот напредок за да се создаде висока продуктивност на трудот. Значи, од теоретски и практичен поглед, индустријализацијата и модернизацијата се неопходен историски процес низ кој Виетнам мора да помине низ промена на нашата земја во индустриска земја “

-7 Национален конгрес-Централен комитет (1991)

Социјалистички ориентирана пазарна економија (НЕКОЈ)[уреди | уреди извор]

„Природата на социјалистичко ориентираната пазарна економија во нашата земја: • Не е економија управувана според стилот на централизиран бирократски субвенциониран систем • Не е слободен пазар капиталистичка економија • Сè уште не е целосно социјалистички ориентирана економија. Ова е затоа што нашата земја е во периодот на транзиција кон социјализмот и сè уште постои мешавина и борба меѓу старото и новото, така што истовремено постојат, и сè уште не се доволно, социјалистички фактори “

-7 Национален конгрес-Централен комитет (1991)

Стратегија за развој[уреди | уреди извор]

Либерализација на трговијата[уреди | уреди извор]

Во текот на изминатите 30 години, Виетнам потпишал бројни трговски договори со различни партнери, промовирајќи ја земјата како еден од главните производствени центри во светот. Во 1995 година Виетнам се приклучил на заедницата на АСЕАН. Во 2000 година, тој потпиша договор за слободна трговија со Соединетите Американски Држави, по што ќе следело прием во Светската трговска организација во 2007 година. Оттогаш, земјата дополнително се интегрирала во светската економија со билатерални договори со други земји на АСЕАН, Кина, Индија, Јапонија и Кореја. Виетнам активно работи со други партнери на ратификување на Транстихоокеанското партнерство за формирање ЦП ТЕЦ, или ТЕЦ-11, по повлекувањето на САД, со цел да се промовира економската соработка, регионалната поврзаност и да се промовира економскиот раст меѓу земјите членки. Светска банка проценува дека ТЕЦ на ЦП ќе му помогне на БДП на земјата да порасне за 1,1% до 2030 година со зголемување на продуктивноста. Вкупното влијание на овие напори била намалување на тарифите и за увозот и извозот од и од Виетнам и подобрениот трговски биланс со суфицит од 2,8 милијарди долари во текот на првите осум месеци од 2018 година (оддел за обичаи на Виетнам).[97] Неодамна, на 30 јуни 2019 година, Виетнам го потпишал Договорот за слободна трговија и Договорот за заштита на инвестициите со ЕУ по 10 години преговори, што ја прави само четврта земја во Азија што успеала да потпише таков договор со западниот блок (по Јапонија, Јужна Кореја и Сингапур)

Домашна реформа[уреди | уреди извор]

Владата направила вистински напор во промена на својот начин на размислување кон поотворена пазарна економија, намалување на трошоците за деловно работење и воспоставување регулатива за да се обезбедат права и наредби. Во 1986 година владата го донела својот прв Закон за странски инвестиции, дозволувајќи им на странските компании да работат во Виетнам. Уставот поминал долг пат, со законот редовно да се ревидира за да се грижи за попријателско деловно опкружување за инвеститорите, истовремено со цел да се намали бирократијата и да се забрзаат странските инвестиции во земјата. Глобалниот извештај за конкурентност [98] од Светскиот економски форум го поставил Виетнам на 55-то место во 2017 година, со пораст од 77-то место во 2006 година. На рангирањето на Светската банка за полесно деловно работење,[99] Виетнам исто така се искачил од 104-то место во 2007 година на 68-то место во 2017 година. Банката го пофалил Виетнам за постигнатиот напредок во спроведувањето на договорите, зголемувањето на пристапот до кредитна и основната инфраструктура и трговијата, меѓу другите фактори.

Инвестиции во човечки и физички капитал[уреди | уреди извор]

Виетнам вложил многу во својот човечки капитал и инфраструктура. Со зголемено население - 96 милиони денес, наспроти 60 милиони во 1986 година, а повеќе од половина се на возраст под 35 години - Виетнам направил големи јавни инвестиции во образованието, особено со што основното образование било универзално и задолжително. Ова било потребно, имајќи ја предвид стратегијата за раст на земјата предводена од извозот, каде писменоста за масовната работна сила се смета за важна за растот во производствениот сектор. Од друга страна, Виетнам исто така инвестирал многу во инфраструктурата, обезбедувајќи евтин масовен пристап до неопходност како електрична енергија, вода и особено Интернет. Овие два фактори заедно му помогнале на Виетнам да стане центар за странски инвестиции и производство во Југоисточна Азија. Јапонски и корејски компании за електроника како Самсунг, ЛГ, Олимп и Пионер изградија фабрики, а безброј европски и американски производители на облека воспоставиле работење на текстил во земјата. Интел отворил фабрика за чипови во милијарда долари во 2010 година, што го сигнализира значењето на стратешкото позиционирање на Виетнам во очите на меѓународната деловна заедница.

Одржлив раст[уреди | уреди извор]

Споредено со другите земји во развој, се сметало дека економскиот раст во Виетнам е прилично инклузивен и правичен. Индексот за инклузивен развој [100] од СЕФ го ставил Виетнам во група на земји кои направиле особено добро и напредуваат во рангирањето на најинклузивните економии во светот. Ова е особено видливо со улогата на жените кои учествуваат во економијата. Нивната стапка на учество во работната сила е во рамките на 10% од онаа на мажите, помал јаз од многу други земји според Светска банка, а во 2015 година домаќинствата предводени од жени генерално не се посиромашни од оние предводени од мажи. Стапките на основно и средно запишување за момчиња и девојчиња се исто така во суштина исти, а повеќе девојчиња продолжуваат да учат во средно училиште отколку момчињата. Владата активно ја разгледува и прилагодува својата политика, како што е прикажано во тековниот официјален акционен план за стратегија за развој 2011-2020, за да се развијат соодветни механизми за порамноправен раст низ целата земја; промовирање на предностите на секој регион, работејќи во соработка едни со други за поддршка и засилување на плодот на развојот.

Во 2017 година, со помош на Обединетите нации, службеник од Виетнам започнал со копнена работа за постигнување на целите на одржлив развој со развојот на „Еден стратешки план“,[101] интегрирање на СДГ со Стратегијата за социо-економски развој на нацијата (2011 -2020) и План за социо-економски развој (2016-2020). ОСП може да се користи како упатство за владините агенции за спроведување на СДГ на најефикасен начин, фокусирајќи се на области од важност, како што се: инвестирање во луѓе, отпорност на климата и одржливост на животната средина, просперитет и партнерство, правда и инклузивно управување. Виетнам исто така развил Национален план за акција за прегледување на тековните политики за раст и нивно ажурирање за да се усогласат со интересот на СДГ. Ова се прави во консултација со министерствата, локалните самоуправи и другите засегнати страни, за да може да се изложи заедничка рамка.

Економски индикатори и меѓународни рангирања[уреди | уреди извор]

Организација Наслов Година Рангирање
BSA (Софтверската алијанса) Индекс на конкурентност во ИТ индустријата 2011 година 53 од 66 [102]
интернационален монетарен фонд Бруто домашен производ (ЈПП) 2017 година 34 од 190
Светски економски форум Глобална конкурентност 2019 година 67 од 141 [103]
Светска банка Леснотија на водење бизнис 2018 година 68 од 190 година
Фондацијата Херитиџ / The Wall Street Journal Индекс на економска слобода 2019 година 128 од 180 - главно неслободни (2019) [104]
Транспаренси Интернешнл Индекс на перцепција на корупција 2016 година 113 од 177

Литература[уреди | уреди извор]

 • Jandl, Thomas (2013). Vietnam in the Global Economy. Lexington Books.

Белешки[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 1,7 „World Economic Outlook Database, October 2020“. IMF.org. International Monetary Fund. Посетено на 17 October 2020.
 2. „Global Economic Prospects, June 2020“. openknowledge.worldbank.org. World Bank. стр. 74. Посетено на 10 June 2020.
 3. "CIA World Factbook" Архивирано на 4 декември 2020 г..
 4. „Poverty headcount ratio at national poverty lines (% of population) - Vietnam“. data.worldbank.org. World Bank. Посетено на 21 March 2020.
 5. „Poverty headcount ratio at $3.20 a day (2011 PPP) (% of population) - Vietnam“. data.worldbank.org. World Bank. Посетено на 21 March 2020.
 6. „GINI index (World Bank estimate)“. data.worldbank.org. World Bank. Посетено на 21 March 2020.
 7. „Labor force, total - Vietnam“. data.worldbank.org. World Bank. Посетено на 11 January 2020.
 8. „Employment to population ratio, 15+, total (%) (national estimate) - Vietnam“. data.worldbank.org. World Bank. Посетено на 11 January 2020.
 9. "Tổng cục Thống kê".
 10. „Unemployment, youth total (% of total labor force ages 15-24) (national estimate) - Vietnam“. data.worldbank.org. World Bank & ILO. Посетено на 7 July 2020.
 11. „Ease of Doing Business in Vietnam“. Doingbusiness.org. Посетено на 23 January 2017.
 12. „World's Top Exports“. worldstopexports.com. Central Intelligence Agency. Посетено на 1 January 2020.
 13. „Top Importers By Country 2018“. wits.worldbank.org. World Integrated Trade Solution. Посетено на 2 May 2020.
 14. 14,0 14,1 14,2 14,3 14,4 14,5 Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име CIAWFVM.
 15. „Sovereigns rating list“. Standard & Poor's. Архивирано од изворникот на 3 January 2013. Посетено на 18 February 2013.
 16. 16,0 16,1 16,2 Rogers, Simon; Sedghi, Ami (15 April 2011). „How Fitch, Moody's and S&P rate each country's credit rating“. Reuters. Архивирано од изворникот на 2013-05-01. Посетено на 28 September 2012.
 17. „Vietnam Foreign Exchange Reserves“. ceicdata.com. CEIC. Посетено на 28 February 2020.
 18. http://www.imf.org/external/pubs/ft/seminar/2002/fdi/eng/pdf/doanh.pdf
 19. VIR, Vietnam Investment Review- (August 26, 2016). „Room remains for growth in luxury hotel segment“. Vietnam Investment Review - VIR. Архивирано од изворникот на 2019-12-20. Посетено на 2020-11-03.
 20. http://tapchiqptd.vn/en/events-and-comments/key-role-of-the-state-economic-sector-in-vietnams-socialistoriented-market-economy-undeniable/14196.html[мртва врска]
 21. https://vietnamnet.vn/en/business/vietnam-enhances-rice-pork-price-stabilisation-623341.html
 22. „архивски примерок“. Архивирано од изворникот на 2021-05-18. Посетено на 2020-11-03.
 23. https://www.youtube.com/watch?v=mMubOw5H-yo
 24. „The World in 2050“ (PDF). PricewaterhouseCoopers. Посетено на 24 April 2017.
 25. http://www.unescap.org/sites/default/files/AWP%20No.%20102.pdf
 26. „VDR.pdf“ (PDF). WorldBank.org. Посетено на 5 May 2017.
 27. „On the Economic and Cultural Exchange between Song Dynasty and Li Dynasty in Vietnam“. Nan Yi. 18 August 2019.[мртва врска][мртва врска]
 28. Ngô Sĩ Liên 1993, Đại Việt sử ký toàn thư, vol 4.
 29. Hoàng thành Thăng Long (8 August 2013). „10th-century Egyptian and Muslim ceramics found in Hanoi“.
 30. Hoàng Anh Tuấn (2007). Silk for Silver: Dutch-Vietnamese Relations ; 1637 - 1700. Brill Co.
 31. 31,0 31,1 31,2 Vietnam country study. Library of Congress Federal Research Division (December 1987). This article incorporates text from this source, which is in the public domain.
 32. „Vietnam - The Economy - Historical Background“. Посетено на 3 March 2015.
 33. „Vietnam - The Economy“. Посетено на 3 March 2015.
 34. 34,00 34,01 34,02 34,03 34,04 34,05 34,06 34,07 34,08 34,09 34,10 34,11 34,12 34,13 34,14 34,15 34,16 34,17 34,18 34,19 34,20 Vietnam country profile. Library of Congress Federal Research Division (December 2005). This article incorporates text from this source, which is in the public domain.
 35. [Council Of Ministers] (March 1989). „Vietnam's New Fertility Policy“. Population and Development Review. 15 (1): 169–172. doi:10.2307/1973424. JSTOR 1973424.CS1-одржување: излишна интерпункција (link) CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link)
 36. 36,0 36,1 [1] World Trade Organization: Accession status: Vietnam
 37. Baccini, Leonardo; Impullitti, Giammario; Malesky, Edmund J. (2019). „Globalization and state capitalism: Assessing Vietnam's accession to the WTO“ (PDF). Journal of International Economics. 119: 75–92. doi:10.1016/j.jinteco.2019.02.004.
 38. SSRN.com Vuong Quan Hoang and Tran Tri Dung, 2009
 39. vietnam will struggle to meet 2012 growth target southeast asia, Bloomberg. Retrieved November 4, 2012
 40. Vuong Quan Hoang (2014). Vietnam’s Political Economy: A Discussion on the 1986-2014 Period. ULB Centre Emile Bernheim WP N°14-010. Brussels, Belgium Université libre de Bruxelles, May 2014.
 41. 41,0 41,1 VnExpress. „Report paints brighter picture of corruption control in Vietnam - VnExpress International“. VnExpress International – Latest news, business, travel and analysis from Vietnam (англиски). Посетено на 2018-04-25.
 42. 42,0 42,1 VnExpress. „Report paints brighter picture of corruption control in Vietnam - VnExpress International“. VnExpress International – Latest news, business, travel and analysis from Vietnam (англиски). Посетено на 2018-04-08.
 43. Jennings, Ralph. „Vietnam's Corruption Crackdown Is All About Protecting Its Economic Miracle From Its SOEs“. Forbes (англиски). Посетено на 2018-04-08.
 44. „Vietnam's economy expands 7.38%, best rate in a decade, Government & …“. archive.is. 2018-09-23. Архивирано од изворникот на 2018-09-23. Посетено на 2018-09-23.
 45. „Vietnam, Asia's newest 'tiger' economy, roars in 2018: QNB“. archive.is. 2018-09-23. Архивирано од изворникот на 2018-09-23. Посетено на 2018-09-23.
 46. „Vietnam's Economy Could Soon Be Bigger Than Singapore's“. Bloomberg. Посетено на 28 May 2019.
 47. „Report for Selected Countries and Subjects“. www.imf.org (англиски). Посетено на 2018-09-11.
 48. „Vietnam GDP world bank“. data.worldbank.org (англиски). Посетено на 30 September 2020.
 49. „Vietnam GDP Percapita world bank“. data.worldbank.org (англиски). Посетено на 30 September 2020.
 50. „Vietnam GDP Growth world bank“. data.worldbank.org (англиски). Посетено на 30 September 2020.
 51. Rosen, Elisabeth (24 April 2014). „Why Can't Vietnam Grow Better Rice?“. thediplomat.com. The Diplomat. Посетено на 26 April 2014.
 52. „World's Top Exports - Coffee Exports by Country“. World's Top Exports. Посетено на 3 March 2015.
 53. „What did Viet Nam export in 1996? - The Atlas Of Economic Complexity“. Посетено на 23 July 2016.
 54. „Sẽ khởi công xây dựng nhà máy lọc dầu Nghi Sơn vào tháng 5/2013“. 17 November 2012. Архивирано од изворникот на 2014-04-13. Посетено на 23 July 2016.
 55. „Why Samsung of South Korea is the biggest firm in Vietnam, Why Samsung of South Korea is the biggest firm in Vietnam“.
 56. Nagy, Anton D. „More Samsung and LG phones will be made in China in 2020“.
 57. „Samsung Electronics ends mobile phone production in China“. Reuters. 2 October 2019. Архивирано од изворникот на 2 October 2019. Посетено на 2 October 2019.
 58. „Samsung closes its last Chinese manufacturing plant as sales plummet“. www.techspot.com.
 59. „Samsung is done building smartphones in China“. Engadget. Архивирано од изворникот на 2020-11-11. Посетено на 2020-11-03.
 60. „Samsung admits defeat in China's vast smartphone market“. CNN.
 61. „LG Electronics to shut South Korea phone plant, move production to Vietnam“.
 62. „Tourism in Vietnam - Wikipedia“. en.m.wikipedia.org (англиски). Посетено на 2020-03-27.
 63. https://e.vnexpress.net/news/news/over-100-arrive-in-vietnam-on-first-commercial-flight-in-six-months-4167324.html
 64. https://e.vnexpress.net/news/news/vietnam-proposes-tourism-travel-bubbles-within-asean-4159761.html
 65. https://www.scmp.com/news/asia/southeast-asia/article/3085115/vietnamese-tourism-hit-hard-coronavirus-leading-cut-price
 66. https://e.vnexpress.net/news/business/industries/covid-19-resurgence-exacts-tourism-toll-4154927.html
 67. Vuong Quan Hoang (2003). „Essays on Vietnam's Financial Reforms: Foreign Exchange Statistics and Evidence of Long-Run Equilibrium“ (PDF). Economic Studies Review. 43 (6–8). doi:10.2139/ssrn.445080.
 68. 68,0 68,1 68,2 „Vietnam's economy expands 6.5 percent in first half“.
 69. „BBC Vietnamese - Kinh tế - Việt Nam: lạm phát 2011 ở mức 18,6%“. Посетено на 3 March 2015.
 70. „Lạm phát cả năm 2012 khoảng 7,5%“. VnExpress. Архивирано од изворникот на 2013-02-02. Посетено на 3 March 2015.
 71. „Vietnam's top 10 economic events of 2013“. Посетено на 19 December 2015.
 72. „Vietnam's inflation rate to hit over 4 percent in 2014“. Архивирано од изворникот на 22 December 2015. Посетено на 19 December 2015.
 73. „Barriers to mergers and acquisitions business in Vietnam“. 108x. Архивирано од изворникот на 2011-06-15. Посетено на 2011-08-12.
 74. „M&A Experte Vietnam“ (English). Архивирано од изворникот на 2016-11-10. Посетено на 2016-11-10.CS1-одржување: непрепознаен јазик (link)
 75. „VTV4 Business TV about M&A in Vietnam and Interview with Christopher Kummmer“ (English). Посетено на 2016-11-10.CS1-одржување: непрепознаен јазик (link)
 76. „M&A Statistics Vietnam“. Посетено на 7 November 2016.
 77. „M&A Statistics by Countries - IMAA-Institute“. IMAA-Institute (англиски). Посетено на 2018-02-23.
 78. „The ASEAN Economic Community's Progress“. - InvestAsian. Посетено на 3 March 2015.
 79. 79,0 79,1 79,2 „Vietnam sees 2012 trade surplus as economy slows“. Daily Times. Архивирано од изворникот на 16 April 2013. Посетено на 3 March 2015.
 80. „SƠ BỘ TÌNH HÌNH XUẤT KHẨU, NHẬP KHẨU HÀNG HOÁ CỦA VIỆT NAM THÁNG 12 VÀ 12 THÁNG NĂM 2014 - ThongKeHaiQuan: Hải Quan Việt Nam“. Архивирано од изворникот на 2016-03-04. Посетено на 23 July 2016.
 81. „TÌNH HÌNH XUẤT KHẨU, NHẬP KHẨU HÀNG HÓA CỦA VIỆT NAM THÁNG 12 VÀ 12 THÁNG NĂM 2011 - TinHoatDong : Hải Quan Việt Nam“. Архивирано од изворникот на 2015-04-02. Посетено на 3 March 2015.
 82. „Tình hình xuất khẩu, nhập khẩu hàng hóa của Việt Nam tháng 12 và năm 2015 - ThongKeHaiQuan: Hải Quan Việt Nam“. Архивирано од изворникот на 2016-06-10. Посетено на 23 July 2016.
 83. „Số liệu chính thức: Năm 2017 xuất khẩu 214 tỷ USD, xuất siêu 2,92 tỷ USD“. baodautu.vn. 16 January 2018.
 84. „Preliminary assessment of Vietnam international merchandise trade performance in whole year 2018 : EnglishNews : Vietnam Customs“. www.customs.gov.vn. Архивирано од изворникот на 2020-11-24. Посетено на 2020-11-03.
 85. „Vietnam 2019 trade surplus $11.12 billion, beating $9.94 billion forecast: customs“. Посетено на 6 June 2020.
 86. 86,0 86,1 „Tạp chí Cộng Sản - Xuất, nhập khẩu của Việt Nam năm 2012 - kết quả và những vấn đề đặt ra“. Архивирано од изворникот на 6 November 2014. Посетено на 3 March 2015.
 87. „Vietnam- Gross domestic product (GDP) per capita 2020 - Statistic“. Statista. Посетено на 5 May 2017.
 88. atinder. „Welcome To The World Of Smokeless Cigarettes!“. Архивирано од изворникот на 27 May 2013. Посетено на 23 July 2016.
 89. „ASEAN, Australia and New Zealand Leaders' Statement: Entry into Force of the Agreement Establishing the ASEAN-Australia-New Zealand Free Trade Area 25 October 2009, Cha am Hua Hin, Thailand“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 29 September 2015. Посетено на 3 March 2015.
 90. „ASEAN - Australia - New Zealand Free Trade Agreement (AANZFTA) - ASEAN - Australia - New Zealand Free Trade Agreement“. Архивирано од изворникот на 2015-10-16. Посетено на 3 March 2015.
 91. Pushpanathan, Sundram (22 December 2009). „ASEAN Charter: One year and going strong“. The Jakarta Post. Посетено на 1 January 2010.
 92. „Vietnam: New Trade Agreement with Eurasia Economic Union - Global Legal Monitor“. www.LOC.gov. 16 June 2015. Посетено на 5 May 2017.
 93. „Vietnam“. Посетено на 19 December 2015.
 94. „Vietnam - Chile - WTO and International trade Policies“. WTOCenter.vn. Архивирано од изворникот на 2017-05-13. Посетено на 5 May 2017.
 95. „Vietnam - Korea - WTO and International trade Policies“. WTOCenter.vn. Архивирано од изворникот на 2017-05-20. Посетено на 5 May 2017.
 96. „Vietnam - Japan - WTO and International trade Policies“. WTOCenter.vn. Архивирано од изворникот на 2017-05-13. Посетено на 5 May 2017.
 97. „Chuyên trang Thống kê Hải quan :: Hải quan Việt Nam“. www.customs.gov.vn. Архивирано од изворникот на 2019-07-01. Посетено на 2020-11-03.
 98. „The Global Competitiveness Report 2017-2018“. World Economic Forum.
 99. http://www.doingbusiness.org/content/dam/doingBusiness/media/Annual-Reports/English/DB2018-Full-Report.pdf
 100. „The Inclusive Development Index 2018“. World Economic Forum.
 101. „Sustainable Development Goals“.
 102. „IT Industry Competitiveness Index 2011“. globalindex11.bsa.org.
 103. „The Global Competitiveness Report 2019“ (PDF). Africa Competitiveness 2013. Посетено на 4 March 2020.
 104. „Country Rankings“. Архивирано од изворникот на 2009-07-20. Посетено на 4 March 2020.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]


Грешка во наводот: Има ознаки <ref> за група именувана како „note“, но нема соодветна ознака <references group="note"/>.